tisdag 28 november 2017

MP:s utrikespolitiska talesperson: "Miljöpartister på höga positioner har tydliga kontakter med främmande makt!"

I skuggan av Metoo har Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar på Facebook skrivit att det finns personer på höga positioner i partiet "med tydliga kontakter hos främmande makt" som försökt stoppa henne i provvalet till riksdagslistan.

Pernilla Stålhammar talar om nationellt säkerhetshot..


Den främmande makten skall vara Ryssland.

När ett riksdagspartis - tillika regeringspartis - utrikespolitiska talesperson antyder att hon motarbetas av partikamrater med höga positioner med otillbörliga kontakter med Putinregimen borde förstås språkrören kommentera detta och se till att partiet tar detta på allvar.

Pernilla Stålhammar valdes av Miljöpartiets riksdagsgrupp till utrikespolitisk talesperson efter det att Valter Mutt hamnat i onåd efter  öppen kritisk av att MP ställt sig bakom bland annat värdlandavtalet med Nato och CETA-avtalet.

Att anklagelsen inte väckt mer uppmärksamhet kan möjligen bero på att den tas upp i ett inlägg som främst innehåller ett engagerat  - och synnerligen intimt privatiserat - karaktärsmord på en person som Stålhammar haft en relation med och som varit henne politiskt behjälplig inför förra riksdagsvalet.

Detta är samma person som tidigare i medieartiklar anklagats för "otillbörliga kontakter med främmande ambassad"  - uppgifter som Pernilla Stålhammar nu skriver härrör från henne. Partiledningen har (avslöjar Aftonbladet)  uppmanat riksdagsledamöter att inte prata om detta vare sig utåt eller inom gruppen.

Nu handlar det alltså inte enbart om en tjänsteman i partiet utan om flera personer "på höga positioner" som också uppges ha kontakter med Ryssland.

Med höga positioner kan väl snarast menas personer i kretsen statsråd, statssekreterare, partiledning, gruppledare i riksdagsgruppen eller motsvarande i MP:s Stockholmsavdelning - det är i provvalet till Stockholms riksdagslista som Pernilla Stålhammar syftar på när skriver att hon motarbetats.

Partiledningen tycks medvetet valt att mörka.Varför? Vill man skydda partiet, sin utrikespolitiska talesperson eller enskilda beslutsfattare på höga positioner?

Pernilla Stålhamnars uttalade måste tas på allvar. Partiledningen har ett ansvar att inte gömma undan frågan i hopp om att den skall försvinna medan samhällsdebatten nästan helt handlar om profiler, genier och icke-genier som har tillåtits bära sig åt i den patriarkala norm som dominerar.

Att lämna anklagelserna outredda, eller påstå att "hon menar det nog inte bokstavligt", är vare sig schysst mot Stålhammar eller de som kan omfattas av anklagelserna.

Rent partistrategiskt vore det dessutom olyckligt om frågan dyker upp veckorna före valet - inte minst om partiet ligger kring 4%.

PS!
Hur ser då min egen relation till de inblandade ut? Pernilla Stålhammar jag har jag aldrig träffat - nu har hon tillsammans med Maria Robsahm  (tidigare känd som Maria Carlshamre. välkänd journalist och "politisk vilde" i EU-parlamentet invald för Folkpartiet) startat gruppen #allavi.

Den utpekade tjänstemannen, som Pernilla Stålhammar haft en relation med, var jag med och anställde till MP:s informationsavdelning under mitt sista år som språkrör - vilket var sjutton år sedan. Har jag varit med att anställa någon som blivit spion så vill jag fan i mig veta det, inte höra rykten och krav från partiledning om att ingen bör tala om det med motivet "ingenting blir bättre av det". Vädra ut! Nu! Vilka i höga positioner - Fridolin, Lövin Ferm, Lind eller vilka?? - avses som gående Putins ärenden? Om inte annat så bör nästa års MP-kongress få möjlighet att sopa bort quislingar från höga positioner - förutom att väljare bör få klarhet i att de inte riskerar välja in personer med dolda avsikter.