tisdag 24 oktober 2023

Ointressanta detaljer, livstid för 13-åringar och inspärrade sådär lite hipp som happ...

Nog är det väl hög tid för oss som bor i Sverige att se vad som håller på att ske, tänka några långa tankar istället för att rusa iväg som om det vore att köpa lättsmälta idéer på antiintellektuell rea. 

Sveriges nästa störta parti, regeringsunderlagets största, driver att 13-åringar skall kunna dömas till livstidsstraff och att människor skall kunna sättas i fängelse utan något som helst bevis. På frågan hur länge en person ska kunna vara fängslad av oklara skäl svarar Åkesson att "det är en detalj" som är ointressant.

För några få år sedan hade detta uppfattats som något som skulle höra hemma i diktaturer som Kina, eller möjligen i auktoritära stater med gravt demokratiskt underskott. Nu är detta på väg att bli en fråga som alla andra i den svenska debatten. Och det är möjligt genom att den borgerliga regeringen mumlar istället för att ta tydligt, engagerat och högljutt avstånd.

Det Jimmie Åkesson föreslår är ju helt främmande för en demokrati. Men karln uttalar sina krav som om det vore rena rama självklarheten, men ett lugnt och sansat tilltal som om det vore frågan om att besluta om ett cykelställs vara eller inte. Jo, han är retoriskt skicklig, Åkesson. I jämförelse med Liberalernas Johan Pehrson, som hade uppdrag att balansera ut Åkesson, är han ohyggligt skicklig. Medan Pehrson är totalt omintetgjord och saknar all förmåga att för en debatt.

Sverige håller på att förändras. inte bara genom skjutningar och sprängningar utan genom att riva upp allt som har med grundläggande demokratiska värden att göra. Och det går fort. Jävlar vad fort det går! Allt medan de som har makten att stoppa att fascistoida idéer blir vardag tittar bort. Justitieminister Strömmer, som har ett förflutet inom Centrum för rättvisa där sådant som  rättssäkerhet varit i centrum, låter behandla sig som en tjänare som inte vågar stå upp mot sin herre utan bockar och bugar och är tyst.

Det fullständigt horribla är på väg att normaliseras i Sverige. Det gäller inte bara skjutningar och jävelskap, det gäller den politiska debatten. Vi sitter på ett sluttande plan, vänjer oss med allt mer absurda förslag och krav.

Nu kan ju någon få för sig att "man måste sätta åt folk, och det där rör inte mig". Vilket är ett grovt misstag, för rätt var det är så är det ditt barn eller barnbarn som åker dit.

PS!
På DN:s ledarsida meddelar Jörgen Huitfeldt - tillika chefredaktör för Kvartal - att rättsosäkerhet och misstag är något man får ta. Må han säga likadant om någon av hans nära och kära hamnar i fängelse -  med livstid eller för att varit på fel plats vid fel tillfälle. Eller kanske Huitfeldt menar att hans nära och kära har sådan hudfärg att det inte kommer på tal?