söndag 22 oktober 2023

Frasmakeri modell M

 

Hyckleriet saknar ta mig sjutton gränser. Jag lyssnade på moderaternas stämma som debatterade
klimatpolitik.

En sådan historieförfalskning som om moderaterna varit drivande i gröna frågor, som om moderaternas klimatrelaterade politik ligger i framkant, som om moderaterna inte varit bromskloss för snart sagt allt som har med miljö att göra. 
 
Sverige har på mindre än ett år blivit ett skämt - i dess båda betydelser - i EU när det gäller inte minst naturrelaterade frågor. Skämmes ta mig fan!
 
Minns ni affischen inför senaste valet? Moderaterna skulle "få ordning på klimatet" - en affischtext som visar på total oförståelse för vad det handlar om, pimpat med frasmakeri av nonsenskaraktär. 
 
LÄSTIPS FÖR MODERATER
Moderaterna borde läsa "Den rastlösa välfärdsmänniskan" av Staffan Burenstam Linder som var vice partiledare och rektor på Handelshögskolan. Boken kom ut 1969. Han skriver om tillväxtmani och hur vi riskerar att fastna i ett ekonomiskt slaveri.
 
Han skriver om vad som hotar om samhället faller i tillväxtfällan: 
 
"En ny form av ekonomiskt slaveri, som inte längre bottnar i kampen för ekonomiskt överlevnad utan i en tillväxtmani som ibland, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt - så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa".
 
Med knivskarp analys utnyttjar Staffan Burenstam Linder sin intellektuella skalpell för att lägga nutidssamhället sår i öppen dager. Denna bok borde varenda moderat politiker läsa - och förresten en och annan grön politiker också. 
 
(I min bok VAD SKA VI HA SAMHÄLLET TILL? belyser jag också hur liberalen John Stuart Mill förhöll sig till natur, miljö och ekonomisk tillväxt. Dagens liberaler borde lära sig... Boken finns bland annat på bibliotek.)