fredag 4 december 2015

Friår - idén som begravdes

Sitter på tåg. Som vanligt, höll jag på att säga. Mycket tåg har det blivit. Den som sitter mitt emot frågar vad det skall bli med Miljöpartiet. All deras politik har ju försvunnit och det enda man stuckit ut i är flyktingfrågan. Och där sticker man inte ut längre. Grön skatteväxling, sänkt arbetstid och friår - borta!

-Jo, säger jag. Det är tragiskt.
-Var tog friåret vägen, frågar damen mitt emot. 
- Det försvann, svarar jag. 
- Försvann?? frågar hon. 
- Ja, säger jag. 
- Det som var en så fantastisk idé.
- Jo, alla blev vinnare. Dessutom, med det sa jag inte högt, var det min baby.

Den som var arbetslös och fick ett jobb, den som ville vara ledig och få a-kassa. För det offentliga kostade det ingenting, dessutom var det självreglerande - hög arbetslöshet, fler friår, låg arbetslöshet, inga friår. Och arbetsgivaren kunde säga nej

Den som i Miljöpartiet dödande friåret var Peter Eriksson. Inför valet 2010 hade MP som mål att ingå i regering. Sossarna avskydde friår. I tidningen Från riksdag och departement fanns en intervju med Peter. Har sällan blivit så förbannad som när jag läste den. Här en repris från bloggen den 4 maj 2010:

Peter Eriksson säger, enligt tidningen, att "friårsdebatten skymmer sikten för Miljöpartiet". Frågan väcker "för starka känslor" och det är "ett ämne svårt att tala om". Peter Eriksson meddelar också att friåret inte är en prioriterad fråga för "då hade vi haft det med i förhandlingarna med våra samarbetspartier". Och så säger språkröret för det parti som ville förändra samhället: "Friår...Namnet är otäckt för många...".

Friåret skymmer sikten för Miljöpartiet... Vad är det för struntprat? Det är ju precis tvärtom: Friåret är en fantastisk plattform för att driva opinion för gröna värderingar! Jag skulle med glädje kunna hålla ett föredrag om grön politik med just friåret som utgångspunkt. Synen på människan, synen på livet, synen på reell ekonomi, synen på värden, synen på vår historia och vår framtid. Men för språkröret är det ett hinder!

För i h-e, räta på era gröna ryggar, bästa miljöpartister. Vad ska ni ha samarbetet till? 40 öre högre bensinskatt och höghastighetståg till Kalix?
"

45 kommentarer:

  1. Miljöpartiet har blivit ett tillhåll för nedgrävda löften och anpasslingar.Den mjuka ryggens politik ger plats vid köttgrytorna.Nästa val blir Miljöpartiets sista.

    SvaraRadera
  2. Neoliberal Agendafre dec. 04, 08:42:00 fm

    Flummets tid är förbi, Birger. Nu är det NATO, betyg, arbetslinje och gränskontroller som gäller. Frågan är när första kärnkraftverket börjar byggas igen

    Att bygga järnväg är vansinne. Inom tio år kommer vi ha självkörande bilar som drivs på el för 1 krona milen. Något årtionde senare kan datorerna få köra 200-300 km/h på motorvägarna.

    Varför ska någon då välja tåg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om höghastighetstågen - de skulle byggts för tjugofem år sedan, nu är det på tok försent, om trettio år, när banorna skulle kunna vara utbyggda till ett pris av 260 miljarder, är de redan överkörda av ny teknik. Ett tredje spår, som komplement till de två spår som idag utgör den vanligaste varianten, skulle minska de problem vi har idag. Dessutom till en betydligt lägre kostnad. Snabbare tåg kommer att kunna gå på dagens räls.

      Radera
    2. Jag börjar undra om inte också motståndet mot flyg kan ha ett bäst-före-datum. Den dagen flygplanen kör på bränsle som inte utvunnits ur fossila bränslen kan järnvägssystem tänkas te sig som orimlig miljöförstöring. Därtill har vi transportsystem av den sort som Elon Musk utvecklar. Så vi bör nog glömma höghastighetsjärnvägar tills vidare! Inte minst efter de senaste varningarna om att de kan bli mycket dyrare än beräknat. Skall vi ha råd med alla "nybyggare" måste vi vara försiktiga med andra förfelade "investeringar" i jätteformat.

      Radera
    3. Slogs av samma tanke häromdagen.
      Satt i ett höghastighetståg i Frankrike, och tänkte att det var synd att de inte hade bytt själva tågsetet på ett tag, det var riktigt gammalt. Däremot är ju banorna nya för TGV, man gjorde hela rasket från grunden, så tåget vinglar inte i sidled som X2000 ibland gör. Men det börjar redan bli lite risigt i vissa tåg eftersom de är… 40 år gamla. Det mesta av spåren byggdes ut på 70-talet. Sedan dess har miljoner och åter miljoner människor rest med dem. Det är ju i grunden något positivt. Men precis som ni antyder, man blir lite frågande om det är lika intressant idag att plöja ned 100-tals miljarder i ett 70-talskoncept? Har alltid varit positiv till nya tåg men är faktiskt osäker på nu om det är en angelägen (jätte)investering.

      Radera
    4. Dessutom, läste jag, kan Elon kissa på enbart 3 sekunder - det kallar jag hög hastighet!

      Radera
  3. Det var väldigt tråkigt att MP tog bort friåret. Men Sverige måste liksom andra länder anpassa sin politik till vår dvs. EU:s Som du skriver "Friåret är en fantastisk plattform" och tar man bort bra plattformar, utgångspunkter, så faller det mesta. Som att vara skeptisk till EU t.ex. Man tog bort den plattformen i och med att utträdeskravet togs bort.

    Man behöver sätta i saker i ett rätt sammanhang? Svenskt friår var ifrågasatt av EU kommissionen. Vi varnades för införandet och planer på arbetstidsförkortning, vilket ansågs skulle minska tillgången på arbetskraft. Vilket går emot EU:s mål att öka sysselsättningsgraden. Detta skrevs det om i DN 2004.

    När du skriver att "sossarna avskydde friår" så är det kanske sant. Du behöver kanske samtidigt hålla ett föredrag om ett utträde ut ur EU, om du håller ett föredrag om grön politik, med just friåret som bas?
    Dina MP vänner ville in i värmen och med det kom verkligheten ikapp? Ett EU direktiv en varning som säger nix till friår, är väl närmast att betrakta som lag.

    MP har som alla andra partier fått lov att anpassa sig till verkligheten.

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Friår är ingenting som EU motsätter sig, varför skulle man det?

      Radera
    2. Vet inte hur det är nu. Du får väl ta ett snack med kommissionen:)

      Lisbeth

      Radera
  4. Jag träffade en gång en arbetsförmedlare som jobbade med friår. Det var det bästa jobb hon haft, sa hon. Alla var så glada, både de som fick jobbet och de som fock gå på friår. Själv minns jag en 60-årig ingenjör på en folkhögskolekurs som kom glädjestrålande och berättade att nu hade han äntligen fått jobb p.g.a. att någon gått på friår.

    SvaraRadera
  5. Lisbeth, om politik skall vara att anpassa sig till verkligheten, varför skall vi då överhuvudtaget bedriva politik? I så fall vore det mer förnuftigt att universiteten valde ut styrgrupper som tog hand om departementen.

    Människan äger frihet, varför duckar hon ständigt?
    Det är förvisso sant att jag skulle betraktas som oanpassad om jag springer naken o hämtar posten, men jag kan det, jag får det. Det är mitt val.

    Oavsett det är Birger eller Jesus som säger "ni är fria" så vill ingen höra,
    folk vill inte ändra på förutsättningarna, bara anpassa sig, reaktiva,
    kan inte bara alla se om filmen Gökboet o vakna till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste bara påpeka att hämtar du posten naken lär det bli dyra brev.

      Radera
    2. Har inget emot om människor springer och hämtar posten naken. Vi kanske skulle prova, så får vi se hur det är med friheten...
      Det jag ville peka på var, vilken plattformen är i verkligheten.Den vi lever i här och nu, inte den vi drömmer om. Det är svårt att ha en egen plattform vid sidan om. Våra partier låter ganska lika numera? Med vissa ideologiska skillnader förstås. Jag gillar ju tanken på friår och att dela på jobben, på annat också för den delen.
      Du ställer bra frågor. Men det är inte jag, som ska svara på dem. Skulle önska att någon annan som gillar denna likformighet och anpassning till EU gjorde det.
      Personligen så har jag länge ifrågasatt denna anpassning. Så pass mycket att jag anklagas för att vara tjatig. EU:s plattform måste ju tas upp i varje sakfråga, så länge EU är vårpolitik. Liksom andra sakfrågor som t.ex. miljö. Vi får ju inte gå före om det inte passar.

      Lisbeth

      Radera
    3. Lisbeth. De flesta har inte förstått att EU:s direktiv/lagar - både direkt och indirekt - styr det mesta som förhandlas och beslutas inom Sveriges riksdag, kommunfullmäktige och landsting. Om inte Sverige "anpassar" sig blir det dyra böter.

      Huka er gubbar, för nu laddar Birger om:
      För i h-e, räta på era gröna ryggar, bästa miljöpartister. Vad ska ni ha samarbetet till? 40 öre högre bensinskatt och höghastighetståg till Kalix?"

      Christer

      Radera
    4. Så är det nog! Det talas väldigt lite om EU:s direktiv/lagar. Politikerna gör det själva då och då om man lyssnar noga. Motståndarsidan brukar då säga, att man skyller på dessa direktiv. Tills de själva får makten? Partierna är väldigt lika, det kan knappast ha undgått någon. Det brukar man förklara med triangulering. En annan förklaring är att man måste hålla SD utanför.

      Kan dock förstå Birgers fråga "Friår är inget som EU motsätter sig varför skulle man det?" 2004 kan man läsa i bland annat DN om friår och om vilka synpunkter, EU kommissionen hade kring det. 2005 till första januari 2007 testades det. Vid regeringsskiftet valdes det bort. I Finland verkar man ha ett liknande system om man ska tro på Wikipedia. Och det ska man ju inte alltid. "alternering ledighet".

      Som du skriver så styr EU:s direktiv/lagar både direkt och indirekt. Olika regeringar är i i olika grad anpassade till att lyda dessa direktiv/lagar. Men inget parti kan strunta i dem då riskerar man dyra böter. Sverige verkar dock som Birger brukar skriva, vara bäst i klassen på att lyda. Övriga medlemsländer, mer eller mindre mindre benägna till det

      Lisbeth

      Radera
  6. Friår, ett sätt att bli "kvalificerad" för bidrag igen och förlänga den
    tiden ytterligare tre år.
    Utstämplad blir instämplad igen och kan strunta i att anpassa sig
    till verkligheten. Bara leva loppan på bidrag igen.
    Omskolning, flyttning eller eget företag är bättre alternativ
    än att permanenta bidragssamhället.
    Allt som glimmar är inte guld.
    /Karlsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karlsson, du bör nog kika på utvärderingen av friåret. Det gav en helt annan bild. Många startade företag, andra var hemma lite längre med sina barn, andra tog ett år där de fick ägna sig åt att göra det som de längtat efter - skriva, studera astronomi, göra musik, spela teater. Och de som fick in en fot på arbetsmarknaden fick nya kontakter. Alla mådde bra. alla vann på det.

      Radera
    2. En ambitiös utvärdering av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visade att mer än hälften av de friårslediga använde sitt år till ren ledighet och bara var femte friårsledig vidareutbildade sig. Friåret gav inte heller de lediga mer krafter till arbete efteråt. De friårslediga var lika ofta sjukskrivna efter friåret som innan och de valde att gå i pension tidigare än personer som inte varit friårslediga - inte senare. De långa vikariaten var inte heller nödvändigtvis en fördel för de arbetslösa eftersom de hindrade dem från att söka andra arbeten.

      Bokslutet för det dyra friårsförsöket var tydligt. Det ledde till lägre sysselsättning, sämre statsfinanser, lägre BNP och mindre resurser till den offentliga välfärden. Att vilja återinföra det är lika logiskt som att vilja ha förkortad arbetstid, som Miljöpartiet också har i sitt program. Eller att minska ungdomsarbetslösheten genom att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga, som Miljöpartiet också vill.
      /Karlsson

      Radera
    3. Utdrag ur IFAU:s utredning;
      ...en dryg tredjedel arbetade vid arbetsplatsen när de blev erbjudna vikariatet och ungefär hälften hade vid något tidigare tillfälle varit anställda vid arbetsplatsen.
      ...vikarierna registrerats vid arbetsförmedlingen endast i syfte att kvalificeras för vikariatet.
      ... Resultatet tyder på att ett längre vikariat stärker vikariens ställning på arbetsplatsen, men inte på
      arbetsmarknaden generellt.
      ...reglerna ändrats i samband med friårets nationella införande så att vikarierna i en högre utsträckning än under det utvärderade försöket rekryterats bland långtidsarbetslösa, arbetshandikappade och invandrare.
      /Karlsson

      Radera
    4. /Karlsson
      Nu är du okamratlig som väcker oss ur våra rosenskimrande drömmar.Vi låter det stanna vid Birgers svepande utvärdering tycker jag.Fakta är så kalla och hårda.

      Radera
    5. Karlsson gillar fakta...
      ...men skiljer noga på religion och politik,
      fantasier om det eviga livet och livet här och nu
      ...skiljer noga på långa och korta tankar
      ...aktar livet här och nu mer än där och då
      ...tror inget gott eller ont om någon annan
      ...blandar gott och ont, blått och grönt, svart och vitt
      ...tror att svenskarna tror att svenskarna tror svenskt
      ...tror att vi bommar söderut och utlyser nyval snart
      ...tror att trolltrumman snart ersätter mitra och kräkla
      ...tror att tro oftast går före vetande och styr våra liv
      ...tror att de som pratar om liv i överflöd är halvdöda,
      och att de som pratar om långa tankar är korttänkta.
      /Karlsson

      Radera
    6. Resultaten av IFAU:s utredning övertygar mig bara till viss del. Kvantitativa metoder och resultat av dem måste betraktas med stor försiktighet.

      Radera
    7. Karlsson är mycket försiktig i allt, men kan med viss erfarenhet dra slutsatser.
      Avancerat konstruerade regelverk kring arbetsmarknaden blir oftast fiaskon.
      Den där försiktigheten får inte hindra mig att pröva mina vingar i nåt nytt.
      Det är där skon klämmer för de flesta, så att man inte kommer framåt utåt.
      /Karlsson

      Radera
    8. Birger Schlaugfre dec. 04, 12:19:00 em

      Det fanns stor variation i vad friårstagarna gjorde under sin paus från sitt vanliga arbete. Många valde att satsa på att starta eget företag eller att vara hemma med barn eller barnbarn. En annan stor grupp valde att studera, antingen för att höja sin kompetens eller för att ta chansen att studera något man annars aldrig skulle få möjlighet till i sin yrkesroll. Även för de personer som vikarierade för friårstagarna gjordes en välfärdsvinst genom att en i vissa fall långvarig arbetslöshet kunde brytas.

      Arbetslivsinstitutets utvärdering av friåret visar att reformen ledde till ökad rörlighet på arbetsplatser och arbetsmarknaden. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) visar att tiden i arbetslöshet för friårsvikarierna minskade efter vikariatet. Friåret var således varit positivt för både vikarier och friårstagare.

      De personer som går in som vikarier för friårstagarna tillägnar sig också en värdefull arbetslivserfarenhet. Den generella utbildningsnivån hos de arbetssökande höjs, liksom utbildningsnivån på företagens anställda. Detsamma gäller också, för att citera en riksdagsmotion från Annika Lillemets och bland andra Åsa Romsons (innan hon blev språkrör) "den positiva effekt som uppnås av att flera under friåret väljer att starta eget, vilket ger en ny grund för fler livskraftiga småföretag".

      Det finns enskilda miljöpartister som driver frågan, men partiet driver den inte. Den variant jag förordade, och förordar, är att den som får friåret får 90 procent av A-kassa för att därmed allt överdrivet prat om ökade "administrativa kostnader" skall försvinna från debatten.

      Radera
    9. Man kan inte lita på kvantitativa metoder men en människas egna upplevelser kan ingen ta ifrån henne.Därför måste upplevelsen alltid ges tolkningsföreträde.

      Radera
  7. Per aspera ad astra.

    SvaraRadera
  8. Försöker partiet tvätta bort dig och dina dåtida kamrater helt och hållet, eller varför går det inte att hitta någon info om partiets historia på deras hemsida?

    SvaraRadera
  9. Never mind, efter några fler klick hittade jag rätt

    SvaraRadera
  10. två vanliga låginkomsttagare diskuterar i ett vardagsrum:

    "-Friåret, var det en vettig idé?
    -Nej, det var stolle-politik pga dess medelklass-profil.
    -Hur då, menar du?
    -Vem ska politiskt kunna försvara påfund där välbeställda VÄLJER BORT sin försörjning
    pga de INTE VILL arbeta, trots att de ju BEVISLIGEN KAN?
    -Jamen, säljare & busschaffisar kanske älskar den idén. även om de ju själva inte har råd
    med sådana "ledighets-påfund" pga låga löner?
    -Är du uppväxt på en herrgård..?"

    SvaraRadera
  11. Två fattiga satar pratar i en buss-kur:

    "-Basinkomst, riskerar inte det att ses som friåret, typ "lättsinniga dagar med fjärilshåv" för priviligerade människor som borde ha vett att försörja sig själva, eftersom de ju faktiskt kan det?
    -Nej, allmänheten har ofta en förståelse om riktig nöd avhjälps.
    -Men om de Gröna Liberalerna "perverterar" basinkomsten på dvs byter namn på socialbidragen
    & lanserar det som en stor "reform"?
    -Ja, risken är ganska stor att den typen av "potemkin-kulisser" sätts upp, många verkar inte ha en susning om att för att något ska kunna kallas basinkomst/medborgarlön så bör medelinkomsten i landet fungera som någon slags riktmärke. Att det blir på sådana nivåer är ju inte realistiskt, men utan "den kopplingen" pratar man bara "allmosor för de evigt utslagna"..

    SvaraRadera
  12. Jag tog ett friår. Både jag och min vikarie var nöjda med det. En och annan kollega var visst något mindre nöjd. Alla som jag talat med som har tagit friår eller vikarierat har varit positiva.

    Fred Lane

    SvaraRadera
  13. Alla mina vänner säger också likadant och jag säger som de säger.
    /Aran

    SvaraRadera
  14. "Goss-Narcissus" kommenterar friåret:

    "-Friåret var en utmärkt idé då man ju riktade in sig på de högre klasserna & gav dessa frihet att slippa
    betungande arbetsuppgifter. Fattiga figurer gjorde sig inte besvär (då de ju inte hade råd) & JUST DETTA var klokt. Makt över vardagslivet i kombination med pengar ska ju inte vara något som delas ut till "bottenskrapet". Påfundet visade även pedagogiskt att arbetslinjen BARA gällde småfolk, en special-filosofi för dessa; högre samhällsklasser kunde njuta likt fria överflöds-lorder ändå. Det var vettig politik."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eh,,,? Den kommentaren var ju minst sagt befängd. Eller menar du att lärare, undersköterskor och barnskötare tillhör de högre klasserna???

      Radera
  15. Jag känner ingen som tagit friår och varit nöjd med det.Faktiskt så känner jag ingen som tagit friår överhuvudtaget verkar det.Nu känner jag inte så många så det kanske faller inom den statistiska felmarginalen?

    SvaraRadera
  16. Jag tog ett friår och min vikarie fick sedan en anställning där. Jag vidareutbildade mig och utan det hade jag inte varit där jag är nu.

    /P

    SvaraRadera
  17. Det är nåt skumt med det här. När MP inte satt i regering fick man igenom friår, grön skatteväxling, stoppade förslag om mer pengar till militärens svarta hål, räddade svensk produktion av solceller och sänkte skatten för låginkomsttagare, men inte för höginkomsttagare. Vad händer nu? Precis tvärtom. När MP sitter i regering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På den tiden drev väl (mp) politik? Man såg alltså inte saker som om man var ute på en "lyxkryssning", utan man höll på med seriöst politiskt arbete..?

      Radera
    2. Om inte MP suttit i regeringen så hade det varit ännu värre eftersom S nu visar sitt rätta ansikte.
      Åsa och Gustav får se upp så de inte blir helt bortkollrade i förhandlingarna så att det visar sig i slutändan att man hamnat på helt fel sida.SD är fortfarande inte ett parti som alla andra och måste bekämpas!

      Radera
    3. Lyxkryssning i Medelhavet mot Grekland,
      vore kanske lämplig resrutt för sällskapet.
      Aran

      Radera
    4. Det mesta har blivit värre med miljöpartiet i regeringen.Inte minst för miljöpartiet.

      Radera
  18. Labor improbus omnia vincit.

    SvaraRadera
  19. Det fina med meditation är att man under meditationens gång inser hur man kan få massvis med friår hela tiden. :-) Man lever snålt, skaffar inga barn, sparar pengar och säger sedan upp sig. Sedan sätter man sig som en munk någonstans likt Buddha och mediterar. Till slut når man om man har tur Nirvana, eller når man Nirvana och kommer sedan tillbaka för att rädda mänskligheten för man känner sympati med de lidande stackars människorna som inte kommit på hur man får massvis med friår. :-)

    SvaraRadera
  20. Kanske ett lyxproblem (men dock stödjer jag de flesta av Birgers tankegångar beträffande de utmaningar vi står inför), men möjligheten att för en relativt välbetald tjänsteman inom exportindustrin att "ta ett friår" genom att meddela sin chef att "man vill vara ledig ett år och du kan ta in en arbetslös som ersättare för mig under tiden" känns inte riktigt genomförbart ( i alla fall inte för egen del). Det innebär att man förklarar för sin chef att man kan ersättas med någon som har svårt att på egna meriter kan skaffa sig ett jobb.
    Så för min del blir det fortsatt slaveri (dvs att för relativ hög ersättning sälja sig till sin arbetsgivare) och drömma vad man skall göra i framtiden och fortfarande har hälsan i behåll.
    Skall friår bara förbehållas vissa ,men inte de som betalar in mest till statskassan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Men varför ska man ens arbeta eller betala in till statskassan när denna skatt går till en massa dumheter som undergräver yttrandefrihet, demokrati, välfärd och ett hållbart samhälle?

      Radera