Igår för femton år sedan nådde Stockholmsbörsen sin högsta notering under IT-boomen. Unga frälsare skapade en närmast religiös stämning. Jag var språkrör i Miljöpartiet och uppmanades av partikamrater att ta kontakt med den främste av alla frälsare, Jonas Birgersson. Han hade en prestigelös
stil som skulle passa bra i just Miljöpartiet - som ju dessutom sedan många år var det mest IT-anpassade partiet.
Först vill jag emellertid lyssna på honom, på ett av hans frälsningsmöten. Det var fantastiskt, han sa hur mycket bra saker som helst, på ett fantastiskt sätt, klädd som en miljöpartist skulle vara klädd enligt alla fördomar som existerade... Men så tittade jag mig omkring. Och blev livrädd. Ögonen glittrade, massan sken av lycka och VILLE inte annat än tro på allt som sades från scenen, VILLE inte veta av några kritiska frågeställningar. Det var massmöte, förförelse, det nyrika, de gamla, de unga i en enda lycklig IT-orgasm.
Jag tog aldrig kontakt med Jonas, jag gick ut och mådde illa.
Det var inte Jonas fel, det var publikens. Tänkte på hur lätt det är att förföra folk - nu hade Jonas inga som helst onda avsikter, han var bara engagerad, trodde på sin sak, vara kompetent och (faktiskt) ödmjuk, kunde entusiasmera. Var alls ingen psykopat eller bedragare - tvärtom. Jonas gick till Centern, IT-bubblan sprack, lyckans gyllne aktier blev till sand. Ingen VILLE höra kritiska frågor.
Jag har alltid varit skeptisk mot folkförförare - oavsett om de haft goda eller onda avsikter. Jag har dessutom alltid avskytt kollektivistisk masshysteri. Ingenting är så lätt att missbruka som en sådan. När individen dränks i kollektivet. Det är väl därför jag aldrig kunnat identifiera mig som socialist. Smaken av individens försvinnande finns där, precis som i kapitalismens jakt på vinster.
Femton år har således gått. Sedan den praktfullaste blomstringen för wap, doccom och Birgersson. Sett ur börsens perspektiv. Den hade rusat 80 procent på fyra månader och Stureplan var ett festmecka, påminner SvD Näringsliv om. Ericsson var plötsligt världens tionde största bolag med ett börsvärde på 1800 miljarder. Själv gick jag ut och mådde illa.
Fick skäll från partikamrater för att jag missat att dra in Birgersson i partiet. Gruppledaren i MP:s riksdagsgrupp, Gunnar Goude, var dock lugn. Konstaterade lakoniskt att "det där spricker, så ju längre bort ifrån frälsarna vi kan stå ju bättre är det". Några månader senare hade det skett. Ericssons aktier kunde man köpa för någon krona. Men Centerpartiet, som fått Birgersson, hade redan börjat växa ihop med Stureplan. Begreppet ekohumanism försvann från Centerns partiprogram.
Femton år har således gått. Lustigt, det känns som om betydligt fler år har gått. Lärdom: man skall aldrig bara titta på talaren, man skall också titta på publiken.
För drygt fyra år sedan, i samband med att Victor Muller härjade med Saab, skrev jag så här på bloggen: "När jag såg bilderna i teve på de Saabanställda som stod och tittade upp på Victor Muller så kände jag samma sak som jag gjorde när jag lyssnade på Jonas Birgersson. Fast med mer ont i magen. Mycket mer ont i magen. För vad är det Victor Muller säger? Lyssna! Analysera! Bedöm! Är förresten inte likheten med Refaat El-Sayed lite väl stor? Minns ni honom? Fermenta. Inte ens Pehr G. Gyllenhammar VILLE annat än tro. Ibland VILL vi blir förförda.... Och så kommer känslan i maggropen när det gäller scenen med Victor Muller - och alla de tomma fraser han pumpade ut med brinnande entusiasm. Herregud!"
Se upp för folkförförare! Akta er för kollektiv masshysteri! Tänk själva! Tro aldrig på dem som avslutar sina anföranden med orden "lita på mig". Oavsett om de är vd:ar eller statsministrar. Oavsett om de är kapitalister eller socialister. Eller både ock.
Vad är det masshysteri om idag? Det som alla VILL tro på.
SvaraRaderaJag skulle vilja tillägga till meningen
"Oavsett om de är kapitalister eller socialister" eller miljöpartister
Müller-affären. Du hade ett paradigmskifte i görningen. Tidigare socialdemokratisk rädda döende industrier till varje pris mötte Lööf-Federley-Olofssons rovkapitalistiska ideologi. Stureplan hade hur kul som helst. Pwnd. Vi ser hur BNP trappats av under den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna skulle dock inte kunna göra bättre, även om de gärna vill intala sig själva att de skulle kunna ha gjort det. Magdalena Andersson talade om tomma lador men lade någon månad senare till att ladorna skulle tömmas ännu mer för att sparka igång tillväxten.
Tänk själv, skriver du. När så mycket handlingar sker medan man tänker, hinner en korrekt analys bli föråldrad medan vansinnigheterna och obetänksamheterna staplas på varandra av mervilliga beslutsfattare.
Du har rätt som vanligt Birger, lita på mig ;)
SvaraRaderaBirger Schlaug tillhör de som säger sanningar om samhället och pratar öppet och ärligt om sina åsikter. Övriga kandidater följer nedan.
SvaraRaderahttp://www.svd.se/kultur/adam-svanells-lardomar-fran-vecka-10_4388321.svd?sidan=2
http://www.exponerat.net/olle-ljungbeck-koldioxiden-ar-inte-hela-problemet-och-kanske-inte-alls-problemet/
"Se upp för folkförförare!"
SvaraRaderaKanske något som var och en borde fundera över.
Svenska folket är väldigt oskyddat från charlataner & "moraliskt vansinniga" personer: politiska journalister känner inte igen en sådan ens om han har en skylt med ordet klistrat i pannan & i riksdagen finns inget oberoende "lämplighets-utskott" med befogenhet att avbryta oseriösa karriärer som inletts enbart för att "förse sig" & bli "hög på makt". Uppenbar olämplighet i riksdagen (med t ex fylleri) tror jag en gång avfärdades med att "de minsann kunde sköta sådant internt" eller liknande..
SvaraRaderaJag tillhör de som blev helt ekonomiskt oberoende under hösten 99-våren 00. Berodde på att jag tidigare under 90-talet beslöt byta alla andra aktier mot IT. Köpte 10 olika med tanken att några skulle konka och några växa obetydligt men någon växa extremt. Alla växte extremt.
SvaraRaderaJobbade på Telia och när näst högsta chefen på ett morgonmöte for ut i elakheter mot Jonas Birgersson gick jag till mitt rum och ringde mäklaren "Köp!" Sedan dubblades snabbt det innehavet och fyrdubblades och jag sålde för aktien hade jag ingen egen analys på.
Ok alla 10 posterna skenade och hemma var vi förundrade över att värdet steg med en halv till en miljon vissa dagar. Vad ska vi göra med alla pengar? Lösningen blev att vi bestämde att snart säga upp oss och satsa på skolor i Afrika.
Fast sedan började aktierna falla. Jag intalade oss att det var tillfälligt men det var det inte.
Ericson drabbades av att inga nya order kom och många gamla sades upp.
I grunden berodde operatörernas vildsinta utbyggnad av en enda oh-bild från en amerikansk stor operatör som visade internets explosiva tillväxt med trendframskrivning. Vad direktören inte berättade var att hela bilden byggde på TRE mätpunkter och många åhörare kopierade oh-bilden och visade på nya entusiastiska möten. Sedan fick försäljningschefer som inte nådde tillväxtmålen gå i några omgångar innan "alla" insåg att siffrorna var fel. Även teknikutvecklingen för överföring via fiber gick mycket snabbare än vad de flesta trodde och gamla fibrer kunde gång på gång uppgraderas till större kapacitet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ett Gedankenexperiment:
SvaraRaderaFöreställ dig att en perfekt kopia av all dina atomer i kroppen kunde skapas i en kopiator i exakt samma konfiguration.
Vad skulle vara skillnaden mellan kopian och "dig"? Hur kunde du veta om du var orginalet eller kopian? Kunde du vara medveten på två ställen samtidigt? Vad skulle hända ifall "orginalet" förstördes. Skulle du fortfarande ha ett medvetande i så fall? Och ifall inte, varför då?
Birger, du är ofta säker på att du
SvaraRaderainte är socialist.
Men om man nu kan vara någonting,
vad är Du då? Kultur?
Prästkrage, myrstack, regnskog?
(pratkvarn)
"Jag har alltid varit skeptisk mot folkförförare - oavsett om de haft goda eller onda avsikter. Jag har dessutom alltid avskytt kollektivistisk masshysteri."
SvaraRaderaSå har jag också alltid känt.
Och finns det något som liknar masshysteri idag så är det vurmen för massinvandring.
SvaraRaderaNu är väl inte socialism den ideologi som förför massan eller har gjort de senaste 30 åren utan marknadsliberalism, och en balans mellan kapital och det "sociala" dvs människor, är väl det som ligger bakom att saker börjat dra åt vänster igen när man sett vad ohämmad kapitalism ställer till.
SvaraRaderaOch det finns många jag sett här i kommentarsfältet som ser Birger som en frälsare också så den faran finns överallt.
Människor är sociala varelser och antalet Birgerssons och Schlaugar kommer aldrig utgöra någon majoritet för att de flesta tyvärr helt enkelt aldrig orkar, vill eller kan tänka själva.
Om man bara lyssnat på oss nyliberaler
SvaraRadera-----------
Nyliberaler har av förklarliga själ ekonomisk backning av oligarker som tjänar på att hjärntvätta massan drönare till at gå på nyliberala myter, för tills den dagen oligarkerna tagit över totalt behövs stöd i opinionen för idiotin.
#skäl
SvaraRadera--------------
Plutocracy’s Boot Boys
We’re getting a better idea of how billionaires and corporations capture government policy.
By George Monbiot, published in the Guardian 2nd October 2012
To subvert means to turn from below. We need a new word, which means to turn from above. The primary threat to the democratic state and its functions comes not from mob rule or leftwing insurrection, but from the very rich and the corporations they run.
These forces have refined their assault on democratic governance. There is no need – as Sir James Goldsmith, John Aspinall, Lord Lucan and others did in the 1970s – to discuss the possibility of launching a military coup against the British government(1): the plutocrats have other means of turning it.
Over the past few years I have been trying better to understand how the demands of big business and the very rich are projected into policy-making, and I have come to see the neoliberal thinktanks as central to this process. These are the groups which claim to champion the free market, but whose proposals often look like a prescription for corporate power.
http://www.monbiot.com/2012/10/01/plutocracys-boot-boys/
Vox populi, vox Dei
SvaraRaderaNu kommer jag inte ihåg allt fleece-Birger sa men i stort hade han rätt om potentialen i IT-utvecklingen. Birger "lovade" att riktigt bredband för alla i första 2000-tals decenniet, alltså riktig kapacitet och inte det som kom att kallas bredband typ uphottad ADSL via tele-kablar. Hade staten tagit tag i den infrastruktursatsningen kunde det blivit både billigare och bättre. Som typ Sydkorea och Kina gjort. Det skulle kunna ha blivit som Birger "lovade", men i Sverige ska sådant skötas nyliberal ideologi nu för tiden. Svensken skulle kunna ha varit uppkopplad bäst i världen till blygsam kostnad för hushållen.
Som någon sa efter IT-boomen en eller flera billioner dollar "investerade" utan synbart resultat. Men det är ju bara den lättflyktiga penningen, Av luft är du kommen. Luft skall du åter bli.
Mundus vult decipi, ergo decipiatur
"Nu är väl inte socialism den ideologi som förför massan eller har gjort de senaste 30 åren utan marknadsliberalism"
SvaraRaderaDet är sant att världen idag är mer marknadsliberal än för 30 år sedan.Kina och Indiens marknadsliberaliseringar har lyft en miljard upp ur fattigdom.
Men massan här dyrkar socialismen. Varför skulle man inte annars vara så emot privatiseringar, avreglering och skattesänkningar.
Singapore har världens bästa företagsklimat och skattetryck under 15% av BNP .De toppar PISA, har en arbetslöshet på 1.9%, högre medellivslängd, lägre spädbarnsdödlighet, 75% högre BNP/capita (PPP) och en snittillväxt på 5%. Och då hade de en BNP/capita som var en fjärdedel mot våran för 50 år sedan.
Vi kan så klart också leva bättre, men det kräver att vi reformerar ekonomin i marknadsliberal riktning, det som så många är emot. Ta de låga pensionerna, som folk beklagar sig över. Hade en låginkomsttagare placerat pengarna i en privat pensionsförsäkring istället så hade de haft dubbelt så mycket idag (Källa: Dubbelspel i politiken).
NEO
SvaraRaderaDet är sant att världen idag är mer marknadsliberal än för 30 år sedan.Kina och Indiens marknadsliberaliseringar har lyft en miljard upp ur fattigdom.
--------------
Kina har enorma ekonomiska klyftor liksom alla andra länder med nyliberal politik för att oreglerad kapitalism leder till att makt och pengar samlas hos en promille liksom att kina är så förgiftat av oreglerade utsläpp att barn inte ens kan gå ut i vissa dagar.
The Anti-Pollution Documentary That’s Taken China By Storm
--------------
NEO
Men massan här dyrkar socialismen. Varför skulle man inte annars vara så emot privatiseringar, avreglering och skattesänkningar.
--------------
Massan, dvs medborgarna är det socialism syftar till att förbättra villkoren för och nyliberalism syftar till att beriga de oligarker som finansierar nyliberala tankesmedjor och lobbyister - så det är ju knappast konstigt.
---------------
NEO Singapore--
-----------
USA är det land som tydligast företräder "free market capitalism" och där ser det ut så här
More than 46 million Americans live in Poverty USA
A new study shows that the gap in the wealth that different American households have accumulated is more exreme than any at time since the Great Depression
Jag hade föredragit att de oligarker som nu använder en arme av lobbyister och tankesmedjor istället själva gick ut och öppet deklarerade sina intressen som de nu var tvungna att göra i saudiaffären i stället för att gömma sig bakom betalda propagandister.
www.etc.se/ledare/de-31-vill-fortsatta-tjana-pengar-men-kan-inte-saga-det-klart-och-tydligt
sveriges-trovardighet-som-handelspartner-star-pa-spel
"..nyliberalism syftar till att berika de oligarker som finansierar nyliberala tankesmedjor och lobbyister - så det är ju knappast konstigt."
SvaraRadera"USA är det land som tydligast företräder 'free market capitalism' ..."
SvaraRaderaKälla på det?
Ja, har man inga argument så kan man ju sandlåda till det.
SvaraRaderaSecretary of Defense Donald H. Rumsfeld speaking at Tribute to Milton Friedman
Nyliberalism är inget annat än det verktyg oligarker i finans, vapen och energiindustrin använder för att övertala befolkningen att de ska bli särbehandlade för att göra större vinst.
SvaraRaderaAtt vissa sen faktiskt på riktigt tror på propagandan är ju bara sorgligt.
"Kina har enorma ekonomiska klyftor liksom alla andra länder med nyliberal politik för att oreglerad kapitalism leder till att makt och pengar samlas hos en promille liksom att kina är så förgiftat av oreglerade utsläpp att barn inte ens kan gå ut i vissa dagar."
SvaraRaderaDet är en myt att en marknadsliberal politik leder till stora klyftor. Fraser Institute har mätt ekonomisk frihet, dvs låga skatter, få tullar, lite regleringar, starkt skydd av privat äganderätt, liten offentlig sektor mm. och delat in världens länder i kvartiler [1]
Så här är resultatet.
Economic Freedom and the income share of the poorest 10%
Least Free 2.38%
Third 2.41%
Second 2.23%
Most Free 2.78%
Economic Freedom and the income earned by the poorest 10%
Least Free: $1,358
Third: $2,211
Second $3,929
Most Free: $11,610
Om du jämför folks inkomster i Kina, mellan säg 1945 och 1980, och 1980 och 2015, så kan du tydligt se att de ökade mycket snabbare efter man började slå in på en marknadsliberal politik. Likadant för Indien som började sina avregleringar i början av 90-talet.
Vad är bäst, vara exakt lika fattig som grannen, eller ha tio ggr mer och grannen 20 ggr så mycket?
Sverige blev också rikt genom en marknadsliberal politik. Det var de avreglering aosm gjordes under 1800-talet som lyfte oss upp ur misären.
Det finns ett recept som fungerar.
[1] www.freetheworld.com/2014/EFW2014-POST.pdf
Det är kanske bättre att hitta sina siffror någon annanstans än hos nyliberala propagandister
SvaraRaderaIncome inequality in OECD countries is at its highest level for the past half century. The average income of the richest 10% of the population is about nine times that of the poorest 10% across the OECD, up from seven times 25 years ago.
http://www.oecd.org/social/inequality.htm
"Det är kanske bättre att hitta sina siffror någon annanstans än hos nyliberala propagandister"
SvaraRaderaUnderlaget till indexet är från tredjepartskällor, Världsbanken, IMF mfl. och har används i hundratals peer reviewade artiklar. Det är ingen slump att ekonomier som Hong Kong och Singapore har gått så bra.
Med en bättre ekonomisk politik hade vi kunnat haft lika hög medellivslängd som de. Nu får folk dö i förtid.
Hur ser medellivslängden ut i de ekonomier där man praktiserat socialism?
"Income inequality in OECD countries is at its highest level for the past half century."
Och hur knyter du det till nyliberalism, och har folk fått det sämre eller bättre? För det är väl det intressanta.
NEO: Hong Kong och Singapore har gått så bra
SvaraRadera---------------
Tydligen inte för alla :
Servants in their own land
Hong Kong’s wealth gap has widened potentially to levels that pose a risk of social disruption and while some critics decry latest government efforts to help the working poor in the city’s low-paid service industries, others see efforts to narrow the wealth gap as essential to avert a crisis. Li Tao reports.
http://epaper.chinadailyasia.com/focus-hk/article-2042.html
Jag känner inte riktigt det är lönt att sparka in en dörr som redan är öppen vid det här laget.
Media är inte så saturerad av nyliberala evangelister längre och de som ser oreglerad kapitalism som ett realistiskt alternativ är väldigt, väldigt få så jag tackar för mig i denna debatt.
.
Verkar som fakta blev lite för jobbig för dig, Förstår att du vill dra dig ur.
SvaraRaderaDin anekdotiska bevisföring väger lätt mot den breda statistik jag la fram,
Jag har inte sagt att laissez-faire kapitalism ger alla lika inkomster, men det finns länder med mycket större klyftor än Hong Kong och Singapore. Och det intressanta är inte vad man har relativt andra, utan att vad man får absolut.
Men jag antar att du föredrar 25% ungdomsarbetslöshet, högre spädbarnsdödlighet och att folk dör i förtid. För det är alternativet vi ska jämföra med…Och om 10 år så har Hong Kong dragit ifrån oss ännu mer.