söndag 1 mars 2015

Skyddade verkstäder och konsten att ur dessa skaffa sig fantasilöner...

Det finns skyddade verkstäder. Även i finansbranschen. Ju mer skyddad verksstad man jobbar på, desto högre lön anser man sig vara betjänt av. Bankdirektörer till exempel. Staten garanterar deras verksamhet, risken för dem är minimal, själva kommer de ur eventuell krasch med miljoner på hand. Likt förbannat har bank-vd i dessa skyddande verkstäder groteskt mycket betalt. Dock har de lärt sig att ha en uppsyn som utgår från att de är värda alltihop. Det är dom inte. Tvärtom. 

Nu är det inte bara ena sidan i högfärdsnästet som har bra betalt. De som företräder medlemmar i organisationer som i högtidliga sammanhang talar om jämlikhet tar också för sig ordentligt för att motivera sig själva till att göra jobbet på allvar. LO-basen till exempel. Karl-Petter har en årslön på dryga miljonen. Varför?

Och Handels ordförande kör fyrdubbelt jämfört min sina medlemmar. Eva Nordmark i TCO anser sig inte kunna göra ett bra jobb om hon inte taxar ut 118 900 kronor i månaden. Och SACO-mannen förmår inte gå upp på morgonen och göra sitt jobb utan att bli matad med 40 000 i veckan.

De där som jobbar som chefer på snälla biståndsorganisationer typ Rädda Barnen och Röda Korset nöjer sig inte heller med normallöner för att rädda barn eller förmedla allmän hjälp till illa drabbade. Man anser att bössorna först skall fyllas med slantar som täcker rejäla löner på en nivå som är tre-fyra gånger större än en genomsnittlig svensk lön. Fast rent bokföringsmässigt sägs det vara "andra pengar" än bössornas.

En del miljöorganisationer betalar ut betydligt mer än snittlöner så att dess chefer kan konsumera sönder planeten. Den stora klimatförfattaren och talaren hade brådis för att hinna med flyget till Ängelholm-Helsingborg för ett tag sedan, hen skulle tala där... Jag blir så trött.

Partier som säger sig driva miljö- och klimatfrågor driver tesen att konsumtionsutrymmet skall öka kraftigt för lärare snarare än att deras arbetsmiljö skall bli bättre - och dessa partier ingår därmed i det partigäng som anser att status skall vara detsamma som ökat konsumtionsutrymme snarare än kortare arbetstid, mindre stress, bättre vidareutbildning, möjlighet till mer tid för samtal med kollegor.

Chefredaktörer vars ledarsida kritiserar bidrag för arbetslösa och sjuka får själva sin rejält tilltagna lön tack vara statens bidrag till tidningen... Nog kan man få chefredaktörer som brinner för jobbet så pass att inte lönen behöver vara flera gånger större än genomsnittslönen.

Riksdagsledamöter, statsråd och statssekreterare borde rimligen inte låta sig nöjas med de höga löner de har - de borde kräva minskad lön - om man samtidigt driver krav på ökad jämlikhet. Ingen skulle behöva gå från hus och hem om lönen sänktes till det dubbla av vad en genomsnittlig löntagare har i Sverige. Mig veterligen var det bara Jonas Sjöstedt som deklarerade att han inte avsåg att ta emot en hel statsrådslön om han skulle bli sådan. Det finns någon sorts heder i detta, den stärks av att Vänsterpartiet inte gjort ett stort nummer av det.


För det första tror jag att vi får dåliga chefer om dessa måste matas med fantasilöner för att orka göra sitt bästa på jobbet. För det andra tror jag att vi får dåliga företrädare för fackliga organisationer om dessa ges förmåner långt utöver vad dess medlemmar har. För det tredje tror jag att hyckleriet som uppstår när välgörenhetsorganisationer inte drivs av chefer som kan brinna för sitt arbete utan löner fyra gånger som stora som genomsnittet skämmer ut sina organisationer. För det fjärde tror jag att de som kräver dessa löner saknar inre trygghet och därmed snarast utgör en fara än en tillgång. För det femte tror jag att människor som anser att jobbet är ett drömjobb beroende på lönen inte förstått vad ett drömjobb är - ett drömjobb tar man för att jobbet i sig är intressant, utvecklande, ansvarsfullt och för att man brinner för det man skall göra. Lönen skall vara hygglig, men inte enorm.

Cheferna i SCA brinner inte för sina jobb, de brinner för att få personliga vinningar och är så små som människor att de måste spegla sig i arvodets storlek.

Nog skulle vi behöva en rörelse för sänkta löner bland de verkliga tolvtaggarna på den ekonomiska, politiska, "ideella" och fackliga marknaden... Orkar ingen gå i spetsen för ett synsätt som bygger på att status är annat än feta konton? Hur vore det om några av landshövdingarna  och några av statsråden bestämde sig för att föregå med gott exempel? Eller riskerar de att bli av med jobbet då? Skulle de bli alltför stort hot mot de andra?

27 kommentarer:

 1. Många verkar anse att man får mer kompetenta ledare om man lockar med höga löner. Själv har jag inte märkt av det sambandet, speciellt inom offentlig sektor.

  Tror snarare att höga löner (samt andra förmåner) lockar till sig giriga och själviska människor, utan någon större moral eller heder. Dessa kommer främst ta beslut som gynnar deras egna plånböcker, istället för organisationen de företräder.

  SvaraRadera
 2. Birger. Den byråkratklass som du beskriver kommer inte frivilligt att avstå från sina privilegier. Det krävs att medlemmarna inom befintliga organisationer gör sig av med korupta ledningar och det stiftas lagar som lägger fast att pöoitiker skall en samhällig genomsnittslön och inte sitta för länge på sina uppdrag. Det stora problemet är dock kapitalismen. Alternativet är inte den sovjetikska komandoekonomin, utan en demokratisk fungerande socialis.

  Arne Nilsson

  SvaraRadera
 3. Den blir inte generaldirektör som kräver att lönen sänks. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 4. Vad betalar vi per månad till vår förb.ordf. i Naturskyddsföreningen? Nån som vet?

  Gt

  SvaraRadera
 5. Värsta exemplen är cheferna för statliga monopol. Värst är chefen för Systembolaget. Minskad försäljning: En succé, vi uppfyller vårt uppdrag. Ökad försäljning: en ekonomisk succé.
  Hur skulle någon kunna misslyckas med detta uppdrag.

  SvaraRadera
 6. På 60-talet var riksdagsmännens löner knutna till gymnasieläearnas löner.

  SvaraRadera
 7. Av biståndsorganisationerna fann jag, då jag undersökte saken för några år sedan, att bara Emmaus verkade ha anständiga chefslöner ställda i relation till verksamhetens art. Tänk på det om du har för avsikt att ge bort eller testamentera pengar eller kolla själv först!
  Jag har ständigt den girige Bengt Westerberg på näthinnan när detta kommer på tal eller då han dyker upp i rutan.

  SvaraRadera
 8. Här i Sverige låter det så här:

  "Om vi inte betalar våra ytterst kompetenta tolvtaggare skyhöga löner, så kommer de att snappas upp av företag i utlandet!"

  Hemma i England kommenteras detta så här:

  "Ha, ha, fuckin' ha!"

  SvaraRadera
 9. Bra med Emmaus. Här är en till med god moral:

  www.gangaforchange.se

  Gt

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendasön mars 01, 01:49:00 em

  Lönerna för bank-vdar kan kvitta, det handlar om några tiotal miljoner. De fyra storbankerna gjorde 2014 vinster på över 100 miljarder, dvs 100 000 miljoner.

  Vinster som blir möjliga då de tillsammans med låntagare kan inflatera valutan på andras bekostnad.

  SvaraRadera
 11. Dom med höga löner, framförallt politiker har, har insett att Sverige är på väg mot fritt fall a la` Grekland. Så det gäller att sko sig innan vi är där.

  Migrationsverket behöver mer pengar. FOI behöver mer pengar. Försvaret behöver mer pengar. Sjukhusen behöver mer pengar......

  SvaraRadera
 12. Anonym slog huvudet på spiken. Liket EU skall tömmas på resurser, med avledningsmanövererna ECB, IMF, BIS med flera.
  BNP sackar rejält, medan reallönerna höjts. Medan realinvesteringarna minskat, har belåningskonsumtionen ökat.
  Man har trott sig kunna överföra maskinell produktivitet på människor, vilket gör att man trots Arbetsmiljölagstiftning kan krossa individer i ett allt högre tempo.
  En hel hög teoretiker som tillber samma ekonomiska religion och vars teorier skall omsättas i mänsklig handling. Liksom Lenin och Stalin sänkte Ryssland, skall nu världen sänkas i de senaste teorierna från Oxford, tankesänkor och andra ideologiska institut.
  Sök Lagarde Numerology, så får ni se vilka virrpannor som styr världen.

  SvaraRadera
 13. Hela Sverige är en skyddad verkstad. För hela världen.
  "Under de borgerliga åren öppnades välfärdssystem på vid gavel för fusk och brottslighet."

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/naiva-borgare-har-baddat-for-kriminella/

  SvaraRadera
 14. Anonym 06:39:00 em:
  Ja - och många gånger visste de exakt vad de gjorde.

  SvaraRadera
 15. Egentligen obegripligt att "ekonomisk avtrappning" inte slagit rot i elitpolitiken, då ju denna metod är så totalt "avdramatiserad" i vardagslivet i övrigt (de arbetslösas vardag)? Om de politiska mål man själva satt upp inte åstadkoms inom rimlig tidsperiod=sänkning av ersättning i trappsteg/total förlust av ersättning vid felsteg eller misskötsel. Motiv: hjälpande hand/omsorg (samma motiv de arbetslösa får höra). Varför inte, då ju även vänstern tillämpar denna politik (och väl därmed kan sägas tro på den/står för den)..?

  SvaraRadera
 16. Frågan varför är ju lätt besvarad: för att det ska finnas "respektavstånd" till makthavaren (denne ska inte betraktas som lortig svinaherde) & för att "tuffa beslut" ska kunna fattas (svårt fatta "tuffa beslut" om det drabbar makthavaren själv). Därför.

  SvaraRadera
 17. Som dom säger i den gamla arbetarslagdängan, sådan är kapitalismen.
  I slutet av 80-talet debatterades också näringslivselitens höga löner, rena svält löner jämfört med idag. Då försvarade de sig med att de då "höga" ersättningarna berodde på de höga marginalskatterna, de behövde sina höga löner för att få några ynka korvören kvar. Att systemet då möjliggjorde att de flesta av dessa inte betalade mer än 30% eller rent av nolltaxerade hörde liksom inte dit.
  Under efterkrigstidens sk rekordår var dessa löner i sanning än mer modesta, fullständigt obegripligt hur dessa chefer av alla slag kunde prestera som de gjorde då.

  Men läget nu är förstås en naturlig följd av den stora överflyttningen från löner till vinster de senaste 35 åren. En stor omflyttning från de många till de få.
  Kompetensen verkar sjunka med stigande elitlöner, t.ex. förre finansmarknadsministern trodde att bankerna lånade ut insättarnas pengar.

  SvaraRadera
 18. Sedan har ni detta
  https://www.youtube.com/watch?v=h8TGiwvDsmo
  Hur man utsätter människor för ovärdig behandling. Vilka var det nu som tog bort tjänstemannaansvaret?
  Det viktigaste är inte fler kvinnor på beslutande befattningar, det viktigaste är färre svin i ledande befattningar.

  SvaraRadera
 19. Anonym 01- 11:49
  En naturlig och avsedd följd av politiskt skapad massarbetslöshet för sk "inflationsbekämpning", med "bieffekter" stor välstånds överflyttning från de många till de få som kan förse sig med fantasilöner. Förutom slavscheman som i aktuelltinslaget fostrar det lismare och smilfinkar, små furirsämnen kan bli småpåvar och sparka på de svaga. Som lök på laxen för att strö salt i såren införde S med hjälp av MP och V lagförändringar som möjliggjorde "workfare" här i landet, detta med LO:s goda minne. Dvs LO höll käften, hade de velat kunde de fått t.ex. ILO att kritisera Sverige, men det kräver att medlemsorganisation i landet säger något.

  Att efterlysa en "rörelse" hos de högavlönade för att "komma till rätta" med elitens fantasilöner är rena löjan, närmast naiv enfald. Vad som krävs är att småfolket i samhället organiserar sig och tar strid för sin rätt. Den sk arbetarrörelse som finns abdikerade redan för ett 1/4 sekel sedan, det behövs en ny. Faktum är att den omvandling som skett inte hade kunnat ske om det inte var det som kallas vänster i svenska politik som i huvudsak genomfört den.

  SvaraRadera
 20. Hur vågar du och har mage att kritisera överklassen Birger Schlaug? Det kan jämföras med extremism om man får tro Aftonbladet. Vilket man inte alltid bör göra...

  "Allt åt alla" en organisation som arrangerade en guidad bussresa till det rika Saltsjöbaden är en fara? "Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism" under ledning av Mona Sahlin "Samtalskompassen" varnar enligt Aftonbladet för "Allt åt alla". Kanske vill de ha allt åt få?

  Man varnar alltså för de som utmålar grupper som kapitalister. Så måste det ju vara för Mona Sahlin är tillsatt för att utreda våldsbejakande extremism.

  Hur har det kunna bli så här? En nazistisk världsbild jämställs alltså med klassanalyser och kritik av sociala orättvisor. Bör ungdomar genom en samtalskompass få klart för sig att t.ex. att guidad "överklassafari" till rika områden är tabu?

  Samtalkompass det låter bra för vuxnas roll är att vägleda unga. Varna är en annan sak. Det är demagogi inte demokrati.

  Hoppas innerligt att det stämmer att många bl.a. forskare hoppat av projektet. Samt om så är fallet, varför får projektet mycket pengar? Farlig utveckling minst sagt. Att klumpa ihop saker i en enda röra är aldrig bra.

  Vore intressant med en samtalskompass kring detta. En samhällskompass som granskar "Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism"

  Vilket ju Aftonbladet idag gör...


  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. @Lisbet
  Vad annat att vänta från opportunist-kompassen Sahlin, hon började sin toppolitikerbana som ungt kuttersmycke för S-gubbarna, där de skickade ut henne att säga vad de själv inte vågade, "förklara" varför en S-regering skulle införa strejkförbud. Och på den vägen är det … hur annars likt en teflonbelagd gummiboll hela tiden flyta ovanpå trots alla skandaler och fadäser, sådant kräver de "rätta" åsikterna. Alla sossehatare här i landet måste ha jublat av lycka när de t.o.m. utsåg henne till partiledare och hon effektivt förpassade sossarna från rollen som statsbärande 40-45% parti. Innevarande Jämtin/Damberg regim ska nog kunna få ner dem till 20-25%.

  SvaraRadera
 22. Ja nog behöver vi en rörelse bland de verkliga tolvtaggarna. Några borde våga och vilja vara goda föredömen. Det är klart att de riskerar en hel del. Men nu riskerar vi att hela vår demokrati (det lilla vi byggt upp) raseras.

  Naturligtvis går det inte att förbjuda att människor organiserar sig och likt "Allt åt alla" kritiserar sociala orättvisor samt vill visa dem på plats. Det vore befriande om några riktigt rika vågade vara vägledande föredömen. Politiker inte minst. För det kaos vi riskerar nu är "förmodligen" värre. Vi behöver en fredlig kulturrevolution. Inte mer av vi och dem.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 23. Är problemet löst om höga chefer inte får lika mycket i lön? Vem är det som styr i trådarna och ger cheferna så höga löner?

  En del av eller rent av grunden till problemet är väl den bisarra egendomssamling vi tycker är helt ok. Borde vi verkligen tillåta att vissa människor samlar på sig så enorma resurser och äger så mycket att det krävs mängder av folk till att bara underhålla deras prylar. Borde vi inte införa en gräns för hur mycket man ska få äga?

  En norrman har försökt köpa Strömstad. Varför skulle någon ha så mycket pengar att hen har råd att köpa en stad?

  SvaraRadera
 24. lasse, Mona Sahlin har i mitt tycke tagit på sig en alltför stor ytterrock. Tar inte till sig kritik verkar det som. Inte alltför ovanligt med för stora ytterrockar...

  Vill och önskar att vi kunde fokusera mer på sak än på person. Tyvärr fokuserar många på henne mer än på sak. Det är farligt. För henne och för "demokratin"

  Tycker "Allt åt alla" gör helt rätt som vill tala om demokrati med henne. Många hotar henne i stället. Vilket ju är helt galet. Då stirrar man sig helt blind på person. Kan man uppfatta sak på ett bra sätt då?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 25. @Lisbeth
  Makten är inte "sak" och är definitivt inte opersonlig och ansiktslös, makten utövas i högsta grad av personer med identitet och personliga drivkrafter.
  Det är förstås inte det samma som att hot om våld är tillåtet.

  SvaraRadera
 26. lasse, Nej makten är inte opersonlig och ansiktslös. Menade inte att Sahlin är "sak". Inte heller makten. Däremot tillsätter de med mer makt personer. Som i sin tur missbrukar makt. Det är sak. Vem ville ha Sahlin att leda detta?...

  Ungdomar i skolan är lätta att påverka med samtalskompass. Görs det inte på ett bra sätt, så är risken stor för att makt missbrukas. Om man dessutom buntar ihop olika organisationer och varnar för dem, så krävs det en hel del kunskap. Kunskap är makt. Om forskare och andra dissar projektet kanske det är på grund av, att de anser att kunskap saknas.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Finns samhällskontraktet?
  https://www.youtube.com/watch?v=77xI4QGMGYM

  Det kanske är så att riksdagsmännens och kommunalrådens fina pensioner behöver skäras i efterhand. Lagstiftande makt som berett sig förmåner, samtidigt som man skuldsatt efterkommande generationer genom offentlig konsumtion förklädd till investeringar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.