lördag 30 maj 2015

Hej Stefan Löfven, när ska du fatta?

Sossarna har kongress. I DN meddelar Stefan Löfven att "fler behöver studera mer". För Sverige "skall inte tävla med låglönejobb", sa Löfven och fortsatte: "för det finns miljarder människor som är med i den tävlingen, det är inte vår grej helt enkelt".

Snälla Löfven, vakna för i h-e upp! Beskriv inte världen utifrån en förlegat kolonial världsbild. Människor i länder som Kina och Indien är inte dummare än svenskar. De läser, de pluggar, de utbildar sig. Den svenska klicken av världens välutbildade är som en piss i Mississippi. När ska du fatta det?

Och när ska du fatta att den pågående digitala revolutionen också kommer att slå ut de välutbildades jobb? När i h-e skall en sosseledare begripa att tiderna ser annorlunda ut än när de gjorde sin karriär?

Löfven säger att han vill begränsa "utbildningar som inte leder till jobb". Som ett eko från Svenskt Näringsliv som 2011 föreslog att studiebidrag för utbildning i humaniora bör vara lägre än för utbildning till ekonom eller naturvetare - eftersom utbildning i humaniora inte ger jobb lika fort. 

Då kommenterade jag det så här i Nyhetspanelen: "Man förstår inte samhället utan humaniora, man förstår inte människan utan filosofi, man förstår inte tekniken utan kultur i botten". Att behöva påpeka samma sak efter det att en socialdemokratisk statsminister talat känns beklämmande.

Vi bör stärka utbildningar som leder till bildning. För bildning och breda intressen kommer att vara en livlina i framtidens samhälle. En livlina när yrkesidentiteten raderas, när lönearbetet blir en mindre del av människans liv. Dessutom: en ingenjör kan bli en bättre ingenjör om hen läst kulturhistoria eller någon annan humaniora. Men den tanken svindlar för såväl Svensk Näringsliv som för Stefan Löfven.

Värst av allt i den löfvenska socialdemokratin: man håller fast vid system och strukturer som är anpassade för en annan tid, socialdemokraternas tid. Man håller fast vid att det skall vara skatt på arbete och arbetstid som skall vara grunden för finansieringen av välfärden. Man håller fast vid att trygghetssystemen skall byggas på att du har - eller har haft - ett lönearbete. Helst heltid. Och med heltid menas samma 40-timmarsnorm som när robotiseringen inte ens nått industrin! Man tar sig för pannan och undrar hur i h-e den löfvenska socialdemokratin tänker.

När i h-e skall sossarna vakna? Och hur i h-e har miljöpartister lyckats reducera sina egna grundläggande värderingar så mycket att de nu vävs ihop med sossarnas partiledning?

Att alternativet till detta skall vara en borgerlig hallelujaföreställning - på temat mindre skatt på kapitalvinster och "är du under trettio år så får du faktiskt se det som naturligt att tillhöra ett prekariat" - känns bara bisarrt. Att alternativet skulle vara Sverigedemokraternas nostalgiska längtan tillbaka till något som aldrig varit känns än mer bisarrt.

Och vad kan Vänstern? När slutade de ta kamp för en realistisk syn på arbetstidsnormen? Och varför har inte de insett det bisarra i att älska skatt och avgifter på arbete och arbetstid - något som bara leder till att kultur, vård, omsorg, reparation och underhåll blir hårdbeskattat medan materiella värden, som bygger på rovdrift av naturen, blir billigare och billigare i jämförelse?

När ska socialister fatta att hög skatt och höga avgifter på arbete dränerar det socialt och ekologiskt hållbara samhället? När ska socialister fatta att skattebasen måste utgå från hela produktionen - oavsett om det är människor eller maskiner eller robotar eller datorer som stått för den? När skall vänstern inse det absurda i att ett företag som ersätter människor med robotar lever i utanförskap - i den bemärkelsen att det inte längre bidrar till allt det goda som inkomstskatter och arbetsgivaravgifter finansierar: skola, vård, omsorg och trygghetssystem.

Det behövs något helt annat. En kulturrevolution mot partiernas oförmåga att lätta ankar från gamla föreställningar. En kulturrevolution att se längre än till nästa valdag. En kulturrevolution mot näringslivets oförmåga att se längre än till nästa kvartalsrapport.

En kulturrevolution som ser bristerna i de grundläggande system, strukturer och normer som just nu tar struptag på möjligheterna att bygga ett samhälle som om människor har ett värde djupare än som konsumenter, väljare och duktiga idioter i det hjul som Löfven tycks älska mer än något annat.

Jag är så trött på sossar som borde vara så mycket bättre än de är. Så mycket modigare än de är.

Och det är så trist att sossarna och miljöpartisterna tycks plocka fram det sämsta av varandra. Snart sagt varenda statsråd låter som ett tjänstehjon i en byråkrati med bäst-före-datum för länge sedan. Snart sagt allihopa låter, klär sig, uppträder som om de vore stöpta i samma betongform. Var det inte så att miljöpartisterna skulle stå för det nydanade, det friska, det ungdomliga, det fräcka, det framåtsyftande? Istället har dom fallit ner i samma kostymiella träsk där socialdemokratiska partiledningar fostrar sina karriärister. De där som aldrig förmår svara rakt på en fråga, de där som låter sin egen personlighet kvävas av partistrategernas strupgrepp.

Ursäkta utbrottet. Men det kommer från hjärtat - och det har passerat hjärnan innan det nådde tangentbordet. Även om ni inte tror det.




52 kommentarer:

  1. För att (s) skulle kunna vända på den väg utför man vandrar så hade det väl krävts totalt "omvälvande saker" på Kongressen i stil med omedelbar villkorslös medborgarlön, en mycket diskbänks-realistisk diskussion om en viss "elefant i rums-soffan" samt en ojämlikhets-diskussion där fördelningen av förmögenheter togs upp som ett stort, värkande samhällsproblem. Istället hoppade (fp):s usla, gamla kravpopulism fram fäst på en fjäder, likt "batongen i lådan". 19% nästa.

    SvaraRadera
  2. Det enda innehållet i utbildning idag är den där fina titeln.

    Jag ångrar på något sätt att jag läst ända tills en doktorstitel. Skolan hade egentligen bara den positiva effekten att jag fick utforska vad som fanns att göra i det samhälle vi skapat och hitta något som intresserade mig. Jag önskar jag hade insett det som 15 åring, hoppat av skolan och gått till biblioteket och sedan bara gjort det jag ville. Betitlade personer är personer som hyr ut sig, entreprenören behöver egentligen inte en titel och idag säger titeln inget annat om en än att man klarat livet i en institution hyffsat. För att driva vetenskapen, för att driva utvecklingen osv vidare frammåt så kan du lika gärna gå till biblan och sedan göra det, hyr doktorshatten av nån av de arbetslösa doktorerna som finns idag när du behöver söka finansiering.

    /Entreprenör.

    SvaraRadera
  3. "Fantastiskt" också att (s) anser att ungdomen borde vara enormt motiverad att ta studielån & få magsår av hårda studier när arbetsplatser saknas & detta tillstånd är cementerat sedan decennier? Är det konstigt att de då "spelar dataspel"? Vad ska de göra då..?

    SvaraRadera
  4. VM i att skriva h-e!

    Det vore SÅ intressant om nån KLOK (finns de?) sosse kunde svara på ditt inlägg. Vem vågar?

    Jonas Sjöstedt är ju klok åtminstone, vågar han svara här?

    SvaraRadera
  5. Det finns de som fakturerar efter skapat mervärde. Jag har skapat miljarder i mervärde genom diverse inspirerande blogginlägg, vad jag förstört av mervärde vägrar jag yttra - trycker ni på dementerar jag skarpt. Framtidens melodi är högutbildade bloggskvallrare med stora skägg eller orakade armhålor.

    Någon google-tänkare (som kan ha citerat någon ännu äldre tänkare) är att en ingenjör kan använda sin tid till att förbättra något befintligt med 20% eller att uppfinna något revolutionerande på samma tid.

    Politiken sedan något decennium har handlat om att anpassa Sverige till en allmängiltig norm, från en egen norm. One size fits all. Formen har varit någon frihandelsfantasi, med dubiös empiri i botten och med massor av förhastade slutsatser. Exempelvis att EU bidragit till fred och inte krigströtthet samt decennier av välståndsökning på grund av oljeanvändningen. EU har existerat, men kausalitet och korrelation är...kausalt är att det sysselsatt akademiker en masse. Det har varit så akademiskt att Goldman Sachs kunde be om att yttrande rörande Greklands skatteplanering, vilket EU-tjänstemännen inte kopplade till massiva manipulationer (eller så valde de att ignorera det på grund av korruption.)

    Sossarna är således inte ensamma om att simma i dåtid, även om de är ett enkelt byte i ankdammen Sverige. Nuvarande och kommande obalanser kommer några att försöka utnyttja till sin fördel, eftersom man relativt lätt kan skönja obalanserna om man vågar. Den som endast ser ett schackdrag framåt ser det inte, men den som...
    Den som reducerat spelet till retoriska symboler mellan liktänkande partier, missar en större verklighet. Till deras eget förfall.

    SvaraRadera
  6. Det finns ett stort missnöje med politik som förs från vänster, höger, de gröna, vilket Birger och många av oss andra påvisar med våra inlägg här på bloggen. Frågan blir: Vad gör vi när det är dags att rösta på valdagen?

    Christer

    SvaraRadera
  7. BRA rutet!
    Det är till partiledarna vi främst bör rikta "krutet". De sitter på makten och "krutet" ska riktas rätt. Du riktar ofta rätt Schlaug.

    Tittade lite på S kongress och slogs av att jag sällan sett så många ledsna och förvirrade socialdemokrater på en och samma gång. Under rungande applåder visst och även sjungande... något märkligt, vi är alla barn av Amerika Coca cola barn av Amerika. Ja det är vi... Vi är sockerberoende. Storebror tycker att vi ska vara det.

    Håller med om att vi behöver stärka utbildningar som leder till bildning. Våra kunskaper om odling t.ex. Vi måste på nytt lära oss att bruka jorden (som i Norge) inte förbruka den. Mer utbildning i odling både på landet och i städerna. Hela landet måste brukas. För att vi i framtiden ska kunna leva.

    Stadsodlaren Lisbeth (i liten mängd)
    Men storleken har ingen betydelse.

    Heja Schlaug! håller med Herr Muffins! "VM i att skriva h-e"

    SvaraRadera
  8. Ursäktar givetvis utbrottet:) Härligt! Känslor... Men de ska naturligtvis passera hjärnan innan man sätter sig vid tangentbordet. Precis som dina känslor nyss gjorde. De löpte inte amok. Hjärnan vår fina sambandscentral har utvecklats under evolutionens gång och bör få göra sitt.
    Det är arbetslinje det. Medvetenhetsutveckling i ett nötskal.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Socialdemokratin har av allt att döma gjort sitt och går nu gradvis till vila... och kanske utslocknande, allt medan "elefanten i rummet" växer.

    Gt

    SvaraRadera
  10. Är det bara jag som tycker att det är synnerligen talande för denna regering att ingen av deras företrädare eller stödtrupper har kommit upp på Rysslands svarta lista, medan Moderaterna har fyra? Är det bara jag som tycker att det skulle vara sjukt pinsamt i Valter Mutts kläder att möta MP:s riksdagsgrupp med vetskapen att man själv är välkommen till Moskva medan en frihetskämpe som Gunnar Hökmark inte är välkommen?

    Aldrig tidigare har det varit så tydligt vilket parti det är som står upp för freden och friheten som idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du måste ha trillat ur bilen som liten och klappa huvudet i vägen eller något?

      Radera
  11. Anonym 05:28:00 Tack! Bra skrivet. Något vi måste vara uppmärksamma på...
    Vi får inte reducera spelet till retoriska symboler mellan liktänkande partier. Då missar vi en större verklighet.

    MEN vi får inte heller missa den nära verkligheten dvs. teaterspelet här hemma i riksdagen. Då missar vi också en större verklighet.

    Framtidens melodi får naturligtvis inte bli "högutbildade bloggsvallrare med stora skägg eller orakade armhålor" Framtidens melodi måste vara enhet (inte partiet Enhet). Inte vi och dem.

    Framtidens melodi är att det vi säger och skriver kommer från hjärtat.
    Som blogginnehavarens inlägg idag.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Sant eller falskt - fake jobs
    http://www.nytimes.com/2015/05/31/business/international/in-europe-fake-jobs-can-have-real-benefits.html?_r=1

    SvaraRadera
  13. Och...Lisbeth...håller oss fria från alla religiösa anfäktelser

    SvaraRadera
  14. Anonym. Där kom det jag väntat på...:) Och vad menar du med det? Var och en har rätt att tala och skriva utifrån sitt eget tankesystem. Oavsett livsfilosofi/åskådning. Det är så vi bygger kunskap. Det är frihet inom ramen för andras rätt till frihet.

    Det fina med öppna människor är att de kan komma till samma ståndpunkt "samma" liknande världsåskådning. Men på olika sätt. Två stycken på motorcykel t.ex. en präst och en "avdankad" politiker kan förenas. Sedan skiljas åt och fundera.

    Fundera en stund över detta faktum Anonym.

    Med vänlig hälsning

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Skrev så här på FB:

    "Idag - i sin sågning av den svenska partipolitiken - är Birger Schlaug klart upprörd. Eller ska man kanske kalla det för att visa patos?

    Hur som, huvudidén - hur trist, förutsägbar och utan försök till rejält nytänkande som svensk politik är - är det lätt att instämma i tycker jag.

    Inser, under de dryga 40 år som jag har haft hyfsad koll på svensk politik, tror jag aldrig det har varit så trist och färglöst som nu.

    Bara att hoppas att "the botten is nådd" snart inträffar."

    SvaraRadera
  16. Jorå chansen är att "the botten is nådd" snart inträffar. Att det relativt snart kan bli annat än färglöst.
    Visst finns det de inom partierna som protesterar. Frågan är väl hur högt och hör folk det. Känslor....
    På S kongress "Förkortad arbetstid och fler anställda inom välfärden"

    SvaraRadera
  17. Heja Birger!
    Jag har länge undrat var de som inte passar in i "högutbildade facket " ska få befinna sig.

    SvaraRadera
  18. http://www.di.se/artiklar/2015/5/28/lang-kravlista-moter-lofven-pa-s-kongressen/

    SvaraRadera
  19. Birger,
    du verkar så trött på allting numera. Är det inte dags att sluta med försöken att få rätsida på världen? Njut i stället av livet! Luta dig tillbaka och lyssna på din älskade Elvis. Världen kommer varken att bli sämre eller bättre om du gör så, jag lovar. Du har ju mycket mer än de flesta gjort vad du kunnat under många år, det finns gränser. Bry dig inte mer!

    SvaraRadera
  20. Löfven säger också att dom dåliga skolresultaten är elevernas och föräldrarnas fel. Inget fel på samhällsuppbyggnad eller skolorna.
    Alltid bra att skylla på någon annan.

    Sedan funderar jag på hur mycket bättre allting har blivit med alla certifieringar och att det måste vara 3 års högskoleutbildning oavsett vad jobben kräver.
    En sjuksköterska går 3 år istället för 2 men lär sig i princip samma saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så populärt med garantier nu för tiden på olika samhällsområden. Skulle inte eleven kunna få teckna en examensgaranti när han börjar på skolan så skulle PISA inte behöva bli något problem.

      Radera
  21. "Hej,

    Här är en uppföljning på min tidigare video om hur eliten ljuger för att fixa lite trevliga och lönsamma krig.Här är det bland annat vårt eget utrikesdepartement som står för de krigshetsande lögnerna.
    https://www.youtube.com/watch?v=-ECA4oUi8AU
    mvh,
    Erik"

    https://varjager.wordpress.com/2015/05/29/elitens-logner-2hoppas-du-vill-sprida/

    SvaraRadera
  22. Bra Birger! Känslor! Det är vad som behövs mer av i demokratin.

    @anonym 09:54:00

    Det du predikar kallas inlärd hjälplöshet - ett intressant psykologiskt fenomen som du kanske skulle kolla upp.

    Som jag ser det har vi ett penningsystem som är ett pyramidspel där den ickereellla ekonomin huserar. Ett pyramidspel kan bara hålla sig upprätt så länge det växer. Därav tillväxthysterin. Pyramidspelet är en finansiell fiktion - därav att kapitalvinsterna måste öka för att pyramidspelet ska kunna växa - därav minskad skatt på kapital och ökad skatt på arbete.

    Allt görs för att hålla den finansiella fiktionen uppe bara ett litet tag till. För bakom skalet av finansiell fiktion är Sverige i stort sätt tomt. Industrin har till stor del skickats till Kina. Landsbygden, jordbruket och bönderna har dödats - vi har en självförsörjningsgrad på mindre än 50%. Pensionen har politikerna slängt in i det finansiella pyramidspelet på börsen och vår pension grundas på vilken avkastning pyramidspelet kommer ge i framtiden (för, såsom i alla pyramidspel, påstås vinsten komma i framtiden - bara man satsar nu).

    Och ovanpå detta har vi svamlande politiker som gör precis allt för att slippa ta ansvar för att ställa om ekonomin från ett finansiellt pyramidspel till reell ekonomi. Kolla t.ex pyramidspelet kring bostadsbubblan (som är den största finansiella fiktionen av dem alla). Ingen politiker vågar punktera fiktionen att alla kan bli rika genom att "köpa" bostäder till allt mer verklighetsfrånvända summor. Politikerna vet att pyramidspelet kring bostäderna kommer rasa men ingen vill förstöra drömmen för de som hyr bostaden av banken (för de facto är de ju skuldslavar åt banken - banken äger i verkligheten huset).

    Som Harold Pinter sa i sitt Nobeltal lever vi i en gobeläng av lögner.

    SvaraRadera
  23. Instämmer med inlägget till fullo. Jag tror aldrig man varit så maktlös i en demokrati tidigare, åtminstone känns det inte så. Vad som i mitt tycke är än mer skrämmande än att man tillhör prekariatet trots att man har passerat 30 och har över 400 högskolepoäng är Löfvens uttalande nyligen om att vi behöver en snabbare befolkningstillväxt för att kunna klara av framtiden. Jag vill minnas att han sade det i samband med några floskler om "hållbar utveckling" eller liknande också, så jag antar att han inte vill att alla de nya människorna ska äta, transporteras, andas, förbruka el, eller för den delen arbeta...

    SvaraRadera
  24. På pricken, så skönt att det nu är sagt!

    SvaraRadera
  25. Lincoln skriver "Bra Birger! Känslor! Det är vad som behövs mer av i demokratin" Saknar en massmördare känslor. Saknas det känslor på S kongress? Eller saknar vinstbolag känslor? Finns det inte högre och lägre känslor? Har jag fel i det så käkar jag upp "min hatt". Politiken är ju helt känslostyrd.

    Fylld av människor som vill tysta andras åsikter. Kväsa andra förminska dem. Det Birger Schlaug beskriver är väl snarare vikten av att tala från hjärtat. De "svamlande politiker" du skriver om verkar mest tala utifrån känslomässiga och mentala illusioner och fiktioner.

    Det gör även de som ifrågasätter andra människors rätt att ha olika livsfilosofer. Instämmer vi har ett penningsystem som är ett pyramidspel. Vi lever i "ett gobeläng av lögner"

    En sådan lögn är att det behövs mer känslor i demokratin. Vi behöver förfina våra känslor, tala mer från hjärtat och det är Schlaug bra på.
    Religionernas roll skulle kunna vara att förfina känslorna. Men de olika religionernas innehåll dvs. människorna har valt att låta lägre känslor styra över förnuftet. "Det "sunda".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  26. Tittade för en liten stund sedan på S kongress. Fyra känslosamma politiker två från S, två från MP... Spänt kändes det. Man kunde riktigt ta på den känslan. Va ska de säga....

    Kunde nästan känna lättnaden genom TV:n då Romson och Fridolin gick därifrån. De höll sig på mattan och publiken ställde sig upp och lät känslorna få sitt fulla utlopp i en rungande stor applåd.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  27. Birger ser ett behov av att det vi värderar högt i livet ska ersätta yrket som vår identitet, och för att inse vad vi värderar högst krävs en bred utbildning.

    Skolan har brist på resurser, kanske för att vi beskattar arbete högre än råvaror.

    Det grundläggande är väl att få fram bevis på att mer skatt på råvaror ger mer skattepengar till bred utbildning. Sedan är frågan hur denna utbildning ska ske för att människor ska bli som Birger önskar. Någon form av medborgarlön antar jag ger valmöjlighet för individen.

    Andra är nog rädda för att unga ska slösa bort medborgarlönen på annat än en utbildning som ger skattepengar och arbete. Hur ska vi kunna minska deras oro?

    /KentS





    SvaraRadera
  28. Du låter arg, Birger. Dags för ett nytt parti!

    SvaraRadera
  29. Bravo, Birger, briljant, begåvad! Du uttrycker allas vår frustration, sossarna tror att vi är kvar i industrisamhället! Tar de notis om klimathotet, vilka är de jobb de vill "skapa", nämner de investeringar i sol-, vindkraft, mm eller ska det handla om nya asfaltvägar, förbifarten och allt vad de heter, är de inte kloka länge, vad fan!!

    SvaraRadera
  30. "En piss"? Två pissar, den pissen, de pissarna? "En piss i Mississippi", är det vad som på god svenska kan heta "en droppe i havet"?

    Håller med Birger om att det vore vettigt att skatteväxla mer. Att vänstern är emot beror förstås på att de vill jämna ut inkomster så att det blir mer "rättvist" i deras perspektiv.

    Apropå vänstern och s-kongressen, hörde nyss lördagsintervjun och kunde konstatera att utfrågaren (Saarinen?) lyckades med bedriften att ställa så gott som varje fråga från ett vänsterperspektiv trots att intervjuoffret var en S-minister. Så kallad public service - är det demokrati?

    SvaraRadera
  31. Erik, nej, jag tror inte alls att vänsterns motstånd mot minskad skatt på arbetstid beror på att man vill jämna ut inkomsterna. Inkomstklyftorna härör framför allt från att de som får inkomst på kapital får allt mer.

    Sänkt skatt och avgift på arbete skall enligt bloggaren ske genom höjt grundavdrag (Fria tidningen i fredags) som gynnar låginkomsttagare. Arbetsgivaravgifterna, som är en avgift på arbetstid, skall ersättas av en företagsskatt som inte tar hänsyn till om produktionen skett genom arbetstid, datorer, robotar eller annat.

    I boken Miljön, makten och friheten (1990) skriver bloggaren att vänsterns motstånd mot sänkt skatt och sänkta skatter på arbete ideologiskt är betingat av att man velat uppvärdera arbetets värde. Vilket en gång i tiden var högst begripligt, men som idag innebär att just sådant vi vill ha (skola, vård, omsorg, reparation och underhåll) blir högt beskattat medan kasta och köpa nytt blir långt beskattat.
    MH

    SvaraRadera
  32. I djupsömnen lyssnade jag till natt-(s) "mardröms-kongress" där följande tal hölls under fullmånen: "-Ni är alla resurser, mänsklig köttfärs, & vår uppgift är att förädla detta råmaterial. Ingen ung människa ska behöva börja sitt liv utan att bli rejält exploaterad, det ska vi se till & garantera! I nära samråd med fina arbetsgivare ska vi smida bojorna åt dessa, och det ska aldrig gå att komma lös! Det är den samhällsgemenskap vi mardröms-socialdemokrater vill skapa & vi är på god väg att ha nått dit!" (kraftiga monotona applåder av "lätt komposterad" zombie-publik)..

    SvaraRadera
  33. Ett effektivast sätt att bromsa flödet av ändliga naturresurser är att beskatta detta och då fås naturligtvis en sänkt välstånd. De är ju tillgången på naturresurser som ligger bakom allt. Kollapsen kommer nog senare. Staten kan även agera på andra sätt genom att exempelvis stänga de egna gruvorna i Norrbotten Den retade och populistiske skogsmullen med sin politikerpension har inte ens ett exempel på hur skatterna ska breddas.

    En kulturrevolution skull kunna kunna gå ut på bromsa mängden fackidioter och få ner dessa vid kollapsen genom att alla får betala åtminstone en betydande del av sin utbildning. Effektivast är fakirmetoden genom att redan nu övergå till rester och låta många på den överbefolkade halvön svälta ihjäl.

    SvaraRadera
  34. urban Persson, du borde kanske läsa på lite bättre innan du skriver. Exemplen på hur skatterna kan breddas har getts många gånger i såväl debattartiklar, föreläsningar och här på bloggen. Har du inte mer att tillföra än illa underbyggda påståenden förstår jag inte vad det är för mening med dina inlägg.
    Vänligen,
    MH

    SvaraRadera
  35. Tack Birger för ditt sena utbrott du har ju suttit i soffan i teve och kunnat blåsa till rejält tidigare om du velat, men bättre sent än aldrig. Nu undra jag bara hur du skall kunna kvarstanna inom partiet som går sin säkra kräftgång tillbaka till siffror som blir snart rent mardrömslika, men som man sår får man ju skörda som det heter. Att sossarna helt tappat förnuftet det visar ju den revolution som nu tornar upp sig även inom partiet så väl som hos folket i övrigt. För övrigt önskar jag att du svarar på mitt privata email till dig i andra frågor. Stort md har du till sist visat i alla fall och det hedrar dig. Förbered dig på kylskåpet en tid framöver.....

    SvaraRadera
  36. De styrande är inga idioter. Om det är något som de har lärt sig under åren så är det att ta ut så mycket skatter som de kan utan att en flykt från landet uppstår och välståndet minskar. En den mån en breddning av skatterna minskar den så kallade rovdriften så sänks även välståndet. Man kan bara inte äta kakan och ha den kvar.

    Höjs skatten rejält på allt som innehåller exempelvis olja och den blir förbjudet dyr så kommer bara andra i världen att förbruka oljan. Ingen kommer att tacka och för det, utan se oss som idioter. Kapitalet flyr landet. Det är naturligtvis hypotetiskt och skulle leda till svält, ungefär som kulturrevolution i Kina. Det enda som man kan göra är att sätta sprätt på allt och invänta kollapsen. Kanske inte så kul för en urbota populist.

    SvaraRadera
  37. "Det behövs något helt annat. En kulturrevolution mot partiernas oförmåga att lätta ankar från gamla föreställningar. En kulturrevolution att se längre än till nästa valdag. En kulturrevolution mot näringslivets oförmåga att se längre än till nästa kvartalsrapport."

    Grymt, Birger. Vem ska fixa den kulturrevolutionen? Någon annan, förmodar jag? Och hur? Några förslag på det praktiska?

    Jag gillar det mesta av vad du skriver. Men tyvärr går du i samma lata fälla som de flesta andra som skriker och åmar sig. Inte ett enda reellt förslag på hur förändringen ska genomföras praktiskt. Det finns många som anser att vi "måste", "borde", "skulle" och så vidare. Rent konkret har de dock inte en susning.

    SvaraRadera
  38. Skrivet i upprört tillstånd, det är då sanningen kommer fram. Om man tänker rätt.
    Och här finns mycket som är rätt. Den extremt yrkesinriktade högre utbildningen ger inte de resultaten man skulle hoppas på. Utbildningen borde mer inriktas på att ge utveckling av individen och lära denne att tänka brett. Jag kan bara konstatera för egen del att de kurser som kallades breddningskurser när jag läste till civilingenjör är de som har varit nyttigast i arbetslivet.
    Det är bra att lära sig lägga upp en plan och sedan verkställa det, att skapa ett projekt helt enkelt. Men för att lyckas krävs en hel massa andra element som skolan inte ger idag.

    Efter nio år på samma företag kan jag konstatera att jag har haft en extrem tur. Efter två sinsemellan rätt olika jobb, har jag nu startat i ett tredje, som har väldigt lite gemensamt med det senaste föregående. Det är jag otroligt tacksam för. Standard annars numera är att rekrytera utifrån någon med exakt rätt kompetens. Denna gång gjorde de ett undantag. Men det är ett undantag. Det blir mer och mer ovanligt att anställda byter inriktning, och mer och mer ovanligt att man anställer någon med lite annorlunda profil. Oftast tar man den med exakt relevant erfarenhet, och tror att man kortar uppstartstiden på det sättet.
    När jag slutade skolan var jag helt inriktad på att skolan är skolan och jobbet lär man sig på jobbet. Jag önskar fler kunde komma in i den tankegången.
    I övrigt finns massor med lågutbildade i Sverige, så att inrikta hela arbetsmarknaden mot högutbildade och personer som har lätt att lära sig saker blir totalt missriktat. Trösklarna blir högre och högre, för tio år sedan fanns en hel del jobb i industrin som inte krävde datorvana och kunde klaras även av personer som ogärna läser längre instruktioner till exempel. Idag är de jobben borta, och de personerna måste söka sig till andra områden. De områdena borde snarare fredas från ökad komplexitet, inte tvärtom.

    SvaraRadera
  39. Conny, tycker mig hört att Birger sagt just detta i soffan flera gånger!
    L.

    SvaraRadera
  40. Hopplöst hjälplösa S odlar inga starka ledarämnen.
    Att nostalgiskt efterapa Hansson eller Erlander är irrelevant.
    Forne giganten S fostrar och uppmuntrar osjälvständiga bidragstagare,
    som nu vilset och fantasilöst irrar runt mållöst utan verklig ledare.
    /IQ

    SvaraRadera
  41. "Skrivet i upprört tillstånd, det är då sanningen kommer fram. Om man tänker rätt"

    Bra! "Rätt" och "rätt" men med hjärtat involverat. Innan man skriver tänker man. Lugna dig lite. Låt hjärtat va med! och sedan låter man sambandscentralen hjärnan göra sitt dvs. sortera. Hur ofta gör vi så?

    Då ska jag prova på att skriva en sanning. Det är inte nödvändigtvis sant att sanningar kommer fram i ett upprört tillstånd. Sanningen är att man i ett upprört tillstånd pekar med hela handen. Tre fingrar pekar tillbaka.

    Dagens inlägg av blogginnehavaren är ett utmärkt exempel på rättfärdigt krig. Vid tangentbordet. Rättfärdigt krig är bra.


    Det kom från hjärtat helt uppenbart. Men allt som kommer från hjärtat leder inte nödvändigtvis till något bra. Gott kan bli till ont och tvärtom. Kan gott bli till ont? har jag upprepade gånger sett blogginnehavaren skriva. Svar: ja det kan det!

    Idag har jag ägnat en stor del av dagen åt att lyssna på S kongress. Mycket känslotänkande t.ex. det eviga mantrat om tillväxt. Vi ska bli störst, bäst och "vackrast" Fast de säger lägst arbetslöshet i EU. Få tror det stämmer... En del fnissar, andra gapskrattar och det kommer inte alltid från hjärtat. Utan någonstans från magtrakten känslornas centrum.

    Politiken är känslostyrd. Känslan färgar tanken. Sanningen är att vi är som en piss i havet. Men den föser vi gärna bort. Demokrati är byggd på känslor. Frihet är demokratins problem. Vi vill så gärna vara fria. Byggd även på ett och annat som kommer från hjärtat. Men det mesta inte. Det tar tid att bygga demokrati, men går fort att rasera den. Även den lilla del som byggts från hjärtat. Tyvärr. Den delen borde vi ha vett nog att bevara.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  42. Fler skräckfilms-minnesbilder från drömvärldens alternativa "midnatt(s)-kongress": (nya mp) mottog stora "mognads-medaljen" ur en förtorkad mumies hand för sina insatser i Arbetslinjens tjänst, den s.k. "startcentralen" på AF ansågs vara så pass "fantasilös död byråkrati" att mardröms-(s) inte ens själva kunnat komma på en lika själsdödande & hopplös fälla för ungdomen. Det monomana zombie-klappandet med multnade handflator övergick i "vågen"..

    SvaraRadera
  43. Schlaugs "utbrott" kom knappast från hjärtat utan först från magtrakten känslornas "Mecka" nådde sedan hjärtat, strupen bearbetades av hjärnan och utmynnade i dagens utmärkta inlägg av Schlaug. Som jag tackar för. Bra rutet! Kulturrevolution fodrar medveten handling.
    Bättre att det kommer från magtrakten än från "knäna" :)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  44. Mycket bra insikt av Schlaug, håller tummarna för att detta sätt att se på framtiden, är framtiden. Vi blir mer och mer historielösa och därmed ökar risken för dåliga kunskaper från filosofer och andra att komma med dåliga underlag till makthavarna.Bildning borde vara en medborgares rättighet.
    Och med det så tar vi kloka beslut och inte ödelägger varandra när känslorna svallar. Tack för ordet. Micke

    SvaraRadera
  45. S rasar, bottennotering i Sentio maj 24.4% samma som M. Samma trend hos alla institut verkar det som.
    Inte lär den här kongressen vända på detta. Nog kändes språkrörens besök på S-kongressen lite stelt och krystat, "innantill" läsning av ”replikskifte”.
    Löfven o Damberg tror att jobben handlar om export, men huvuddelen av jobben finns i den inhemska ekonomin, kanske uppemot 70%. Att lösa jobben med export är inte praktiskt möjligt.

    SvaraRadera
  46. @Lisbeth

    Jag håller med om att det är mycket som är byggt på känslor och logiken i det mesta har sjunkit med Titanic. Men samtidigt finns det en brist i att folk sväljer alla lögner utan att bli upprörda. Det är en kombination av inlärd hjälplöshet och Stockholmssyndromet. Folk har rätt att bli förbannade över allt hyckleri och alla lögner som de blir serverade. Jag tycker folk blir förbannade i alldeles för liten omfattning. Vreden är internaliserad istället och folk anklagar sig själva istället för systemet. Birgers ilska och försök att slita av kejsaren de icke existerande kläderna är befogad och konstruktiv.

    Jag ger dig också rätt i att känslorna är styrda. Som den "anonym"-kommentaren som försökte predika inlärd hjälplöshet ovan - antingen var han sat att planera den känslan eller så gjorde han det omedvetet - i vilket fall var det ett försök styra känsloflödet. I Sverige är det tabu att vara arg - Sverige är troligen ett av världens mest aktivt (inte passivt) dolt aggressiva länderna i världen.

    Så summa summarum - folk måste ges rätt att uttrycka frustration och visa för andra att man har rätt att vara upprörd för sakernas tillstånd. Jag gillar skarpt Birgers inlägg. Rätt riktade känslor är konstruktiva.

    SvaraRadera
  47. Lincoln, Instämmer! Folk klandrar hellre sig själva eller t.om. hela folkgrupper än systemet. T.ex. svenskar som alla har det så "bra" Kejsaren är naken. Det är befogat och konstruktivt att försöka slita av kejsaren de icke existerande kläderna. Gillar också Birgers ilska. Det är rättfärdigt krig vid tangentbordet. Fast även om jag gillar det så köper jag inte allt till 100 procent. Inte du heller av vad jag läst. Känslor bör riktas rätt och väldigt få eller rättare sagt inga av oss riktar "bössan" rätt jämt.

    Gillar ditt summa summarum. Mycket bra skrivet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  48. "Löfven säger att han vill begränsa "utbildningar som inte leder till jobb". "
    Ja beroende på vad vi kallar jobb så kan det faktiskt i den bästa av världar ganaka berikande att man läs sig användbara kunskaper och färdigheter......

    SvaraRadera
  49. Hur arbetar man med fyrfältscirkeln, det grönställen kallar OODA?
    Om man i orienteringsfasen inte tar in tillräcklig data, så fattar man beslut på ofullständig information. Fortsätter man med skygglappar på fattar man inom sekten allt mer korrekta beslut, som tyvärr kan vara felaktiga ur ett vidare perspektiv.

    Jag vill bidra med ett kort klipp "från kiseldalen", som snart flyttar upp i bergen (Colorado)
    https://www.youtube.com/watch?v=K4Ch0JlQbiM

    Det känns som filmen The final countdown från 1980.

    SvaraRadera
  50. Förutom Löfvens betongretorik har vi sen Magdalena Andersson:

    "En av Sveriges styrkor har alltid varit att vi varit öppna för internationalisering och globalisering."

    Globalisering är när multinationella banker och företag styr istället för nationella parlament. Men det ligger väl i linje med Löfvens kolonialsyn att återinföra feodalism. Och hur sverige ska undvika att konkurrera med låga löner på en global låglönemarknad kanske de kan försöka förklara.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.