Det verkar som om ett helt etablissemang - också i Sverige - med allmänt illamående ser på Grekland. Illamåendet beror inte på att europeiska banker under många år lånat ut pengar - och fåtalet kunna sko sig lite extra av lämpligt utformade bonusar - för att sedan lobba bort risken och placerat den hos de skattebetalare som främst utgörs av de som bär den europeiska vardagen på sina axlar. Inte de kapitalstarka, men de kapitalsvaga, allt i enlighet med den gyllene regel som ännu gäller i vår tid.
Nu har visserligen Greklands politiska höger- och vänsteretablissemang bäddat synnerligen illa i alltför många år. Bland annat fick man för sig att man skulle kunna upprätthålla en ekonomisk tillväxt på över fyra procent som någon sorts naturlag... De som passade på att utnyttja den usla bäddningen har varit banker i Europa - man lånade ut pengar först till låga räntor och sedan när man fångat in dem till allt högre riskräntor. Risken lobbade man emellertid bort genom att låta skattebetalarna stå för fiolerna om det skulle gå åt helvete. Vilket det förstås gjorde.
Människor har farit illa i Grekland. Ett parti som lovar mat till hungrande - och el och sjukvård till de som inte har råd att köpa den - kallas "populistiskt". De som vill rädda banker och ge fri lejd till de som redan samlat på sig i överflöd kallas "realister" och ansvarstagande. Jag är innerligt trött på beklagande ledarskribenter och kränkta ekonomijournalister som förmodligen aldrig somnat hungriga eller tvingat släcka mysbelysningen för att elen stängts av i det med ROT-bidrag ombyggda köket.
Syriza vann valet. Inte lär dom föra grön politik. Och människor som röstat på dem kommer att bli besvikna. Många kanske inte har hört att partiets retorik förändrats inför valet, blivit försiktigare. Talet om att folkomrösta om nya EU-avtal, avveckling av medlemskapet i Nato och förstatligande av banker har fått vika undan. Men illa drabbade kan komma att få det lite drägligare, sjukvården kanske kan börja fungera, de rika kanske kan få börja dela med sig, gamla skeppsredare tvingas ta ansvar. Det är ett steg i rätt riktning om man utgår från att politik är till för människor och inte för kapitalet - borgerliga och socialdemokratiska surkart kan få säga vad de vill. Har man inte politik för människor i första hand ska man bort. Det gäller på fler ställen än Grekland.
Skulderna. Ja, det är klart att stora delar måste skrivas av. Det vet ju alla. Euron? Tja, den lär knaka i fogarna, även om ett utträde också kommer att kosta. Ett utträde med en flytande valuta - och motverkande av kapitalflykt vilket väl såväl Argentina som Island ägnade sig åt när de låg på konkursens rand - skulle dock kunna medföra att den nya regeringen skulle kunna genomföra mer av sina sociala ambitioner: rimliga kollektivavtal, högre lägstalöner och fler inom sjukvården. Dessutom skulle man underlätta för demokratin att överleva i viss anständighet och norpa tillbaka turister från Turkiet. Lätt blir det inte.
Även om Grekland får viss skuldavskrivning så medför det inte att problemet med euron försvinner: valutaområdet är lika icke-optimalt idag som igår. Det är rent ut sagt befängt.
Birger utgår från att Syritsa kommer att avskaffa korruptionen i Grekland. Jag hoppas att han får rätt. Skulle i så fall vara ett under, inte omöjligt men inte lätt.
SvaraRaderaGreklands grundproblem är nämligen korruption. Varje politisk makthavare har gynnat sina anhängare med statliga jobb vilket medfört låg kompetens och korrumperade statstjänstemän. Syritsa har lovat att alla som förlorat jobbet ska få tillbaka det. Knappast ett steg mot minskad korruption eller ökad kompetens.
Korruptionen har även letat sig in i fackföreningarna som förhandlat fram märkliga förmåner som t ex att programledare på TV fick gå i pension vid 50 då de utsattes för baciller när de intervjuade folk. Arbetare som skötte kraftvärmeverket utanför Athen tjänade 3 ggr så mycket som man skulle gjort i Sverige. I Godmorgon Världen förklarade en arbetare att det var självklart att de skulle ha hög lön, om arbetsgivaren ifrågasatte det så blev det strömavbrott i hela Athen
Verkar som om Syriza söker samarbete med ANEL för att få majoritet, om Syriza liknats vid V här är ANEL typ en bra bit till höger om SD. Dessa har samarbetat tidigare, när de slogs för cypriotiska banker och har enad nationalistisk front mot Turkiet.
SvaraRadera"Deflation’s beauty is in the eyes of the bond holder. Of course you know that Europe is caught in an unprecedented deflation because it is ruled by a large creditor: Germany. Oh, didn’t you notice that? I apologise for having to wake you up. Better late than never..."
Alberto Bagnai
Att den etablerade median väljer att lyfta fram Magdalena Andersson för kommentarer kring Grekland, där hon lyfter sin felaktiga- (/alternativ falskt framförda-) beskrivning av problematiken med avseende på pengars ursprung o.s.v., tyder ju fortsatt på att bankerna styr den ekonomi som kontrollerar politiken.
SvaraRaderaJo, bra iakttagelse där, självfallet media också!
Tango Smurfen, tycker att du läste in för mycket i bloggtexten, att den nya regeringen skulle komma tillrätta med all korruption skrivs inte, tvärtom markeras att det inte blir lätt och att människor kommer att bli besvikna men att det ändå var det mest rimliga valet.
SvaraRaderaJag fruktar att Syritsa har lovat att återställa korruptionen och alla gamla privilegier.
RaderaKlart att korruption är ett stort problem för länder som tex Grekland och Italien men det är inte orsaken till depressionsekonomin som härjar där nu. Det är eurosystemet. Dessa länder har fungerat ekonomiskt tidigare trots korruptionen.
SvaraRaderaman frågar sig om Syriza själv tror på sitt program, att fram Merkel ska falla till föga och stora stimulanser av ekonomin som måste innebära stora underskott och detta inom ramarna för eurosystemet med sina regler om underskott och skulder. Grekerna som är för EU/Euron har så att säga gjort ett val mellan pest och kolera, genomkorrupta inhemska politiker eller eurokrater, man har typ valt det man trott varit det minst onda. Och nu verkar man lida av Stockholmssyndromet. Kan det vara så att man vill bli utsparkade från euron av Merkel så man själva kan två sina händer inför det grekiska folket? Om man lierar sig med ANEL kan det tyda på det. Så har de också fått stöd från Marine Le Pen.
Grekland liknar gamla sossesverige. Demokrati som löper amok på allas bekostnad.
SvaraRaderaRätt åsikt och släktskap är vad som gäller för alla upptänkliga egensinniga privilegier.
Såklart symbolen för allas vår demokrati nu måste räddas, kosta vad det kosta vill.
Aran
Trots väldigt högt tonläge verkar kommentatorerna mer insatta är en svensk S-minister. Vad menar Ardalan Shekarabi i intervju i DN? Letar han efter nytt jobb som ledarskribent hod dem?
SvaraRadera"På 50-, 60- och 70-talen var det vänstern som krossade civilsamhället med en statssocialistisk hållning. Sen kunde borgarna med marknadsliberal ingång skada den offentliga sektorn på 80- och 90-talen. Så båda sidor har ett ansvar för att vi i praktiken har varit ett extremt land."
Är Aran en släkting eller bara lika okunnig?
Apropå korruption. Har alltid trott att FN rapporter som då och då förekommer i media verkligen kommer från FN. Får nu veta på twitter att svenska FN förbundet inte styrs av FN. Utan av organisationer som ung vänster, SSU, centern och ca 83 andra organisationen, mestadels på vänsterkanten. Och media gör oftast ingen skilnad på FN och FN i sin rapportering.
SvaraRaderaMan lär sig något nytt varje dag.
KK....och Aran är inte Ardalan Shekarabi.
SvaraRaderaHan har däremot många andra släktingar och
en egen liten kunskapsbank med hyfsat eget kapital.
Aran
Intressant utveckling. Sjöstedt predikar tillväxt... Men det är klart ekonomier som krymper med en fjärdedel behöver hjälp. Nej någon grön ekonomi är det inte. Hur det skulle kunna vara det i detta läge förstår inte jag.
SvaraRaderaTror att Sjöstedt drömmer. Inte kommer Grekland att få sina lån avskrivna. Förmodligen tror han det inte själv heller. Utan ser detta som en början till en avveckling av EU:s privatiseringspolitik. Intressant också att stöttar han Syriza så stöttar han även deras eventuella samarbete med ANEL.
Vem ska han själv vända sig till den dag vi behöver. Så oförskämda som V är. Det är på ytterkanterna hjälp går att söka. Det är där EU kritiken finns.
Historien började inte med EU och kommer givetvis inte att sluta med EU. Intressant att Island som första land talar om att dra sig ur. Turkiet och Serbien sägs tvivla.
Som man säger i Island, man måste hålla fast i sina egna intressen. Inte som våra politiker glatt sälja ut folket och landet. Ett sådant land är ett fattigt land. Ladorna gapar till sist helt tomma.
Förhoppningsvis fortsätter inte denna nya regering med att avreglera och sälja ut landet och dess folk. Utan sätter en sten i rullning. Om folket är för eller mot EU och euron tvistar "de lärde." De flesta ogillar både pest och kolera. Men vägen till en grön ekonomi måste passera detta.
Lisbeth
Det mest intressanta är att Syriza nu bildar regering tillsammans med det "högerpopulisiska"* Oberoende greker. Detta är något som Jonas Sjöstedt** vägrat kritisera. Detta samarbete är bara början, snart gör de två extremistpartierna i Sveriges riksdag gemensam sak också, SD och V i fin gemenskap. Glöm aldrig Molotov–Ribbentrop-pakten... Extremister har alltid funnit varandra!
SvaraRadera*=Höger är i detta fallet, så väl som för SD, fullständigt missvisande. Båda dessa partier har mer gemensamt med V och Syriza än vad de har med M och Alliansen.
**=Jonas Sjöstedt valde att bli medlemem i VPK när det var ett Moskvatroget kommunistparti. Jimmie Åkesson gjorde samma sak i SD när de var fascister/nazister. Dags att sudda gränserna och göra en Sjöstedt-Åkesson-pakt?
Att Sjöstedt inte har något kritiskt att säga om att Greklands "V" ska samarbeta med Greklands "SD" är en gåta.
SvaraRaderaAnonym 10:11:
SvaraRaderaDet är inte det minsta konstigt. Glöm inte bort att V röstade aktivt på SD:s budget i Region Skåne enbart i syfte att stoppa Alliansen. Där har de kommit ut, V står närmare SD än vad de gör Alliansen.
"Även om Grekland får viss skuldavskrivning så medför det inte att problemet med euron försvinner: valutaområdet är lika icke-optimalt idag som igår. Det är rent ut sagt befängt."
SvaraRaderaPartierna borde rensa sina riksdagslistorna från euroförespråkare, då det bode vara uppenbart för alla nu att de saknar de kognitiva resurser som krävs för att fatta viktiga ekonomiska beslut om Sveriges framtid.
Anonym 10:11:00 Inget konstigt med det. Knappast en gåta.
SvaraRadera"Populister och realister och Grekland"
Sjöstedt är realist när han enligt DN säger "jag räknar med att de kan hålla ordning på dem" Han konstaterar också att de (Syriza) är tio gånger större.
Vi människor kan vara både realister och populister, beroende på hur det passar våra motiv. "Finrummet" med de andra hägrar väl just nu. Trots att de andra etablerade partierna vägrar V tillträde, förutom när det passar egna syften. Så behandlas V och SD.
Det "konstiga" anser jag personligen vara, att Sjöstedt kallar decemberöverenskommelsen för DÖ och säger sig vara glad över att stå utanför. Utanför finns endast SD. Det enda parti som visserligen är väldigt olikt men ändå mest likt V. Alltså Sjöstedt kan hamna i en situation då han behöver dem och de honom.
Fast det viktigaste är väl vi folket, som inte vill ha sex åringar vid makten. Sjöstedt har kallat Alliansen för det... Vad vill vi?
Med tanke på att Spanien går till val i höst och att vänstern växer, så blir det en intressant utveckling. Även V växer lite här hemma. Men här hemma, verkar folk ha mer problem med människor (flyktingar), än med det faktum att EU och euron inte fungerar som det borde göra. Fungerar inte vare sig med frihet för människor eller som fredsprojekt, miljöprojekt.
Kvar finns frihet för kapitalet. Det verkar räcka för många.
Lisbeth
SvaraRaderaMan skall inte glömma den största skurken som orsakat bäddat för krisen i Grekland men som fick betalt för det. Jag pratar om en av största bankerna i världen och en bank som ingår i det som kallas Wall Street Mafian - Goldman Sachs.
På atl om Goldman Sachs
SvaraRaderahttp://www.presstv.ir/Detail/2015/01/26/394768/Freedom-where-are-you
Tänk dig en hästsko, Lisbeth.
SvaraRaderaI varsin ytterända sitter SD respektive V. Ändå är det ett kort hopp mellan de båda polerna.
Är det klivet på gång, med början i Grekland?
Gt
Kan så vara Gt. Personligen hoppas jag på ett mycket stort V och ett litet SD. Samt på att V hoppar ur sandlådan. Kanske "rensar" lite bland tröjorna med tryck i riksdagen. Men tyckare och "vetare" med insikt och inblick säger att det ser olika ut i olika europeiska länder.
SvaraRaderaI en del länder skyller man allt på invandrare och flyktingar, i andra på trojkan och nödlån. I Sverige med vår stora invandring i förhållande till andra medlemsländer växer SD mycket mer än V.
Nog kan klivet vara på gång. Spanien är nästa land i så fall. Vänstern går framåt där. Fattiga och hårt prövade folk litar jag personligen mer på. Om inte de vänder blad vem ska då göra det?
Det verkar som det är genom svår nöd som människan utvecklas som mest.
Inte genom höger eller vänster...
Lisbeth
Återigen,
SvaraRaderabankerna styr den ekonomi som kontrollerar politiken,
och vidare:
En demokrati värd namnet torde vila på en upplyst och medveten befolkning
Några slutsatser?
"bankerna styr" en bank kan inte styra. Vem/vilka styr bankerna är det de som kontrollerar politiken?
SvaraRaderaBara en upplyst och medveten befolkning kan sörja för demokratins fortlevnad, alltså?
SvaraRaderaI biltrafiken måste man först skola sig och få körkort innan man tillåts åka där.
Skulle det vara någon poäng med en objektiv utbildning i medborgarkunskap innan man tillåts rösta, och då så att demokratin består?
Gt
Skulden för situationen i Grekland borde läggas på de grekiska medierna. De har inte skött sitt jobb att granska politikerna och effekten av den förda politiken utan har premierat oansvarig politik av höger och vänster.
SvaraRaderaEn fungerande demokrati och statsapparat förutsätter upplysta väljare, inte väljare vilseledda av ideologiskt propagerande journalister.
Och de journalister som rapporterat om krisen i Grekland är förstås ovilliga att idka självkritik mot det egna skrået.