fredag 16 januari 2015

Apropå återvända idéer om allmän värnplikt

På väg till Nyhetpanelen i SVT igen - blir väl prat om bland annat partiledardebatten och det faktum att kvinnor försvunnit från skolans historiaböcker. Vandrar över Karlaplan, möter en glad figur som var i Sälen på Folk och Försvar - hen känner att det blir mer pengar till militären och lutar åt ett medlemskap i Nato. Vi människor blir glada av olika saker. Kom att tänka på den här: 
Lås era dörrar!
Friden är slut!
Vapenvägraren har sluppit ut!
Tänk om han kommer där,
kristen och galen,
och vägrar att anfalla
folk på centralen.
Tage Danielsson

Tillägg: Så här blev det...
 

31 kommentarer:

  1. Idag låter det så här:
    Öppna era dörrar och sinnen!
    Fredens religion har kommit till Sverige!
    Släpp ut jihadkrigarna!
    Tänk om de inte vore i Syrien, Irak och Europa
    islamister och okränkbara,
    och inte anfallit folk i såväl ökenstäder som världsmetropoler.

    SvaraRadera
  2. I Panelen talade ni bl.a. om Israels vägran att ta emot Margot Wallström i hennes roll som utrikesminister. Orsaken skulle vara att Sverige har erkänt Palestina som stat, och att det var ensidigt.

    Häromdagen hörde vi Jan Björklund påpeka detta med ensidigheten, och att det var ett förhastat beslut.

    Tänk, jag som trodde att Sverige hade erkänt även Israel, och detta för mycket länge sedan.

    Gt

    SvaraRadera
  3. Håller med Ursula Berge. Det är inte folkets historia som berättas. Det är politikernas och de före detta politikernas. Det är det som skrivs in i historieböckerna.

    Nu så finns det väl snart inga böcker och inga pappertidningar heller. Inte heller några tyckare eller politiska nördar, som tyckareliten gärna tar patent på att vara. Vi andra är något man talar till men inte gärna med. "De" tror kanske att vi inte ser så mycket.

    Hörde att Hans Linde i senaste debatten talade om att en stor miljötidning ska upphandlas en gång om året. Hoppas jag hörde fel. För att platsa i den måste man nog låta som Steg 3? dvs t.ex. Rockström eller MP. Inte kan man hoppa till steg fem, steg 6. Utan tillräckligt stort underlag dvs. människor.

    Håller även med Birger. Det skiljer inte så mycket mellan partierna. Nästan inget alls.

    Lite lustigt att med morgonkaffet i handen konstatera att det gäller även panelen. Som alltid rörande överens om ett parti. Behöver inte nämna vilket. Men hugger man av en arm, kan man få fantomsmärtor. Gäller även partier. Får väl önska alla kommande paneler och politiker "lycka till" med att ge mer eld till brasan. Som sagt det är inte folkets historia som berättas. För ser man till senaste valresultatet så skiljer dessa historier sig åt.

    Kanske kan man tycka att sådana som t.ex. jag gör det. Ger eld till brasan... "Kanske" är det rätt eller delvis rätt. Men vi må var och en göra det vi finner bäst. Pest eller kolera. Inget kan få mig att sluta hoppas på Enhet, så att alla pusselbitar till sist faller på plats. För jag anser att suveräna stater först måste till. I EU säger man att det finns inga sådana.

    Så först kaos...

    ballahu, finns det någon fredlig religion? Eller vetenskap? VET.skap Hör väl inte in men att se en forskare förringa alternativ medicin helt är sorgligt. I detta fall skulle vi gott kunna gänga oss med det övriga Europa t.ex. Tyskland. Vi är ju som ler och långhalm i det mesta.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Gt. Det är väl bara att instämma med Ursula Berge. Det finns de som inte vill det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Nato ..Nej Tack!

    En fråga till dig Birger och er andra är åsikter om arbetet och inriktningen som Dr. Karl-Henrik Robèrt och "det naturliga steget" jobbar efter ... om jag förstått det rätt har ca 80 svenska kommuner anammat konceptet och kallar sig Eko kommuner! Jag blir dock inte riktigt klok på om det är ett koncept som försöker sig ha "grön hållbar tillväxt" eller ett koncept är emot tillväxt...Anders Wijkman från steg3 är har ju varit inblandat på nått hörn..Anyone?

    SvaraRadera
  6. "Nato, nej tack!" Håller med. Det vore väl smaskens för Nato att inte bara tillåtas öva i Sverige, utan även kunna sätta upp t.ex. avskjutningsramper riktade österut. Det är så viktigt att ha en tänkt fiende, det är som ett elixir för näringsliv och "politikerbransch".

    Gt

    SvaraRadera
  7. Tips: En story som inte nått sverige ännu.

    Irak och Abu Ghraib Whistleblower. Radio med Greg Ford. Börjar ca 30 min in.
    https://www.youtube.com/watch?v=8QwXL6cuSvk

    SvaraRadera
  8. Lisbeth!

    Var inte orolig, det finns många unga som är intresserade av världen och dess utveckling. Och att vara nörd är positivt idag  Själv är jag inte politiskt aktiv men väldigt intresserad av utvecklingen i världen och vill gärna påverka den på ett bra sätt.

    Speciellt intressant är det alltid att ifrågasätta allt som vi intuitivt tycker är som det ska. Våra stora system som vi inte ens tänker på att det kanske är där problemet ligger, inte i de specifika frågorna som det debatteras om i politiken. Kan saker och ting vara på ett visst sätt för att vi har satt ramar och normer som håller oss på en plats oavsätt hur mycket vi vill därifrån.

    Varför ska vi gå med i nato? Hur skulle det påverka Sverige och våra grannländer? Vad är det egentligen en utredning om förutsättningarna för natomedlemskap är tänkt att reda ut? Är det hur vårt samarbete att föra krig ska bli bättre eller är det förutsättningarna för en fredlig framtid som är tanken? Är det inte väldigt vanligt att det är beställarens syn som senare speglas i svaret? Kommer man att ta upp andra alternativ till den militära utveckling och jämföra de med nato-alternativet?

    Det är frågorna som jag håller högst. Sen får man hoppas att man är öppen nog för att ta in svaret man hittar. Detta gäller självklart allt från politik och skola till medicin och droger.

    Det finns ett intressant TED-talk om just medicin: https://www.ted.com/talks/mark_plotkin_what_the_people_of_the_amazon_know_that_you_don_t/transcript?language=en#t-71931

    Ett litet utkast: "You didn't go to medical school, did you?" The shaman said, "No, I did not." He said, "Well, then what can you know about healing?" The shaman looked at him and he said, "You know what? If you have an infection, go to a doctor. But many human afflictions are diseases of the heart, the mind and the spirit. Western medicine can't touch those. I cure them."

    SvaraRadera
  9. Lite besynnerligt att det verkar finnas stater landet avlång närmast MÅSTE hålla sig väl med, oavsett hur dessa beter sig, vilka "fasoner" som än visas upp? Borde man inte hänga upp en väggbonad på UD där det står: "Passar det inte slipper ni"? Gissar att ett sådant "tilltag" skulle utlösa ramaskri bland inhemsk skrivande elit, där det verkar finnas stater som "måste behagas" intill det rimligas gräns & även långt bortom, av rent "mystiska" skäl (icke-rationella anledningar).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. Vi har ju ambassad i Nordkorea trots att deras diplomater sysslat med både koppleri och knarklangning här i Sverige. Men att hålla dörren öppet för dialog är viktigt, inte bara för Sverige utan även andra länder.

      Radera
  10. Hjälp.......
    http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/kommun-hjalper-is-krigare

    SvaraRadera
  11. I vissa fall borde nog dörren bara slås igen definitivt med en torr smäll. Tycks fortfarande finnas en löjlig längtan hos många att få vara "världssamveten som ställer till rätta det andra återkommande bombar i småbitar", även på värdighetens bekostnad..?

    SvaraRadera
  12. Bongo, Jo visst är det beställarens syn som senare speglas i svaren. Är inte speciellt orolig. Förväntar mig allt mer kaos.

    Brukade tänka att Linus på linjen han går rakt fram och väjer inte. Tänker tvärtom idag. För att kunna bibehålla sin raka linje konsekvent måste man "vika av". I annat fall tappar man den lätt på vägen.

    Tack för ditt utkast. Vi får se hur det blir. EU kräver att vi bestämmer oss. Önskar att vi kunde avgjort det själva i lugn och ro. För visst vore det sorgligt om alternativmedicin dissas. I många andra länder ser de alternativmedicin som ett komplement.

    Ang. Nato igen, Det är väl sexklövern som kommer att utreda varför eller om en utredning ska till om NATO. Vi kommer "nog" att få höra en hel del om det.

    Det är sorgligt att Israel inte håller dörren öppen för dialog. Det är inte vi som stängt den. Synd att t.ex. Jan Björklund är så ensidig.

    Ang. ungdomar har för mig att SDU vill erkänna Palestina och att det inte uppskattats.
    Ungdomsförbunden hör man inte mycket om. Det är ändå ungdomarna som är framtiden.
    Men det är roligare och intressantare med moderpartiernas käbbel. Sedan så kan ungdomarna käbbla de med. Det har vi varit noga med att lära ut.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Intressant läsning kring hur snabbt MP blev korrumperat när de kom åt regeringsmakten

    http://www.dagenssamhalle.se/kronika/sa-moerklaegger-regeringen-statsradets-resor-13131
    http://www.uvell.se/2015/01/15/regeringens-m%C3%B6rkl%C3%A4ggning-25034152

    Eller för att travestera Shakespeare; "Something is rotten in the state of Sweden".

    SvaraRadera
  14. @Bend Over
    Vi har en USA-ambassad i Sverige också fastän USA har startat 201 AV 248 krig i världen efter andra världskriget (och fan vet hur många "färgrevolutioner" genom Soros NED etc)

    SvaraRadera
  15. Så sant, Lisbeth, det skiljer just ingenting av vikt mellan partierna. Det som de tvistar om verkar vara av ungefär samma grad som kan förekomma inom ett och samma parti.

    SDU tycks vara det ungdomsförbund som skiljer sig mest från moderpartiet (möjligen är Röd ungdom vassare). SDU har haft en motion på SD:s kongress, eller de kanske säger Landsmöte, där man ville förbjuda minkfarmer, alltså helt i linje med Djurens Rätt. SD avslog motionen förstås, för deras gubbar gillar föga det gröna tänket. Men SDU kan nog med tiden ändra partiets kompass.

    Gt




































































    SvaraRadera
  16. Gt, Det är intressant att titta på ungdomsförbunden! Ungdomarna är den närmaste framtiden. MP:s t.ex....De skulle kunna vrida MP och moderpartiet tillbaka lite. Men de verkar väldigt anpassade.

    Kommer det tillåtas med ändrad kompass.
    Moderpartiet med sitt tänk annars kring nationalstater borde väl snarare om de höll sin linje hålla med SDU. Men det gör de inte. Då måste andra intressen ha tagit vid. Eller så är de omedvetna om att de avvikit från linjen. Eller något annat.

    Partier blir "korrumperade" när de når regeringsmakten. Kanske inte så konstigt, man måste spela inom nuvarande system. Annars blir man förmodligen inte långvarig. Det fungerar inte så bra att spela fotboll med puck.

    Avundas inte våra politiker. De har ingen lätt uppgift framför sig. Vi får hoppas att de reder upp det något sånär. För annars tar något annat över. Kaos är ingen bra grund för omställning.
    Menar verkligen när jag skriver, att jag önskar dem lycka till för alla vårs skull.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Lisbeth.
    ... Kaos är ingen bra grund för omställning. ...

    R. Men det är vad vi har!

    Men om vi nu har blivit en del av ett Globalt Dårhus som jag brukar säga, nu och då, och säger att en lösning är att
    tillsammans bygga nytt, så tror
    ni mycket hellre på
    en pratmakare som BS :-) FÖR
    att det, är såå mycket bekvämare!!!

    Roland

    SvaraRadera
  18. Påvens uttalande kanske räddade Vatikanen från en attack.

    SvaraRadera
  19. Men snälla Roland, Vadå pratmakare... Både du och jag har likt en fågel häckat i denna holk (Birgers blogg) länge. Med andra ord vi har byggt bo i hans observationsholk! Kan tyckas fräckt om man inte uppskattar honom?

    Kan bara svara för mig själv, har gjort det för att här finns mycket bra att observera. Tack Birger Schlaug! Bra och roligt att just du! fick samtala kring, att kvinnornas historia ännu inte är skriven. Just du slumpen...?

    Det är kaos! Ska alla gå ut och demonstrera? Vara tydliga måltavlor för varandra. Ja så kan vi lösa befolkningsfrågan.

    Nu så blev det inte ett omval. Trots att Löfven ett tag tyckte att folket i ett svårt parlamentariskt läge, ska få säga sitt. Eller sa sig tycka.

    Med handen på hjärtat så här i efterhand, visst har han svikit folket! Personligen så anser jag att det är fler än SD:s väljare som tycker det. För det hör och ser jag. Hör hårda ord om decemberöverenskommelsen också. Den som kallas DÖ...

    Vad kan vi andra pratmakare göra, annat än att önska andra pratmakarna (politiker) och avdankade politiker lycka till? Det är lättare för t.ex. mig och kanske för dig? Vi sitter inte med en rad EU direktiv i knät.

    Men å andra sidan man blir inte politiker under pistolhot...
    Man väljer själv! Antar att man då tror sig veta något mer. Det är detta mer jag har så svårt för att uppfatta.

    Men om ingen ville bli politiker då...

    Det är klart att vi bör önska dem lycka till om vi inte gillar kaos.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  20. Jag tror vi ser problemet från vitt skilda perspektiv. Där du/ni ser att ungdomar inte längre vill bli politiker eller hörs ifrån sina ungdomsförbund ser jag att de upplever att lösningen inte längre är solklart en politikerlösning.

    Det är att vi inte har någon makt att påverka oavsätt om vi är politiker eller inte. De börjar se att vår demokrati inte är så demokratisk som det sägs. Att vi ska välja ett parti var fjärde år och sen bara lydigt godta allt som händer är inte framtiden för demokratin. Den måste ändras så att folket får mer att säga till om.

    Politiker är självklart en viktig del i åsiktbildandet och styrandet av vardagen men de ska inte kunna ta viktiga beslut mot folkets vilja.

    Så avsaknaden av röster från unga politiker kan kanske bero på att synen på politik som ett korrupt spel som spelas över våra huvuden gör att åsikterna kommer på andra forum än de traditionellt politiska.

    SvaraRadera
  21. Bongo, Nej då tror du. för jag instämmer. Men nu har vi det här systemet med politiker. Tycker det är roligt att iaktta ungdomsförbunden och se vilken påverkan de har från oss "vuxna". Vi lever i en skendemokrati. En del ungdomar ser säkert det du ser. och en del vuxna. Andra gör det inte.

    Det finns säkert flera skäl till "avsaknaden" av röster från unga politiker. Ett kan vara att vi vuxna inte alltid är så intresserade av vad de har att säga. De ska ju som "vi" säger bli torra bakom öronen först.

    Lisbeth

    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Ursäkta missen två "Lisbeth":) du ser vad mästrande vi "vuxna" kan vara.

    SvaraRadera
  23. Viktigt område, tycker att många nyanser lyfts i nedanstående inlägg

    http://genusdebatten.se/historierevisionism/

    SvaraRadera
  24. Lisbeth. Pegida sägs ogilla partisystemet. Därför protesterar de även mot politikerväldet, om jag tolkat dem rätt.

    Det finns ju flera strömningar som ifrågasätter partisystemet. Syndikalisterna är ett annat exempel. Tregreningstanken, som drivs av antroposoferna, är ett tredje.

    Gt

    SvaraRadera
  25. Gt, Vet inte mycket om Pegida. Men av det lilla jag läst och hört, så sägs medelklassen utgöra en stor del. Eller den tidigare medelklassen rättare sagt... Så de kritiserar väl bristerna i systemet, mer än själva partisystemet och vill därför se mindre korrupta politiker? Omförhandling med EU, avskrivna lån och annat.

    Bör vi förväxla själva ifrågasättandet av partisystemet med det framväxande prekariat som vi nu ser växa fram? Det som tvingar fram ett annat system på sikt.

    Den växande medelklassen eller tidigare medelklassen, hur ska politikerna handskas med dem? Vi ser inte så mycket av det här hemma ännu.
    Hur handskas med dem, som är vana att tidigare ha haft det mycket bra ställt materiellt?
    De som tror att evig ekonomisk tillväxt är möjligt bara man byter färg eller parti. Eller med dem som förlorat jobb och hus och hem.

    Syndikalismen anser väl att t.ex. ett företag ska ägas tillsammans. Att arbetare och "intelligensarbetare" ska äga det tillsammans. Men även då uppstår problem. Om den tidigare medelklassen antas ha samma lön som kroppsarbetare så får man anta att det uppstår "gnissel". Samt vem vill utbilda sig till t.ex. lärare, läkare?

    "Vi" tror ju att vår klasstillhörighet är våra jobb.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  26. Kan tillägga att det är "klass" på den romska "tiggaren" utanför den butik jag handlar i. "Jag kan skotta snö" och egenhändigt gjorda träslevar till salu. Men även om hen inte kunnat allt detta. Ligger värdet i vad en människa kan prestera? Jo enligt det nuvarande politiska partisystemet så är det så.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  27. Lisbeth. I Tregreningen tals om lön efter behov. Det förutsätter en utvecklad moral så en inte missbrukar förtroendet.

    Åtminstone förr hette det att t.ex. Waldorflärare hade sådan lön. Om en var familjeförsörjare så fick man i princip ut mer lön än den som var singel.

    Gt

    Gt

    SvaraRadera
  28. Man blandar inte "en" och "man", Antingen eller. Jag missade alltså.

    Gt

    SvaraRadera
  29. Gt, Lön efter behov det låter sunt. Kanske om 500 år. Eller på en annan planet. Vi får ha tillförsikt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  30. Lisbeth

    Det är precis det jag tänker på, att vi har det här systemet. Ska man engagera sig i ett system som upplevs som föråldrat och kämpa för att det ska fungera eller ska man engagera sig i att förändra systemet så att det växer fram något bättre. Båda behövs självklart men om andelen aktiva för förändring är samma blir det självklart mindre personer i varje. För att inte tala om alla intresseorganisationer som många engagerar sig i. Det finns alldeles säkert många fler orsaker, detta är inget jag har undersökt och har säkert fel i en del. Men mina kunskaper i hur människor fungerar säger mig i alla fall att många inte blir engagerade om man känner att man inte kan påverka något och det är väldigt svårt i dagens system.

    Tänk vad många saker i samhället som hade förändrats snabbt och lätt med direktdemokrati. Gifter i leksaker. Tycker vi det är bra att det finns? Nej. Kan vi göra leksaker utan gifter? Ja. Och så är den frågan avklarad.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.