fredag 30 mars 2007

Sverige sämst på redovisning av hållbarhet

Sverige hamnar i botten när det gäller att ha oberoende granskningar av hur företagen arbetar med miljö och socialt ansvar.

Bara 8 procent av bolagen vågar använda sig av oberoende granskare! Resten struntar i det. Det gäller allt från Volvo och Cloetta till Swedbank och Folksam.

Därmed hamnar Sverige sist i den redovisning som European Sustainability Reporting Association (ESRA) nu presenterat. Sämre än Ryssland. Så när svenska företag lämnar sina smaksiga miljöredovisningar kan man lugnt utelämna obehagliga fakta och känsliga uppgifter.

Bilden av Sverige som ett föredöme när det gäller hållbar utveckling får sig en ordentlig törn. Istället för oberoende granskning ägnar sig företagen åt rena rama reklamkatalogerna över sitt engagemang när det gäller miljö och socialt ansvar.

Eller som Emma Ihre på Amnesty Buisness Group säger i SvD: Har företagen bara en duktig pr-konsult kan de i princip skriva vad de vill...

Det här är förstås ingenting nytt i sak. Greenwash har alltid varit näringslivets sätt att smyga undan. Man låter sitt legitimerande system träda in för att svara upp på berättigade krav när det gäller miljö och socialt ansvar - man har i årtionden använt sig av jippon, miljödagar, miljöambassadörer, miljöpriser, slagord och reklam medan det operativa systemet legat hästlängder efter.

2 kommentarer:

  1. Det där säger ju inte ett smack om svenska företags miljöansvar, det är väl inte redovisningen som är viktigt utan åtgärderna...

    SvaraRadera
  2. Har man rent mjöl i påsen så vågar man granskas!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.