torsdag 7 januari 2016

Förtid

Det viskas i mitt öra att riktigt tunga socialdemokrater kräver att den så kallade effektskatten på kärnkraft skall reduceras och att trycket på MP skall öka i den frågan. 
 Sossetryck på att effektskatten skall reduceras således.Fler reaktorer "riskerar annars att avvecklas i förtid". Sänkt effektskatt skulle balansera a) låga elpriser b) kostnaderna för de säkerhetshöjande åtgärder som tillkommit inom EU efter Fukushima och c) politik som gjort att andelen vindkraft. ökat de senaste tio åren.

Hur miljöpartister i regeringen skall förhålla sig till sossarnas tryck i frågan blir ju intressant. Till och med Per Gahrton meddelade i tidningen Syre häromveckan att "det mesta måste vara förhandlingsbart" utom "nya kärnreaktorer, avskaffande av asylrätten eller medlemskap i Nato". På vilket jag svarade så här.


Begreppet "i förtid" är onekligen intressant. Giljotinen, som Sverige en gång inköpte, avvecklades också i förtid. Liksom massor med kläder, skor, bilar, kylskåp, köksskåp, tallrikar, stolar, datorer, mobiltelefoner, handdukar, kranar, teveapparater, kolkraftanläggningar och pottor. Att avveckla "i förtid" är liksom marknadens och tillväxtekonomins stora grej.

Ni som nu fingrar på tangenterna för att påpeka att det vore av värde om vissa bloggar också avvecklades i förtid kan ju låta bli...:-)

PS!
Nästa vecka skall jag recensera en bok som handlar om hur den "industrimoderna" och "den ekologiska diskursen" krockar - en lysande bok som heter Den inställda omställningen. Miljöpartister som förhandlar med sossar borde läsa den boken nu. Snabbt. Akut. För att förstå hur regeringspartnern jobbar och med vilka man har att göra.

51 kommentarer:

 1. Aldrig att din blogg ska avvecklas i förtid! Över min döda kropp!

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendators jan. 07, 07:27:00 fm

  MP misslyckades med att tänka framåt när det gäller NATO. Man var med och monterade ner försvaret så medlemskap blev aktuellt. Inte vad man ville.

  MP misslyckades med att tänka framär när det gäller flyktingpolitiken. Man tvingade ta till panikåtgärder, så som möjlighet att stänga Öresundsbron och införa ID-kontroller. Inte vad man ville.

  Frågan är om MP ska lyckas tänka framåt när det gäller kärnkraften. Monterar vi ner den, nu när befolkningen ökar och teknik för elbilar är mogen, så kommer det resultera i mer fossila utsläpp.

  Inte vad man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mycket missnöjd med MP eftersom de satt sig i regeringen utan att ha med i valrörelsen de frågor som skulle vara viktigt att driva som att ha en vision om hur samhällsekonomin ska styras så att den blir ett verktyg för att minska bl a klimatpåverkande utsläpp och minskade ökande klyftorna i samhället. Vad säger att vi måste åka så mycket el-bil lika mycket som vi åker bil nu?. Samhället ska organiseras så att det blir så lite transporter som möjligt. Vi får göra som förr i tiden anpassa transporterna efter årstiden eler när vädret är bra. Tycker tant Barbro

   Radera
 3. Kläder skor, bilar handdukar avvecklas nog i förtid av enskilda konsumenter för att man skaffat sig nåt bättre. Jag tror inte folk slänger tallrikarna för att käka direkt från bordsskivan.

  Den logiken kan vi väl låta gälla för kärnkraftverken också? Vi avvecklar dem när vi byggt en ersättning. Och om nu ersättningen absolut inte får vara nya kärnkraftsreaktorer på några villkor, ja då får man väl komma med förslag på vad det ska vara istället?

  SvaraRadera
 4. Annars verkar det som om miljöpartiet gjort det i det blå skåpet.
  Eller om det blå skåpet är grönt i miljöpartiet?
  Gjort det har man gjort i varje fall.Ordentligt också.
  Sossar som Johan Westerholm varnar andra sossar för miljöpartiet.
  Miljöpartisten Rebwar Hassan skriver på Aftonbladet Debatt:
  "Att vi har språkrör som försvarar den nya politik de själva betraktar som ”skit” genom att påstå att det skulle bli ännu värre med andra vid makten, visar på total avsaknad av ansvarskänsla och även på omsorg om vårt parti. Gröna vallöften kommer i framtiden att framstå som fromma förhoppningar."

  SvaraRadera
 5. Både i frågan om effektskatt och NATO-medlemskap står förhoppningsvis fler än miljöpartisterna för tidigare intagna ståndpunkter. Hallå broderskapare! Hallå socialdemokratiska kvinnoförbundet! Hallå SSU!

  SvaraRadera
 6. Ett antal intelligenta och väl pålästa personer utan ideologiska skygglappar eller snarare blindlappar för ögonen borde samlas och diskutera verkligheten. Schlaug kunde ha varit en av dem, men han sitter dessvärre fast i det tidiga åttiotalet. Han har sina käpphästar som han aldrig någonsin tänker släppa, förefaller det. Jag kan ibland undra om han bara känner sig tvingad att vårda den idevärld som är hans politiska revir och bas, men mer troligt är att Schlaug blivit för gammal för att kunna tänka i nya banor.

  Du ter dig lite som ett levande fossil, Birger. Inte en person man kan tala om framtiden med på ett riktigt givande sätt. Åtminstone inte om man skall döma av vad du presterar här på bloggen. Du verkar mest bara vara intresserad av att visa att du är en bättre miljöpartist - a la 1985 - än det nuvarande miljöpartiet är. Miljöpartiet har utvecklats fel på många sätt men lösningen är inte att återgå till ett lätt uppdaterat åttiotalstänkande. Du måste släppa ett överdrivet kramande med "fredsrörelsen", "solidaritetsrörelsen" (som säkert inte förespråkade öppna gränser utan var inriktad på bistånd i fattiga länder) och anti-kärnkraftsrörelsen. Man kan inte ha så mycket gamla käpphästar som du har och ändå vara en framtidsman. Du bör verkligen inte förutsätta att snart sagt allt miljöpartiet stod för när det bildades var rätt och riktigt. Du riskerar att bli en gammal stofil, en bruten röst från ett tidigare århundrade. Det vore ganska oundvikligt om du redan var 85 år, men det är synd om man skall vara bortom nytänkande redan när man är 65.

  Sorry om jag förolämpar dig på något sätt, men man måste vara ärliga mot varandra ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl inte bara Birger som sitter fast i "för länge sen"?
   Hela MP präglas väl av konflikten mellan de som sitter fast där i "för länge sen" och den nya eliten med underbarnet i spetsen?
   De som lärt sig triangulera av Reinfeldt och Schlingman och vet att det inte är så noga med löften bara man lovar någonting?

   Radera
  2. Kuckeliku: Så framtidsmännen anser att kärnkraft, militär upprustning och de ökande ekonomiska klyftorna är en vision att sträva efter... Om du på de premisserna kallat mig för framtidsman hade jag tagit det som en förolämpning.

   Radera
  3. Men Birger, handen på hjärtat, nog händer det att du suckar för dig själv och tänker tanken: det var BÅTTRE förr! ?
   Om du är ärlig så kan du se den nostalgin flöda på bloggen.
   Och det är väl det som är problemet också för ditt gamla parti?

   Radera
  4. @Kuckeliku

   Det ligger mycket i vad du säger, även om det alltid finns hopp. Men jag frågar dig hur ska Birger eller andra i den "gröna rörelsen" som indoktrinerat varann i årtionden i en slags sekterism och tradition kunna inse sin egen inkompetens som bevisligen leder till icke-grön politik?

   Du ser själv hur Birger avstår att svara på de argument som med logik faktiskt motsäger de förslag han kommit med. Egot tycks inte tillåta Birger att ha fel.

   För att inse sin egen inkompetens krävs exakt den kompetens som man saknar. John Cleese förklarar problemet med inkompetens på youtube "Stupidity" (länk förbjuden)

   Jag vet att det är mycket svårt att inse sin egen inkompetens om man inte är öppen för den. Vill man öppna sig för den och känner sig motiverad att bege sig till en avskild plats under ett träd och där mediterar djupt i enskildhet så att hjärntvätten, egot och sekterismen släpper finns dock hopp om upplysning.

   För att inse att man har fel måste man faktiskt vara öppen för att kunna ha fel och se det som något positivt, att man utvecklas. Man måste helt enkelt vara vetenskapligt lagd, hypotetiskt deduktiv.

   Diskutera gärna direkt med mig! Du kommer sannolikt ha mer utbyte av det för närvarande.

   Radera
  5. Anonym kuckeliku: Tror du att jag tycker det var bättre med mer kärnkraft och mindre vind- och solkraft? Att jag tycker det var bättre utan Kravmärkt mat? Att jag tyckte det var bättre med allt från kollektivanslutning till ännu högre skatt på arbete? Har du inte fattat nånting??? Förändringar är nödvändigt, grön skatteväxling, produktionsskatt, rakare socialförsäkringar, reformerad arbetstidslagstiftning, minskad sårbarhet...

   Radera
  6. Det var inte jag som skrev kommentaren 05:47.

   Jag upplever att vi behöver ytterligare (nya) idéer utöver de du nämner.

   Jag kläckte ett par nya idéer av intresse idag, men smälter dem gärna någon dag innan jag nämner dem.

   Radera
  7. @ Kuckeliku
   Posta dem gärna på Vetenskapliga partiet! Vi är intresserade av nya idéer som kan analyseras djupare.

   Radera
  8. Martin, "vi"???? Ni är ju bara du.

   Radera
  9. Jag brukar kalla EkoSoLiD för ett proto-parti. Det kan lika gärna vara ett enmansparti tills man samlat på sig tillräckligt mycket bra idéer i ett tillräckligt välintegrerat paket. Man kan ha folk som bidrar med idéer men måste inte ha ultralånga diskussioner och en massa partibyråkrati. Och man slipper alla ordningsfrågor. Schlaug skulle kunna köra igång ett eget enmans proto-parti med namnet Alternative für Schweden :-)

   Radera
  10. @Kuckeliku
   Helt riktigt. Du och Birger kan dessutom gå med i Valsamverkanspartiet med era partier om ni vill det.

   @Anonym
   Varför ljuger du? :-) Har du egna mindervärdeskomplex?

   Vi avslöjar inte antalet medlemmar i Vetenskapliga partiet, ej heller deras namn såvida de inte vill publicera detta.

   Vi har f.ö. redan tvingats utesluta 3 medlemmar. En mycket intelligent medlem har lovat att spendera 20000kr till kampanjer.

   Denne individ är mer värd än ett köttberg av 100 religiöst lallande medlemmar som betalar 200kr som slösas bort i fikarum med pseudovetenskapliga diskussioner, slösas bort på lokalhyror och på lobbyisternas mecka i almedalen där riksdagspartiernas ledamöter säljer miljön som horor till högstbjudande storföretag och massmedias ägarförhållanden gör att nya friska initiativ får noll uppmärksamhet.

   Skulle vi vara endast en medlem skulle vi heller inte se det som ett stort problem. En gång var det så. Det var jag. En liten droppe som började fylla bägaren.

   Skulle det egentligen kunna gå till på något annat vis än att droppe efter droppe fyller en bägare? En droppe måste vara den första. Jag kan endast så partiets frön och hoppas att de hamnar i god jord. Mer kan jag inte göra.

   Bägaren behöver i slutändan inte vara sås stor heller för den delen. Folket röstar på den politik de tror på på valdagen, inte på det största köttberget med lallande idioter.

   Radera
 7. Citat:

  "Begreppet "i förtid" är onekligen intressant. Giljotinen, som Sverige en gång inköpte, avvecklades också i förtid. Liksom massor med kläder, skor, bilar, kylskåp, köksskåp, tallrikar, stolar, datorer, mobiltelefoner, handdukar, kranar, teveapparater, kolkraftanläggningar och pottor. Att avveckla "i förtid" är liksom marknadens och tillväxtekonomins stora grej."

  Mycket djup i de tankarna. Kanske mest för att vi blivit betingade till att tro att marknader handlar om att skaffa pengar. Pengar är en social abstraktion utan innehåll som är användbar när två parter inte kan komma överens vid en byteshandel. Pengar i sig är ickeekonomi då de i sig inte har någon annan funktion eller värde än att hjälpa till i en transaktion mellan två parter. Pengar ska bara vara en katalysator i den reella ekonomin så att reella varor och tjänster kan bytas på ett smidigt sätt.

  Värdet ska mao ligga i de reella varorna och tjänsterna - inte i den ickereella abstraktionen pengar. Men iom att vi fått ett penningfixerad galenskap till ekonomi har detta vänts ut och in. Det viktigaste idag är att få tag i pengarna som saknar reellt värde och förstöra den reella ekonomin så fort som möjligt få att få tag på än mer av den sociala abstraktionen pengar. Saker byggs för att gå sönder så att företaget kan få in mer pengar. Det är precis så dåraktigt som det låter att lägga värdet i en social abstraktion och försöka få ihop mer av den sociala abstraktionen genom att förstöra de reella värdena så snabbt som möjligt - men det är tyvärr så vår "ekonomi" ser ut. Att ekonomi betyder hushålla och att det finns en verklig ekonomi har våra "skolade" (hjärntvättade är ett mer adekvat ord) ekonomer totalt glömt bort - de är för upptagna med att jaga pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. forts från förrgår...
   Lincoln;
   Banken registrerar riktiga pengar eller hoppfull framtidstro på konton.
   Det senare är inte sämre än det förra.

   Martin tror och jag vet att du har fel i husaffären.
   Såklart säljaren får reda pengar att disponera.
   Pengar som hen kan stoppa i madrassen eller spela bort
   på närmsta kasino eller investera i hoppfull framtidstro.
   Den hoppfullhet som genom bankerna formar allas vår framtid.
   IQ

   Radera
  2. “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money" – ekonomiprofessor Hyman Minsky

   Nä, kundkontot kan bara innehålla bankens skuld och aldrig pengar. Precis som ekonomprofessor Hyman Minsky beskriver ovan sysslar banken inte med att "låna ut" pengar av den enkla anledningen att kundkontona inga pengar kan innehålla.

   Bankens balansräkning består, såsom alla balansräkningar, av skulder och tillgångar. Bankens kundkonton skrivs ENTYDIGT på bankens skuldsida. Men på din planet består just bankens balansräkning av tillgångar och citat "hoppfull framtidstro" - för det är ju vad banken "lånar ut" till kundkontot enligt dig. Vad du tror dig veta med den verklighetsuppfattningen blir därmed bara surrealistiskt och inget annat.

   Konstaterar att du återigen ickesvarat på frågan vad kontokunden ska betala tillbaka då kontot inte kan innehålla pengar. Ska kunden betala tillbaka den "hoppfulla framtidstro" som banken "lånat ut" enligt dig? Är det bara för kunden att kliva in på ett bankkontor och säga till bankpersonalen - jag fick låna "hoppfull framtidstro" av er och här får ni tillbaka lite "hoppfull framtidstro"?

   Att du förväxlar svammel med IQ är sorgligt.

   Radera
  3. Lincoln;
   Min amortering blir en bekräftelse på att hoppet, tron och satsningen var relevant. Andra vågar då satsa energi på liknande förändringar i livet, rentav utvecklas.
   Enögda fanatiker har oftast svårt att vinna gehör eller hitta hälsosam balans i tillvaron. En återgång till renodlad byteshandel med varor och tjänster eller enbart kontantbetalningar är absolut svammel för de allra flesta. Såklart sunda regleringar välkomnas inom rådande system, även av
   IQ

   Radera
  4. Men vad ska du amortera? Vad har du lånat? Enligt dig så lånar banken ut "hopp" och "framtidstro" men inte pengar. Så då går det att betala banken med "hopp" och "framtidstro", eller?

   Du vet, att i den riktiga världen innebär att "låna ut" att man lånar ut något - t.ex pengar eller en hammare. Lånar jag ut en hammare så vill jag ha tillbaka hammaren. Men det är klart, har banken "lånat ut" "hopp" och "framtidstro" så ska givetvis banken få tillbaka "hopp" och framtidstro" - men banken har inga pengar lånat ut så banken kan inte kräva att få tillbaka pengar. Så då är det alltså okej att gå in till banken och säga till bankpersonalen så som jag skrev ovan och "lämna tillbaka" hoppet och framtidstron? Eller vad menar du att man ska lämna tillbaka till banken?

   Jag har inte skrivit att man ska gå tillbaka till byteshandel. Faktum är att det bankerna sysslar med är en form av extremt krånglig byteshandel. Köper jag en pryl av dig genom kontosystemet så får du mer av din banks skulder på ditt konto - du får inte mer pengar på ditt konto- mot att jag får din cykel. Så byteshandeln mellan dig och mig blir således ett byte av bankskulder mot cykeln - inga pengar är inblandade.

   Det jag vill är att pengar bara ska vara en katalysator som hjälper till i transaktioner av varor och tjänster. Pengar ska inte vara en bytesvara i byteshandel. Inte heller ska det vara som du förordar- att bankerna kan "låna ut" sina egna skulder till konton och lura i folk att det är pengar- och på så sätt sätta hela samhället i påhittad skuld till banken.

   Radera
  5. Jag svarade på det där med kontosystem i den andra "tråden" men det har du tydligen glömt, IQ. Ditt selektiva lyssnande och tystande ör det som talar högst. Tar det igen:

   Det finns ett kontosystem som innehåller pengar - Riksbankens kontosystem - som storbankerna som kartell sett till att ha monopol på. 1925 skapades Postgirot ENKOM för att staten och riktiga företag skulle kunna betala med pengar, dvs kronor, genom kontosystemet. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren så nu kan inte ens staten betala någonting längre med kronor genom kontosystemet. Vi är alla hänvisade till att bolla bankernas skulder mellan våra konton.

   Radera
  6. Lincoln
   Trots din aggressiva hållning bjuder jag på svarsrader till dig, eftersom vargjakten uteblir pga kylan. Pedagogik verkar inte vara ditt favvoämne.
   Postgirot handlade samma sorts bytesmedel som bankgirot gör, dvs "hopp och framtidstro". Bankerna har fortsatt höga krav på soliditet och borgen vid sin utlåningsverksamhet. Detta "drabbar" idag många unga med vikariat eller projektanställningar, helt i onödan. Bankerna gödslar verkligen inte med dessa påhittade pengar, även om räntan är oskäligt hög och moralen oskäligt låg inom bankvärlden.
   Det är en konstgjord låtsasvärld "pengarna" lever i, men det har de gjort sedan många decennier. Kom med verkligt hållbart och av EU godkänt alternativ! För det är väl tillsammans vi ska handla, som litet land i Norden.
   IQ

   Radera
  7. Jo, jag har förstått att du tror att bankers balansräkning är indelad i "tillgångar" samt "hopp och framtidstro". Och att du tycker alla som faktiskt har en annan uppfattning (såsom att bankens balansräkning är indelad i tillgångar och skulder) är "aggressiva". Själv tycker jag du är helt verklighetsfrånvänd - alternativt totalt oärlig (det lutar mest åt det sista). Jag tycker medveten oärlighet kryddad med arrogans och medvetet ignorerande är extremt aggressivt.

   Men om du bara för stunden accepterar att banken de facto har en balansräkning indelad i skulder och tillgångar och inte är indelad, såsom du låtsas tro, i tillgångar och "hopp och framtidstro" - vad är det banken "lånar ut" till kundkonton? Om du nu är så inkapslad i total verklighetsfrånvändhet att du tror att bankens balansräkning är indelad i tillgångar och "hopp och framtidstro" så beklagar jag ditt intellektuella haveri och ska inte längre besvära dig och mobba dig för att du är svagbegåvad. Men, vilket är mer troligt, du faktiskt vet om att bankens balansräkning indelas i tillgångar och skulder - så vädjar jag till att du ska lägga din aggressiva oärlighet åt sidan ett tag och faktiskt diskutera utgående från den balansräkning som finns i verkligheten.

   För utgår man från den kan man inte komma till annan slutsats än att bankerna "lånar ut" sina egna skulder till kundkonton och aldrig pengar - eller såsom ekonomiprofessor Hyman Minsky uttryckte det:
   “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money"

   Riksbankskontona som Postfirot höll i innehöll kronor, dvs pengar genom lag (fiat). Bankernas kundkonton kan aldrig innehålla kronor - de kan bara innehålla bankens skuld på kronor till kontokunden, Detta är ENTYDIGT i den balansräkning som du vägrar erkänna existera (banken kan betala sin skuld till kontokunden genom att kontokunden plockar ut kronor från t.ex bankomaten - varvid bankens skuld, dvs kundens kontoinnehav minskar)

   Så bara en sista vädjan - kan du inte sluta upp med denna aggressiva oärlighet inbäddad i svammel?

   Radera
 8. Regeringen förlänger gränskontrollerna.Numer med en månad i taget.Tills dom andra ändrat sig säger Ygeman.
  Då kanske Miljöpartiet kan koncentrera sig på miljöfrågor igen?
  Vore inte det bra?

  SvaraRadera
 9. Birger: det vore kul om du kommenterade den här miljöpartistiska lokalpolitikern (glömt namnet) som i en debattartikel i AB hade dräpande kritik av partiledningen, speciellt av mig-politiken och politiken riktad mot landsbygden.

  SvaraRadera
 10. Miljöpartiet kommer nog att vara utplånat nästa val. de har släppt på allt vad vi som var med och startade MP en gång höll viktigt.

  SvaraRadera
 11. Kan det vara så enkelt att S vill avbryta sammarbetet med MP, men dom vill att MP kastar in handduken? Pressa MP tillräckligt mycket så att dom lämnar regeringen och S kan söka sammarbete med alliansen, eller utlysa nyval.
  Kanske lite mycket konspirationsteorier, men inte omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Min tanke i en tanke
   Jo. Partierna drar sannolikt mer röster genom att stå för olika slags politik i valet.

   Radera
 12. Väljarnas förtroende för regeringen bara sjunker och sjunker.Till och med Aftonbladet presenterar skops senaste siffror.Och när Aftonbladet börjar tvivla på sin regering så indikerar det något...
  Men än så länge är det siffrorna på valdagen som räknas enligt politikerna.
  Hur länge har språkrören råd med det?
  I förlängningen sätter de hela partiets framtid på spel.
  Har miljön råd med det?

  SvaraRadera
 13. Listan med halvfärdig eller ofärdig (mp)-politik blir bara längre. Man ska slopa kärnkraften och minska vattenkraften. Punkt. Väljarna inser nog tyvärr att elen kommer att behövas i minst lika hög grad i framtiden. Hur ska elbilarna tankas till exempel?
  Att presentera bara antidelen av ett förslag går helt enkelt inte hem längre, det blir som med försvaret, (mp) tappar bara väljare när de kommer med sina ogenomtänkta utspel.

  SvaraRadera
 14. Det vore ju inte fel att även få ta del av Birgers gröna plan för hur de dryga 8 GW kärnkraften i skrivande stund bidrar med skall täckas upp av andra energikällor...inom fem år sådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte Birger har det så har jag det.
   1. Ut ur frihandeln. Upp med tullmurar mot miljövidrig el och andra miljövidrigheter.
   2. Beskatta fossil energi och subventionera förnybar energi. Låt kärnkraften betala de verkliga försäkringskostnaderna.

   Radera
 15. Undrar hur min dörrmatta förhåller sig till det tryck som jag då & då utövar när jag går på den? Än så länge har den bara legat där "platt & villig", trots den "press" jag satt på den. Men vem vet, kanske den imorgon, likt en stingrocka, "far upp" & gläfser att nu är det nog? Eller så fortsätter den bara att ligga där, som den ju alltid brukar göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett alternativ till att ligga platt likt en kuvad eller att gläfsa med tom retorik och ad hominem-argument likt en politiker i en TV-debatt. Det alternativet heter Hypotetisk-deduktiv metod.(länk förbjuden)

   Hövlighet innebär att man lyssnar på den andra sidan, tänker, besvarar/bekräftar/falsifierar argumenten. Det är grunden i varje intelligent demokrati. Att inte besvara är ohövligt och kan gvetvis leda till ohövligheter.

   Radera
  2. Martin, du skriver om hövlighet. Varför lever du intee upp till det? Få vräker ur sig sågrova ohövligheter som du gör.

   Radera
  3. @Anonym
   Det ligger viss sanning i vad du säger, helt klart, men det handlar också om den långsiktiga intentionen med en ohövlighet. Att inte besvara är givetvis mycket ohövligt och kan gvetvis leda till ohövligheter.

   Ohövligheten att ex. kalla sig "muslim" och därmed stå för fullkomligt rabiata religiösa texter måste vägas mot ex. ohövligheten från Charlie Hebdo att med satir poängtera vad texterna de facto står för. Att inte ställa sig mot dessa texter, i falsk/feg PK-anda, måste anses vara extremt ohövligt mot ex. alla kvinnor, eller ex. mot den homosexuelle eller ex. mot den som har eller får en annan tro också, ex. en vetenskaplig eller nyateistisk tro.

   Mina ohövligheter är tänkta att utgöra väckarklocka för de som behöver dem. Birger behöver givetvis sådana ohövligheter för att kunna förstå sin egen ohövlighet. Man kan nämligen inte förstå äpplets surhet innan man biter i äpplet själv.

   Men egentligen är Birger mest förolämpad av sin egen ohövliga hållning. Han är förolämpad av sin egen inkompetens, att han inte kan svara, inte kan erkänna att han har fel. Han är egentligen alltså mest ohövlig mot sig själv.

   Sanningen är nämligen aldrig ohövlig, hur ohövlig den än kan verka, enbart motståndet mot sanningen är ohövlighet.

   Radera
 16. När vi folkomröstade om kärnkraften sa våra politiker, om jag minns rätt, att den skulle vara utfasad till år 2010. År 2010 kom... och gick. Nu skriver vi 2016, och ändå används ordet "förtida" när avskaffandet kommer på tal. En fråga till Birger: När tror du att kärnkraftsvännerna slutar säga "förtida"? Rätt ord borde väl vara "sentida", eller?
  Gt

  SvaraRadera
 17. "Avskaffande" betyder väl något annat i Sverige än överallt annars? Gäller många skilda saker: t ex välfärd som vid 90-talets början skulle saneras bort för att "kunna has kvar". Ett aktuellt exempel är FAS3 som sägs ska "snigel-långsamt avskaffas" trots att ju alla normalbegåvade personer begriper att AF:s handläggare efter formellt avsluts-datum med 99%:s säkerhet kommer att lagligen kunna anvisa arbetslösa praktikplatser utan att det jämförs med t ex utpressning. "Avskaffa: ett sätt att politiskt kunna BEHÅLLA, där kritiken tystas & därefter nöts ner av tiden & till slut minns ingen vad saken gällde. Lögn som ofta anses acceptabel av de skrivande klasserna, man synar den inte utan jamsar med, trots att det ju är väldigt uppenbart att det hela rör sig bluff, påhitt & att försöka blanda bort korten."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det intressanta är att folket röstat på den extremborgerliga frihandelspolitik som genomförts av S, MP och Alliansen och som resulterat i ovanstående.

   Alternativ har alltid funnits även om SD aldrig varit ett alternativ eftersom även de är för den extremkapitalistiska frihandeln.

   Radera
  2. Neoliberal Agendafre jan. 08, 06:21:00 fm

   Vad får dig att tro att frihandel är dåligt, ur ett vetenskapligt perspektiv?

   Radera
  3. Vad får dig att tro att frihandel existerar? Ur rent vetenskapligt perspektiv?

   Radera
 18. @ Neoliberal Agenda
  @ Lincoln

  Frihandel är oreglerad handel där tullmur saknas, dvs. EU-medlemskapet.

  Detta leder till den politik som förs av ex. S, MP och Alliansen. På frågan om varför S för en borgerlig politik får socialdemokratiska medlemmar veta att de måste det pga. EU-medlemskapet, samma medlemskap S-ledarskapet propagerade för, stick i stäv med medlemmarna, men som gav nya karriärvägar till Bryssel.

  Borgerlig politk leder till stora klyftor mellan rika och fattiga, vilket leder till kriminalitet och olycka i ett samhälle. Detta är vetenskapligt bevisat och enkelt att se om man ex. jämför Kanada och USA. (Värt att notera är att det INTE hänger på vapenmängden).

  Med frihandel ökar bevisligen transporter vilket är dåligt för miljön.

  Med frihandel finns bevisligen ingen reglering eller kontroll av mängden miljögifter i det som passerar gränsen eftersom då skulle inte handeln vara "fri" från sådan reglering.

  Med frihandel uppstår bevisligen en ojämn konkurrens mellan företag i stater med hög välfärd och låg välfärd, samt mellan länder med höga löner och låga löner. Detta slår bevisligen ut industin i rika länder, vilket är skadligt för dessa länder och dess folk på på lång sikt, samt skapar en extrem och miljövidrig produktion i utvecklingsländer.

  Om man har grundvärderingen att man vill göra det bästa för framtidens generationer och miljö är frihandel därför dåligt ur ett vetenskapligt perspektiv.

  Var det vetenskapligt nog? Inte? Sug då på varsit avgasrör rån en rumänsk lastbil! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neoliberal Agendalör jan. 09, 03:23:00 fm

   "Med frihandel ökar bevisligen transporter vilket är dåligt för miljön."

   Frihandel innebär även att resurser utnyttjas mer effektivt, vilket är positivt för miljön. Usläpp kan man stävja med miljöavgifter, istället för att införa tullar och hinder mellan länder. Transporter som har stora utsläpp får betala miljöavgifter därefter. Kort sgat, låt prismekniamsen avgöra hur resursallokeringen ska ske. Frihandel är inte problemet, utsläppen är det. Beskatta dem.

   Jag vill också ha en bra miljö och framtid. Frågan är hur vi når dit. Du verkar vilja att vi ska använda vetenskapliga metoder. Fördelarna med frihandel är ganska oomtvistat bland nationalekonomer.

   Varför väljer Vetenskapliga partiet att tro på tomtar och troll?

   Radera
  2. Frihandel innebär även att resurser utnyttjas mer effektivt, vilket är positivt för miljön. Var finns det bevisat? Nationalekonomi är ingen vetenskap det är en slags religon! Handel skulle ge komperativa fördelar så att länder som hade mycket av en vara kunde byta till något som de inte hade och handlarna skulle tjäna en slant.
   T ex Sverige har en självförsörjningsgrad på knappt 50% när det gäller livsmedel som antagligen kommer sig av att Sverige måste köpa någonting för att kunna exportera. Sådan avtal finns också många i den s k frihandeln. Om transporterna beskattas borde det som fraktas bli dyrare. Då skulle det löna sig att svensk arbetskraft producerade mer livsmedel i Sverige Det är bra både för miljön och arbetsmarknaden. Angende stoppa Kärnkraftens avveckling. Den lönar sig inte om den ska betala riskpremierna fullt ut och bränsletillgången är begränsad att bryta Uran är miljöförstörande och hälsofarligt. Allt som kan användas till vapen ska ligga där det ligger så minskar risken att radiaktiva ämnen kommer i fel händer. Tycker Tant Barbro

   Radera
 19. är t.ex det faktum att 85% av världshandel sker i dollar annars bombar USA skiten ur landet (alternativt sänker det med sanktioner etc, typ Iran) frihandel? Är banksystemet med dess enorma centralstyrning frihandel? Är skuldslavsystemet som bankerna satt upp en del av frihandeln? Är de SAP som IMF, såsom kronofogde åt banksystemet, satt upp i U-länder frihandel?

  Jag har svårt att se annat än att frihandel är Orwellianskt dubbelprat. Eller när Neoliberal skriver om det - utopiska illusioner men religiösa förtecken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Imperialismens villkor på frihandeln gör visserligen inte handeln "fri" och är ytterligare en aspekt på varför man bör vara motståndare till de konservativa och nykonservativas version av "frihandel".

   Men man måste även som trovärdigt grön vara motståndare till frihandel, i dess originalbetydelse, för den kommer ändå inte kunna leda till en god miljö och en social välfärd.

   Olika friheter står nämligen i konflikt och måste balanseras med varann.

   Blotta tanken på "frihandel" mellan konkurrerande nationalstater är därför ett fantasifoster som egna företagare ska få ha när de onanerar på kvällen, men en fantasi som ingen mentalt frisk politiker bör införa eftersom resultatet är ett extremkapitalistiskt race mot välfärdsbottnen, där det land som lyckas pressa löner och skatter mest vinner.

   EU och EMU är därför dumdristigt ur alla synvinklar. Låt oss befria den del av Europa vi har rösträtt i! Rösta på ett parti som är emot frihandeln! Ex. V eller Vetenskapliga partiet.

   Radera
 20. Hello Sir / Ma,
  NYÅR Lån av SERVICE!
  Letar du efter legitima, snabb och pålitlig lån?
  Free inga säkerheter / lån säkerheter lån, som
  erbjuda lån tjänster av olika slag som sträcker sig från
  Komplett lån förlagslån bättre utformad för att
  du. Lånen ges till en mycket låg ränta.
  Vi erbjuder inteckning företag, affär, personligt, bostäder, förvärv
  mark och många fler. Personnummer behövs inte och
  ingen kreditkontroll krävs garanti 100% av nationen /
  värld. Vår värdighet är respekt samtidigt som det
  tjänster med högre kvalitet, vi inte glömma att dra
  uppmärksamhet vi ger lån till kunder uppriktigt och allvarligt
  mentalitet som måste lyftas med hjälp av ekonomiskt
  lån / krediter. Kontakta oss nu genom vår
  e-post E-POST parkersmithloans@gmail.com
  LÅN ANSÖKAN
  Mottagarens namn: ........
  Leveransadress: ...
  Land: ........
  Land: ........
  Stad: .......
  Postnummer: ........
  Mobilnummer: .....
  Fax: .........
  Födelsedatum: ............
  Stil: ......
  Status: ......
  Yrke: ...............
  Behövs: .......
  ID-kort........
  Lån Syfte: ..........
  Lånet / Längd: ........


  parker smith

  SvaraRadera
 21. Är du trött på att söka lån och inteckningar, har du fått avslag hela tiden av din banker och andra finansiella institutioner, Vi erbjuder någon form av lån till privatpersoner och juridiska personer vid låg ränta rate.If du är intresserad av att ta ett lån, gärna att kontakta oss i dag, lovar vi att erbjuda dig de bästa tjänsterna ever.Just ger oss ett försök, eftersom en rättegång kommer att övertyga you.What är dina finansiella behov? behöver du ett företag lån? behöver du ett personligt lån? har du vill köpa en bil? vill du refinansiera? behöver du ett hypotekslån? behöver du en stor kapital för att börja din affärsförslag eller expansion? Har du förlorat hoppet och du tror att det finns ingen väg ut, och din ekonomiska bördor kvarstår?

  NAMN APPLICAN: _________________________
  RESIDENTIAL LAND: ______________________
  BOSTADSADRESS:______________________
  FÖRETAGSADRESS:_________________________
  ÅLDER:_________________________
  OCKUPATION:_________________________
  Lånebelopp KRÄVS: __________________
  Lån Varaktighet: _________________________
  Syftet med lånet: _______________________
  Telefonnummer:_________________________
  LÅNE TID: _________________________

  När vi är i mottagandet av denna information kommer du att skickas företaget lånevillkor och villkor immediately.Be säker på att din låneansökan kommer att hanteras med sekretess och på ett professionellt sätt och du kommer att få ett snabbt svar på din begäran.
  globalteamlendingfirm@gmail.com
  Vänliga hälsningar,
  Mr Jubrin Nelson

  SvaraRadera
 22. Behöver du ett lån? eller är i behov av ekonomisk hjälp? Vi erbjuder lån från intervallet 3000 euro till 100 miljoner euro till enskilda och samarbeta organ i behov av ekonomiskt stöd, Ansökan är tillgängliga för sökande över endast 18 år. kontakta oss via e-post via globalteamlendingfirm@gmail.com om intresse på ett snabbt och enkelt lån till låg och prisvärd ränta på 3% per år.

  LÅNTAGARE DATA.
  Fullständiga namn:_________________________
  Lånebelopp behövs: ________________
  Syftet med lånet: ___________________
  Lån Varaktighet: _____________________
  Kön:____________________________
  Civilstånd: _______________
  Ålder:_______________________________
  Hemadress:______________________
  Stad:______________________________
  Land:___________________________
  Mobilnummer:_________________
  Ockupation:________________________
  Månadsinkomst:____________________

  När vi är i mottagandet av denna information kommer du att skickas företaget lånevillkor och villkor immediately.Be säker på att din låneansökan kommer att hanteras med sekretess och på ett professionellt sätt och du kommer att få ett snabbt svar på din begäran.
  globalteamlendingfirm@gmail.com
  Vänliga hälsningar,
  Mr Ryan Nelson

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.