lördag 9 januari 2016

Framtidstro och hopp

Igår meddelade språkrören på DN-debatt att man bad om ursäkt för valrörelsen och att det där med att regera inte är så lätt och att det krävs kompromisser.

"Regeringsansvaret ger Miljöpartiet nya insikter, kompetenser och en större politisk förmåga", skriver man. Och avslutar med "Men vi gör skillnad. I en minoritetsregering är det möjliga aldrig det bästas fiende. Det som är möjligt i dag är ett viktigt steg på vägen framåt för ett mer solidariskt och hållbart samhälle imorgon. Så ser vi gröna på regeringsansvaret. Steg för steg bygger vi hopp och framtidstro."

Jag undrar vad det är för framtidstro och hopp man steg för steg bygger upp. Någon mer visionslös politik än den som regering och opposition bär på idag har väl sällan skådats i Sverige. Hela artikeln, inklusive insikt när det gäller den usla strategi man använde i senaste valet, finns här.

Tidigare har partiföreträdare bett om ursäkt för att man drev frågan om vinster i välfärden. Frågan är emellertid om det är Miljöpartiet, i form av dess medlemmar, som skall be om ursäkt. Eller om det är partiledningen, som ideligen driver något annat än vad partiet beslutat, som skall be om ursäkt inför partiets medlemmar.

Statsvetare menar att man skall tolka artikeln som att språkrören förbereder "omfattande förändringar i sin integrationspolitik".

Jag tror att det handlar om så mycket än så. Artikeln var även, tror jag, adresserad till miljöpartister inför den tid som stundar. En rad beslut, som i praktiken är i det närmaste omöjliga att förändra - till skillnad från skatter, avgifter och enklare beslut som rör lagstiftning - kommer språkrören att försvara: Värdlandavtalet med Nato (det vill säga att Nato skall kunna ges rätten att från Sverige anfalla tredje land samt få tillgång till hamnar, flygplatser och vägar) samt frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA som kan medföra betydande försämringar ur ett grönt perspektiv.


Värdlandavtalet har språkrör meddelat att man är stolt över... jag undrar hur många miljöpartister - och riksdagsledamöter - som är stolta över det.

Snart lär språkrör meddela att man är stolt över TTIP. Är riksdagsledamöterna, som är de som till syvende och sist får ta ansvar, stolta över det?

DN:s ledarsida kör sin variant på temat MP som MaktParti. Det enda man kan lova är att sitta kvar i regeringen, skriver DN. Elakt förstås, men nog ligger det en hel del i det.

Men verklig makt handlar inte om att sitta i regering. Makt kan aldrig vara att genomdriva långtgående beslut, som i stort sett är oåterkalleliga, som går på tvärs mot vad ens parti anser.

Dessutom: man riskerar att göra partiet till ett familjeföretag vars medlemmar är mindre viktiga än den lilla centralt placerade ledningen. Jag anar att partipiskan kommer att vina under våren. På ett sätt som aldrig någonsin var meningen i det gröna parti vi bildade och byggde upp. Delaktig demokrati var mer än ett slagord. Politik var mer än att administrera en politik som går stick i stäv med vad man säger sig vilja. Politik var att skapa opinion för de värderingar och de förslag man vill se genomförda - och med opinion i ryggen få makt att genomdriva det man tror på. Inte det man inte tror på.

Jag tror fortfarande på Miljöpartiet, partiprogrammet är på många sätt alldeles utmärkt, kongresser tar för det allra mesta, nästan alltid, beslut som jag applåderar. Problemet är att partiledningen ofta talat mot det som kongressen antagit som MP:s politik. Det är ett problem. Som visserligen inte bara kännetecknar MP, verkligen inte. Men för MP, vars hela ideologiska uppbyggnad handlar om delaktighet, är det nog ett större problem än för de partier som traditionsmässigt hyllar formell auktoritetstro. 



64 kommentarer:

  1. Tycker det här var en bra analys, men egentligen handlar inte detta bara om MP. Många partier idag har en ganska velig agenda, vilket är lite olustig i en tid när tydlighet är som mest behövd.

    Tror att MP och vissa andra partier kanske inte ska tänka i regeringspost utan vara ett överenskommelseparti, alltså ett parti man kan hitta stöd i sakfrågor. Då skulle MP kunna ge bra balans i för dem viktiga frågor.

    SvaraRadera
  2. Så vitt jag minns har Schlaug här på bloggen förnekat att miljöpartiet någonsin varit ekologistiskt. Det har alltid varit en diversehandel eller en kontaminablandning, som också Romson och Fridolin antyder i debattartikeln. Om de äkta gröna hade kunnat formulera en trovärdig ekologism så hade inte miljöpartiet behövt gå ner sig i det socialliberala träsket som man nu har gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För något decennium sedan var det ett större eller mindre antal personer som ville starta ett ekodemokratiskt parti. Det hade varit ett bättre alternativ än det socialliberala parti som miljöpartiet nu blivit. Men man måste inte välja det ena eller andra, utan kan faktiskt vara ekosocialliberaldemokrat.

      Radera
  3. Läste förresten i dagarna en artikel du skrivit Birger från 2011 där du tyckte centerpartister var naiva i valet av Annie Lööf. Med argumenten från den artikeln måste du tycka den totala politiken, och inte minst MP, är otroligt naiva idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det nog vara, Onkel Olof... Sedan är det nog så att Lööf, som tillhörande den falang som gick under namnet Stureplanscentern, tagit något steg tillbaka från den varianten, men trots det nog företräder Sveriges mest högerinriktade parti, vilket nog föga uppskattas, skulle jag tro, av äldre partiledare (med det menar jag inte Maud O, som startade den mer nyliberala svängen för Centern, utan äldre än så.... Vilket ger kommentatorer chansen att ge mig en känga, som varande dinosaurie, som också gnölar på dagens moderna rör...:-)

      Radera
    2. Absolut, vi kommer ju alla ihåg braksuccererna Daleus och Johansson.

      Radera
    3. Där tror jag du har fel Birger Schlaug. Om du med äldre partiledare menar Olof Johansson så tror jag han är i hemlighet mycket nöjd. Annie Lööfs naiva inställning och verklighetfrånvända hållning i många frågor är Stefan Löfvens största tillgång.

      Med henne kan han visa på splittring i Alliansen och att deras politik inte är genomförbar. Detta är också Olof Johanssons mål då han är och har alltid varit en socialdemokratisk infiltratör.

      Radera
    4. Många av centerns kärnväljare är missnöjda. Men som jag förstått det, hittar dom inget alternativ. Dom anser att den nuvarande "stureplansandan" kuppades in i partiet. Även yngre centerväljare är missnöjda, undantaget är möjligen yngre centerväljare som bor i storstäder.

      Radera
  4. Nej, man ska ju inte vara stolt över en situation där vi varit så kortsiktiga och korkade att vi avvecklat nästan allt försvar och måste gömma oss i kjolfållarna på NATO när nån myCNET förutsägbart tar sig ton mot oss.

    Har man fört en sån politik bör man väl snarare skämmas än att vara stolt. Var det det du menade Birger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Mycket" ska det ju vara but anyway.

      Radera
    2. Hur skulle ett optimalt svenskt försvar se ut utifrån de förutsättningar som vi idag har att utgå ifrån? Vad är ditt förslag/din åsikt? Hur skulle det se ut?

      Radera
    3. Var ska man börja? 8-10 armebrigader varav en på Gotland,modernt luftvägarna till dessa, ett något större flygvapen än idag, ordentlig luftvärnsförmåga på kustkorvetterna, en modern kustrobot, återtagen ubåtsjaktsförmåga modernare helikoptrar för pv-bekämpning och så klart personal och stödfunktioner till detta.

      Med mera. Vad är ditt eget förslag?

      Radera
    4. Och allt detta skall vara modernt år ut och år in? Utan att någonsin användas? Tror nog generaler skulle vara ganska sugna på att testa deras utrustning i skarpt läge. Så antingen provocera fram något eller "lösa konflikter" i tredje land. Jag ser inget annat i min spåkula.

      Radera
    5. Vi saknar ju i stort sett egen landsättningsförmåga. Så du tänker dig att typ 80 kustjägare invaderar Finland? Eller att vi kör stridsvagnar över bron och invaderar Danmark?

      Radera
  5. Man kan bara undra över Bonnier-medias agenda när de ger sig på språkrören på ett sätt som borde vara reserverat för SD.Heder och ära tas av våra språkrör på ett sätt som inte ens Jimmie Åkesson drabbats av.
    Visst har språkrören gjort sina tabbar men det här liknar ren förföljelse!
    Det måste bero på att Åsa är kvinna och Gustav ung!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ren svenska är det djävligt dåliga ursäkter för djävligt dåliga språkrör med en djävligt dålig politik.
      Capisce?

      Radera
    2. Anonym 11:21:00 - Nja, det är väl att ta i. Mig veterligen var inte Håkan Juholt vare sig ung eller kvinna. Inte Lennart Daléus heller för den delen...

      Radera
    3. Anonym 11.21 uttrycker den miljöpartistiska idén om att miljöpartister är oantastligt goda och kloka, hur fel det än blir.

      Radera
    4. Nej, den sanningen gäller inte längre;)

      Radera
    5. Anonym 11:21. Det är rätt många politiker som drabbats av medias häxjakt. Juholt fick sina fiskar varma och andra har också fått rätt mycket pisk i olika former. Med tanke på dom klavertramp speciellt ett språkrör har gjort så har dom klarat sig väldigt bra. Men en del journalister har den osmakliga karraktären att alltid ge sig på den som ligger.

      Radera
  6. Kan inte mp kasta ut de dar stuproren och ersatta med nagra klokare? Eller ar det som vanligt att de kloka inser att de inte vill sitta i en san utatt position?

    For vilket parti ska annars fa svenska folket att fatta vad ttip o nato innebar? Vanterpartiet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. MP kommer att kasta ut sig....från allt.

      Radera
  7. Att språkrör tar ministerposter och placerar sig i maktens korridorer är smart och klokt. Att dessa sedan inte bara galet gal sin egen värdering inger mig än mer "hopp och framtidstro".
    När vildhjärnor möter verkligheten börjar utvecklingen mot insikt och verkligt ansvarstagande.
    Vi har nog av enögda tuppar som envetet gal, inom politiken och annorstädes.
    Miljöpartister på höga regeringsposter gör skillnad, oavsett vad andra snuvade politiker i sin frustration tillåter sig att uttrycka i media.
    "Hopp och framtidstro" finns numera även utanför bankvärlden, Kuckeliku!
    IQ

    SvaraRadera
  8. Jag uppfattar artikeln som främst riktad till medlemmarna. Att ingjuta mod där. Men som kommunikation till svenska folket fungerar inte artikeln, eftersom den inte tar upp den verkligt svåra frågan: Hur kan ett parti på kort tid totalt byta politik?

    Tänker förstås på asylpolitiken. Att framhålla att man vill återgå till ett större asylmottagande i framtiden är också att signalera något till medlemmarna.

    Men det ökar inte MP:s trovärdighet i svenska folkets ögon. För att citera medierådgivaren Paul Ronge:

    "Men den svåra frågan är att människor upplever att inte finns någon styrsel – varför ändrade man uppfattning så snabbt i flyktingfrågan? Den förtroendeklyftan överbryggar man inte med ett sådant här debattinlägg"

    För tydlighets skull, jag tillhör de som inte tror att det är möjligt att återgå till den gamla asylpolitiken. Att utforma något annat - som kan sägas vara solidarisk med världens utsatta människor - är den verkligt svåra uppgiften.

    SvaraRadera
  9. Intressat artikel annars, jag tolkar den också snarare som en vägröjare inför kommande beslut, mer än en ursäkt för det redan skedda.
    Frågan om vem som ska be om ursäkt, ledningen eller medlemmarna är ju enkel. Givetvis medlemmarna. Ledningen har inget ansvar, de är med för att det är roligt och att få en karriär och hög betalning. Medlemmarna är ju de som skickar fram fel personer.

    SvaraRadera
  10. Antje Jackelén meddelar att Jesus är överens med Fridolin om att regeringens flyktingpolitik är skit.Tänker att Biskop Antje får läsa högt ur DN och förklara att det blir bättre sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med vilken Gustav?
      Regerings-Gustav?
      Protest-Gustav?

      Radera
    2. Broiler-Gustav!

      Radera
  11. Tro på vadå? Att (mp) klarar av att låta oerhört "röd-radikalt" i opposition, för att i regerings-ställning förvandlas till svullna borgare? Ja, man har onekligen den förmågan. Det finns kompetens på det området. Men vad är poängen med att dröja sig kvar vid detta, som vänster-sinnad? Nostalgi? Gamla minnen? Hur det var förr? Man kan undra över hur de "koftor" som kanske fortfarande finns där inne i liberal-smeten tänker? Kanske dags att dra på "gummistövlarna", trimma storskägget & helt enkelt vandra vidare? Släppa taget om önsketänkandet? Kan man ens föreställa sig en mer total politisk konkurs? Ungefär som om moderater skulle hålla en slags hånfull maskerad-parodi med vänster-tema..

    SvaraRadera
  12. Ja nog kan man tolka artikeln som en vägröjare inför kommande beslut. Lyssnade till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i morse på fyran. Tänkte att nu kommer det mycket intressant kring kultur. God kultur handlar väl förresten om vilka vägval vi gör. Hon bekräftade i stort det som sades i artikeln. Det kommer att tas många beslut som man inte egentligen vill ta. Systemen ska stärkas. Eller försvagas? beroende på hur resultatet blir. Tänk att det ska vara så fult att ha varit med i Disneyklubben. I God kultur borde även barnperspektivet vara med. Tydligare så är det en viktigare merit att vara chef i ett börsbolag, när man är kulturminister. Vilken "tur" för henne att hon varit det då. Det konstaterades på TV4. Nu när "lättare" jobb inom RUT ska tas fram, heja Sjöstedt. Det finns all anledning att ifrågasätta om MP är mer ett parti för kvinnliga direktörer i börsbolag. Eller för t.ex. RUT. Talade med en tjej på hemtjänsten kring detta med "lättare" jobb. Den psykiska biten är värst sa hon. Att inte veta vem man kommer till och hur man blir bemött. Visst är det tungt fysiskt sa hon, men det kan jag ta lättare. Då jag frågade vem städar åt RUT sa hon, det gör RUT.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. En av riksdagsledamöterna, som tycks vara lojal så långt som möjligt, skriver så här på sin blogg: http://niclasmalmberg.mpbloggar.se/2016/01/08/vilka-svara-beslut-maste-vi-fatta-i-ar/

    SvaraRadera
  14. Miljöpartisten: "-Du känner väl framtidstro?"
    FAS3-deltagaren: "-Så FAS3-systemet ska avskaffas MEN INTE FAS3-PLATSERNA..??"
    Miljöpartisten: "-Precis, vi vill hålla koll på sådana som dig!"

    SvaraRadera
  15. Miljöpartiet agerar mask när Löfven fiskar.

    SvaraRadera
  16. Jaha vad sa den MP artikeln egentligen? Vi vet ju alla att Romson och Fridolin inte kommer justera sin politik, problemet är just Romson och Fridolin, in med äkta MPare som står för MP politik! I Natofrågan/Utrikes är ju MP helt tysta (som V!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Romson och Fridolin är alltså inte äkta MPare?
      Vad har MP satt för ena som språkrör då?

      Radera
    2. Kan mycket väl vara så att de är S-spioner i MP. De har lång erfarenhet av att lyckas plantera sådana inom andra partier, de tidigare mest framstående är Olof Johansson ("C") och Bengt Westerberg ("FP").

      Radera
    3. Anonym, självklart är inte Romson, Fridolin äkta MPare läste du inte artikeln? Den går ju ut på att de inte följt MPs politik och därmed sjunkit i förtroende.

      Radera
    4. Så MP har valt oäkta MPare som språkrör för sitt parti som inte följer MPs politik när MP sitter i en regering?
      Det ger ett lysande förtroende för MP,språkrören och regeringen...

      Radera
    5. Anonym ja så galet är det men det verkar inte MP fatta som låter R%F hållas som språkrör. Alltså fortsatt galenskap väntar av MP.

      Radera
    6. Inte ens MP kan vara så skvatt galna!?

      Radera
    7. Anonym

      Fråga inte mig, se bara på förfallet för MP, inget förtroende alls.

      Radera
    8. Haha tilläggas bör att en förkrossande andel av de som svarat i DN:s enkät stödjer id-kontrollerna och då, om än indirekt, språkrören som alltså går emot 78% av sina egna.
      En nagelbitare?
      Knappast.

      Radera
    9. Anonym

      Precis förstår du nu varför R&F inte passar som språkrör för MP?

      Radera
    10. Eller varför MP inte passar i en regering eller riksdag för den delen?

      Radera
    11. Anonym
      De är folkvalda och sitter såklart med rätta där de sitter men de måste ju följa sin politik annars tappar de stöd av folket. Håller du inte med?

      Radera
  17. En fattigpensionär lyckades, till sist, få budgeten att medge ett par nya rea-byxor, en miljöpartist kom förbi och kommenterade: "-Visst känner du värmen från vår solidaritets-politik? Vår enorma omsorg om de sämst ställda!"

    SvaraRadera
  18. Enda sättet för oss vanliga små medborgare att protestera är genom att riva valsedlarna! Slänga dessa skendemokratiska papperslappar i närmaste soptunna. Jag röstade faktiskt sista gången, för första gången på många år. Till och med på Miljöpartiet faktiskt. Detta ska dock aldrig upprepas!

    Det enda alla så kallade egenutsedda besserwissers är ute efter är att fylla sina egna mycket vida byxfickor, så snabbt och med så mycket, det bara går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det pratas mycket om förstagångsväljare i medierna, mera sällan dock om sistagångs-väljarna..

      Radera
  19. Frågan är, om man tittar lite i kristallkulan, vad som kommer att komma upp på den politiska dagordningen det här året och som Mp kommer att göra helomvändningar inom. Vad tror vi t ex om den nya djurskyddslagen som regeringen ska presentera i vår? Kommer Mp att stå upp för sin djurpolitik och sina djurpolitiska löften, eller kommer det att bli en lag där djuren åsidosätts mer och där produktionsintresset stärks?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, om Fridolin - som gått från att vara djurrättare till att bli jägare - får inflytande och om konfliktytan går mellan svek mot djuren och goda relationer med makteliten så... Artikeln borde haft rubriken "I regeringsställning blottläggs vad vi är beredda att göra för att få tillhöra makteliten"

      Radera
  20. "Men det finns ett undantag: Miljöpartiet.

    I regeringsställning har partiet varit med om att införa kontrollerna men samtidigt är det bara 16 procent av deras sympatisörer som är tycker att kontrollerna är bra. 78 procent tycker de är dåliga.

    Jag tror att det finns många gröna väljare som är besvikna på den här politiken, men jag tror också att det är många ser att det inte är vad Miljöpartiet hade önskat och att vi hindrar politiken från att bli sämre och att vi dessutom får igenom väldigt mycket bra politik på andra områden, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet"


    Många är ett relativt begrepp,och allra mest relativt i Miljöpartiet.
    Tydligen.

    Artikeln på SVT:
    undersokning stod hos valjarna for id kontroller

    SvaraRadera
  21. Det är en tragikomisk politisk satir, men kalla för Guds skull inte att Miljöpartiets ledarskap för kuvade, horor eller luder! (länk förbjuden)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att äntligen få vara med när det smäller i kärnvapenkrig är ju för bövelen strålande!

      Radera
  22. "Framtidstro och hopp" Statsvetare tror, att det handlar om, att MP står inför omfattande förändringar i integrationspolitiken. Även om det handlar om mycket mer än så, är det klart att de gör det. Inte minst nu, efter alla skriverier, kring att polis och media mörkat i två år, att flickor och unga kvinnor blivit tafsade på. Denna nyhet har även nått Sälen. Bra att verkligheten kommer ikapp. Det gör den alltid. Men sorgligt är det. Och urbota dumt.

    Något annat urbota dumt är, att lärare i skolan verkar ifrågasätta evolutionen. Artikel i DN idag. Borde väl vara glad över att de säger att vetenskapen inte forskat färdigt ännu, vilket tydligen upprör de som skrivit artikeln. Vet inte vad som är värst, att ifrågasätta fastställd vetenskap, eller att likt artikelns författare uppröras helt över lärarna.

    Personligen så ser jag både händelserna i Köln, här hemma och lärarnas delvisa uppvaknande, som ett underlag för seriösa diskussioner. Religiös mångkultur har många negativa sidor, men också en del positiva. Vi tvingas acceptera att alla har inte samma livsåskådning. MP:s skolminister Gustav Fridolin kommer att få mycket att göra och "bita" i. Hoppas att polisen tar chansen nu i Sälen på konferensen "folk och försvar", att övertyga politiker och media om, att de saknar resurser. Förebyggande sådana inte minst. Förhoppningsvis tar en och annan av politikerna fram en skämskudde. När inte polisen vågar beskriva verkligheten, har det gått väldigt långt åt fel håll. Att media och politiker drar sig för det, för att det kan gynna främlingsfientliga krafter, det vet vi. Nu om något gynnas de tyvärr. Ska bli intressant att se vad slumpen/turen hittar på nästa gång! "Kanske" (spekulation) är den berömda slumpen, också något man lär ut i skolan.
    Ser med spänning fram emot vad denna slump ska hitta på nästa gång.

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lisbeth

      "Vi tvingas acceptera att alla har inte samma livsåskådning."
      - Fel. Alla har ett val att acceptera kvinnoförtryck eller att bekämpa det.

      "Ser med spänning fram emot vad denna slump ska hitta på nästa gång."
      - Det gör inte jag. Detta söndrar Sverige och gynnar högerkrafter eftersom SD är ett högerparti för extremkapitalistisk frihandel.

      Radera
  23. Så vi bör inte acceptera, att alla har sin egen livsåskådning? Så länge den håller sig inom ramen för andras rätt att ha sin, så borde vi väl det. Bör man fängsla alla, som inte ser på livet, som man själv gör? Eller sätta dem på mentalsjukhus? Om någon accepterar kvinnoförtryck och ger uttryck för det, så borde man väl titta på, se och erkänna, att den personens handlingar, är inte ok. Oavsett om personen är religiös, är ateist, eller har en annan livsåskådning.

    Du kräver att alla ska ha en strikt vetenskaplig livsåskådning? Din egen? Ditt partis? Jag nöjer mig med, att alla strävar efter att erkänna de naturlagar, som forskningen bygger på samt att man erkänner evolutionen. Att vi strävar efter en gemensam syn att se på denna värld, den vi lever i. Värdekonflikter t.ex. sexualitet, som det står om i artikeln och om att USA:s kreationism smyger sig in i den svenska skolan, är det okej? Att elever bör tänka själva är däremot okej. Vi är ett land som delar ut Nobel pris. Religion och vetenskap är väsen skilda från varandra. Det ena ska utforska det de andra tror och upplever. Hoppas att människor läser artikeln och tänker till.

    Nu så tror ju inte jag att det är slumpen som gynnar Sverigedemokraterna, utan att det vi ser och hör är konsekvenser av karma dvs. inte helt bra tagna beslut. Vilket innebär dålig skörd och den gynnar SD. Slumpen den filuren tror jag inte på. Och jag gillar definitivt inte extremkapitalistisk frihandel. Eller att vi (EU) är USA:s lillebror.

    Lisbeth


    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt. Vi behöver inte acceptera att IS vill slänga homosexuella från höghus. Vi kan spärra in sådana individer på mentalsjukhus.

      Klar man bör mentalvårda alla som inte ser nyktert på den saken.

      Det är en viss skillnad på att bli hjärntvättad av en sekt att vilja vara en lydig kvinna och att själv komma fram till den saken.

      Det är skillnad på att bli antastad som kvinna och därför skyla sig och att själv vilja visa sig eller skyla sig för att man vill eller inte vill ha uppmärksamhet eller för att det ex. är kallt ute.

      I ett jämställt samhälle finns det ingen plats för kvinnoförtryckande sekter som agerar fientligt mot kvinnor som inte följer sektens regler. Seken och samhället är inkompatibla.

      Jag kräver att alla ska ha kunskap om olika tro. Jag kräver inte att alla ska ha en vetenskaplig livsåskådning. Jag ser det inte som min uppgift att ta en kvinna som precis förlorat sin son ut ur hennes religiösa tro. Samtidigt ska inte ett barn indoktrineras in i en sådan tro. Varje människa måste få bestämma sin egen trovärdiga tro.

      Hypotetiskt-deduktiv metod kan inte fastställa att det INTE svävar en allsmäktig och god tekanna i Universum. Du får gärna tro på den saken, även om människor sannolikt kommer anse dig vara ... hmmm ... fantasifull.

      Skulle denna tekanna existera och är god och allsmätig, skulle det inte ske onda saker, men det gör det bevisligen ändå. Alltså förefaller hypotesen vara felaktig.

      Bra ändå att du strävar efter att erkänna de naturlagar, som forskningen bygger på samt att man erkänner evolutionen.

      Att alla strävar efter en gemensam syn att se på denna värld är väl inte sanningen?

      Kreationismen hör hemma i religionskunskapen. Barnen bör alltså veta om de fantasier som religiösa har.

      Att elever bör tänka själva är givetvis okej, men anser du verkligen att religiösa friskolor är en bra grund för eget tänkande?

      Du har rätt i att det inte är slumpen som gynnar Sverigedemokraterna men att deras framgångar beror på de andra partiernas och politikernas inkompetens.

      Att du inte gillar extremkapitalistisk frihandel gör, som jag ser det, att du har två partier att välja mellan i valet. V eller vetenskapliga partiet.

      Vill du värna miljön på riktigt har du endast Vetenskapliga partiet kvar, tyvärr, är väl ändå värt att tillägga, för det vore så mycket mer uppfriskande för demokratin att ha fler srudlande friska val än ett som leder någorlunda rätt.

      Radera
  24. Nej anser inte att religiösa friskolor, är en bra grund för eget tänkande. Tvärtom. Politik och religion hänger starkt samman. Föräldrar påverkar givetvis sina barn, men de bör vara medvetna om, att barnen har rätt, att bilda sig sin egen uppfattning om livet. Skaffa sin egen livsåskådning. Politiskt inte minst. Men nog kan man påpeka, att vetenskapen är väsen skilt från religionerna och politiska ideologier. Samt säga att vetenskapen i mångt och mycket är en hypotes och att det på långa vägar inte forskats färdigt. Vi har mycket kvar att utforska, det mesta faktiskt. Som förälder har man ett ansvar. Att t.ex. inte göra evolutionen till ett konfliktämne och reagera på om så görs i skolan. Det blir lite konstigt, att som land fortsätta med att dela ut Nobelpris annars.

    Skrev inte om IS. Och det var medvetet. Man behöver inte alltid skriva om dem, för att beskriva kvinnors utsatthet. All kvinnoförnedring står inte IS för. Liksom ett politiskt parti som SD, inte kan stå för allt hat. Det är omöjligt för lägre känslor av hat, har de flesta av oss. En del har mer andra mindre.

    Ang. tekannan som du ofta tar upp, så inbillar jag mig inte att det svävar runt en tekanna. Eller att någon t.ex. Russel? menat det bokstavligt. Allt bör inte läsas bokstavligt. Men allt bör läsas med eftertanke.

    Även om en tekanna mot all förmodan svävade runt och var god och allsmäktig:) så skulle onda saker ske, för människan är inte god och allsmäktig. Anser du människan vara det? Om en god och allsmäktig Gud existerar, så lägger hen sig inte i och bestämmer över allt. Hur gott är det? Det är väl auktoritärt? Har vi inte nog av sådant. Det kan vi se och uppfatta i politiska partier inte minst. Varför måste man välja ett parti? Kan man inte titta på sakfrågor var för sig och bilda sig en egen uppfattning. Då kanske man t.om. kommer på att alla partier har något gott att bidra med. Plus en massa som man inte vill stötta.


    Nu är det ju så att vi har politiska partier. Så ser verkligheten ut. Men det går utmärkt, att ta en blank valsedel, om man vill det. Det om något vore uppfriskande för demokratin, om alla valsedlar var blanka. Det om något skulle visa, att vi är trötta på att bollas runt mellan höger vänster eller "grönt".
    Hänvisade till en artikel i DN. Har du läst den? Om du ens vill försöka förstå vad jag menar, så kan du läsa den.

    Vill du vara tekannan? Vill du nå maktens korridorer? Det är en fråga alla kan ställa sig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  25. @Lisbeth

    Bra. Vi är eniga på många punkter nu.

    Politik och religion hänger säkert starkt samman för många människor. Politik är att tro och att vilja något. Religionen utgör en fast punkt att utgå ifrån som skapar stabilitet för den som inte vill tänka själv. Även vetenskap kan dyrkas på ett sektlikt vis.

    Genom religionen kan man, utan vidare diskussion, bestämma sig för vad som är rätt eller fel. Vetenskapligt tänkande fungerar dock annorlunda. Likväl har varje vetenskapsman en grunduppfattning som leder denne till vad som är sanningen.

    Vetenskapliga partiet har insett behovet av en grunduppfattning. Vi har valt "Det bästa för framtidens generationer" som grundvärdering. Denna värdering leder oss.

    Med denna grundvärdering kan vetenskaplig metod utröna vad som ex. gör människor lyckliga, samt vilken politik som sannolikt leder dit på ett långsiktigt sätt.

    Jag noterar med glädje att du anser att barnen har rätt att bilda sig sin egen uppfattning om livet. Jag noterar samtidigt att de flesta sekter inte fungerar på detta vis.

    Jo. Att det på långa vägar inte forskats färdigt är det lätt att inse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Lisbeth

      Russells tekanne teori kan du undersöka själv. (länk förbjuden)
      Även Det Flygande Spaghettimonstret kan vara av intresse. (länk förbjuden)

      Om en god och allsmäktig Gud existerar, så borde väl denne åtminstone lägga sig i ibland? Eller hur? Hur god och allsmäktig är han annars? Det vore väl inte "auktoritärt" om människor önskar sig gott? Om Gud finns i oss människor och är det vi i psykologin kallar överjaget eller det kollektivt medvetna och detta är "godhet" är frågan verkligen om människan handlar enligt Gud eller enligt det lägre kortsiktiga egot.

      Nej. Jag anser att vi inte har nog av inre god auktoritet. Det är därför jag agerar auktoritärt ibland. Varför måste man välja ett parti? Jo. för att vara god måste man kämpa för något man anser vara gott. Vill man påverka samhället att bli gott måste man finna ett parti som håller en god linje eller skapa detta och sedan lägga en god del av sin energi där.

      Ja. Klart att man ska titta på sakfrågor, diskutera frågor, lyssna på varann och bilda sig en egen uppfattning, kanske man t.om. kommer på att alla partier har något gott att bidra med som håller, och javisst, plus en massa som man inte vill stötta. Så måste det rimligtvis vara. Där är vetenskapen en bra hjälp. Ofta behöver man inte ha olika uppfattningar. Vetenskapen har inga uppfattningar tagna ur tomma luften utan letar efter sanningen om tingens ordning.

      Håller med om att det vore uppfriskande om alla valsedlar var blanka. Dagens sytem är djupt odemokratiskt.

      Om ändå höger, vänster eller "grönt" motsvarade den bollning som pågår, men så är det inte. Socialdemokraerna är inte ett socialistiskt parti. Miljöpartiet är inte ett grönt parti. De är alla blå för extremkapitalistisk frihandel.

      Du kan hänvisa hur mycket du vill till den blåa tidningen DN eller annan massmedia ägd av fåtalet girigbukar. Jag läser den inte. Jag lyssnar hellre på dig och människor som försöker tänka rätt.

      Vill jag vara tekannan? Nej. Jag tror inte på allsmäktiga tekannor.
      Jag tror på att det goda och det onda kommer från människan och att det goda kan vinna över det onda i varje människa och därmed också i politiken och därmed i Sverige och i hela världen.

      Vill jag nå maktens korridorer? Ja. Jag har levt en stor del av mitt unga liv i det Olof Palme och socialismen skapade. Jag känner stor tacksamhet för detta, bortsett från kärnkraften och det korkade fokuset på tillväxten istället för på det som gör människor lyckliga och hade varit bättre för Sverige och framtidens generationer långsiktigt.

      Om jag kan göra något ännu bättre än Olof Palme vore det utmärkt. Pga. min förmåga att se samband och min meditation lever jag idag i ett himmelrike på jorden. Frågan är om en plats i riksdagen är det mitt ego egentligen önskar mig såsom riksdagen ser ut idag, men samtidigt kan man inte göra saken bättre, i Sverige och i världen, genom att sitta på avbytarbänken även hur underbart det än är att befinna sig i himmelriket.

      Att säga nej till riksdagsplats vore därför att förråda mitt inre kall.

      Radera
    2. Ja det är "Framtidstro och hopp" att människor ska vara eniga om mycket.
      Det har du och jag förresten varit hela tiden. Enligt mig. Eniga i mycket, det är det jag menar, då jag skriver, att vi behöver en gemensam världsåskådning. Men att vi bör få ha vår egen livsåskådning i fred. Börjar vi resonera mer på det sättet, så kan alla människor hitta gemensamma insikter och inte bara beskriva sina personliga åsikter.

      "Gud" ser jag som närmast högre nivå. Såg att du skrev om nivåer förut. De som är visare och klokare än jag själv. Hur ska jag som "ynklig"människa kunna förstå något högre än det? Förhoppningsvis lägger sig "Gud" i då och då och vi snappar upp en känsla en tanke. Som vi tror är vår egen. Säg det som inte tänkts förut... Inte är det mycket.

      Det är lite sorgligt att du fördömer DN helt. Personligen försöker jag läsa allt jag kommer över, kritiskt men sakligt granskande. Ja jag läser just nu Nya Tider också. Till en dels förskräckelse. Det roar mig:)

      Om du anser att en riksdagsplats är ditt inre kall, gå för det! Det är inte mitt "kall" Inte i detta liv i alla fall. Men jag anser att jag förbereder mig, för att ta mer plats, även fysiskt i samhällsdebatten så småningom. Ödesmakterna placerar mig där jag ska vara. Så ser jag på den saken.

      Du skriver om "det lägre kortsiktiga egot" Egot ser jag som Jaget det högre. Skiljer det från personlighetens egoistiska brister. Det lägre kortsiktiga "egot" Som våra personligheter brottas med.

      Lisbeth



      Radera
    3. @Lisbeth

      Både Carl Jung, Sigmund Freud, och Anna Freud m.fl. har tittat på Jaget etc. Det är mycket intressant kunskap för den som är intresserad av att veta mer om sig själv.

      Att försöka läsa allt man kommer över, kritiskt men sakligt granskande, är kanske inte den bästa taktiken för kvalitativa tankegångar och jag har en bra förklaring på varför det är olämpligt orsaken är enkel, hjärnan är ingen dator, men förklaringen är för lång att ta med här.

      Detta kan vara en anledning varför politikerna fattar dåliga beslut idag. De läser all den massmediala dynga de kommer över, viken ägs av fåtalet girigbukar, vilka ex. sätter oönskade journalister me fel åsikter i "frysbox". (länk förbjuden)

      Om du är intresserad av att veta mer av mina argument för att skippa massmedia besök sök då gärna på "Glada Nyheter – TV och massmedia skärper sig eller ersätts sannolikt av mer intressanta bloggare" (länk förbjuden)

      Radera
    4. Ja m.fl. har "tittat" på Jaget. Den som söker den finner.
      Menade inte bokstavligt, att jag läser allt jag kommer över. Utan det som intresserar mig. Mycket skummar man bara över. Eller läser inte alls. Det jag menar är att jag utesluter inte, att det inte kan finnas något av värde i t.ex. DN eller Fria Tider. Det är dogmatism.

      Tror inte heller, att politikerna läser all massmedial dynga de kommer över. Eller Boken om Juholt... Det är spekulation, men jag tror att de är för lättstötta för det. Människan är lättstött. Upptagna är de också inte minst nu. Måhända (spekulation) läser en och annan allt om sig själv som de kommer över. Vi lever ju i individualismens tidevarv.

      Du får ha dina åsikter argument om att skippa massmedia i fred. Och jag kommer att fortsätta, att läsa det som intresserar mig. Vi tänker nämligen i system, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Och vi snappar upp saker och tillför den nya vetskapen till den gamla. Så går lärande till. Tycker artikeln i DN var intressant. Även om jag förstår, att media ägs av fåtalet girigbukar och att journalister medvetet eller omedvetet, går deras ärenden. En del "intressanta" bloggare inte minst inom den så kallade "sanningsrörelsen" kan vara helt övertygade om, att de själva sitter inne med hela sanningen. Vilket givetvis inte stämmer med verkligheten.
      Jorå har besökt sådana bloggar. Och ve den som säger ifrån och ifrågasätter. Det har jag fått erfara.

      Lisbeth

      Radera
  26. Boken om Juholt? Menar du Boken "Pilsnerkorvens förbannelse och en gudibehaglig lösning"?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.