lördag 27 september 2008

Behovet av auktoriteter...

Göran Skytte - ni vet mannen som vandrat den långa vägen från Maos Lilla Röda till Bibeln - berättar idag hur han i ett "renoverat men mögligt stalinistiskt tempel i en landsortshåla" i Rumänien träffar en liten man som gått samma väg som han själv gjort: från kommunismen till kristendomen.

Göran Skytte är, så tycks det mig, exempel på en av alla dessa människor som behöver auktoriteter för att finna mening i tillvaron, de behöver någon som sorterar upp livets åt dem. Förr Maos Lilla Röda, nu Den Heliga Skrift. De söker någon eller något som uppfyller dem.
Fostrade i kommunismens reellt auktoritära samhällen är det nu många i de gamla öststaterna som kastar sig över en annan auktoritet, rädda för att tänka själva, ovana att tänka själva.

Jag har respekt för dem som kommit fram till sin tro genom personlig upplevelse eller rent av genom någon sorts intellektuell analys. Jag har respekt också för dem som söker sig till en tro för att undkomma sin dödsångest eller uthärda smärtfyllda känslor av saknad.
Men jag är rädd att för många - inte minst gamla kommunister - är tron på t ex Jesus bara en ersättning för en redan fallen auktoritet. Rädslan att tänka själva, leder till behov av auktoriteter. Att dessa auktoriteter allför ofta, direkt eller indirekt, visat sig bli upphov till död, lidande, krig, terrorism och enfaldighet är bara att konstatera. Det gäller även Göran Skyttes auktoriteter - Mao såväl som Gud.

När jag följt Göran Skytte - som jag lite tarvligt hävdat tillhör den kristna rödvinshögern - så upplever jag en man med stora behov av auktoriteter

Göran Skytte skriver i sin kolumn: "Ledarna befallde att folket skulle hylla dem genom att i oändliga parader bära deras porträtt. De lät framställa sig som oövervinnerliga gudar." Idag syftar han på kommunistiska ledare.

Det finns bara en sak som är rimlig: Tänk själv! Det utesluter säkert inte en tro, men det utesluter snuttefiltar i form av auktoriteter. Det finns ingenting så farligt som en okritisk tro på auktoriteter.

Jag behöver väl inte på denna blogg påpeka att Elin Wägners kärnbudskap var just "Tänk själv!" Inte "tro på mig".

I vår samtidshistoria är det väl Ingvar Carlsson som mest bordust spelat på auktoritetstron när han i den avslutande debatten i folkomröstningen om EU, valde att titta rakt in i kameran och säga: "Lita på mig". Argumenten hade börjat tryta. Gråssossar, vana att se upp till sin Ledare, böjde sig.

17 kommentarer:

  1. Helt rätt, vi söker auktoriteter av lathet och rädsla för att att nå djupare in i oss själva.

    SvaraRadera
  2. Den s.k. 68-vänstern, som ju Skytte tillhörde ett tag, var ju en i många avseenden mycket märklig företeelse. Ibland fick man en känsla av att ”de troende” bar huvudena under armen. Man tänkte inte själva, utan citerade och hänvisade till auktoriteter från morgon till kväll. Och det var alltså ofta i övrigt väldigt belästa personer som självmant tog på sig denna tvångströja. Läs för övrigt Håkan Arvidssons nya bok ”Vi som visste allt – minnesbilder från 1960-talets vänsterrörelse” (Atlantis). Man har svårt att tänka sig att något liknande som denna masspsykos skulle kunna uppstå i dag, men tänker vi efter finns sådana rörelser fortfarande men i mindre skala. Själv har jag stött på globaliseringsmotståndare som starkt påminner om företrädare för 68-vänstern. Anti-kapitalister finns i alla tider, tills de inser att de sågar av den gren de själva sitter på. Delar av miljörörelsen hör definitivt dit, liksom anarkister och djurrättsaktivister. Nästan alla är ungdomar som sedan växer upp och mognar. En del, som Skytte, växer aldrig upp, utan fastnar i någonting annat. Till viss del hör även du till denna skara, med din iver att förkasta det som de flesta ser som grundvalar för ett bra liv. I stället för att slösa bort din energi på bloggande, borde du ägna dig åt arbete på en högre nivå, varför inte politiken igen eller utredningsarbete? Och nu sitter du även i TV-soffan och pladdrar med, det ser inte bra ut…

    SvaraRadera
  3. Sen finns det förstås de som inte är behov av auktoriteter, utan i behov av auktoritet. Sociala ingenjörkonstnärer som vill införa 6-timmars arbetsdag, kvotera föräldraledighet och ta folks pengar ifrån dem för att lägga dessa resurser på "nyttigare saker". För dessa auktoritärer vet minsann bättre.

    Vad har du att säga om dessa, Schlaug?

    SvaraRadera
  4. Vad än Skytte säger, så poppar div. självgoda vänsterorienterade personer upp som tror sig ha nyckeln till det goda livet. Schlaug, som jag ibland respekterat för bra åsikter, hamnar här rejält i diket. Man man spåra en viss avundsjuka mot en Skytte som inte bara vuxit upp utan som dessutom hittat sin väg till ett gott liv? Han verkar definitivt mer mogen iallafall än både Schlaug och sign Anders.

    SvaraRadera
  5. Vad skulle då ha skett med Rumänien år noll,1945 ?
    Ett förlorat krig, stora förluster i kriget mot Sovjet,
    där Rumänien var på tysk sida, ända till Stalingrad. Sovjets planhushållningsystem hade segrat, Rumänien var feodalt, fascistiskt, antisemitiskt, med 100.000tals offer. Sovjet tog Bessarabien 1940, som rumänerna tagit över 1918 ca. Tror inte att de allierade hade problem med att Rumänien(och Ungern) kom inom sovjetisk intressesfär. Väst kunde inte ens försvara Polen 1939. Ceauscescau(?) regimen stöddes
    länge av USA, som oberoende av Sovjet.Frågan är ju hur det ser ut idag - har Rumänien lika stor fattigdom(50%) och arbetslöshet(20%) som Polen
    och (stor emigration till Italien). Vad har hänt efter
    postsocialismen, är folk desillusionerade, utan välfärdssystem ?

    SvaraRadera
  6. Schlaug du brukar vara klockren i dina slutsatser och analyser. Men nu tappar du markant mark. Om nu Skytte gjort en resa till en "auktoritet", är inte det något att gratulera och kanske buga sig inför. Oavsett vilken trosinriktning du har livet, är den övertygelsen värd respekt. Du skriver att du har respekt, du visar i ditt resonemang att du inte har respekt, utan du skall analysera och tala ned en personlig resa, som vi inte vet mycket om....
    Jag har respekt för dig, men inte för detta nedtryckande resonemang.
    Mvh

    SvaraRadera
  7. Varför är det fel att gå ut med att man tror på Gud?

    SvaraRadera
  8. Anonym 09:20

    Inte fel, men obegripligt. Varför inte i stället tro på sig själv? Att ha ett behov av attt tro på en gud ser jag som en svaghet.

    SvaraRadera
  9. Till föregående bloggör.
    Den människa är att gratulera som inte någon gång drabbats av sina artfränders sämre sidor i form av mobbing, utfrysning etc.
    Att i denna situation säga till honom/henne att vederbörande skall tro på sig själv kan lätt missuppfattas och skicka han/hon ännu längre ned i träsket av dåligt sjlävförtroende.
    Däremot är det en stor trygghet att vända sig till Gud hos vilken akutmottagningen via bönen alltid är öppen, även mitt i natten.
    Då är du inte ensam längre.

    SvaraRadera
  10. Tack för kommentarer!

    Mats Sonesson: Jag anar en viss polemik mot vad jag brukar tycka....:-) Bra! Men hur kan du tycka att det är mer "social ingenjörkonst" att anser att normalarbetstiden skall vara 30 timmar per vecka istället för redan lagstiftade 40? Hur kan du tycka att det är värre att beskatta energi och negativ miljöpåverkan än arbetstid? Varför skulle det vara mer injenjörskonst att se föräldrapenning ur ett individperspektiv än ur ett familjeperspektiv? (Byt ut ordet kvotering och ersätt det med individbaserat så låter det genast mindre vänster...).


    Mvh: Göran tål nog lite kritik, det må man tåla när man är en offentlig person som själ i sina krönikor inte skräder orden. Jag bara funderar över det här med auktoriteter, det vill säga att blint hoppa från Ledare till Ledare och vara lika uppfylld varje gång. Full respekt, Mvh.

    Staffan W: Det är väl klart att människor reagerar på vad Skytte säger, han skriver ju krönikor för att att påverka och utmana. Det är väl inte inte märkvärdigare att han får en del kritik än att jag får en del kritik. Det är liksom det som är finessen med demokrati. John Stuart Mill, som är yttrandefrihetens fader, menar att om alla får säga (nästan) vad som helst så kan även den mest korkade till slut säga något som kan föra världen framåt.

    SvaraRadera
  11. Jo, det där med kristna rödvinshögern var nog lite tarvligt...

    Ändå bevisar kanske Skytte att kristen tro hittas hos personer med väldigt olika politiska åsikter.

    Själv har jag en slags hatkärlek till Skyttes krönikor i SvD. Pratar han politik är han så tröttsamt höger, jag slutat ofta att läsa innan jag kommit igenom hälften, men handlar det om livsåskådning så verkar han ibland vara en annan människa, och det är ofta oerhört läsvärt.
    Det där senare har faktiskt han gemensamt med dig, Birger!

    Jag har läst både Omvänd och dessutom lyssnat på Skytte två gånger nu under bokmässan och jag måste säga att jag tror att Skyttes väg till tro mer har att göra med vad du beskriver som att "komma till tro genom personlig upplevelse" eller för att "undkomma sin dödsångest" än att han har behov av en auktoritet.

    Det var länge sedan han "trodde på" Mao och däremellan verkade han bara tro på en enda person och det var han själv. Och det gick ju åt skogen, ganska ordentligt.

    För övrigt tycker jag också att Skytte bör tåla kritik, när man tänker på sättet han skriver krönikor.

    SvaraRadera
  12. Festligt att du kommit till samma slutsats som jag, vad gäller somliga av de gamla vänstersekteristernas auktoritetstro. Förlorar de tron på en auktoritet så måste de genast skaffa sig en ny. Skytte är ju inte ensam heller. Han har gott sällskap av flera andra bemärkta fd vänstermänniskor.

    För övrigt var Skytte betydligt skarpare som vänsterintellektuell än som kristen höger :-)

    SvaraRadera
  13. Bland alla förvirrade inlägg på denna blogg av herr Schlaug var betecknigen kristen rödvinhöger för att beskriva Skytte en av de få höjdpunkterna, Monica.

    SvaraRadera
  14. Tack för svaret, Schlaug. Det är mer social ingenjörskonst att vilja ha 30 timmars arbetsdag än 40timmar för att man reglerar mer, helt enkelt. D.v.s man minskar än mer individens frihet att jobba.

    Sen är det inte värre att beskatta energi än arbete, utan det som är dåligt är höga skatter och uppfattnigen att man måste ha dessa för att omfördela, kontrollera och reglera. Det resonemanget tar avsats i att politiker vet bättre, kan bättre, än individer. Och det är fel, förstås.

    Vidare är det social ingenjörkonst med föräldraledighet i sig, och ännu mer så "ur ett individperpspektiv" där, återigen, politiker får bestämma hur pengar som inte är deras skall fördelas. Och under vilka villkor dessa skall utbetalas.

    SvaraRadera
  15. Jag ber att få tack Birger Schlaug för följande ord: "När jag följt Göran Skytte - som jag lite tarvligt hävdat tillhör den kristna rödvinshögern".

    Med bästa hälsning

    Göran Skytte

    SvaraRadera
  16. Göran Skytte är vår tids bäste konservative journalist, debattör och skribent! Han drar ständigt ner brallorna på sossar, kommunister och miljötalibaner och visar vad de egentligen representerar.

    Jag kommer också från ett "arbetarhem" där Palme och socialdemokratin betraktades som det enda alternativet. Idag är jag konservativ/liberal.

    Om man växer upp med det röda hyckleriet nära inpå så vill man komma så långt bort från det i vuxen ålder.

    SvaraRadera
  17. Men om Gud verkligen finns och Jesus verkligen blev levande, hur blir det då, med auktoritetstron? Och man kommit fram genom eget tänkande och egna erfarenheter?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.