onsdag 14 augusti 2024

Kärnkraft för minst 400 miljarder

Bilden: Presskonferens då utredningen presenterades färgsattes ärligt. Grått.

Fullständigt koko. Utredningen om finansiering av ny kärnkraft visar vilka groteska kostnader det handlar om. Med risk för fördyring, försening och slutligen förnedring.

Utredarens förslag:

1. Staten tar 75% av risken. 

2. Fyra reaktorer beräknas kosta 400 miljarder. Minst.

3. Staten garanterar att betala bolaget som bygger kärnkraftverket 80 öre per kwh. (havsbaserad vindkraft kostar 53 öre, vattenkraft 55 öre, kraftvärme flis 49 öre.)

4. Införande av ny skatt ("Busch-skatten") som läggs på konsumenternas elpris för att finansiera den nya kärnkraften.

Samma regering som anser att vi riskerar att utsättas för krig vill således att vi satsar 400 miljarder på kärnkraft som passar väldigt dåligt med krig...

Det pinsamma är att detta sägs vara del av det som kallas "grön omställning". Det är vare sig grönt eller omställning. 

Blir detta av? Kan bli, om näringslivet som ska bygga slipper ansvar för förluster, slipper försäkringskostnader och utlovas ett garanterat pris av staten. Om inte annat kan ju regeringen styra Vattenfall på det där sättet som en regering kan styra en myndighet. 

Kärnkraften har blivit en ideologisk fråga för Timbroparti... förlåt Tidöpartierna. Man har låst upp sig. För att verkligen jävlas med alternativen har man fördyrat för vindkraft till havs, vilket medför att el som skulle kunna levereras om några få år inte kommer att produceras. 

Grön omställning, heter det alltså. De som använder begreppet måste vara färgblinda.

Och de gröna politiker som tillåtit att begreppet grönt kidnappats borde skämmas riktigt ordentligt. De har varit ideologiskt lealösa, så där som miljöpartistisk ledning var under många år - de där åren då partiet leddes av figurer som också älskade vinstdrivande skolor. 

En tragisk parentes. Som kunde upprätthållas genom att ett otal partister ansåg det vara lojalt att trycka på gillaknappen vad än ledarskapet ansåg. Finns ingen farligare för ett parti än när lojaliteten med ledare är större än lojaliteten med grundläggande värderingar. Punkt.