tisdag 27 januari 2015

Arbeit macht frei

Parollen placerades vid ingångarna till koncentrationslägren.


Det är 70 år sedan ännu levande människor i Auschwitz befriades. Jag kommer att tänka på att jag för många år sedan satt på vinden till ett hus i norra Stockholm och letade efter material till det som skulle bli boken Svarta oliver och gröna drömmar.  Det luktade gammalt och regnet slog mot taket. 

Jag läste igenom gamla tal från andra världskriget. Jag läste tal som rikskansler Hitler och riksutrikesminister Rippentrop höll för det tyska folket. Jag hittade nazimärken där jag önskade att jag sluppit hitta dem.

Jag läste det tal Hitler höll den 11 december 1941 inför den tyska riksdagen. Han talade om Det europeiska familjen, Det Nya Europa, Vår gemensamma kultur, Vårt bröd. ”Ty liksom grekerna en gång i tiden gentemot perserna icke försvarade Grekland, och romarna gentemot kartagerna icke Rom, romare och greker gentemot hunnerna icke Västeuropa, tyska kejsare gentemot mongolerna icke Tyskland, och de spanska hjältarna mot Afrika icke försvarade Spanien, utan alla försvarade Europa, så kämpar icke heller Tyskland idag för sig självt utan för Europa.”


Han talade om Vårt bröd. Och jag kommer att tänka på hur tjänstemannafacket TCO formulerade det där om vårt gemensamma bröd som basföda - till skillnad från de där som käkar couscous eller ris - i ett studiematerial inför folkomröstningen om medlemskap i EU. Så här skrev man: 

 ”Det är klart att vi tillhör Europa, det har vi alltid gjort. Fast nu håller De ju på med det där EG. Som inte vi är med  i och som är något mer än bara ett handelsutbyte. Vi är med i EFTA istället. Det känns inte likadant. Utan gemenskapen. Det gör det inte... Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika.”

Mitt motstånd mot medlemskap i EU blev, när jag läste det där, mer än politik. Det blev känslor. Jag började lägga till ett element till i min argumentation: Historien lär att det finns skäl att vara rädd för vad Europa kan göra när det går illa.

Hur var det Hitler sa i sitt Europatal i München den 8 november 1941? Jag letade på vinden och fann i gamla kartonger som luktade stöveltramp, nazism och förnedring. Jag hörde rösten när jag läste: 

”Folkkamrater! Denna kamp är verkligen inte en kamp bara för Tyskland, utan för hela Europa, en strid om dess vara eller icke vara. Vi har ett mål och det omfattar denna kontinent och jag hyser den övertygelsen att denna kontinent inte skall vara den andra i världen, utan att den skall vara den första. Vi får inte hysa något tvivel därom, att Europas öde för de närmaste 1000 åren avgöres just i denna tid.”

Jag sänder en tacksamhetens tanke till "vänsterpopulistiska" - det är så det kallas i medierna - Syriza. Hade det inte varit de som vunnit valet i Grekland hade det kunnat vara nazistiska Gyllene gryning som fångat människors längtan efter något annat. Då hade motsvarande partier i andra länder fått den våg de längtar efter att surfa på. De hade talat om vårt bröd som basföda och hur det skiljer "oss från de andra". Som en rikskansler. Och som ett svenskt tjänstemannafack i kampen för att få människor att rösta rätt.

Bilden: Arbeit macht frei. Parollen för nazisterna. Funderar över om detta är ett av alla skäl till att jag ogillar tesen om arbetslinjen, närmast kände avsky när Reinfeldt skrek: "Vi ska kämpa för arbetslinjen tills vi dör."  Irrationellt av mig i så fall. Men vi människor är väl irrationella. Vi kan till och med vara dumma och onda. Vilket nazismens framfart bevisade.

PS! Anna Kinberg Batra meddelade i sitt kongresstal att man skall kunna "driva med precis vad som helst", vilket innebär att man uppenbarligen skall kunna driva med de som överlevt förintelsen. Det säger en del om Kinberg.

32 kommentarer:

  1. Jo precis.
    Om inte "vänsterpopulisterna" hade funnits skulle säkert nazisterna ha tagit dessa röster och blivit största parti. De fick väl redan nu 26-28% cirka? Eftersom vi vet att de i själva verket är en ansvarstagande, intellektuell och human vänster konkurrerar de ju direkt med nazisternas väljare.

    "Vänsterpopulister" är ju en etikett man klistrar på sin politiska motståndare när man inte har argument, och horribelt orättvis i det här fallet. Bara för att de lovade massa saker de nu backar från och köpte en stor del av rösterna med löften om kraftigt ökade pensioner, som det inte finns pengar till, så är de ju inte populister. De är lite.. naiva, heter det väl. De bara råkade köpa rösterna, det är inget som någon kunde ha förutsett.

    SvaraRadera
  2. Arbeit Macht Freidrich Reinfeldt

    SvaraRadera
  3. Fredrik Reinfeldt hade inte hört talas om automatisering och robotisering. Knappast heller om systemgränser. Eller muslimsk radikalism. Det var väldigt mycket den karln inte hade någon aning om. Men köra över andra människor ville han ändå väldigt gärna göra.

    SvaraRadera
  4. Nu fick de inte egen majoritet utan de skall samregera med???

    SvaraRadera
  5. Miljöpartister har gjort väldigt stor skada genom att inte bejaka den europeiska gemenskapen utan istället göra allt de kan för att underminera den.

    SvaraRadera
  6. KingEdward, nej Gyllen morgon fick "bara" cirka åtta procent.

    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendatis jan. 27, 09:26:00 fm

    Bidragslinje eller arbetslinje, är det de enda valen?

    Varför kan man inte låta folk själva få välja? Vill man jobba 60 timmar per vecka så får man det, och de möjligheter som det innebär ekonomiskt. Vill man jobba 20 timmar, så får man de möjligheter som det innebär tidsmässigt.

    Vill man ha ett stort social skydd, tecknar man en försäkring och betalar premier därefter. Vill man inte ha skydd, tecknar man inte en försäkring, och får då leva med konsekvenserna.

    När det gäller utsläpp, så bestraffas det efter utsläppt mängd, inte efter bransch eller antal timmar någon råkar arbeta.

    SvaraRadera
  8. Schlaug och en del andra fick för sig att EU var ett nytt Hitlerrike i vardande och bejakade därför massmottagning av islamister som ett värn mot nazismen. Vilket skämt!

    SvaraRadera
  9. Anonym 09:14,

    Så riktigt. Det var Per Gahrton som lockade de allra flesta gröna ner i fördärvet. Så otroligt fel han hade! Idag marscherar de bruna igen, då kan alla se att samarbetet kring demokratins principer är en nödvändighet. Den här gången kommer de förhoppningsvis att "mötas" i tid.

    SvaraRadera
  10. Anonym 09:21
    Eller 6,3%, som är den officiella siffran.

    SvaraRadera
  11. Om Syritsa driver igen sin politik med stora utgifter som ska betalas av någon annan och det leder till statsbankrutt, vilka krafter kommer då att ta över Grekland ?

    SvaraRadera
  12. Man ska inte kunna driva med vadsomhelst. Bara med svenska politiker, hen (höns) och annat elände som går att skratta åt.

    SvaraRadera
  13. Korrupta politiker och en arkaisk ekonomi är gamla grekiska svagheter, som framkallade en kris då de kombinerades med euron. Tyvärr vill såväl Syritsa som den grekiska folkmajoriteten ha kvar euron. Om den nya regeringen blir mindre korrupt återstår att se. Skråväsen och andra anomalier förblir säkert ograverade.

    SvaraRadera
  14. TangoSmurf, din fråga är verkligen berättigad, för det kan gå åt fanders om man inte lyckas balansera på den knivegg där man befinner sig. Tror fortfarande att varianten med minst dålig chans att lyckas är att man lämnar euron - det blir inte heller en lätt resa, men med lite erfarenheter från Argentina och Island i bagaget (se gårdagens blogginlägg) kanske man kan ta sig ur den fälla man befinner sig i.

    Det är intressant att svenska politiker berättar hur illa det är med den grekiska statsskulden när man själva överlåtit skuldbördan på de svenska hushållen - grekerna upprätthöll tillväxten (en bit över fyra procent i snitt) efter eurointrädet med hjälp att lånade pengar till staten, Sverige försöker upprätthålla tillväxten genom att hushållen lånar. Svårigheten att ta sig ur skuldbördan kan bli dramatisk för Sverige när bubblor spricker och exportmarknaden faller.

    SvaraRadera
  15. Visst är det bra att Syriza vann - men de har fått en koalitionspartner som absolut inte inger förtroende.
    Hur mycket eftergivter kommer de att tvingas till av detta högerparti?

    SvaraRadera
  16. Sänder också en tacksamhetens tanke till att Syriza vann valet! Det gjorde de inte på grund av politikernas lyckade politik. Utan på grund av att de misslyckats. Här hemma växer SD av samma anledning.

    Att Gyllene Gryning "bara" fick 8 procent visar väl att det grekiska folket inte väljer att gå på "symtom" om man nu kan kalla människor för det. Nej de kritiserar trojkan som sig bör. Kunskapen om EU och vad EU står för verkar saknas här hemma. Jobbskatteavdrag och lite mer pengar i plånboken för de flesta, ökar inte intresset att veta mer om vår politik (EU).

    Syriza har hårt motstånd som väntar. Många som vill att de misslyckas. Väldigt bra och smart att de valde att samarbeta med Oberoende greker. Så att även högern och den delen av folket är representerad. De kunde välja andra om de velat. Men de har väl hoppat ur sandlådan. Hur det går återstår att se.

    Ang. Förintelsen så bör man inte skoja om den. Förhoppningsvis ramlar polletten ner. Polen t.ex. som gör upp med sin historia att polacker mördade judiska grannar och tog över deras hem och ägodelar. Nog vore det bra om varje land gjorde upp med sin egen historia. Romerna får förhoppningsvis sin historia erkänd. Människans förmåga att vilja trampa på "de svaga" eller dem man ogillar erkänns till slut av var och en. Oavsett om det gäller förintelsen eller stupstocken för sjuka här hemma.

    Förstår att Schlaug var oroad över Europas historia. Över att det kan och förmodligen kommer att återupprepas. Om inte kritiken riktas rätt dvs. inte mot de som flyr. Eller mot oss de "rasistiska" "svenskarna" så kvarstår känslan av vi och dem. Vi de goda och de andra de onda. Kanske kan vi förhindra att det värsta återupprepas. Nu har vi chansen.

    Tyvärr så har debatten varit och är fortfarande sådan, att kritiserar man svensk integration och invandring, så är man rasist Punkt slut.

    Grekerna har det så svårt att de inte längre har lika stora skygglappar. De har fått känna på hur det är med soppkök, inga mediciner osv. När det är riktigt svårt verkar människan (de flesta) vilja hjälpa andra. Dela med sig. Då spelar bakgrund mindre roll. Då ser man igenom systemfel och riktar krutet "rätt".
    Vi kanske med öppna armar ska våga ta emot svårare ekonomiska tider. Om inte så visar det vårt rätta ansikte.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  17. Arbete skapar frihet
    ...från det mesta som vi verkligen längtar efter och så innerligt behöver.
    Arbetsnarkomaner har nått "upplysning" och blivit fullständigt befriade från det bästa i livet.
    Det enda allmänt accepterade sjukliga beroendet eller missbruket av livstid....är arbete.
    Aran

    SvaraRadera
  18. Fred Lane, De har inte fått en koalitionspartner. De har valt en.
    De kunde ha valt någon annan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Angående flyktingar är det kanske dags att konstatera att män inte flyr. En man som flyr är inte en man. Män flyr inte, de slåss när någon hotar deras frihet. De kan skicka sina kvinnor och barn om de vill, men själva måste de stanna och kämpa mot dem som vill förtrycka dem. Är inte det självklart? Vad är det för män som ger upp och kommer till Sverige för att bli socialbidragstagare mer eller mindre på livstid?

    SvaraRadera
  20. EU-tanken fyllde nazisterna med entusiasm & deras typ av "frihet" omhuldas av blågula politiker. Faktum är att befintliga socialtjänst-lagar verkar direkt inspirerade av "förebilderna"? (nya mp) hade tydligen inget kritiskt att säga om nyordningen ang. detta, man följde hjärtat & där inne låg Arbetslinjen likt en multen blåsvart gammal banan..

    SvaraRadera
  21. Och Putin blev inte ens inbjuden till ceremonin i Auschwitz - trots att det var ryssarna som befriade lägret.

    SvaraRadera
  22. Vi får inte glömma Gulag-koncentrationslägren och de ca 18 miljoner människor som passerade.

    Finns en och annan kommunist i det här landet som borde skämmas. Eller fd kommunist. Lika mkt som diverse snorungar som nu leker nazister.

    SvaraRadera
  23. Putin kan knappast beskyllas för att vara kommunist, eller?

    SvaraRadera
  24. Detta uppror sprider sig förmodligen, (förhoppningsvis), till fler länder i sydeuropa, som faktiskt inte får ihop + och - med euron, det är så uppenbart att det inte fungerar och att AKP senast för 2 - 3 år sedan starkt propagerade för Svensk anslutning. Sydeuropa måste devalvera ordentligt, om det ska hända något med den så kallade ekonomin, och i väntan på detta, kan de bara låna, och lånen står norra Europa för, och arbetstagarna norr om alperna bli nog inte så glada när de upptäcker vem som ska betala, vilket innebär endera vänster eller högerpopulism, i vart fall mycket hårt arbete, hög skatt och höjd pensionsålder och utebliven pension. Frågan är om inte det bästa är att Finland, Tyskland, Holland och kanske Belgien går ur Euron, så blir det lite mer rättvisande exportbillkor, för reformera om förmånerna kommer aldrig att gå vägen. Som grekerna själva säger, "vi greker är ett rikt folk, eftersom vår stat är fattig. I Sverige är det omvänt :-) slw

    SvaraRadera
  25. ”Putin kan knappast beskyllas för att vara kommunist, eller?”

    Putin är utbildad inom KGB. Han tillhörde adeln, ungefär som SSU:are för socialdemokraterna.

    Ska dagens nazister ta ansvar för vad andra nazister gjorde på 30-40 talet. Svar ja

    Ska kommunister ta ansvar för vad kommunisterna gjorde (Kina, Sovjet etc). Svar ja

    Ska islamisterna ta ansvar för vad islamister gör *as we speak*. Svar ja

    Sedan kan man ställa sig frågan när en nazist blir en icke-nazist. Vi har många kommunister och fd kommunister inom SVT för att ta ett exempel.

    SvaraRadera
  26. Angående det här med att "driva med vad som helst": Nog måste man i det offentliga samtalet få driva åtminstone med vilka idéer som helst? Annars faller väl principen för yttrandefrihet väldigt platt på magen, Birger? Nog bör man kunna skilja på att häckla symboler och trossatser och att häckla individer (förtal)? Det ska väl aldrig vara möjligt att "förtala" en ideologi eller trosuppfattning?
    Tycker Devin Rexvid skriver bra i ämnet: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/islamiska-symboler-kan-inte-vara-immuna_4240205.svd
    Hoppas du håller med Birger. Sedan kan man alltid diskutera hur "lämpligt", "rättvist", "schysst" etc. en satir är, men det är ju en del av det demokratiska samtalet, inte något som ska avgöras rättsligt.

    SvaraRadera
  27. Tolkar läget lite annorlunda än Birger Schlaug verkar göra.

    Tycker också att det är en lättnad att Syriza vann valet. Kan delvis bero på att Grekland täppt till invandringen. Det har inte t.ex. Sverige och Tyskland. I båda länderna växer motståndet mot flyktingar och därmed partier som motsvarar t.ex. Gyllene Gryning.

    Alliansen säger att överenskommelsen med MP är överspelad. Nya tuffa krav väntar. Kanske det i bästa fall bereda väg för vänstern och en annan slags flyktingpolitik baserad på familjen. Inte den enskilda individen.

    Positivt att Syriza talar om att återförena familjer. Inte om att ta emot starka penningstarka enskilda individer som kan fly. Vilket man väl ändå med gott fog kan påstå att vi gör? Något som man tycker att EU (ja vi) med sin/vår (fria rörlighet) borde kunna handskas med. Att hålla samman familjer alltså.

    Här hemma talar "man" nu snarare om att begränsa anhöriginvandringen. Minskade bidrag osv. Om att ta emot den lilla rännil som kommer hit heter det så fint. De är ju ofta så välutbildade och det kan gynna oss på sikt. Märk väl oss... Inte dem. Att det finns något som heter familjeband talas det däremot alltmer tyst om.

    Det som Syriza visar är väl snarare att i de länder som tagit i med hårdhandskarna mot flyktingar växer nu vänstern kraftigt. Förmågan att rikta fokus på annat ökar. Sammanhållningen och toleransen likaså. I de övriga växer högern.

    Vilket ju borde få var och en att tänka en hel del kring EU:s "gemensamma" flyktingpolitik som det så vackert heter. Samt kring hur fortfarande förhållandevis "rika" länder ska omvandla andra skuldtyngda att ta emot ännu fler.

    Det är ju ett mycket delat Europa vi för tillfället ser. Eller tror oss se. För vi är belånade även vi. (hushållen).

    Lisbeth

    SvaraRadera
  28. Pasok har raderats ut som ansvariga för "dealen" med trojkan, trots att Papandreou försökte få till folkomröstning och blev utmanövrerad av EU intrigerande. Men folk i Grekland lider av svårartat Stockholms syndrom och vill klamra sig fast vid Euron, då är det ju de här reglerna som gäller. Men Ny demokrati sitter kvar och är ett stort parti trots att det var under deras nyliberalism som siffrorna började peka åt skogen. Syriza är knappast extremistiskt vänsterradikala, snarare en Pasok ersättare som fyller det tomrummet. Var ska Syriza få pengar till sina reformer om de inte har en egen valuta? De pratar om att låna på marknaden, men de lånar som det är klart billigare hos EU.
    Grekland kommer inte att "knäcka" EU:s katastrofpolitik, men är sas en bricka i spelet. Frågan är hur Podemo klarar sig i nästa spanska val, sen är där UKIP och ev brittisk folkomröstning men den enda som kan få kollosen på lerfötter på fall är om Marine Le Pen vinner nästa franska presidentval.

    SvaraRadera
  29. Roman Prodi i en intervju för ett tag sen om det nya EUropa:
    Smaller states no longer form clusters of alliances around a three-legged diplomatic edifice made up of Germany, France, and Britain. They are instead scrambling to adapt to a new European order where only one state now counts. So too is the EU’s permanent civil service and the institutional machinery in Brussels and Luxembourg.
    Such is the verdict of Roman Prodi, the former Italian premier and ex-president of the European Commission.

    “France is ever more disoriented and Britain is losing power by the day in Brussels after its decision to hold a referendum on EU membership,” he said.

    “All the countries that previously maintained an equilibrium between Germany, France, and Britain (from Poland, to the Baltic States, passing through Sweden and Portugal) are regrouping under the German umbrella,” he told the Italian newspaper Il Messaggero.
    “Germany is exercising an almost solitary power. The new presidents of the Commission and the Council are men who rotate around Germany’s orbit, and above all there is a very strong (German) presence among the directors, heads of cabinet and their deputies. The bureaucracy is adapting to the new correlation of forces,” he said.

    “Even the Americans are doing so. When there is a problem between Europe and the United States, President Obama telephones Mrs Merkel, not the British prime minister. In short, Germany has become the referee of Europe. As is well known, the rules in football are enforced when the referee whistles, and right now Germany is issuing the yellow card to a lot of countries,” he said.

    SvaraRadera
  30. Jonte, jovisst bör man rent juridiskt få driva med idéer - så länge det inte tangerar hets mot folkgrupp etc. Men livet är större än juridik. Anna Kindberg Batra hävdade också att vi skall ha rätt att "yttra oss fritt" - vilket innebär att vi skall få hetsa mot folkgrupp och bära oss åt som svin på nätet i akt och mening att kränka människor. Hon sa också att vi skall kämpa även internationellt för att alla skall få yttra sig fritt - viket innebär att med hennes som statsminister skall Sverige driva på för att ändra lagstiftning inte bara i Sovjet utan också Tyskland, USA m.fl. länder som inskränker rätten att yttra sig fritt. Jag tror inte på det, rasistiska tillmälen bör vara förbjudna.

    Nu anar jag att Kinberg Batra inte egentligen menar vad hon säger, utan att det mer far retorik som passade bra att få ur sig just efter händelserna i Paris. Den sortens politik tycker jag är skit.

    SvaraRadera
  31. Personliga angrepp på medkommentatorer undanbedes, liksom angrepp på folkgrupp
    eller kränkningar, av andra djur.


    "Såsom visande av ogrundade
    förnedringar av djur som påstås
    påsättas av profeter som
    tillåtes att visas av annan
    Profet." "I upplysningssyfte."

    SvaraRadera
  32. Tycker ändå att yttrandefriheten känns hotad på allvar i Sverige: den "hängivna" bloggcensuren på många ställen plus den politiska inställningen att yttrandefrihet är en slags lyx småfolk hitills fått unna sig; den dagen "nya EU-order" anländer, då stor-Germania ska förverkligas, kan allt bli annorlunda & blågula politiker kommer antagligen att bli "bäst i klassen" när så sker? Och högerextremister pratar "kultur" istället för "ras" när yttrandefriheten beskurits: innebär det ett hinder för deras framfart i parlamenten? Verkar inte så..

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.