Hur mycket litar EU-kommissionen på unionens medborgare? Inte så mycket, tycks det. Det kan tydligen vara farligt för medborgarna att lyssna på ett samtal mellan Elon Musk och Donald Trump... I ett brev till Musk påpekar EU-kommissionären Thierry Breton att innehåll i ett sådant samtal skulle kunna leda till att någon blir felinformerad - eller rent av våldsam. Och därmed skulle EU kunna straffa avsändaren och inskränka medborgarnas rätt att lyssna.
Brevet sändes inför att Musk och Trump skulle föra sitt offentliga samtal. Det handlar om ett samtal med en
presidentkandidat från ett land som bland annat Sverige har långtgående
militärt och numera också kärntekniskt samarbete med.
EU tassar
in steg för steg med någon sorts godhetsargument för att skydda sina
medborgare... (Samtalet, ganska märkligt på många sätt, finns här. Och brevet finns här.)
Samtalet mellan Musk och Trump kikade jag på, trots EU-kommissionärens varning om att jag skulle kunna bli felinformerad. Tidigare har sådant som RT - rysk medieplattform -
stoppats från att kunna läsas inom EU. Hur ska man då förstå vad ryssarna får för information om kriget?
Och från och med i sommar är det
olagligt att ifrågasätta Förintelsen också inom Sverige eftersom EU beslutat att så skall vara fallet. Korkskallar må finnas, men att förbjuda att de talar är... korkat. Medborgare i Iran bör ha rätt att säga saker om landets ledarskap och medborgare i Thailand bör ha rätt att kritisera kungen. EU borde inte ta efter principer om vad man får tala om och inte....
I Polen har forskare förresten dömts för att de redovisat en mindre smickrande bild av
polackernas roll under judeförföljelserna som inte stämmer
med gällande polsk lagstiftning. Sanningen politiseras och blir en fråga om ideologi och makt.
Storebror har olika politiska färger, de har dock ett gemensamt: de gillar inte yttrandefrihet. Också i länder som vårt smygs det alltså inte. Den så kallade "utrikesspionlagen" innebär att den journalist som avslöjar något brottsligt eller kraftigt negativt om ett land som vi har militärt samarbete riskerar fängelse.
Så, se upp, demokratin är så ängslig att den ska skyddas genom odemokratiska metoder. Något parti borde stå upp och högljutt protestera.
MAGDALENA ANDERSSON DÅ?
Jo, hon har numera blivit invald i Trilaterala Kommissionen - en elitklubb som skapades för "de bästa hjärnorna" i Nordamerika, Europa och Japan i syfte att få länderna att ta "rätt beslut".
Förutom Carl
Bildt och Jacob Wallenberg återfinns Timbrochefen P.M Nilsson (ålfiskaren) samt tidigare EU-kommissionären Cecilia
Malmström (känd för att försvara frihandeln med att tårtor måste kunna skickas världen över - jag föredrag att recepten skickas).
Digitaliseringsexperten Claudia Olsson och Wallenberssfärens "seniora rådgivare" Magnus Schöldtz är övriga medlemmar. Och nu också: Magdalena Andersson som blivit invald efter (?) att förordat svenskt Nato-medlemskap och därmed blivit rumsren i kampen...
Hej och hå.