fredag 8 januari 2016

Ska det bli värnplikt igen?

Dags igen. Årets första Nyhetspanel. Ämnen? Flyktingar, rösträttsålder och frågan om att sjösätta värnplikten igen kan jag tänka mig kommer upp. 

Intressant är att det är en f.d. miljöpartistisk riksdagsledamot som utreder frågan om försvarets personalförsörjning.  Utgår man från vad hon (Annika Nordgren Chistensen) skrev och sa i riksdagen så kan det omöjligen bli värnplikt, där den som vägrar skall straffas. Så här ideologiskt redovisade hon sin syn under en riksdagsdebatt i maj 1995:

"I filosofen Immanuel Kants klassiska avhandling - jag återkommer senare till detta - Den eviga freden från 1795, alltså för 200 år sedan, står följande: 

"Stående arméer ska gradvis avskaffas helt. Stående arméer är alltid redo för krig. Detta gör att staterna ständigt hotas av krig och att de tävlar med varandra i att ha störst antal soldater. Staten använder män som maskiner genom att hyra dem för att döda eller att dödas. Ett handlande som innebär att staten bryter mot människans rätt i egen person. Annorlunda är det om medborgarna genomgår frivillig vapenövning för att skydda fädernelandet mot angrepp."

Detta leder in på en het potatis, nämligen värnpliktsfrågan. (-) Miljöpartiet har utvecklat tanken på frivillig värntjänst - vad utbildningen skulle kunna innehålla, uttagningssystem m.m. - i motion 1994/95:Fö901. Fängelsestraff behövs för att kriminella skall få vård för att sluta med sin verksamhet. Fängelse är också ett sätt att skydda människor i samhället från farliga personer. Inget av de här kriterierna stämmer in på en värnpliktsvägrare. 

Jag tror att ingen efter avtjänad strafftid liksom skuttar ut ur fängelset, vårdad till att vilja göra värnplikt. Knappast är totalvägrare heller farliga för samhället. Det är många gånger tvärtom, vill jag påstå. De tar avstånd från väpnat våld. Det är ju därför de sitter inne. Nej, Sverige skall inte ha några samvetsfångar. (-) Tage Danielsson skrev så här för 20 år sedan:

Lås era dörrar! friden är slut!
Vapenvägrarn har sluppit ut!

Upptrappa kampen mot ickevåldsverkare!
Skaffa poliserna muskelförstärkare!

Tänk om han kommer där, kristen och galen
och vägrar att anfalla folk på Centralen!

Tänk om han gör sej oskyldig till dråp,
orånar gummor och oblåser skåp!

Tänk om han ickevåldför sig på tjejer!
Sätt´en i buren igen, Lennart Geijer!

Mot en sån där kan man inte va snäll.
Somliga måste man sätta i cell.

Humanitet, i princip, är försvarlig,
men denne man är ju samhällsofarlig!

Stoppa den brottsliga galenskapen:
skyldig till oinnehav av vapen!

Sätt honom åter på slangmatsdieten!
Han är en fara för osäkerheten.
(Applåder)"
Hela debatten här.

Som ung och fräsch motionerade förresten Gustav Fridolin om värnpliktens avskaffande på det här sättet.


https://m.youtube.com/watch?v=zpaAhniMVPc

43 kommentarer:

 1. Kants idé är ju den som står inskriven i andra tillägget av den amerikanska konstitutionen. Från början tänkte man sig att den dessutom skulle uttala att ingen som hade religiösa skäl för att bära vapen skulle tvingas göra det.

  Här får man nog tänka en av två saker:

  1. Tiden och tekniken har sprungit ifrån den här idén. Var tid har sin lösning, brukar väl hr Schlaug säga.
  2. Folk bör tillåtas ha väldigt avancerade vapen i hemmet.

  När det gäller underlåtenhet att utföra sin värnplikt så är det väl inte väsenskilt från att underlåta att redovisa sina inkomster eller andra s k underlåtenhetsbrott. Avseende frivillighetsarbete överhuvudtaget så skulle jag gärna se att man i flera fall, bl a avseende försvaret, gärna finge välja om man vill bidra med tid eller pengar. I andra länder är värnplikt t ex en förutsättning för allmän tandvård, och så där.

  SvaraRadera
 2. Det är bra Birger att du inte uttrycker dig för hårt i varje fall!

  SvaraRadera
 3. Det finns många sätt att försvara ett land.
  Det minst frånstötande jag har snubblat över är ett slumrande gerillaförsvar i det forna Jugoslavien. Där kunde en fiende invadera - men aldrig känna sig trygg.

  Fred Lane

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan kunde inte den egna befolkningen känna sig särskilt trygg den heller.Men det kanske inte gör så mycket?

   Radera
  2. Gerillaförsvar har vissa speciella förutsättningar.

   1. Man får delvis förlita sig på vapen som vi numera skrivit bort i internationella konventioner - antipersonella minor. Jugoslaverna var ena hejare på personminor, försåt och olika ondskefulla laddningar. De imponerade stort även på svenska försvaret. Samma sak ser vi ju i Irak och Afghanistan idag även om gerillan nu får förlita sig på hemmabyggda mineringar istället.

   2. Offervilja. För att slänga ut Sovjet ur Afghanistan åtgick 1 miljon afghaner och 20 000 ryssar i runda tal. Ett utbyte 1:50 alltså. Är du beredd att offra 2 miljon svenskar, Fred?

   Sen ska man säga att Jugoslavien inte enbart hade ett gerillaförsvar. De var icke-allierade, precis som vi, och ansåg sig behöva ett rimligt reguljärt försvar för att hävda sitt oberoende. Ett tag hade dom världens 4:e största flygvapen eller nåt sånt tror jag.

   För att bemanna detta försvar tillämpade man f ö allmän värnplikt. Åtminstone tills det började knaka, då sluta man kalla in bl a Kosovoalbanerna.

   I det sammanhanget kan det dessutom finnas en del positivt att säga om värnplikten. När Slovenien bröt sig ut (vilket de gjorde först av alla) var inte de jugoslaviska värnpliktiga, varav en del t o m var slovener, särskilt sugna på att skjuta på den egna statens medborgare. De gav sig ganska lättvindigt, eller fick "mekaniska problem" på väg till fronten. Kriget var över på 10 dagar.

   Radera
  3. Det som jag såg i Slovenien var att gevär fanns i en garderob i ett bakre rum på krogen. Jag frågade min slovenske vän om det efteråt. Han talade om för mig att slutstycken fanns på annan plats i byn, andra saker på en tredje plats och så vidare. Vid en invasion kunde man föra samman dessa saker och bedriva gerillakrigföring över hela Jugoslavien inom en halvtimme. Detta latenta hot var nog huvudsakligen riktat mot Sovjetunionen, som ville gärna ha ett lydigare Jugoslavien - men fanns ju där för att välkomna alla som tyckte att invasion var en god idé.
   "Är du beredd att offra 2 miljon svenskar, Fred?" Dum fråga!
   Visst - allmän värnplikt kan vara en bra grund för ett latent gerillaförsvar.

   Fred Lane

   Radera
  4. Che-romantiken hänger kvar.Och ska den kunna göra det så måste man undvika att besvara frågor som "Är du beredd att offra 2 miljon svenskar, Fred?".
   Naturligtvis vill man inte offra 2 miljoner svenskar, men man kan tänka sig att göra det om man får ett eget gerilla-försvar.
   Annars kan man ju inte ha ett gerilla-försvar ju..

   Radera
  5. Mitt inlägg har ingenting med Che att göra; om jag förstår saken rätt var han inte jugoslav.
   Jag undviker ingen fråga, utan rubricerar den som "dum".
   Ett svar:
   1) Det är inte alls säkert att 2 miljoner svenskar skulle behöva dödas för att oskadliggöra 40000 inkräktare.
   2) En vettig fråga skulle vara "Vore du beredd att ta plats i ett sådant gerillaförsvar?" Mitt svar har sedan länge varit: Ja!

   Fred Lane

   Radera
  6. Jag tror det var romantiken och inte nationaliteten som var intressant.
   Men kanske är etnicitet avgörande i den här frågan?
   Men hur många dödade svenskar beräknar du att ditt gerillaförsvar skulle kräva då egentligen?
   Och vilka odds får du själv för din tappra insats?

   Radera
  7. Gerillakrig är kostsamt (i människoliv) och ett väldigt smutsigt sätt att föra krig.
   Men det var vad Sverige skulle ta till under värnpliktstiden. Idag finns knappt några militärer som skulle kunna ansluta sig till gerillan och EU vill förbjuda alla civila vapen.
   Blir inte mycket till gerillakrig om vi ska kasta sten på angriparna.

   Radera
  8. Gerillakrig är kostsamt (i människoliv) och ett väldigt smutsigt sätt att föra krig.
   Men det var vad Sverige skulle ta till under värnpliktstiden. Idag finns knappt några militärer som skulle kunna ansluta sig till gerillan och EU vill förbjuda alla civila vapen.
   Blir inte mycket till gerillakrig om vi ska kasta sten på angriparna.

   Radera
  9. Du tycks vilja ha det till en fråga om etnicitet; den aspekten är för mig totalt ointressant, men uppenbarligen viktig för dig.
   Inte intresserar mig oddsen särskilt mycket heller - varken du eller jag kan räkna ut dem.
   Det jag tycker är av värde för min tanke om ett gerillaförsvar är att jag skulle vara beredd att ingå i ett sådant tillsammans med svenskar och andra som lever i landet där jag levt i 45 år.

   Fred Lane

   Radera
  10. Det viktiga för dig verkar vara att framhäva din egen tappra ståndpunkt längst fram i ledet i gerillaförsvaret.Vad kostnaden blir för civilbefolkningen blir däremot är inte så viktigt.

   Radera
  11. Jag tycker inte att min ståndpunkt är särskilt tapper, och vet inte var jag skulle hamna i ett gerillaförsvar.
   Vad kostnaden skulle bli för civilbefolkning är, tycker jag, viktig - som i alla krig.

   Fred Lane

   Radera
  12. Vilket betyder att ett gerillaförsvar är att föredra framför värnplikt, eller yrkesförsvar, baserat då på din personliga medverkan och ingenting annat?

   Radera
  13. Hur du får till denna slutsats kan jag omöjligen räkna ut, men jag inser att det är just sådana vrickade påståenden som man kan förvänta sig av anonyma troll.
   Tack för samtalet!

   Fred Lane

   Radera
  14. Vrickat eller inte - det är vad du grundar din ståndpunkt på.
   Funkar det för dig så är det väl bara bra för dig men som grund för vilket sorts försvar Sverige bör ha är det mer än tveksamt.
   Jag tror dessutom inte dina svar blivit mer genomtänkta för att jag skrivit under med tex Bosse..

   Radera
  15. Nej, men om du skrev under med ditt riktiga namn skulle du kanske ha bemödat dig om att hitta mera hållbara argument.
   Att kasta ur sig fantasifoster om att jag vill befinna mig längst fram i ledet i gerillaförsvaret" övertyger ingen. Att slå fast, utan grund, att jag skulle föredra gerillaförsvar eftersom detta är "baserat då på din personliga medverkan och ingenting annat" - vad är det för slutledningskrumbukter?

   Fred Lane

   P.S. Jag ber om ursäkt för att jag sänkte mig till din nivå - personangrepp - genom mitt bruk av ordet "vrickade".

   Radera
  16. Så vad var då ditt argument för ett gerillaförsvar egentligen?
   Bortsett från att du kände någon i Slovenien?
   Jag är nämligen inte övertygad om att det finns några nivåer för dig att sänka dig till..

   Radera
  17. Nu var du rolig!
   Läs mitt första inlägg!

   Fred Lane

   Radera
  18. Rolig?
   Men rätt hade jag.

   Radera
 4. Är det så troligt att vi invaderas av främmande arméer? Är det inte mer troligt att hoten mer kan komma från väpnade ligor? (Den sortens krig pågår väl lite varstans.) Kan man tänka sig att försvar mot ligor, till lands och till sjöss, bäst utförs av polisen? I så fall, borde väl poliskåren utvecklas på militärens bekostnad!

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du föreslår en polisstat alltså?

   Radera
  2. Håller med Gt om, att poliskåren borde utvecklas på militärens bekostnad. De måste ha större befogenheter och kapacitet att ingripa vid totalt kaos och fara. Det visar väl inte minst nyårsfirandet i Tyskland. Svenska poliser har larmat nog. Hoten kommer från kriminella människor, som inte har vett nog att bete sig som folk. Vi behöver alltså lägga pengar på vett och etikett. Och på mycket annat bl.a. religionspsykologer, som kan få oss att begripa oss på varandra. Har för mig att Birger Schlaug nämnde terrorbekämpning i soffan. Tänk om vi som första land sa, att vi vill satsa först och främst i vårt land på att bekämpa terror. Förebyggande och genom att ge mer resurser till polisen.

   Lisbeth

   Radera
  3. Och hur långt vill Lisbeth och Anonym skärpa svenska lagar då?
   Inga fler terrorister på HVB-hem?
   Inga fler straffrabatter?
   Ska polisen till och med få påökt?

   Radera
  4. Anonym, Skrev att polisen larmar. Och jag anser att de larmat nog nu om omorganiseringen och om, att det bland annat saknas skyddsvästar. Och fungerande vapen. Om lönen i förhållande till arbetsuppgifterna är rimlig borde diskuteras. I Tyskland får nu polischefen bära hundhuvudet. På grund av att förstärkning uteblev. Någon får alltid göra det. Oftast är det inte, de mest skyldiga.
   Jag skiljer på mänskliga lagar och universiella lagar och det önskar jag att EU och svenska lagstiftare också gjorde.

   Lisbeth

   Radera
 5. "Vapenfri tjänst" har varit ett fint alternativ sedan mer än 50 år.
  Ofta välutbildade, intellektuella och sociala människor, som kallades "samvetsömma" fram till 1960-talet.
  Alla vinner mycket på att införa "samhällstjänst" för alla, oavsett kön eller ev. funktionshinder.
  Grupptillhörighet under ett år,tvärs över alla samhällsklasser och förutfattade avgränsningar, borde alla få del av i unga år.
  Samhället och individen i suverän korsbefruktning.
  Pliktlag skulle underlätta för alla de tveksamma räddhågade, som annars riskeras hamna utanför.

  Bästa förslaget står som vanligt Birger för: "Avskaffa värnplikten och inför samhällsplikt för alla."
  Att samhällsplikten försvann så snabbt, utan öppen debatt, är en gåta. Alla behöver få känna sig viktiga och betydelsefulla i tidig ålder.
  Aran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja så sa han inte i TV soffan i morse? "Avskaffa värnplikten och inför samhällsplikt för alla" Plikt är väl inget som Schlaug förespråkar? Utan fullkomlig frivillighet. Ursula Berge däremot var lite inne på det. Att inom sjukvården t.ex. behövs fler händer. Det vet Ursula och anhöriga vars kapacitet och händer inte räcker till.

   Lisbeth

   Radera
  2. Samhällstjänst finns väl redan, ratt-fyllerister brukar väl DÖMAS till det av domstolar..?

   Radera
 6. Du har rätt i, att det är lätt att sitta hemma i soffan, eller i TV soffan och tycka. Att människor har ett eget ansvar, bestrider väl ingen. Men har man ett större ansvar, om man sitter i TV soffan, än om man sitter hemma framför sin TV?
  Det du sa om, att Sverige, borde kunna ta emot fler, än många andra länder t.ex... Ligger det samtidigt ett ansvar i, att tala mer kring hur och på vilket sätt? Vad kostar det och vilka riskerar att få betala mest? BNP som du nämnde är ett trubbigt verktyg. Det säger inget om t.x. kvinnors rättigheter. Eller barns. Om att våga leva och vara sig själv i detta land. Eller i andra generösa mottagarländer. Handlar det bara om yta? Att ett land har stjärterum? Eller hjärterum? Eller både och. Hjärtan måste väl klappa något sånär mot samma mål? De gamla kvinnosakskvinnorna, hade förmodligen (spekulation), inte bangat för att våga tala om problemen. Och de skulle förmodligen inte gillat utvecklingen i förorterna inte minst.

  Är glad över att Jonas Sjöstedt, ger sig in i debatten kring att utöka RUT. Att han tar upp arbetsrätten och kollektivavtal. Han ogillar inte invandring tvärtom, men den får inte ske på bekostnad av vad som helst. Tack och lov för att det finns lite kollektivistiska tankar, mitt i all individualism och inte bara samvetsömhet eller hat i flyktingdebatten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Att återinföra allmän värnplikt är orealistiskt, av lätt insedda skäl. Ledaren på borgerliga Norrköpings tidningar gjorde en nykter lägesbedömning 2016-01-05.

  SvaraRadera
 8. Tanken är en kraftkälla, och det intressanta är att var och en av oss äger denna kraft. En liten klick människor har skaffat sig makt där de anser sig ha rätt att bestämma över alla andra. Men tankens kraft kan var och en lära sig att använda. Hur vi använder tankens kraft i handling är en annan sak.

  Vanans makt är stark och det är lätt att fastna i samma mönster. Om vi idag har tankar som misstror andra länders medborgare, så blir det lättare att tänka samma slags tankar i morgon. Det blir lättare att skapa motsättning än att skapa samhörighet och gemenskap. Därav uppstår en löjlig fördom som gör oss absolut blind för de goda sidor som finns hos andra länders medborgare.

  Om vi tar för vana att misstro och tänka ont om andra, så bör det vara lika möjligt att förvärva vanan att tänka gott om andra. Vi får inte ursäkta oss med att mindre önskvärda känslor och tankar är naturliga. Var och en måste själv ta ansvar och bestämma över vilka känslor och tankar som ska sändas ut.

  Negativa tankar har tendens att fortplanta sig. Sitter det då en liten klick människor som bara har tankar som riktar sig på att försvara sig, med alla medel som står till bruk, är det inte så konstig att krigshoten ökar, där världen kan bombas sönder och samman på några få dagar. Tänk rätt, därmed kan värnplikten läggas i malpåse.

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alla en plikt, att efter förmåga och kapacitet, få detta land att fungera på bästa möjliga sätt. De som har tagit på sig en större roll som t.ex. politiker och makthavare, har tagit på sig en större roll. Men därmed har de inte allt ansvar. Ansvaret är allas. "Tänk rätt, därmed kan värnplikten läggas i en malpåse" Instämmer!
   Vi får vända på steken. Vanan att misstro är stark. Även om vi anser att en rad politiska beslut har varit fel och om vi har för vana, att misstro och tänka ont om andra, så bör det vara lika möjligt att förvärva vanan att tänka gott om andra"
   Precis! Naturligtvis måste vi var och en ta ansvar och bestämma över vilka känslor och tankar som ska sändas ut.

   Vill definitivt försöka tänka rätt. Utan att låta lägre känslor som rädsla och hat styra tankarna. "därmed kan värnplikten läggas i malpåse"
   och nya tankar, kring vilka hot vi står inför kan starta. Ordet samhällsplikt kan få en annan innebörd.

   Lisbeth

   Radera
 9. Idag läser vi med glädje hur svenska befolkningen IGEN säger nej till Nato.
  Men MP, V och S måste lägga in en växel då natostöttarna inte kommer ge sig.

  SvaraRadera
 10. Modellen saknas ju av (s) då så många ungdomar (då) inte "belastade" arbetslöshets-statistiken, man ska väl helt se romantiseringen/nostalgin kring värnplikt på det sättet? Och "spinnhus-atmosfären" i landet gör ju att inga som helst etiska diskussioner kring tvångsmodeller uppstår; man har byggt på en grund av skolplikt & ams-ofrihet som sedan spillt över på annat & numera kan (för de lägre klasserna) hela "livsvandringen", från vaggan till graven, vara en lång rättslös klient-tillvaro i en övervakad "panoptikon-anstalt", nästan som i koppel. Man vill samla de överflödiga i "koncentrations-läger" av olika slag, de politiska ambitionerna märks allt tydligare..

  SvaraRadera
 11. Språkrörens senaste utspel sågas av experterna i DN.
  Herreminje vad ska de nu ta sig till?

  SvaraRadera
 12. Min dörrmatta visade sig vara mycket "inriktad på samarbete", den låg kvar när jag åter trampade på den. Den verkar även i fortsättningen vilja fortsätta "ta ansvar" på detta lilla område vid dörren. Dock låter den inte löjligt lillgammalt streber-narcissistisk, den bara tiger. Och det är väl att föredra, om man får välja..

  SvaraRadera
 13. Även om värnplikten inte tillämpas så är den idag inte avskaffad. Allmän värnplikt är en viktig del av varje demokrati. Folket ska kunna beväpnas snabbt. vi behöver inte yrkessoldater som säljer sig likt horor och kämpar i omoraliska krig för pengar eller droghandel. Psykopater passar bäst på menalsjukhus.

  Vapenvägran har alltid varit en möjlighet för de som inte har förmåga att döda de psykopater som invaderar andra länder. Möjlighet till vapenvägran är ändå positivt. Vem vill egentligen ha en person vid sin sida som vägrar använda vapnet mot de invaderande psykopaterna, när det väl hettar till? Kvinnorna som avrättade Boko Haram-män med Ak-47 (länk förbjuden) är sådana individer man vill ha vid sin sida i strid.

  Bättre då att de svagare individerna utbildas i vård, etc. I dagens krigsföring är alla, soldater och civilister lika utsatta eftersom de krig som utförs är mer terrorliknande än vad de var förr.

  Terroristerna infiltrerar ex. byar i förklädnad av ex. en mulla eller en präst, analyserar folket, gör sig av med potentiella motståndare och får folket att frivilligt eller genom hot att kämpa på terrorns sida mot ex. otrogna i en angränsande by.

  När de sedan bombas, av ex. Ryssland, stryker även kvinnor och barn med eftersom de använder dem som mänskliga sköldar. När barn och kvinnor dör finns den hatiska religionen där för att elda på hatet. När terroristerna vinner en strid innebär det våldtäkt av unga kvinnor och mord på ex. kristna och homosexuella.

  Detta är den krigföring som beskrivs i olika dokument som jag kommit över och som sannolikt skapats av det angloamerikanska militärindustriella komplexet tillsammans med wahhabbister och salafister från Qatar och Saudiarabien. (länk förbjuden)

  Deras verkliga mål är att skaffa sig makt och rikedom. Religionen används som ett medel för att uppnå detta.

  Det som har störst potential att läka ett problem permanent är att angripa källan till problemet, inte behandla symptomet.

  Problemet heter extremkapitalism, frihandel, imperialism, extrem religion och överbefolkning. Detta skapar givetvis kaos, krig och död. Vill man ha det omvända är det balans mellan socialism och kapitalism som gäller, reglerad handel, upplysning och balanserad population.

  Vad gäller valet mellan att invadera Afghanistan och mörda miljontals människor eller inte så är valet enkelt. Så gör man inte. Det insåg alla politiker i SD och V och vissa MP ledamöter. Dessutom fungerar det dåligt och skapar mer hat och mer migration.

  Vad gäller ett starkt folkligt totalförsvar i vilket folket känner samhörighet och respekt för varann är valet enkelt för varje demokratiskt land som har yttrandefrihet som vill skydda sina egna medborgare, yttrandefriheten och demokratin. Det ska vi ha.

  Den som talar emot ett starkt totalförsvar och är för splittringen av samhället medelst mångkultur och religion är en mycket farlig landsförrädare. Det är ingen åsikt, men ett övertydligt faktum, med det som finns vid handen.

  Därför rekommenderar jag att de som tror på facsistiska religioner, likt ex. tempelriddaren från Norge, inte blir en del av ett svenskt försvar, eller ens av samhället, men utvisas eller mentalvårdas.

  Mentalvård är helt uppenbart också viktigt för många i den gröna rörelsen, tyvärr.

  SvaraRadera
 14. Jag tittade på delar av nyhetspanelen på Play. Jag kan inte förstå varför ni samhällsdebattörer som lever på det har så svårt med att ta systemkollaps eller ”fullt på VC, Folktandvården, Af, fjärrtågen utan platsbiljetter, skolorna, särskilt gymnasieskolorna, boendena, socialtjänsten, sjukhuset eller var som helst i det vardagliga samhället” i er mun! Varför bara prata om att inte lätt att vara politiker när opinionen har svängt så kraftigt. Man kan i stället analysera varför opinionen svänger. Jag är inte helt främmande för att rösta på SD om inte regeringen och riksdagen kan stoppa den stora strömmen människor som kommer. Så länge man har ambitionen att alla skall ha samma rätt från dag ett som folk som bott här sedan tidigare och betalar skatt så måste man se det orealistiska i företaget när det blir så här stora mängder nya. Sedan kan man jämföra med Jordanien eller Turkiet som tar emot så många. Men vilka rättigheter får de människorna från dag ett?Det räcker inte med att det finns yta.
  Alla hamnar inte i Grekland om man har gränskontroller i Europa. Man påbörjar inte ens en så farlig resa med hjälp av människosmugglare. Man låter bli.
  Varför det har kommit så många i höst beror inte enbart på situationen i Syrien. Det måste finnas en väldigt aktiv människosmuggling på gång i Iran, Turkiet, norra Afrika osv som utnyttjade den öppna flyktingmotorvägen som uppenbarade sig i början av hösten. Det blev en ketchupeffekt helt enkelt.. Nu sägs det också att alla de cyklande afghaner och irakier som tagit sig till Murmansk och den Finska gränsen är folk som bott tiotal år i Ryssland men nu fått ett bra erbjudande. Vi skall inte vara naiva.

  Sedan detta gnällande om Öresundsregionen från Bildt och neråt är riktigt märkligt. Men jag orkar inte ens diskutera det. Hur kan man ens försvara Danmarks ledsenhet över att bron inte står öppen för alla. De tänker ju själva börja beslagta flyktingars pengar och smycken i stil som nazisterna gjorde med judarna. Prata inte om svarta-Petter. DET är rasistiskt sagt.
  Päivi, röstat både på mp och s och varit medlem i de partierna. Numera sosse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sosse och kan tänka dig att rösta på SD. Har du kammat dig med en handgranat, eller? Din tankeverksamhet är i varje fall helt i upplösning, tycker jag. Sedan invandringen. Jisses, vi har plats för flera miljoner ytterligare, ju. Varför detta ständiga tal om att hindra människor från att röra sig på planetens yta??? Alla människor har väl samma rätt att finnas där de vill.

   Radera
 15. En värnpliktsarmé är ingen "stående armé", det är en folkarmé som står upp emot allt som kan bli en odemokratiskt utveckling.
  Jag har talat med män som såg intemittenttågen och som var redo att skjuta sina befäl om de hade frångått det som de värnpliktiga soldaterna ansåg rätt...
  Min plutonbefäl i lumpen ansåg att värnplikten var en demokratisk garanti...
  Idag, med stridspittar i en kommersiell armé, så är en militärkupp rätt lätt att genomföra...
  Och inte minst en invasion.

  SvaraRadera
 16. @Thomas Gunnarson
  Du menar Permittenttrafiken?
  Jag anser att ditt plutonbefäl har rätt.

  ”Så länge folket inte bryr sig om att utöva sin frihet, kommer de som vill tyrannisera göra det; för tyranner är aktiva och flitiga, och kommer hänge sig i guds namn eller under namnet av vilka andra gudar som helst, religiösa eller icke-religiösa, för att sätta handfängsel på sovande människor.”
  / Voltaire

  Källa: Vetenskapliga partiets demokrati citat

  ...och det är just detta som Birger Schlaug försöker göra, oavsett om det är en order från Bilderbergruppen eller om det är omedvetet.

  SvaraRadera
 17. Om man vill se Nyhetspanelen på SVT:s hemsida så får man bara en massa gamla sändningar att välja på. Förr kunde man se den färskaste panelen här på Birgers blogg. Inte nu längre. Synd.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.