måndag 2 mars 2015

Jordingarnas självbild...

I söndagens DN diskuteras på vetenskapssidorna möjligheten att få kontakt med intelligenta varelser från andra världar än vår egen. En fundering i artikeln bygger på att "de där ute" kanske inte är altruistiska utan riktiga rövare som vi inte alls bör försöka meddela oss med. Tanken att det är tvärtom ventilerades inte- att "de där ute" kanske är altruistiska och anser att vi är själviska och våldsverkande idioter som man skall akta sig för

Några, t ex Douglas Vakoch vid Seti-institutet, menar att vi jordingar mer aktivt bör meddela kosmos att vi finns. Andra, t ex astrofysikern David Brin, menar att utomjordingarna som får veta att vi finns kan vara farliga för oss genom att de inte är altruistiska... Ingen av herrarna tycks således ha kommit på tanken att intelligenta varelser i andra världar medvetet aktar sig för att ta kontakt med oss efter att ha studerat oss en längre tid. Jag säger bara Förintelsen, Hiroshima, forna Jugoslavien, Stalin och IS. Namn tagna i högen av sådant som säger att man bör hålla sig härifrån. Man kan småpimpa med Melodifestivalen, Wall Street och den svenska arbetslinjen om man vill det.

En diskussion har uppstått om vad det är för information om oss själva vi skall sända ut i rymden. Sänd ut hela Internet, säger en forskare upprymd. Ja, det vore väl det absoluta sättet att antingen få omvärlden att diskutera huruvida man skall hålla sig borta från oss av etiska orsaker eller betrakta oss som vildar som bör utrotas medan kvarvarande råvaror kan tas om hand och SCA:s verksamhetsberättelser kan bli manus till ett utomjordisk Monty Python.


17 kommentarer:

  1. Tänk om det är så, att "de" är så intelligenta, att vi inte kan ta in deras information bearbeta den och förstå. Eller att det som vi kan ta in bör vi avstå ifrån. De kan ju vara snäppet värre än oss. Hemska tanke? Varför ta kontakt med andra barbarer? Räcker det inte som det är?

    Helvetet är här på jorden, bättre att ta itu med detta helvete. Låta andra sköta sitt. Förmodar att högre intelligenser tycker att vi ska göra det. Inte "kan" vi sända ut hela internet. De skulle garva läppen av sig. Precis som om högre världar ändå inte har full koll på lägre. Omsluter och hjälper till lite. I den mån det inte stjälper.

    De enda som skulle förstå och uppfatta är eventuellt lägre och de som är som vi. Vilket samarbete skulle det bli?

    Som i EU? Fast med hela kosmos?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Vetenskapen har bekräftat att mörk materia existerar. Fast den är osynlig. Inte konstigt att de (vetenskapen en del) nu vill gå vidare. Ser det som ett "framsteg" mycket roliga, bra och tossiga förslag är att vänta?

    Det är precis det vetenskapen ska göra! forska vidare pröva nya hypoteser.
    Forska kring överfysiska världar. Som inte hörs och syns. En del säger sig se en del... Andra kallar dem foliehattar, troende eller annat. Naiva kallas de också.

    Men detta förslag om att skicka ut hela internet, får väl ändå betraktas som tossigt? Olika världar bör få vara olika. Om man gillar mångfald. Det gör ju vi säger de flesta:)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Aztekerna var inte trevliga.
    Människooffer i stor skala där prästen skar ut hjärtat ut kroppen medans offret levde. Rituell kannibalism. Slaveri osv

    Detta avskräckte inte conquistadorerna.

    De folk som klarade sig bäst från erövrare från andra sidan havet var de som konsekvent slog ihjäl alla främlingar. Trist men sant.

    Tips.
    Berätta inte för andra att vi finns

    SvaraRadera
  4. Klart det finns intelligent liv bortom vår egen planet annars hade de varit här för länge sen.

    Jo de sk högkulturerna och civilisationer kunde utvecklas när folk började med jordbruk som möjliggjorde en klass av lättingar och "administratörer" som hade alldeles för mycket "fritid" att tänka ut jävelskap. Ganska omgående uppfann man skriftspråk så allehanda jävelskap kunde förmedlas långt in i framtiden. Även om en del jägare och samlare kan ha haft nog så "märkliga" sedvänjor är de inte ens på samma planhalva som sk högkulturer och civilisationer.

    SvaraRadera
  5. Vilken bra pr det skulle vara för jorden. Vi skickar ut en jädrans massa snusk och helt oväsentligt tjafs som vilken färg en klänning har. Tror man borde sålla lite iaf haha.

    Tror att vägen till rymden går genom samarbete. Det borde betyda att rymdresenärer har lärt sig att samarbeta i mycket högre grad än människor som inte delar med sig av sina kunskaper. Dags att ta bort patent på saker som för mänskligheten framåt?

    SvaraRadera
  6. Jag har länge funderat över det att mänskligheten projicerar sin egen tarvlighet på eventuella andra civilisationer där ute. Vi diskuterar hur vi ska skydda oss mot deras högteknologiska anfallskrig, som om de med nödvändighet skulle söka sig hit med fientliga avsikter. Taggarna utåt är det som gäller för människan, även i astronomiska sammanhang. David Brin är ju också tveksam till att sända ut internet i sin helhet eftersom han menar att vi måste ha någonting att "byta med", resurser så att säga, som vi inte bör dela med oss av helt lättvindigt och alltför generöst. Vi får inte framställa oss som naiva, eftersom eventuella besökare ju naturligtvis har samma koncept om äganderätt och villkorat utbyte av varor och tjänster som vi har här på jorden. Det gäller för människan att vara slug. Våra dyrbara kunskaper om hur man tar död på en planet och dess liv och värde är en exportvara, tycks han mena.

    Jag hoppas att vi får kontakt snart, för kanske skulle mänskligheten då få lite perspektiv på tillvaron, men samtidigt är jag orolig för vilket öde som väntar vad de stackare som vågar bryta genom den jordiska atmosfären.

    SvaraRadera
  7. Ett citat från Kalle och Hobbe, "Weirdos from another planet."


    Calvin: Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us.



    SvaraRadera
  8. Haha, har aldrig tänkt på det på det sättet! Kanske håller utomjordingarna sig undan för att de inte vill ha med oss att göra...

    SvaraRadera
  9. Sända ut allt på Internet verkar lite diffust, och blir svåranalyserat.
    Bättre att sända iväg bostads-, miljö- och utbildningsministrarna. Om utomjordingarna stiftar bekantskap med dem, och sedan vill träffa resten av oss vet vi i alla fall att de är verkligt intresserade.

    SvaraRadera
  10. Man behöver inte ge sig ut i rymden, det räcker såväl att fundera på vad som finns på jorden och den "cyberspace" som vi numer omger oss med.

    Två böcker som berör denna cyberspace, eller IT/digitalisering, har etsat sig fast på min näthinna. Båda böckerna är skrivna av välmeriterade ekonomer - dels en bok av Brynjolfsen och Macaffee som hyllar de tekniska och digitaliserade framstegen, dels en bok av Standing som ser avigsidor av samma digitalisering.
    Båda böckerna tar upp en fara med ökad ojämlikhet, men har olika sätt att hantera detta.¨

    Men det som etsat sig fast är följande:

    a) Brynjolfsen och Mcaffee ser att mycket av människans kompetenser kan överföras till en dator/robot. Det som är lättast att överföra menar de är de kompetenser som har utvecklats relativt sent i människosläktets utvecklingshistoria, t.ex. matematiska beräkningar, medan andra mer sofistikerade kompetenser som utvecklats under flera hudratusentals år är mycket svårare att överföra, jag vill minnas att de där nämner kreativitet social kompetens, humor etc.

    b) Standing har också tagit upp en evolutionsaspekt vad gäller människan och digitaliseringen. Han menar att de människor som ständigt är uppkopplade, har blivit internetberoende, kommer mer och mer att reagera instinktivt - utan tid för eftertanke. Standing menar därmed att dessa människor på så sätt riskerar att gå tillbaka i utvecklingsstadier, gå tillbaka till reaktioner som var vanligt i ett tidigare stadium av mänsklighetens utveckling.

    Givetvis finns det andra skillnader, t.ex. ser Brynjolfsen och Mcaffee att "den briljanta teknologin" kommer att medföra arbete, framsteg och vänstånd men med en risk för ökad ojämlikhet. De ser lönearbetet som centralt för varje människans sociala, psykologiska och ekonomiska välbefinnande och hyllar en fri liberal marknadsekonomi där det mesta bör skötas i privat regi. Ekonomisk och social utjämning är dock nödvändig och bör ske med politiska medel som t.ex. skatter.

    Standning har ett vidare perspektiv på arbete där lönearbetet endast är en variant av arbete. Han ser lönearbetet instrumentelllt, det är inte via lönearbetet som människor förverkligqar sig själva. Medborgarlön och olika trygghetsformer (7 stycken)är ett medel för att möjliggöra en ökad jämlikhet mellan olika grupper, enligt Standing.

    Den som lever eller är uppkopplad på nätet kanske får se vilken av dessa framtidsscenarior som blir verklighet och för vilka den blir verklighet.

    SvaraRadera
  11. Det finns nog inge större anledning till oro över vilken natur eventuellt annat liv i någon annan galax eller rent av i vår egen har, avstånden är som sagt astronomiska. Arterna på jorden har en begränsad livslängd, den tid människan har här är nog knappt ögonblick i det kosmiska perspektivet.

    SvaraRadera
  12. Intelligent liv kan nog både vara lika och mer förfinat än mänskligt liv. Eftersom rumtidväven måste hålla ihop, finns det en inbyggd mekanism att hålla koll på grannen. Vid ett överenskommet blick kanske en delning sker, medvetandeinfluenser står och väger - skall rumtidväven falla hit eller dit eller någonstans emellan?
    Se hur kalejdoskopet som idag kallas Europa förändrats rörande mänskliga allianser
    https://www.youtube.com/watch?v=l53bmKYXliA

    SvaraRadera
  13. "Försiktighets-principen" är väl oftast lämplig att tillämpa? Vet man inte med säkerhet att inte rymdmonster med huggtänder finns där ute, skicka ingen "hej välkommen!"-signal? På samma vis som man väl bör ta varningarna för "bottarnas" växande artificiella intelligens på allvar & bygga in någon form av säkerhets-"shut down" för den dagen då "självmedvetande" uppstår & "botten" börjar betrakta tvåbenta kött-figurer som irriterande & överflödiga..?

    SvaraRadera
  14. Det kan också vara så att de civilissationer som inte utvecklar altruism innan de kommer så långt i sin tekniska utveckling att de upptäckt atomkraften och börjat med rymdfart så spränger de sej "i luften" förintar sina livsmöjligheter!

    SvaraRadera
  15. Det kan också vara så att de civilissationer som inte utvecklar altruism innan de kommer så långt i sin tekniska utveckling att de upptäckt atomkraften och börjat med rymdfart så spränger de sej "i luften" förintar sina livsmöjligheter!

    SvaraRadera
  16. Vore jag utomjording, skulle jag akta mig för Byle; där tittar nog alla på Mello.

    SvaraRadera
  17. Äntligen e mello på plats!! :)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.