söndag 25 januari 2015

Intervju om arbetstid

Arbetaren hade arbetstid som tema för ett tag sedan. Jag är en av dem som intervjuas. Den intervjun finns här.Tack för idag, slut för idag.


Tillägg...
Tydligen inte helt slut för idag... Det finns nämligen ett gäng som har örnkoll på mig och mitt politiska liv. Idag för precis 25 20 år sedan lämnade jag tydligen in en motion till riksdagen med krav om att protokollen från EU-nämnden (där jag var ledamot) skulle offentliggöras snabbt för att öka den demokratiska insynen. Motionen avslogs...

Detta med snabbare hantering av frågor rörande EU fick mig att tänka på nedanstående lilla intermezzo, så det är väl lika bra att lägga in det också mot löftet att ni inte bara för det struntar i intervjun i Arbetaren...:-)

19 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendasön jan. 25, 10:01:00 fm

    Problemet idag är att åttaklövern stödjer arbetsförbud, man får inte jobba mer än 40 timmar i veckan (med vissa undantag, som inte förändrar helhetsbilden)

    Det begränsar individens möjligheter. Kanske vill man jobba 60 timmar under vinterhalvåret för att sen ha längre ledighet på sommaren. Går inte. Kanske vill man spara ihop pengar till att resa utomlands eller ta ett sabbatsår. Går inte. Eller kanske vill man bara konsumera skräp. Går inte.

    När det gäller jobb, så finns det inte en begränsad mängd inom en geografisk yta. Skulle man förbjuda folk att arbeta mer än 30 timmar per vecka, så skulle folk bli fattigare, men arbetslösheten skulle hamna på samma nivå. På kort sikt, tänk månader, skulle den sjunka då företag skulle behöva kalla in extra personal för att uppfylla de kontrakt de har skrivit på. Sen skulle den öka då det blir svårare att hitta kvalificerad personal och man skulle drabba av kostnader för extra personalen På sikt skulle dock marknaden anpassa sig; löner sänkas, folk skolas om etc. och arbetslösheten landa på liknande nivå som idag, men med lägre löner generellt.

    Om du har svårt att förstå det, tänk dig en annan vara än arbetskraft. Säg byxor i en klädbutik. Vissa plagg hittar inte en köpare, vilket oftast beror på priset, men det kan också vara att de inte passar köparna.

    Att sänka arbetstiden, är som att försöka lösa detta överskott av plagg, genom att säga att bara shorts ska få tillverkas. Att man ska dela på tyget (istället för timmar) som får säljas.

    SvaraRadera
  2. Neoliberal Agenda.

    Varför har ni nyliberala så vansinnigt svårt och förstå att marknaden som ni hävdar löser allt även har en begränsad planet att plocka resurser ur?

    SvaraRadera
  3. Neoliberal, så du menar således att a) om vi höjer normalarbetstiden till 60 timmar så kommer arbetslösheten inte att öka? och b) att erfarenheterna från tidigare sänkningar av arbetstiden inte existerar utan är påhitt? och c) att Metall haft fel när de valt att inom vissa företag gå ner i arbetstid istället för att avskeda vid nedgång i konjunkturen?
    Neokonservativ agenda

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agendasön jan. 25, 10:37:00 fm

    "Varför har ni nyliberala så vansinnigt svårt och förstå att marknaden som ni hävdar löser allt även har en begränsad planet att plocka resurser ur?"

    Det är en 1800-tals bild av ekonomin. Vi lever i ett informationssamhälle. Planeten tar inte slut om någon skriver en e-bok på 300 sidor istället för 200. När en resurs blir svår att få tag i går priset upp och man växlar över till annat. Varför köpa musik på plast och tidningar på träd när man kan få det billigare digitalt?

    " a) om vi höjer normalarbetstiden till 60 timmar så kommer arbetslösheten inte att öka? "

    Jag tycker det ska vara fritt för arbetsgivare och arbetstagare att göra upp om villkoren. Bara för man ska FÅ arbeta 60 timmar så betyder det inte att man MÅSTE göra det. Arbetstid har inte med arbetslöshet att göra (mer än på kort sikt, så som jag skrev)

    "b) att erfarenheterna från tidigare sänkningar av arbetstiden inte existerar utan är påhitt?"

    Vad är det för erfarenheter du tänker på. Vi har inte noll arbetslöshet nu.

    " c) att Metall haft fel när de valt att inom vissa företag gå ner i arbetstid istället för att avskeda vid nedgång i konjunkturen? "

    Upp till arbetsmarknadens parter att göra upp om.

    Bara för man vill tillåta långbyxor, så betyder det inte att shorts kan vara trevligt att ha på sommaren.

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt att någon kan utgå så från sin egen situation att hen inte orkar fundera en sekund på de som är beroende av en arbetstidslag för att kunna leva drägliga liv. Alla civiliserade länder har någon form av arbetstidslagstiftning för att inte de längst ner på stegen skall kunna ha en viss säkerhet att inte bli mer utnyttjad än nödvändigt så att säga.

    Nej, vi har inte noll arbetslöshet nu, Neoliberal, och det kommer vi aldrig att få, däremot hade arbetslösheten varit än större om normalarbetstiden varit 60 timmar istället för 40.

    SvaraRadera
  6. Full sysselsättning är förstås nyckeln till kortare arbetstid, det arbetstidsförkortningar och semestrar som vanns av arbetarklassen i västvärlden under rekordåren berodde "paradoxalt" nog på brist på arbetskraft, dvs man hade en stark förhandlingsposition. Här vanns framstegen först på marknaden av olika grupper för att sen göras generella med lagstiftning, alltså inte det omvända.

    "Hela Asien måste ju få in pengar nu när de ska skapa sociala trygghetsnät."
    Det handlar om hur de organiserar sina samhällen och reglerar köpkraften så den inte överstiger tillgängliga resurser, pengar har i sig inget med detta att göra, pengar är en räkneenhet som skapas ur tomma intet inte en ändlig resurs.

    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendasön jan. 25, 01:45:00 em

    Mycket tal om normal arbetstid, maxarbetstid vore ett bättre namn. Storbritannien har inte vår begränsning, där jobbar man 43 timmar i snitt, inte 50 rimmar (som EU:s arbetstidsdirektiv säger).

    "Neoliberal, och det kommer vi aldrig att få, däremot hade arbetslösheten varit än större om normalarbetstiden varit 60 timmar istället för 40."

    Så vi hade massarbetslöshet på 1800-talet, när folk jobbade 80 timmar per vecka? Eller se på Singapore idag med 2% arbetslöshet, där arbetar man 2200 timmar per år, mot 1600 i Sverige.

    Arbetstid har inte med arbetslöshet att göra (mer än på kort sikt, som jag skev ovan).

    Igen, det finns inte en begränsad mängd arbete inom en geografisk yta. Precis som det inte finns en given mängd tyg som kan säljas. Ett shorts-mode kommer inte göra att affärerna får färre överblivna plagg.

    SvaraRadera
  8. På 1830-talet var där en motion i det brittiska underhuset om 12 timmars arbetsdag, en av motståndarna var Andrew Ure som argumenterade emot?
    "Det kommer säkerligen att förvåna mången opartisk person att nittiotre medlemmar av brittiska underhuset är i stånd att rösta för att en grupp vuxna arbetare inte skulle tvingas arbeta mer än tio timmar om dagen - vilket är ett ingrepp i dessa personers frihet som ingen annan lagstiftande församling i kristenheten ett ögonblick skulle ha övervägt. Fabrikörerna i Gloucestershire har med rätta karakteriserat förslaget som "värdigt medeltiden"."

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schüttesön jan. 25, 02:58:00 em

    Det var för 20 år sedan, ej 25, motionen inlämnades.

    SvaraRadera
  10. Den döda arbetslinjen i sin kista, hur ska (s) "hantera" den? När ska detta börja "hanteras"? Något säger mig att det inte alls behöver "hanteras"? Och (v), där tycks man med ren fanatisk viljekraft uppväckt "jobb-zombien" som hasar runt med händerna utsträckta. För någon röd vänstervärld utan Eget Arbete i centrum är inte ens tänkbar? Och (nya mp) som lallar om dollar-grön arbetslinje, man tillhör samma unkna gäng..

    SvaraRadera
  11. Tack Torsten, skönt att det finns fler med örnkoll...

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agenda

    Fortfarande ganska naivt diskuterat. Din farhåga för resurserna verka ju bara vara att marknaden får slut på de. Inte att människor tvångsförflyttas eller en planet som löper amok för att marknaden har tömt marken på resurser. Även nyliberala drabbas av miljöförstöringen tror med förgiftade marker som exempel. Och om inte så kanske ni kunde tänka på alla era medmänniskor som inte håller sig till er tro.
    Det där med att marknaden ställer om av sig själv håller ju inte heller. Jag vet att ni marknadsliberala tror att marknaden kan lösa allt. Men uppenbarligen funkar ju inte det i det här fallet. Utsläppen ökar, biologiska mångfalder minskar och vädret blir allt osäkrare.

    SvaraRadera
  13. Neoliberal Agendasön jan. 25, 08:51:00 em

    "Även nyliberala drabbas av miljöförstöringen tror med förgiftade marker som exempel. "

    Jag tycker inte man ska få förstöra andras hälsa eller egendom

    Liberalism går ju ut på att skydda individen, det spelar ingen roll om det är mot en smäll på käften eller utsläpp som orsaker cancer. Statens uppgift är att sätta stopp för det.

    "Utsläppen ökar, biologiska mångfalder minskar och vädret blir allt osäkrare."

    Om du går in på Naturvårdsverket Statistik A-Ö så kan du se att så inte är fallet. Utsläppen minskar.
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/

    SvaraRadera
  14. Vi exporterar utsläppen till Kina och sedan påstår vi att de har minskat. Bra jobbat? Sverige har gått från plats 13 till plats 10 vad gäller fotavtryck per capita, trots nästan nolltillväxt (andra länder har haft sämre tillväxt). Vi lånar från framtida nödvändiga konsumtion och låter U-länder tillverka det slit-och-släng vi konsumerar utan tanke på framtiden.

    Informationssamhället börjar bli en del av problemet. Om vi tar internetjättens serveranläggning i Luleå så kräver den idag ca 1 TWh per år. Det är 1 miljard kilowattimmar, motsvarar ungefär ett Västerås under ett år.
    Hur många nya internetjättar i Västeråsklassen vill vi försörja med vattenkraft? Nu när kärnkraften visat sig vara olönsam redan innan vi börjat monterat ned de gamla anläggningarna, än mindre ersätta dem med nya. Ska all vattenkraft gå till att driva internetjättarna? Vattenkraften behövs för att jämna ut toppar och dalar i vind- och solenergi, inte för att skapa internettillväxt. Nyliberaler med Centern i spetsen har bjudit in elenergigöken till Sverige.

    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3691060.ece


    /KentS

    SvaraRadera
  15. Men vem kan vara säker på att framtidens enda ljud inte är ökenvindens vinande och vågornas dån, som ingen kan höra.


    24 januari, 2015
    Blogger ERIC SECHER sa...


    Ingen kan vara säker.

    Några få kan göra skillnad, det har hänt förr.
    Några få övergav den jämlika nomadlivet, sen dess krigar och bråkar vi om ägodelar.
    Några få kan välja livet framför konsumtion, andra tar intryck och avundas befrielsen, plötsligt är kejsaren naken, och klotförståndet synligt.

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agenda

    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser--utslapp-av-svensk-konsumtion/

    Den här stapeln visar väl snarare tvärtom ditt resonemang. Alltså att utsläppen har ökat, både inhemska och de reella när den produktionen vi har förlagt i andra länder räknas in.

    SvaraRadera
  17. Neoliberal Agendatis jan. 27, 01:43:00 fm

    Björn, man kan inte räkna in andra länder. Att Kina drar i gång två kolkraftverk i veckan är faktiskt inte vårar fel. De skulle kunna använda kärnkraft.

    Sen missar du helhetsbilden, om du ser generellt så minskar utsläppen.

    SvaraRadera
  18. http://www.etc.se/debatt/dagens-samhalle-behover-moderniseras Gudrun och F! vill ju sänka arbetstiden. Bra inlägg, kul att någon vågar stå för sina ideal.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.