lördag 21 oktober 2023

Sladder och någon sorts kemi...

Så föreslås Daniel Helldén som ett nytt språkrör efter Per Bolund. Medan Märta Stenevi föreslås vara kvar. På en presskonferensen igår ställdes de två inför ett antal journalister.

Hjärtlighet uteblev, vilket jag måste säga gav dåligt intryck. Två erfarna proffs som vill partiet väl måste kunna agera bättre utåt. Vissa grundregler borde sitta bättre, till exempel att båda borde svara spontant över hur samarbetet ska fungera. Nu svarade bara Helldén på det. Och senare på en fråga från SVT påpekade han att det skulle gå bra för han hade "lång erfarenhet av att samarbeta med folk". Som om det krävdes för att samarbeta med språkrörskompisen...

Som kommentar till varför gårdagens presskonferens blev inställd upprepade han inte (i vart fall inte i SVT.intervjun) Steneviks förklaring om att hon av familjeskäl måste åka hem kvällen innan. Inte vackert. Det gav de anonyma sladdertackor som sprungit till medier med uppgifter om att Stenevi vägrat ställa upp på en presskonferens med Helldén vatten på sin sladderkvarn.

Hur som helst: Det verkar inte som om man vare sig förberett sig något på de förväntade frågorna - överhuvudtaget känns just sådant skvalpigt hos det gröna partiet. Precis som hanteringen av sociala medier känns skvalpig. Förstår inte riktigt hur det tänks, men det kanske finns en tanke bakom som jag inte begriper mig på - har man inte insyn utan ser nästan allt helt utifrån är det inte lätt att veta.

Ingen av de två verkar heller riktigt förstå vad språkrör var ämnat att bli. De talar om att "leda partiet", Helldén sa i tv att det inte fanns någon anledning till att ha språkrör om de inte hade olika uppfattningar - vilket ju är så historielöst så man baxnar.

Stenevi har betonat att hon haft chefspositioner sedan hon var 25 år - som om det vore en tillgång för att vara språkrör i ett grönt parti med delaktig demokrati som grund. Jag är förvånad över hur argumentationen ser ut - och lite förundrad över hur avsaknad av ideologisk debatt kunnat leda fram till det som nu sägs och tycks utan att medlemmar i det gröna partiet reagerar.

Allt var inte bättre förr. Men en hel del, i vart fall ur mitt perspektiv. Men, och det är viktigt att påpeka, vare sig Stenevi eller Helldén har kuppat sig fram till de positioner de har, de har onekligen i demokratisk ordning lotsats fram av medlemmarna. Partiet har helt enkelt förändrats väldigt mycket, det är i själva verket ett helt annat parti - på nästan alla sätt - än det vi bildade för drygt 42 år sedan. Inget konstigt med det egentligen, allt förändras. Oavsett om jag tycker det är till godo eller inte.


Hur kongressen agerar vad gäller val av språkrör är väl oklart. Vill du läser lite om partiets historia och om språkrör som kommit och gått finns det här.


Stenevis inlägg på sociala medier ang flyttad presskonferens.