måndag 23 oktober 2023

"MP står utanför vänster-högerskalan"... nej, givetvis inte, men den räcker inte alls till

 

Daniel Helldén, som föreslås som nytt språkrör för MP, säger att partiet "står utanför vänster-högerskalan". Han är inte ensam om den beskrivningen men den ger fel bild, och själv sa han senare att han stod närmare vänster än höger.
 
Ett parti kan inte stå utanför vänster-högerskalan som ju handlar om fördelning och balansen mellan medborgarperspektiv och marknadsperspektiv. 
 
I en tid när hela det politiska fältet flyttat många steg till höger så medför grönt tänkande - i vart fall som det var tänkt när vi bildade MP - en tydlig vänsterposition.
 
Själv beskriver jag den som socialekologisk blandekonomi. Vilket är något helt annat än den marknadsliberalism som idag råder och som medför att - för att citera partiets första ekonomiska budgetmotion i riksdagen 1988 - "kapitalet kan gå på tillväxtjakt vart helst det vill".

FRÅN EKOHUMANISM OCH SOCIALLIBERALISM TILL...
Det gäller att komma ihåg att MP bildades 1981 under en epok när socialdemokratisk byråkrati, centralstyrning och betongfilosofi dominerat. 
 
Det var också en tid då Centerpartiet inte var präglat av nyliberalism utan snarare av humanekologi och Folkpartiet inte av marknadsliberalism utan av socialliberalism. 
 
Men redan då stod MP på vänstersidan då det gällde fördelning i samhället - bland annat av det skälet att människor inte orkar ta till sig de stora miljöfrågorna om ekonomiska och sociala klyftor i samhället är stora och hela debatten kommer att handla om det. 
 
Som språkrör talade jag inte om rättvis fördelning - för rättvisa kan vara allt från att dela med sig till att få behålla allt man tjänat - utan om rättfärdig fördelning.
 
DELAKTIGHET SNARARE ÄN STAT OCH KAPITAL
Däremot uppfattades vi stå till höger när det gällde sådant som möjlighet för föräldrakooperativ barnomsorg (detta uppfattades av vänster som småborgerligt...) och rimligare villkor för småföretag (som ofta sågs som, för att citera Branting, "revolutionärt svindleri"). 
 
När det gällde fördelning i samhället stod faktiskt de gröna till vänster om Vänsterpartiet i flera fall, bland annat då det gällde socialförsäkringar där vi ville ha system som skyddade låginkomsttagare betydligt bättre än vad som var fallet, medan höginkomsttagare skulle få maka lite på sig.
Allt det där har med vänster-högerskalan att göra.
 
Men. Dessutom tillför MP en grön dimension på hela samhällsbygget, i vart fall är det så jag menar vad grön ideologi innebär. Första gången jag skrev om detta var 1989 i boken "Miljön, makten och friheten". 
 
VÄNSTER OCH HÖGER SAKNAR EN IDEOLOGISK DIMENSION
Vänster och höger diskuterar med rätta hur balansen i samhället ska se ut genom fördelning, ägande och maktutövning. Viktigt. För gröna tillkommer en avgörande ideologisk dimensioner: balansen mellan samhälle och natur.
 
Men den gröna ideologin bygger också på en mer mångfacetterad syn på till exempel ägande: När vänster betonar vikten av offentligt ägande och högern av bolagiserat ägande betonar grön ideologi delaktigt ägande. 
 
Det är därför vi som identifierat oss som gröna velat ge mer utrymme för kooperativa ägarformer och anställdas ekonomiska möjlighet att ta över sina företag vid försäljning eller konkurs. Vi fick kritik för detta av såväl vänster som höger.
 
DEN CIVILA SEKTORN
Som jag uppfattar det - och som var självklart när vi byggde gröna partier inte minst i Europa - utgör också den civila sektorn något som ska skyddas mot såväl stat som kapital. Den angrips från två håll idag. Från staten och från kapitalet. Allt mer av livet skall fösas in under marknaden som staten kan beskatta. 
 
Bäddar vi varandras bäddar - och tar betalt för det - i den formella ekonomin gynnar det tillväxten, vilket stat och kapital gillar. Skriver en hel del om detta i min senaste bok: Vad ska vi ha samhället till? Den finns bland annat på bibliotek.
 
STORT FRIHETSRUM, SYSKONSKAP OCH ABSOLUT JÄMLIKHET
Jag brukade som språkrör förklara MP:s ideologiska syn på samhället genom att ta till franska revolutionens ord, fast tillrättalagda. Stort frihetsrum inom det som kan kallas kultursektor, syskonskap i det som kallas ekonomi, absolut jämställdhet i rättssystemet. 
 
SKALAN GRÖN-GRÅTT
Hur man än ser på kan inte ett parti ställa sig bortom vänster-högerskalan. Den finns.
Miljöpartiet - liksom alla andra gröna partier som bildades i inte minst Europa - tillförde andra dimensioner. På den skalan fanns materiell och ekonomisk tillväxt i ena änden - och livskvalitet i den andra. Där fanns centralisering och storskalighet i den ena änden - och decentralisering och småskalighet i den andra.
 
I min bok "Miljön, makten och friheten" beskrev jag hur detta brukade beskrivas i den politiska debatten - se bilden nedan.


I boken beskrev jag också hur trygghetssystemen kan ses ur ett ideologiskt perspektiv, vilket bildsattes som nedan. Mer om detta hittar du här: https://schlaug.blogspot.com/.../sa-resonerade-de-grona...