Förutom att redovisa partiernas opinionssiffror (inte lika bra för mp som i dagens Sifo), vilka fått ganska mycket utrymme i medierna, så redogör SCB också för vilket parti som uppfattas som det näst bästa. Och detta avslöjar att miljöpartiets ledning haft framgång i sin strävan att göra mp till ett mer traditionellt blockparti. Vilket inte stämmer helt överens med hur kongresserna valt att se på det.
För de som sympatiserar med de borgerliga partierna är De gröna ett allt mer marginellt val som andrahandsparti samtidigt som De Gröna nu tagit steget till att bli det näst största andrahandspartiet för sosseväljare – vilket inte alls varit fallet tidigare.
Den gröna partiledningens envisa tal om om att ingå i en socialdemokratiskt ledd regeringen har således, uppbackat av borgarnas eniga uppträdande, lett till att:
- Blockpolitiken är cementerad.
- Den gröna ideologiska dimensionen – som väl ändå står i bjärt kontrast till både den röda och den blåa - suddas ut.
- Kort sagt: de gröna har fått ett tröttsamt socialistisk block om foten.
Mp som andrahandsparti, resultat för 1 år sedan inom parentes:
C: 4,2% ( 6.7%)
Fp: 3,1% ( 3.4%)
M: 1,6% ( 1,3%)
Kd: 0,5% ( 4.0%)
S: 13,7% (10,0%)
V: 26,2% (24,9%)
För vänsterpartiväljare har mp varit andrahandsval för så här många de senaste 5 åren: 17,2% - 23,2% - 26,2% - 24,9% - 26,2%.
Bilden är lånad från Emma Odes fotoblogg.
Du vet att jag är bland de första att sträva efter att även väljarna ska se oss som ett grönt och därmed blocköverskridande parti. Men jag undrar om du inte drar på höga växlar här.
SvaraRaderaAtt det finns en borgerlig allians gör nog sitt till att borgerliga väljare i hög grad väljer andra borgerliga partier som andrahand. Och V:s väljare har ju legat konstant på ett andrahandsstöd på 23-26% de senaste fyra åren, varför har inte den siffran ökat om vi nu uppfattas som mer socialistiska?
De siffrorna som är tråkiga är att C och Fp-väljare inte i högra grad ser oss som ett alternativ. Och det är en utmaning jag tar till mig. Och har med mig hela tiden.
Anders! Självfallet beror blockförstärkningen också av borgarnas regeringsbildning - jag skriver ju också att mp:s blockförankring är "uppbackat av borgarnas eniga uppträdande".
SvaraRaderaTillsammans med partiledningens fixering vid regeringsbildning skapar det två tydliga block.
Tyvärr hör jag aldrig att någon aktiv "ledande" partist offentligt reagerar när medierna talar om "vänsterblock" eller "socialistiska blocket". En gång i tiden var partiet noga med att höra av sig direkt till Rapport, DN och alla andra så fort mp blandades ihop med de andra på det sättet. De gröna hade dessutom alltid en egen (grön) stapel när "blockens" ställning beskrevs. Nu ingår partiet i den röda stapeln.
Värnandet av det gröna som en ideologi - inte bara som en miljöplupp - har minskat avsevärt. Vilket jag menar är trist, man reducerar partiet på det sättet och förstärker den underström som finns i etablissemanget och som strävar efter tvåpartisystem. Den gröna partiledningens tal om vikten hur viktigt det är med "majoritetsregeringar" applåderas under täcket av samma etablissemang, en gång i tiden lett av Ingvar Carlsson.
Intressant att Du tar upp frågan om majoritetsval, Birger! Jag menar att du har rätt i dina farhågor om att en tydlig blockpolitik leder fram till mer öppna krav på majoritetsval. Det enda hindret mot denna typ av demokratisk förflackning är att det finns partier, grundade på ideologisk bas, som står fria från Alliansen resp Socialismen. Jag har själv aldrig röstat på Miljöpartiet men ser ett stort värde i att de två traditionella blocken utmanas av fristående partier.
SvaraRaderaIntressant - även om det som sagt är en naturlig utveckling när man vet att en röst på Mp är en röst på sossarna - då vill borgare förstås inte rösta på dom. Mp borde stå mycket friare i förhållande till blockpolitiken och öppna för en allians med borgarna. Du skrev ju förut om att det varit på tal efter valet -02 och med Moderaternas omsvängning (under galgen, förvisso) i miljöfrågorna och ekonomiska frågor borde dom inte va samma problem för Mp längre.
SvaraRaderaDet skulle inte förvåna mig alls om Mp gick in som stödparti eller t o m gick med i en fempartiallians efter valet för att förhindra att Sd blir vågmästare. Vad tror ni om det?
Mp har ju viktiga idéer i arbetsrätts-, demokrati- och framtidsfrågor som helt riskerar att förloras om man bara blir "ett annat vänsterparti".
Grue har en poäng i sitt resonemang, särskilt om sossarna skulle landa på uppåt 45% och återigen bli det där stöddiga partiet som många miljöpartister vittnat om att det varit under samarbetet!
SvaraRaderaLasse i Byle
Håller med Anders om att Birger kanske drar aningen hårt i sin argumentering, som den goda retoriker han är. Men det ligger en hel del i det han säger, det är ett problem att mp buntas ihop med s och v på det sätt som sker oavsett om det är en följd av partiledningens strategi eller något annat. Ordet grönt förknippas allt oftare med enbart miljö och natur, precis som det var innan mp lyckades betona den ideologiska dimensionen av sitt budskap.
SvaraRadera