söndag 9 november 2014

SD lär inte rädas nyval

Flyktingströmmarna ökar. Bara till Sverige förväntas komma 100 000 nästa år. Bostäder fattas, kravet på skolorna ökar, kommuner som tar sitt ansvar går på knäna medan ett antal moderatdominerade kommuner smiter undan. Lägg till det att det i snart sagt varenda litet samhälle i Sverige sitter slitna människor med sina pappmuggar utanför Coop, Ica och Hemköp. 

Människor har ett helvete, förnedras, sitter med sina pappersmuggar och ber om några kronor på flykt från rasism och diskriminering i EU-länder. Andra flyr från våld, krig och vanvett med målet att överhuvudtaget få överleva ett tag till.

De enda som ser ljust på situationen lär vara Sverigedemokraterna.  SD har fått en plattform som de förstås funderar på att nyttja på ett för dem själva bästa sätt. Nyval lär inte vara något som skrämmer dem. Med eller utan Jimmie Åkesson som frontfigur.

Jag tänker på detta när vanligtvis synnerligen kosmopolitiska och invandringspositiva människor i umgängeskretsen plötsligt började vrida på sig. Det började med att Gustav Fridolin meddelade att barn som följer med tiggare till Sverige ska få tillgång till skolundervisning - goda lärare i min umgängeskrets började skruva på sig och fundera över hur klasserna skall fungera, hur lugn skall kunna uppstå, hur de skall orka med än mer förändringar och flöden av elever.

Det fortsatte häromdagen när justitieminister meddelade att de 100 000 flyktingar som förväntas "ändå bara utgör 1 procent av Sveriges befolkning".

Såväl Gustav som Morgan har moraliskt och sakligt rätt. Varje barn har rätt till utbildning, det är bara 1 procent av Sveriges befolkning. Problemet är att moral och saklighet inte är detsamma som politik och människors känsla av att bunken av problem känns överfull.

Bunken är inte överfull av problem i Sverige sakligt sett, konsumtionen väntas stiga än mer, de flesta har mer pengar i plånboken är någonsin, många unnar sig resor som de inte ens vågat drömma om för tjugo år sedan. Ändå känns bunken full för många. Vad det egentligen beror på kan diskuteras -  kanske beror det helt enkelt på att vi vant oss vid en livsstil som utgör en parentes i människans historia, kanske beror det på att vi fått för oss att vi alltid skall bli rikare och rikare, få tillgång till mer och mer, känner behov av att ständigt uppfylla begär snarare än behov, matas av livsstilspropagandan i form av reklam som ständigt uppmanar oss att inte vara nöjda med det vi har. Irrationellt på många sätt.

För en del beror det förstås på att deras personliga bunke faktiskt är full också rent sakligt - Alliansens arbetslinje tvingade ut redan drabbade människor i ett än värre skuggland i tron att de då skulle jaga jobb för att hitta de jobb som inte finns...

Men bunken känns uppenbarligen full även för andra. För den goda läraren som i den praktiska vardagen skall möta än större flöde av elever, för den goda politikern som vill ta sitt medmänskliga ansvar, för den goda medmänniskan som grämer sig över pappersmuggar som sträcks mot dem tio-tjugo-trettio gånger om dagen. Bunken blir full, känns det som. Jag kan förstå det. Trots att bunken för dem som tigger för att få mat för dagen, eller flyr för att kunna leva en dag till, är fylld över alla breddar. Inte bara känslomässigt, inte bara irrationellt - utan högst reellt.

Att SD skulle lyckas få en femtedel av rösterna i ett nyval håller jag inte för uteslutet. Att de skulle bli större än moderaterna är inte en främmande tanke. Kanske till och med större än ett krackelerande löfvenskt socialdemokratisk parti. Inte för att de som skulle rösta på SD gillar deras politik, tror på deras ekonomiska program, accepterar partiets ofta vulgära framtoning. Men någonstans blir bunken full och så länge inte övriga politiker förmår hantera detta, utan snarare bagatelliserar denna känsla - på grund av bristande retorisk analys? - så bäddar man för SD.

Till slut hamnar man i frågan: när leder goda avsikter och medmänskliga värden till att människor som upplever att bunken är full vänder sig till dess motsats? Något svar har jag inte. Men en känsla: skall Gustav och Morgan och de andra klara det här måste retoriken förändras. Inte bagatellisera, se de vars bunkar känns fyllda. Lyckas man inte - hur det nu skall gå till - kommer politiken i Sverige redan innan nästa ordinarie val  bli något helt annat än vad Gustav, Morgan och de andra egentligen vill.

Och vem vet vad som rör sig i den socialdemokratiska myllan - kunde den av så många aktade Ingvar Carlsson plädera internt som han gjorde innan Luciabeslutet så kan nästan vad som helst finnas i den myllan. Lägg till det att en opinionsmätning i somras gav resultatet att 62 procent av moderaternas väljare vill förbjuda tiggeri. Ett nyval skulle kunna medföra att S och M - med argumentet att Sverige är i ett svårt läge och i en parlamentarisk kris - bildar regering medan de mindre borgerliga partierna samt MP och V protesterar mot den då förda flyktingpolitiken.


Förmodligen hade jag inte haft något bättre än de nuvarande politikerna att säga eller göra om jag fortfarande varit politiker. Man är fast i system och strukturer - det är lättare att sitta vid köksbordet och skriva dagens blogginlägg eller sitta i tevesoffan och tycka till utan att behöva ta ansvar. Det skall erkännas. Det är svårt att vara Gustav och Morgan och de andra. Antar att sömnlösa nätter inte är något ovanligt. Om det är ovanligt så är det oroande tecken...

Det enda jag ser att jag, om jag varit statsråd, kunnat göra är att släppa det diplomatiska snällpratet för att istället skapa dålig stämning genom att råskälla på de EU-länder - som t ex Finland - som kryper undan sitt ansvar. Jag skulle kanske förstöra stämningen vid middagarna, få finska och andra ministrar till ovänner som vänder sig bort under minglen. Få stå ensam i ett hörn så där som politiker i karriären inte vill... Men god stämning under kristallkronor och trevligt småprat under mingel är ingenting värt när det mest bygger på strävan efter personlig bekvämlighet.

Fast jag kanske har fel. Kanske beror min inställning på att jag aldrig känt mig så hemma i de där sammanhangen. Att jag inte har förmåga att se upp till de upphöjda. Att jag bär på en oförmåga att se annat än teater när de upphöjda träffas. En brist förmodligen. Kanske byggd på fördomar och missuppfattningar av vad jag sett och upplevt.


Tillbaka till Sverige: För mig är inte SD bara sämsta alternativ när det gäller deras kärnfråga, utan i många andra frågor också. Klimatförnekelsen har fotfäste i det partiet, de helt verklighetsfrämmande budgetförslagen som utgör retorik eftersom man vet att man inte behöver genomföra dem. I fråga efter fråga är SD motsatsen till det jag anser. Partiet borde ses som ett parti vars hela politik bör granskas på samma villkor som man granskar andra partiers politik.

Det lustiga i hela denna historia är att såväl Alliansregeringen som den rödgröna regeringen har intagit en mer flyktingvänlig politik än vad som skett om inte SD funnits... Jimmie Åkesson har varit förutsättning för att S och M plötsligt lämnat sitt förflutna som riksdagens motståndare till human flyktingpolitik.

Jag kan tänka mig att såväl Alliansregeringen som den nuvarande rödgröna regeringen hade varit mycket, mycket hårdare i EU-sammanhang - när det gäller att alla EU-länder skall ta sitt ansvar - om man inte riskerat att få etiketten "närmat sig SD" på sig. Man har varit så mån om att hålla rågången till SD att varje antydan om minskat ansvarstagande för flyktingsituationen blivit en omöjlighet. Vi som gillar en human flyktingpolitik har SD att tacka för mycket! De som röstat på SD har gjort Sverige till landet som tar emot flyktingar på ett sätt som andra länder inte gör.


Det originella i situationen just nu är att det är en miljöpartistisk biståndsminister som föreslår att alltmer pengar från biståndet skall användas för flyktingmottagning i Sverige. Det vill säga sådant som MP kraftfullt motsatt sig i opposition. Än mer originellt lär det bli när den gröna biståndsministern - uppmanad av Löfven - kan bli den första som motiverar en strängare flyktingpolitik med att pengarna "i detta exceptionella läge" kan göra mer nytta i flyktingläger än för att ta emot ett jämförelsevis litet antal flyktingar i Sverige. Vad så säker, argumentet kommer... Frågan är om moderater och folkpartister  kommer före eller inte.

Kanske är det lättare för en grön biståndsminister att driva en sådan omstrukturering, precis som det varit lättare för en sådan att driva igenom att flyktingmottagning skall finansieras med biståndspengar. Alla vet att det inte beror på xenofobi, flyktingmotstånd eller på den människosyn som präglar många sverigedemokrater. Kanske är det lättare för de goda att göra det onda, som någon sagt i ett helt annat sammanhang.

Vi måste nog förstå att Sverige, Europa, världen står inför problem - flyktingar, religiöst motiverade krigshandlingar, klimatkaos - som gör att mycket av det vi vant oss vid kommer att förändras. Den som tror att detta går att genomföra på ett humant sätt utan att en större del av ekonomin underställs demokratiskt fattade beslut på nationell, europeisk och global nivå har nog inte förstått någonting. Den privata konsumtionen får maka på sig, de offentliga investeringarna och trygghetssystemen får prioriteras.

Annars ligger vi risigt till när det gäller såväl sociala anständighet som planetens förmåga att härbärgera 10 miljarder människor.Tror jag. Vid köksbordet. Vilket ju är lätt gjort.

Undrar vad Gustav och Morgan säger vid sina köksbord. Och om de är trötta efter ännu en sömnlös natt. Jag hoppas att de hittar såväl en bra modell för att stå upp för en flyktingpolitik - som gör att vi såväl slipper skämmas för vad riksdagen beslutar - som gör det möjligt att umgås med vänner som förblir icke-sverigedemokrater.

141 kommentarer:

 1. Utmärkt att den komplicerade frågan om flyktingmottagande tas upp på bloggen.

  Själv tänker jag att vi svenskar har en plikt att satsa ekonomiska resurser från privatekonomin till det som gynnar kommande generationer och utsatta människor i dagens värld.

  Men när det gäller flyktingfrågan är det inte självklart att resurserna ska satsas i så hög grad i Sverige att man även börjar ta medel från biståndsmedel för att göra detta.
  Även andra varianter måste övervägas.

  Mitt intryck är att bakgrunden till den nuvarande flyktingpolitiken är att alla partier har sådan beröringsskräck med SD att man lätt tänker att den politik som är motsatsen till SD:s är den bästa.

  Vilket leder till paradoxen att att SD ändå har inflytande genom att de andra partierna formar sin politik utifrån att vara motsatsen till SD:s. En strategi som knappast fungerar i längden.

  Och när blir de goda föresatserna sin egen fiende? Visst låter det humant med sjukvård för papperslösa och skolundervisning för utländska tiggares barn, men indirekt får vi då en sorts andra klassens "medborgare" i landet - hur bra blir det egentligen?

  Kanske är svaret att fördelarna är större än nackdelarna, men frågorna måste ses som legitima att resa.

  Så i längden måste man våga tänka mer fritt i dessa frågor i den anda som dagens blogginlägg manifesterar.

  Om allt som är lite utanför gällande politiska linje avfärdas med att "Det låter som SD", "Det där gynnar bara SD", får vi ingen konstruktiv debatt. Istället blir det beröringsskräcken med SD - stämplandet av vissa ståndpunkter som inte värda att diskuteras med hänvisning till att de i någon grad har likheter med något som SD uttryckt - som bestämmer debattens utformning.

  Vilket i längden inte kan skapa en politik med stor folklig förankring.

  SvaraRadera
 2. Det svåraste problemet är att kombinera den svenska arbetsmarknaden, byggd på den solidariska lönepolitikens princip om lika lön för olika arbete, med inflödet av stora mängder människor som inte kan prestera på ett sätt som kan motivera löner till det som blivit svenska "minimilöner". En tiggare i Sverige idag tjänar kring 4000kr per månad. Alltså mindre än en kinesisk industriarbetare. Ändå kan vi inte erbjuda dem arbete i industrin i Sverige. Alternativet blur då att fortsätta tigga.
  Ett annat problem är att svensk lagstiftning förbjuder bostäder som de fattiga skulle ha råd med. Alternativet blir att sova under en pressening och bajsa i parken.

  De fattiga är här. De val vi har är:
  Anpassa samhället efter det
  Göra oss av med de fattiga

  SvaraRadera
 3. Låt varje skattekrona gå till det som det är ämnat för. Till barnen, till de äldre, till flyktingarna, till de sjuka osv.
  Låt de inte försvinna och bli till siffror på konton i skatteparadis.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Birger,

  Hur många artiklar har inte jag genom åren formulerat med liknande innehåll som i din text ovan, och refuserats. Ord som ”främlingsfientlighet” och ”rasism” var de stämplar man fick till svar, eller tystnad. Ord som förgiftat debattklimatet under decennier.

  Jag har gång på gång hävdat att SD i huvudsak är en skapelse av riksdagens övriga partier. Utan dessa partiers feghet, antiintellektualism och rädsla (för att själva stämplas!), hade SD fortfarande varit ett litet nazianstruket parti och utan plats i riksdagen.

  I årets val sprängdes alla fördämningar. Flera av mina vänner och ”bekantas bekanta” röstade på SD. Inte för att de är främlingsfientliga eller rentav rasister, utan därför att de anser att måttet är rågat: ”Sverige kan inte ta emot all världens flyktingar.”… ”Vi har enorma problem utan den stora invandringen.”… ”Politiken är totalt ansvarslös.”

  Det finns en gräns och den har överskridits, anser alltfler. Men det bara fortsätter. Flyktingar plus anhöriga innebär ett helt Malmö på två år, sedan ytterligare ett Malmö, osv. Redan idag upplever många svenskar i ursprungsbefolkningen sig som främlingar i sitt eget land, känslor som endast SD hyser förståelse för. En majoritet av befolkningen anser att invandringen är för stor. SD anses dessutom ha den bästa migrationspolitiken.

  När resurserna är slut så är de slut. Men då ska det byggas bostäder och ordnas med skolundervisning, för att inte tala om sjukvård, äldrevård och kriminalvård. Men allt detta är ju resurser som ett växande antal inom ursprungsbefolkningen fått klara sig utan länge just på grund av bristande resurser. Stor invandring innebär inom begränsade tidsramar diskriminering av ursprungsbefolkningen.

  Retoriken bland ledande politiker måste förändras, skriver du. Som om det skulle räcka. Det går ju inte att prata bort verkligheten, hur vältalig du än är. Valet 2018 är tänkt att bli SD:s verkliga genombrottsval. Då om inte förr kommer en politisk kursomläggning lika säkert som amen i kyrkan. Sannolikt har dock de övriga partierna dessförinnan "närmat sig SD". Massinvandringen kommer inte att kunna upprätthållas. Och i nästa val kommer MP att åka ur riksdagen.

  SvaraRadera
 5. Vänta, backa ett steg! Om man okritiskt accepterar att varje person som kommer till svenska gränsen och slänger sina handlingar är en flykting från krig och elände, om man hävdar att varje tiggare tigger pga ofrivillig fattigdom ... ja, då öppnar man ju för exempelvis sd att ställa just de kritiska obehagliga frågorna. Det börjar brista i samhällets tålamod, ännu så länge är det i liten skala att utländska tjuvar och tiggare blir påhoppade, men vad händer om nuvarande politik fortsätter? Organiserade grupper som 'rensar upp bland slöddret'? Är det rimligt att släppa in mängder av folk varom vi inte vet någonting annat än vad de själva uppger, är det rimligt att släppa in trasproletärer som tänker fortsätta vara trasproletärer? Är det rimligt att ta in folk som faktiskt är fientligt inställda till mycket av det som det moderna, individualistiska och sekulära svenska samhället håller högt, och som inte bara isolerar sig gruppvis utan försöker tvinga det omgivande svenska samhället att godkänna och anamma deras normer? Genom att inte kunna ge ordentliga svar på dessa frågor röjer övriga partier vägen för det i grunden borgerliga sd.

  SvaraRadera
 6. "Vänta, backa ett steg! Om man okritiskt accepterar att varje person som kommer till svenska gränsen och slänger sina handlingar är en flykting från krig och elände, om man hävdar att varje tiggare tigger pga ofrivillig fattigdom ... ja, då öppnar man ju för exempelvis sd att ställa just de kritiska obehagliga frågorna."

  Visst är det så. När förespråkare av dagens massinvandring säger sig vilja ha en "öppen, demokratisk debatt" - så som jag uppfattar det att Birger vill att dagens inlägg ska framstå - så är det ändå ett antal saker som man måste ta för givna och inte får ifrågasätta om man vill delta i debatten. De punkter som du för fram är exempel på det.

  SvaraRadera
 7. "Jag tänker på detta när vanligtvis synnerligen kosmopolitiska och invandringspositiva människor i umgängeskretsen plötsligt började vrida på sig."

  Det är ju för att de för första gången blir personligt drabbade.

  "Såväl Gustav som Morgan har moraliskt och sakligt rätt. Varje barn har rätt till utbildning, det är bara 1 procent av Sveriges befolkning."

  Tala klarspråk! Det du menar är "Varje barn har rätt till utbildning, på svenskarnas bekostnad, oavsett hur stor den blir."

  Det senare är ju inget argument öht! "100 000 dog i trakiken förra året, det är bara 1 procent av Sveriges befolkning."

  "de flesta har mer pengar i plånboken är någonsin"

  Det undrar jag om det stämmer. Spelar iofs mindre roll, för vad som definitivt stämmer är att hushållens skulder är högre än någonsin. En anledning till det är att folk lånar för att kunna köpa sig fria från mångkulturen, dvs. flytta till ett dyrare villa- eller bostadsrättsområde.

  "råskälla på de EU-länder - som t ex Finland - som kryper undan sitt ansvar"

  Finska politiker *tar* sitt ansvar - för det finska folkets framtid. Tänk om svenska politiker tog sitt ansvar för det svenska folkets framtid.

  "de helt verklighetsfrämmande budgetförslagen"

  Exempel?

  "Det lustiga i hela denna historia är att såväl Alliansregeringen som den rödgröna regeringen har intagit en mer flyktingvänlig politik än vad som skett om inte SD funnits"

  Hur då? Har man ökat bidragen till de miljoner flyktingarna i närområdena?

  Den förra regeringen gav ju dessutom, såvitt jag vet utan klagomål från varken S eller MP, över hundra miljoner till mördande jihadister i Syrien (innan en del av dem hade börjat kalla sig IS). Jag antar att det kan kallas "flyktingvänligt" eftersom det skapade många fler flyktingar.

  "Kanske är det lättare för de goda att göra det onda"

  Wow. Jag vet att många vänstermänniskor tänker som du, men varje gång blir jag ändå skrämd av den människosyn som präglar många av er.

  SvaraRadera
 8. Bildningsföraktet i den nya regeringen tar nu nya höjder!

  http://www.dn.se/debatt/forlusten-for-svenskan-ar-storre-an-statens-besparing/

  Nedläggningen av Terminologicentrum för att spara fyra miljoner kronor, fullständigt galet.

  En fundering, om man istället för att skjuta upp förbifarten till 1 maj 2015 bara skjuter upp den till 30 april, dvs en dag kortare, kan detta viktiga kultur- och bildningsinstitut räddas. Fördyringen på det projektet ligger nämligen på fyra miljoner dagligen för varje dag det står still. Vad tror ni om det?

  SvaraRadera
 9. Har man inte redan hittat en bra modell? Stopp på vinstslöseriet. Den modell som nu Alliansen och SD gemensamt vill rösta ner, eller bryta ut delar av. Visst kan man ligga sömnlös över det.

  Om pengarna stannar kvar där de ska i skolan, i vården, i flyktingmottagandet, så skapas större förutsättning för en bra kvalité. Vi ska ju titta på den säger flera partier... Inte på formen.

  Läget är låst så länge man inte talar med SD. De sa sig vilja sitta ner och diskutera vinstfrågan. Men Löfven sa nej. Vi gör inte upp med SD. Tyvärr så sitter de nu med Svarte Petter på hand. Inte mycket talar för att det inte blir nyval. På nyheterna nyss, sa man att Jimmie Åkessons roll tas över permanent. Villig ersättare finns redan. Så de står inte utan ledare.

  Vänsterpartiets emotionala hållning gör att de tappar/tappat sin stora hjärtefråga. De om några, borde vilja sätta sig i samtal om vinster i välfärden med SD. Mer pengar till skolan, fler lärare osv. gör att vi kan ta emot fler flyktingar.

  Men lärarna själva är en del av problemet och inte lösningen, om de i första hand vill ha högre löner i stället för fler arbetskamrater och resurser så att de orkar ett helt arbetsliv.

  Jonas Sjöstedt sa till KD i riksdagen att Jesus kastade ut månglarna ur templet. Han syftade på lycksökare och vinstdrivande bolag. Men samtalade gjorde Jesus med alla...
  Vilket visar att vi har en del att lära.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Om jag vore statsråd skulle jag släppa det diplomatiska snällpratet för att istället skapa dålig stämning genom att råskälla på de länder vars krigspolitik skapat de flyktingar från Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien som EU-länderna nu försöker stoppa med allt högre murar. Alltså först och främst skälla på USA, men även på de länder som stött den amerikanska politiken: Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrike, Danmark, Norge, Sverige... Jaså, det gick inte.

  SvaraRadera
 11. Du har helt rätt Birger.
  Inget parti törs ställa frågan, hur många flyktingar klarar vi av att ta emot? Media och "gap-vänstern" kommer genast att skrika Rasist.
  Samma "gap-vänster" som inte vill se flyktingar och tiggare på sin gata på södermalm.

  100000 flyktingar fylls på med anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring, blir troligen runt 250000.
  Ska vi klara detta behövs mer än öppna hjärtan.
  Frågan är när vårat välfärdssystem haverar och SD blir sveriges största parti.
  Min gissning innan nästa val :(
  Nu kommer troligen vissa vänsterkrafter att börja skrika rasist. Samma vänster som har målat in oss i detta hörn utan att förstå hur och varför.
  /Stefan

  SvaraRadera
 12. Dan Gmark läser just nu om Libyen och våra politiker i "Partiledaren som klev in i kylan" Hoppas inte på för mycket råskäll...
  Boken är svårläst och har många sidor. Ingen dementerar ännu och fram till dess det sker, betraktar jag personligen boken som största möjliga "sanning."
  När den blir till teater kommer förmodligen (spekulation) mer diskussioner igång. Det är lättare att förstå och ifrågasätta en pjäs som visar hela känsloregistret. Ja återigen känslor... är det känslor, känslor och känslor som styr oss?
  Syftar på de lägre.

  Du skrev det själv... "Jaså, det gick inte."
  Vi har varit med och skapat detta nu får vi försöka reda upp.

  Det gör man inte genom att tacka nej till fler flyktingar. Utan genom att skapa de bästa förutsättningar man kan, för att ta emot. Hur de andra gör ska inte vi bestämma över. Men vi kan tycka till. Blir lite som musen som röt i EU och hoppas på att någon lyssnar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Alla människors lika värde innebär att Annie Lööf inte är mer värd än Pol Pot. Tänk på det nästa gång ni röstar.

  SvaraRadera
 14. Hurra! Vilken bra text

  SvaraRadera
 15. Demokratiska censur birger

  SvaraRadera
 16. Birger
  ...fick sig en riktig söndagsskola idag, om hur man bygger välfärd.
  Det hade han nog inte förväntat sig.
  Hjulspåren djupnar för de flesta med stigande ålder.
  IQ

  SvaraRadera
 17. http://vanstervind.wordpress.com
  vi gör ett försök igen.

  SvaraRadera
 18. fortsätt!! du är viktig. särskilt i denna tid

  SvaraRadera
 19. Det bästa i frågan som jag läst på länge!
  Det lutar åt SD 2018 eftersom inget annat parti bryr sig.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/taenk-om-jimmie-akesson-blir-statsminister-2018-11913

  SvaraRadera
 20. Varför måste vissa alltid sätta likhetstecken mellan flyktingmottagandet i Sverige och EU och ett humant agerande? Ett behov av självförhärligande och att skjuta ansvaret och skulden på andra kanske? Det kan finnas andra sätt att bättre hantera problemen. Som att stödja en demokratisk och hållbar utveckling i problemländerna och ge stöd till de länder i närområdena som ändå måste hantera de flesta flyktingarna. Frågan är inte så enkel som att reduceras till just flyktingmottagandet här i Sverige eller i EU.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 21. Torsten

  Intressant artikel. Det jag studsade till inför var de dåliga resultaten inom följande områden:

  Arbetslösheten
  Sysselsättningsgraden
  Bostadsbristen
  Skolresultaten
  Inkomstklyftorna
  Utanförskapet
  Fattigdomen

  I samtliga fall ligger Sverige numera risigt till på grund av den för stora invandringen. Och allt detta kostar skjortan! Några år till och vi är fattiga allihop...

  SvaraRadera
 22. Problemet är att vi inte har stor invandring. Problemet är att människor är rädda och gör felaktig samhällsanalys och faktiskt tar till sig vad Jimmie Åkesson säger. Högern krossa välfärden. Jimmie Å skapar en tro att vi ska lösa allt med att döda queer+invandrare+avvikande människor=Fascism. Lösningen måste vara det man gjorde på 30-talets sverige. In med hela skiten i välfärdsvärmen. V+S+MP kan göra detta. Och måste göra detta. Annars flyttar jag.

  SvaraRadera
 23. En liten skymt av realism på Birgers blogg. Jag önskar bara att Birger och alla goda PK-krafter kunde lägga hälften av sin energi på att övertyga sina polare i de andra EU-länderna att anamma Sveriges förträffliga asylpolitik. Det är ju en jättevinst så varför ska Sverige roffa åt sig så ohämmat?
  Sverige med 2% av EU:s befolkning lägger beslag på 20% av asylanterna, Girigt. Sverige borde skämmas.

  Freak of Justice

  SvaraRadera
 24. 100000 flyktingar, varv 10 0000 ensamkommande barn, väntas nästa år. Det går säkert att ordna, men nästa steg blir värre, vi har nämligen en anhöringshetinvandring som sedan väntar och då blir de 100 000 förmodligen mer än 400 000. Lägg till det flyktingströmmar som kanske fortsätter 2016 och var och en ser att det finns enorma svårigheter inte bara för de som kommer, utan även för samhället som redan finns. Nog måste vi tala om detta på ett sakligt sätt på temat "hur gör vi det här?" Blir det anhöriginvandringen som måste skärpas kanske`?
  Det är verkligen svårt och än mycket svårare blir det för de/oss som vägrar se kollektiv utan istället ser individer! Vi är säkert många som vill fortsätta med hur vi gör nu, men risken är mycket stor att en opinion verkligen känner att "bunken är full" och då blir det tvärstopp. Strategiskt kanske det är bättre att justera systemet istället för att riskera att ett demokratiskt val medför att vi får en majoritet i riksdagen som domineras av SD. Dilemma!
  L.

  SvaraRadera
 25. Signatur Jaget, vart skall du då flytta????

  SvaraRadera
 26. Nu tvingas till och med ”kosmopolitiska och invandringspositiva människor” erkänna faktum. Man orkar inte ens låtsas längre att den invandringspolitik som Sverige bedriver är berikande och en tillgång för landet, utan nu pratar man i stället om ”bördor som skall fördelas”. I princip har man, av en verklighet som inte längre går att blunda för, nu tvingats ge SD och invandringskritikerna rätt: det man vill fördela på folket är kostnader, problem och bördor, inte tillgångar.

  Att då skälla på andra länder för att de inte bedriver svensk invandringspolitik är i praktiken både meningslöst och kontraproduktivt. Det finns ingen anledning att tro att andra länder skulle se svensk invandringspolitik som ett föredöme eller bry sig det minsta om vad svenska politiker tycker att de borde göra. Tror man något annat har man ju en mer än lovligt grandios självbild! Det enda man uppnår med skällandet är att ingen kommer vilja ha med en att göra. Visst kan man då stå där ensam i ett hörn och gotta sig åt sin egen förträfflighet och sin fina moral och ”humana människosyn”, det enda pris man behöver betala är ju att man förlorar allt inflytande.

  Totalt verklighetsfrämmande att på allvar tror att lösningen är att ”ekonomin underställs demokratiskt fattade beslut på nationell, europeisk och global nivå” och att ”den privata konsumtionen får maka på sig, de offentliga investeringarna och trygghetssystemen får prioriteras”. Att låta politiker sköta ekonomin var ju något som man provade i socialistiska länder och den typen experiment var knappast framgångsrika. Inte eller lär det gå något större stöd för politiken att människor hela tiden skall avstå mer av sina tillgångar till en gemensam kaka som man kan förvänta sig att få en allt mindre bit av när den (helst) skall täcka hela världens behov av välfärd.

  SvaraRadera
 27. Freak of Justice, anser det det vara realism att som Schlaug vägra umgås med gamla vänner som blir sverigedemokrater?

  SvaraRadera
 28. Inte bara Schlaug, G W Persson har också låtit hälsa till bekanta att de inte behöver hälsa på om de röster på Sd. Och Virtanen också.

  SvaraRadera
 29. Roger, bara för att man i den situation som nu ser ut att uppstå funderar på att reglera flyktingmottagningen på ett annat sätt innebär inte alls att man anser att SD haft rätt tidigare, man kan mycket väl anse att det är bra med invandring men att det just nu går så fort att vi inte riktigt kan hantera det. SD har ju under hela sin tid varit mot invandrar, det är en stor skillnad. Liksom det är en stor skillnad på att SDs undervegetation är rasistisk.
  L.

  SvaraRadera
 30. Jaget, Vart ska du flytta? Till Tyskland? De tar emot flest invandrare. Förutom vi i förhållande till folkmängd.

  Försök inte smita nu "Jaget".
  Problemet är att människor är rädda. Rädda för att bli kallade rasister? Då gör man fel samhällsanalys? Om det saknas värme hur kan man då få "in hela skiten i välfärdsvärmen".

  Är det en gåta du ger oss?

  Det ligger någonting i det du skriver Jan Örsell. Självförhärligande och skuld och skam. Vem brottas inte med det? Endast den fullkomlige?

  Har väldigt svårt för att se att flyktingarna kommer att mötas med öppna famnen. Snarare är det väl så, att vi som människor kommer att få lära oss, att bli öppnare. Vi väljer själva om vi har något sånär koll på våra känslor och tankar. Den som talat om fri invandring t.ex. prövas och vem som är "god" eller "ond" också.
  Det är gott.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 31. Birger, du skriver att ni som gillar en "human" flyktingpolitik har SD att tacka för mycket. För det första gjorde Reinfeldt upp med miljöpartiet om att öka på massinvandringen som hämnd för att folk röstat in SD i riksdagen. Han har erkänt det själv i ett tal på Stockholms Universitet. För det andra är det ej av humanitära skäl som sju klövern vill ta in obegränsat med folk från tredjevärlden. De vet att de håller på att förstöra Sverige och svenskarna, deras enda chans till framtida röster är att helt enkelt att importera valboskap. Mona Sahlin erkänner helt öppet att de har röstskolor för nyanlända invandrare och analfabeter. Vänstern har totalt övergivit svensk arbetarklass, samtidigt som samma vänsterjournalister och politiker blivit den nya överklassen, med total makt över all etablerad media. I Leninistisk anda eldar man på folkomflyttningar och utbyte av befolkningen, utan att vi svenskar har blivit tillfrågade. Min filosofi är som indianernas: marken & landet vi ärvt av våra förfäder, lånar vi bara av våra barn och deras ättlingar.

  Du gamla, du snart icke fria....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har 10000% rätt

   I början av 1970 talet skrev-publicerade DN om S´s FRAMTIDS strategi för Sverige inför framtiden följande:
   -Svensson har ekonomiskt fått det så bra ,då hen åker på semester Mallis,byter bil varje år,bor i hus/radhus osv.. då blir det omöjligt att med traditionell sose argument(arbetsgivaren som exploaterar utnyttjar Svenska arbetaren)dvs hålla kvar Svensson i fållan....
   Så,insikten från framtids studien kom fram till 2 alternativ
   1) byt politik
   2) eller byt befolkning

   Och gissa idag 40 år senare vilket alternativ valdes ?????
   IDIOTER SOM TROR GOTT OM DESSA LÅGUTBILDADE LÖGNARE!

   Radera
 32. Kommer att fira jul med en nära anhörig som röstat på SD. I tron på att det är EU kritik. I nöden prövas vi. Även Schlaug, GW Persson och Virtanen! ;)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 34. Sverige ska inte vara världens generösaste asyl-, flykting- och invandrarland, det är otryggt, det tar resurser från de fattiga som jobbat ett helt liv men kastas på sophögen. Ändra Lagen så vi blir likt Danmark, Norge och Finland. - Ett helt liv har jag kämpat för att få existera som den jag är, jag vill inte skänka bort Sverige till människor som inte vill leva i vår kultur utan behålla sin. Det kommer bli etnisk rensning och krig från dem som bjöds in, de vill inte ha svenskar, inte svensk kultur eller kristendom. De vill endast ha sitt eget. - Jag vänder mig bort från rödgröna och går till Sverigedemokraterna även om det är mycket jag inte gillar hos dem.

  SvaraRadera
 35. problemet är mycket större än någon anar, har att göra med kapital, och cash-flow. En vanlig Svensk kommun, med arbetslöshet, är beroende av att människor betalar skatt, och får något tillbaka. Hela Sveriges är nedstängt, avs service och näringsliv, och varje kommun måste han en kompetent kommunstyrelse, och en kompetent kommunledning, som ansätller kompetenta tjänstemän, som sköter kommunen, som är basen för samhällsordningen.

  Vad som hänt och bara blir värre för varje dag, är att människor, de som betalar skatt, röstar med fötterna, så uppstår en lucka, som privata entreprenörer stoppar in en flykting i, men det finns inga tolkar, inga lärare och inga läkare, som ställer upp. Så hela Sveriges bas, våra kommuner, är i upplösning, kommungubbarna från höger och vänster, har hållit tyst, men till slut grå proppskåpet.

  Det bör finnas minst 50 kommuner som är i akut kris, dvs det är flykt av Svenska skattebetalande meelklass, och när den berömda medelklassen försvinner, tar någon annan över. Detta är klassist, och förklaras med Stockholmsdimma, och en nedlagd landsbygd inkl press.

  Så ett system som dansar efter en nylibeal ledare, och hans brursa Borg, som bara agerat i den riktning de var tvugna, för att att få makten, beror på kollektiv blindhet, att inte förstå att vår välfärd varit förunnat några få utvalda på klotet, under 100 år. Det finns inte olja för alla, och kapitalismen, den moderna, har olja som grund. Sedan får man extrapolera. Det kommer accellerera, med flyktingar, och till och med i väsnterpressen, har de fattat nu, att det är internationellt kapital, som styr smuggling av människor, follow the mononey. Sedan är det internationellt kapital som säljer vapen, och säkerhet, och där det finns för mycket folk i förhållande till resurser, där uppstår kamp. Mp:S dröm om att beskatta företag, bygger på idén om en international, just det som globaliseringen håller på att genomdriva, och för detta krävs att nationalstaten upplöses, sedan är det bara att börja organiseras sig, om man tror att man kan komma på bolagsstämma och rösta fram lite grön skatteväxling. Nu är det nya vindar, och EU, centraleuropa, vrider om lite, mot ost,ska bli intressant hur Sverige ska göra med Nato, då kommer det hetta till ordentligt, i kampen runt Östersjön, för att inte tala om Svarta och Kaspiska havet. Följ oljan och gasen.

  Pengar i Sverige, finns ett litet tag till, så länge vi inte lånar, och kan exportera, men vem ska utbilda alla nyanlända, högskoleprovet kräver 0,1 för att bli lärare, kanske är lönen io förhållande till förutsättningarna ute i en kommun med 70% migrantbarn, sådana att den vanlige Svensken, hellre inte arbetar, och för min del får man görna fördela bördan på arbetet, men någon ska betala lönen till de som arbetar på kommunen, eller det företag kommunen anlitar. Allt fungerar så länge grna innerstadskvinnor kan välja bort migrantungarna, genom privat skol- och barnomsorg, och det är ju logiskt, och förklarar varför ingen utanför Stockholm röstar grönt, längre. Det fanns en tid med höger - vänster, och grönt - frått, men nu är tiden:

  Stat <-> Företag
  Nation <-> Bryssel
  Skuld <-> kapital
  Tjänst <-> Produktion
  Global <-> Lokal
  Givare <-> tagare

  och problemet är att stater satt sig i skuld, med papperspengar, som de pantsatt med realt kapital, och sedan är det bara att fylla på med fattiga, det är som i USA, de fattiga röstar på republikanerna, och medelklassen på demokraterna.

  Alla fattiga migranter och övriga dvs arbetslösa, kommer garanterat inte rösta vänster eller på ekovegoeliten i Stockholm, utan ultraliberalt, eller på ett klanparti, så fungerar lojalitet, när inte staten kan leverera, får någon annan betala, varför inte av alla riskkapitalbolag som betalar skatt i Monaco. slw

  SvaraRadera
 36. Det är inte SD som är klimatmarodör, det är Mp. Som inte fattar att den globala uppvärmningen är en GLOBAL fråga och tror att små svenska pseudolösningar gör någon skillnad. Som etanol som medför STÖRRE netto Co2 är att använda oljan direkt i en modern bil. Som matavfallssortering som kräver 30 års insamling för att klimatkompensera för en enkel resa till Thailand om du slänger riktigt mycket mat. Eller att stänga kärnkraft. All stängd kärnkraft i hela världen har ersatts av naturgasel. Som i Malmö, där nedstängningen av Barsebäck 2 ledde till det mycket diskreta byggandet av Öresundsverket som nu släpper ut lika mycket CO2 som 700 000 nya bilar. Medan politikerna (s+mp) påstår ivrigt att Malmö snart är "fossilfri". De menar i själva verket sina egna tjänsterum, världen utanför deras rosa kuddrum finns inte och elen kommer ur två hål i väggen. SD vill fortsätta med kärnkraft likt IPCC rekommendation i delrapport 3 (aldrig nämnd i Sverige) .

  SvaraRadera
 37. 05:04, det som tagit resurser från fattiga är väl rimligen den regering som sänkt skatterna med drygt 100 miljarder kronor, det är Reinfeldts beslut att sjuka och arbetslösa skall få mindre att röra sig med, det har ju inte ett dyft med invandringen att göra. Läs gärna blogginläggets sista stycken en gång till, där har vi själva kärnan i det problem du beskriver!

  SvaraRadera
 38. Livs Farfar, du verkar inte riktigt hänga med. Sverige ligger på tionde plats när det gäller utsläpp per capita när man jämför vad konsumtionen ger upphov till! Vi har klättrat från trettonde plats till tionde under de senaste åren.

  SvaraRadera
 39. Som du skriver:
  "Kanske är det lättare för de goda att göra det onda"

  Ja!
  Det sägs ju att vägen till helvetet kantas av goda intentioner.

  Jag tänker på diretkten på t.ex. marxism/kommunism. Hur fin är inte grundtanken i den ideologin och hur vedervärdiga regimer har inte den skapat genom historien?

  SvaraRadera
 40. LillaM
  Det är ok för de "goda" att nu när de plötsligt kommit på att det nu kommer för många flyktingar, begränsa vansinnet. Men de "onda" som hela tiden fattat att detta inte kommer att gå om vi vill ha vår välfärd kvar de är onda just därför. Därför att de hela tiden fattat.
  Så typiskt V och MP självgoda hycklare.

  SvaraRadera
 41. Livs Farfar, dina uppgifter vad gäller utsläpp är bisarra, det är så trist när en del håller på och sprider dynga de hämtat upp på en del sajter utan att begripa att källkontroll måste till. Kanske är Farfar förresten en sådan som själv skapar dessa myter. Du verkar inte ha något grepp om vad du skriver om - kopplingen Barsebäck och elanvändningen i Malmö är ju helt irrelevant. Kanske ska du läsa rapport tre lite noggrannare också!

  SvaraRadera
 42. De enda som har en human flyktingpolitik är SD. Det enda partiet som har både hjärta och hjärna.

  SvaraRadera
 43. 05:25, nej SD har inte alls fattat hela tiden, de har inte fattat att den invandring vi haft sedan det partiet bildades - och som de har varit emot av rasistiska skäl under många år - har varit bra för Sverige, att det nu är flyktingströmmar som blir problem (inte minst eftersom skatterna sänkts med över 100 miljarder) för kommuner med bostadsbrist och lärarbrist är en helt annat sak. Din argumentation är lika dumt som att säga till den som druckit för mycket vatten så att njurarna tagit skada att "jag sa ju till dig att du aldrig skulle druckit något vatten".

  SvaraRadera
 44. Neoliberal Agendasön nov. 09, 05:37:00 em

  Välfärdsstaten möter öppna gränser. Lösningen är inte att stänga gränserna utan att avskaffa välfärdsstaten.

  Varför ska en gotlänning ha mer rätt till mina pengar än en syrier? Hög tid att systemet avskaffa och vi får försäkringssystem (privata) som är knutna till individen.

  SvaraRadera
 45. "Till slut hamnar man i frågan: när leder goda avsikter och medmänskliga värden till att människor som upplever att bunken är full vänder sig till dess motsats? Något svar har jag inte."

  Illuminaternas taktik fullbordas. Deras mantra lyder: Kaos!
  Det är dessa herrar och damer som ska skärskådas. Bilderbergare, Runda Bordet, Trilaterala kommissionen är täckorganisationer för Illuminater.
  Synd nog har manipulationen kring detta satt munkavle på media.
  Konspiratorisk Dyngspridare/

  SvaraRadera
 46. Jag mådde dåligt av att läsa intervjun med GW Persson förra helgen. Han var inte helt nykter och väldigt vräkig med sina inkomster och sin betydelse. Samtidigt som han tyckte att det där som Reinfeldt sa (öppna era hjärtan) så ville han glänsa och ifrågasätta lite extra att just han med sina enorma inkomster är kvar i Sverige som skattebetalare. Sedan har vi hela historien med Luxembourg och de svenska storföretagen. Vilka är det då som förutom att öppna sina hjärtan skall också öppna sina plånböcker (ge sina inbetalda skatter) till tiggare och flyktingar som kommer i en allt större skara, Hoppas att ni såg fredagens nyhetspanelen där tre urtypiska svenssons gav sin syn på flyktingpolitiken. Enligt dem är alla inkommande syrier läkare. De kunde inte förstå att inte detaljerna i flyktingpolitiken diskuterades före valet, osv. De skruvade på sig lite för det var inte groggverandan i den svenska sommarnatten där sanningarna kryper fram, Nu intervjuades de av en journalist med rötter i mellanöstern.
  Jag har tänkt mycket på det här igen. Svenskarna Raoul Wallenberg komplex och hur det sedan blir i verkligheten. Samhällssystemet kan inte längre svälja fler än som nu kommer utifrån. Man måste också ställa krav på unga tiggare. Vi skall ju alla jobba, oavsett ålder, sjukdom eller handikapp. Oavsett varifrån vi kommer. Päivi

  SvaraRadera
 47. Röder En fråga till 7klövern vet ni vem Vidkun Quisling var?

  SvaraRadera
 48. Neoliberal Agenda demonstrerar sin bedrövligt låga intelligens igen. Han tror att det är gotlänningarna som skall dra åt svångremmen och fattar inte att u-landet kommer invadera fina gatan där han själv bor.

  SvaraRadera
 49. Vad mycket kommentarer man får om man är länkad från Avpixlat!


  Om SD fäller budgeten behöver det inte bli nyval. Om alliansen håller ihop kan man fortfarande förhandla med den i bulk fast inte utan rejäla eftergifter. Jag är inte säker på att SD känner sig trygga med extraval. De kanske kommer medverka till ett sådant men knappast utan en viss ångest. De är nog fortfarande ganska beroende av Åkesson.

  Det är hans förtjänst att ingen utanför den politiska klassen är genuint rädda för SD. Demoniseringen framavlade en bild av SD som gjorde att vi väntade oss en nödtorftigt ekiperad galt med armbindel, koppel och kampfstiefel som kommer in och heilar. In kommer Åkesson. Prydlig, vänlig, okuvligt lugn och konsekvent artig är han en total kontrast mot förväntningarna. Ingen kan tänka sig Åkesson marchera mot demokratin i spetsen för en blodtörstig mobb men utan denna milde herde kan mycket väl bockfoten komma fram igen bland lärjungarna.


  Annars är deras bästa valarbetare tiggarligorna. Utanför varje speceriaffär i riket finner vi denna vanprydande företelese som en påminnelse. Liksom fyra femtedelar av opinionen så vill SD bli av med dem. De övriga, som en man, vill det inte och i sin arrogans tillvitar de oss, sina huvudmän, för att vara hjärlösa uslingingar för att vi eftertraktar något så självklart. Pressen har sprungit benen av sig för att inbilla oss att det inte är organiserat trots att journalisterna likaväl som vi andra har sett att det är det.

  I dissonansen mellan det påbjudna budskapet och vad vi själva kan se har åter igen SD erövrat positionen som den obekväma sanningssägaren på folkets sida. Hur länge skall detta pågå innan den etablerade politiken lär sig den läxan?

  SvaraRadera
 50. Tja, du Birger, du som sitter tryggt vid ditt köksbord, avgör vilka som är onda och goda. Historiskt sett har väl inte alltid de som sett sig som "goda" fått det slutbetyget.
  Jag har ju också funderat på den framtida utvecklingen, trots att jag är "ond". Om dina "goda" vänner får styra som de vill kommer vi, med matematiskt precision, otvi velaktigt, skoningslöst, skapa ett nyliberalt Ayn Rand-samhälle. Din vision kommer inte förverkligas, det är bara så. Det blir inte så helt enkelt. Så...de "goda" är med om att skapa ett nyliberalt samhälle, komplett med nattväktarstat och allt. Jag hoppas du blir nöjd och att du fortfarande kan avgöra vilka som är goda och onda då. Är långtifrån säker att det i så fall blir historiens dom.

  SvaraRadera
 51. Birger,

  på vilket sätt har flyktingpolitiken blivit mer human? Det mest humana hade väl varit att satsa mest hjälp på de som mest behövt hjälpen? På vilket sätt menar du att det skulle ske idag?

  Sen skriver du "alla vet att det inte beror på xenofobi, flyktingmotstånd eller på den människosyn som präglar många sverigedemokrater". Vilken "människosyn" är det du tror "präglar många" sverigedemokrater?


  Underhunden


  SvaraRadera
 52. Mona Har många arbetskamrater som jobbat mellan 30 till 35 år som nu fått sparken får 10000kr i a kassa. Varför öppnar inte politikerna sina hjärtan.

  SvaraRadera
 53. Ja Du, Birger Schlaug. Vi skiver den 9:e november idag. Ett kvarts sekel sedan muren i Berlin fick öppnas till frihet o sanning.
  Domen över de hemska människor som byggde detta hinder för förnuft o frihet har blivit hård och består över tiden.
  En dag skall Du o Dina gelikar få samma omdöme för den oerhörda och förmodligen inte reparabla skada ni tillfogat vårt land och vårt folk genom att ha tillåtit och uppmuntrat denna destruktiva massinvandring.
  SKam över er och era namn.

  SvaraRadera
 54. Kort sagt; SD = rasistsvin

  SvaraRadera
 55. Är det sant att kultureliten är ledande med att plädera för fri invandring? Men att den själv bosätter långt från invandrartäta områden?

  SvaraRadera
 56. Kort sagt 7klövern=landsförräderi

  SvaraRadera
 57. "Bunken är inte överfull av problem i Sverige sakligt sett, konsumtionen väntas stiga än mer, de flesta har mer pengar i plånboken är någonsin, många unnar sig resor som de inte ens vågat drömma om för tjugo år sedan."

  Birger, du lever inte i samma verklighet som vi andra. I dina umgängeskretsar av tjänstemän och andra övre medelklassare stämmer det säkert. För undre medelklassen har dyrare boende blivit en fälla som gör att så snart räntan går upp till mer normala nivåer (historiskt räknat), så blir det riktigt kärvt.

  För väldigt många pensionärer har situationen också blivit rejält mycket sämre än det var när jag växte upp. På 80-talet så var det ingen pensionär som det gick nöd på. De på ålderdomshemmen pysslades om och åt god lagad mat. Hade man hemhjälp så hann de med att städa ordentligt och laga riktig mat. Idag får man micrad färdiglagad mat, aldrig någon ordentlig städning och ingen har tid att pyssla om eller prata med gamlingarna. Och de som jobbar i hemtjänsten är uselt betalda, en god vän som jobbar där behöver allt som oftast tigga pengar av sina föräldrar (trots att han själv är över 50 år!) för att få vardagen att gå ihop med sina barn. Någon resa för hans del är det knappast tal om.

  SvaraRadera
 58. Så mycket klokskap och så mycket omedvetenhet i ett och samma inlägg.
  Flera av kommentarerna bidrar dock med ingredienser som är ofrånkomliga för att begripa varför såsen skär sig, bl.a. Björn Nilsson.

  "Det är svårt att vara Gustav och Morgan och de andra. Antar att sömnlösa nätter inte är något ovanligt." Ja, stackars välavlönade människor som valt att leva tryggt segregerat från det samhälle de så godhjärtat vill tvinga fram åt andra att leva i.
  För egen del går tankarna åt de barn som nuförtiden växer upp i ett Sverige där vapen på gatan är vardagsmat. Det gick snabbt.
  http://mobil.svd.se/opinion/55-no-go-zoner-i-sverige_svd-4051399

  Avskyr att jag som s.k. ond inom en inte alltför avlägsen framtid kommer få anledning att säga "vad var det jag sa" till de s.k. goda.
  Vad gäller att hjälpa verkligt behövande står vi otvivelaktigt på samma sida, men inte beträffande att nonchalant och okritiskt rasera ett land som genom målmedvetet slit på riktigt blivit ett land fullt av trygghet och möjligheter för den som inte tar något för givet.

  SvaraRadera
 59. Är det sant att 7klövern är ledande med att plädera för fri invandring? Men att den själv bosätter sig långt från invandrartäta områden?

  SvaraRadera
 60. PK-politiker börjar få kalla fötter vilket är bra. Och nej, att media och politiker för en katastrofalt dålig invandringspolitik är inte SDs fel utan de enda man kan skylla på är just politiker och media för deras beteende.

  SvaraRadera
 61. Orsak och verkan. Det finns anledningar till att folk flyr.

  Ta t ex Ukraina, att usa finansierar en kupp som medför inbördeskrig och kaos leder tillsammans med IMF svångremmar till en helt ny våg flyktingar, liksom amerikanska krig i afghanistan, irak, syrien, libyen etc lett till det, tillsammans med nyliberal ekonomisk politik som leder till att förmögenheter globalt samlas på toppen i alla länder som inför nyliberala avregleringar kan man inte räkna med annat resultat.

  Den svenska debatten är helt hemmablind och schizofren.

  Samma personer kan hylla nyliberalism och Natoinvasioner som de fördömmer de flyktingar och fattigflyktingar som oundvikligen är resultatet.  SvaraRadera
 62. Rakt av Birger, lever du som du lär?
  Bor du i något av de områden som i Sverige på typiskt PK-nyspråk kallas för utanförskapsområden eller bor du ihop med övriga förespråkare för multikulti segregerat och väldigt långt ifrån den mångkultur du påstår dig vurma för?
  Har du avsagt dig din riksdagspension som för det absoluta flertalet av Sveriges invånare är ett rent fantasibelopp som de aldrig kommer att komma i närheten av?

  SvaraRadera
 63. SD gillar att problemen tornar upp sig. Det gynnar partiet.
  Eller är det omvänt? Att problemen är SD:s moder? Att SD vill styra bort från islamiseringen?

  SvaraRadera
 64. Sverige hade varit en diktatur om inte landet är så litet, ty Sveriges maktelit vill inget hellre än att diktera vad vi ska tycka, tro och göra. De blåser upp så stora lögner som att "asylinvandring är lönsam" eller "kön är social konstruktion", så stora att vi normala börjar tvivla på våra omdöme, eftersom inte i vår vildaste fantasi vågar vi tro att de skulle ha mage att ljuga så stort. Vi trodde att eftersom ingen skulle våga komma lögner med sådana magnituder så började vi tro att de nog är klokare och visare än vi.

  Vi började känna att, precis som Shlaug sade, vi kanske är de "onda", och vi skäms. Och därmed lydigt följer dem.

  Att komma med en stor lögn att ingen kan tro att den kan vara en lögn är just vad alla diktatorer har använt som härskarmetod. Och den tillämpas av svenska makteliten framgångsrikt.


  SvaraRadera
 65. Haha! sd ÄR humor. Birger Schlaug har 99% av tiden rätt. SD har 99% av tiden fel. Fortsätt skriva, tänka och hata. Ni förlorar alltid i slutändan ändå. Ingen bryr sig om er.
  /Det

  SvaraRadera
 66. Den lilla klick rika som tjänar på käbblet vinner på att SD och dess motståndare inte fokuserar på dem som genom ekonomin styr politiken utan lägger allt krut på att bekämpa varandra.

  Söndra och härska.

  Öppna gränser och den demokratiska nationalstatens sönderfall (som naturligtvis kommer att följa av detta) drivs av marknadsliberala tankesmedjor och dess rika finansiärer.

  Vänstern nuförtiden i sverige har tyvärr inte begripit detta utan tror det finns någon "international" med samma makt som globala miljardärsklubbar som hade kommit av nationaldemokratins död.

  Och högern (där jag räknar in högersossar) jobbar hårt för att lisma för samma miljardärer.

  Och där kommer då SD med sin närsynta rasistiska populism och israelmodellerade apartheid politik in som "alternativ".


  Jävla cirkus.

  SvaraRadera
 67. "israelmodellerade apartheid politik"

  Det är 7-köverns politik du beskriver.

  SvaraRadera
 68. Jag tycker en massa saker som jag gärna argumenterar för, men skulle aldrig sätta mig på så höga hästar och hävda att mina åsikter är bättre än någon annans. Jag skulle aldrig undvika att umgås med någon för dennes politiska åsikter, lika lite som för några andra åsikter heller. Däremot försöker jag gärna med diskussion försöka förändra andras åsikter.

  Tidigare har man i Sverige angripit en åsikt istället för åsiktsinnehavaren, vilket de senaste åren tråkigt nog har förändrats. Tråkigt också att Birger nu verkar tycka att det är så man driver politik, man fryser ut andra som har annorlunda åsikter, för att man tycker att ens egna åsikter helt enkelt är finare och bättre. Jag hade väntat mig mera från dig Birger. (Eller missförstod jag dig?)

  SvaraRadera
 69. "israelmodellerade apartheid politik"

  Det är 7-köverns politik du beskriver.
  ----------

  Nej jag beskriver SDs politik:

  Lobby meeting with Mrs. Julia Kronlid, Member of Parliament on behalf of Swedish Democrats which is the only Pro-Israel party in the Parliament.
  https://www.youtube.com/watch?v=m8K8eQyEFEI

  Det är där SD fått sin anti-islam retorik från.

  SvaraRadera
 70. Att det inte finns något större parti längre som faktiskt jobbar på det de egentligen är anställda för - att företräda medborgarna - gör inte SDs politik mer legitim.

  SD är bara ett symptom på ett demokratiskt system som håller på att haverara pga särintressens aktiva arbete och maktskifte från politik till ekonomi.

  SvaraRadera
 71. "Nej jag beskriver SDs politik:"

  Nej, det gör du inte. SD stödjer mer eller mindre ensidigt Israel i Israel-Palestina-konflikten. Det är bara att beklaga, men de som stödjer rasistisk apartheid-liknande politik i Sverige är definitivt 7-klövern med bland annat:
  nystartsjobb, men bara om du inte är svensk;
  gratis tandvård, men bara om du inte är svensk;
  etableringsbidrag och -tillägg på 10 000 kr/månad, men bara om du inte är svensk;
  skydd m.a.p. etnicitet enligt lagen om HMF, men bara om du inte är svensk.

  SvaraRadera
 72. Man kan summera det rätt lätt:

  Ett stort företag flyttar sin verksamhet till ett slavlöneland (i den heliga globaliserade marknadens namn) för att göra större vinst medan de lobbyistsmörjda S&M politikerna sjung lovsånger till samma marknadsliberalism som just dödade skattebasen.

  Så de arbetslösa arbetarna förlorar tilltron till politikerna och hittar en syndabock i invandrare.

  Som upplagt för populistiska extrempartier.

  SvaraRadera
 73. Vore det inte lämpligt att man läste blogginlägget ordentligt innan man kommenterar det? Blir det inte löjligt att angripa inlägget för saker som där inte står? Men det är kanske så det går till i så kallade sociala mediers kommentarsfält. Det är ganska bedrövligt. Ett tips: innan ni angriper något, kolla en gång till om det verkligen står det som ni bygger ert angrepp på.
  L.

  SvaraRadera
 74. I tv-debatter i ämnet fortsätter jobben att komma. Under allians-regeingen fick vi en "dubbel verklighet": en konkret i vardagen där "pyssel" var jobb & en i riksdagsdebatter där det tillkom "riktiga jobb" så det knakade. En variant på (s) tidigare "nu kommer jobben"-tema, med skillnaden att jobben "redan kommit" i något parallellt universum, bredvid den vanliga sinnevärldens verklighet. Fantasi-världar där jobben finns & dimmiga önskedrömmar där "flyktingsströmmar sätts i arbete". Tycks vara den mycket lösa grund som nuvarande rödgröna regering vill fortsätta bygga luftslott på. Vid vägens slut återstår bara eskapism? Så är en möjlig tolkning.

  SvaraRadera
 75. Om det bevisligen inte finns några lönearbeten åt kreti & pleti eller ens rätt till vanlig a-kassa & heller inga bostäder att få...vad finns det då egentligen att "förhandla" om? Även om man ser saker ur ett strikt vänster-perspektiv? Svaret finns ju i detta. Att många aktieägande svenska privatpersoner är oerhört rika har väl inte med saken att göra?

  SvaraRadera
 76. Om staten kunde finansiera sina egna satsningar utan att privata banker skulle gödas och den otroliga förmögenhetskoncentration som nu finns hade fördelats till fler hade situationen kanske sett annorlunda ut.

  North Carolina Town Prints Own Currency to Support Local Business
  http://www.democracynow.org/2009/4/9/north_carolina_town_prints_own_currency

  I Sverige ökar klyftorna snabbast
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-snabbast-pa-att-oka-ekonomiska-klyftor

  SvaraRadera
 77. Med tanke på att tiggarna verkar klara sig hjälpligt trots obefintliga stöd kanske det är dags att börja montera ner våra välfärdssystem? Nästan fri invandring kommer aldrig i längden fungera tillsammans med en välfärdsstat om inte de nyanlända får jobb inom kort tid. Välfärdssystemet är i grunden ett exkluderande system för de som är innanför gränsen och har alltid fungerat så, trots allt elände på andra sidan. Tyvärr får jag säga.

  Även om politikerna förstår problemet är det få som vågar handla och aktivt ta ställning i frågan utan det är mycket lättare att lova både och.

  Tyvärr verkar de flesta siffrorna peka neråt för Sverige i stort, även om lånade pengar läran bostadsbubblan finansierar storstädernas tjänstesektor några år till.

  Vi kanske snart får göra som när mina morföräldrar kom till Sverige på 30-talet. Ta bort alla skyddsnät och erbjuda underbetalda statarjobb på landet?

  SvaraRadera
 78. Med tanke på att tiggarna verkar klara sig hjälpligt trots obefintliga stöd kanske det är dags att börja montera ner våra välfärdssystem?
  -----------

  De som inte klarar sig är döda så dem ser du inte.

  SvaraRadera
 79. Finns andra aspekter än de rent ekonomiska eller något dåligt samvete för att det sitter tiggare och skramlar med koppar. Viktigare aspekter, skulle jag säga.

  Det är t.ex. inte bara invandrarna som ska känna sig hemma och välkomna i Sverige, det är även svenskarna som ska känna sig hemma och välkomna här. Något som blir allt svårare när allt fler områden förändras till något väldigt främmande och svenska blir till en minoritetsspråk. Områden där bilar brinner varje natt, gäng skjuter på varandra och rån och inbrott sker varje vecka om inte varje dag.

  Bor man i dessa områden, eller i anslutning till ett sådant, så har man för länge sedan insett att det finns aspekter som är viktigare än om man har råd med Thailands-resan eller inte. Det handlar om tryggheten, den egna och barnens, i den lokala skolan och förskolan och i bostadsområdet och närmaste köpcentrum. Om att vilja känna gemenskap med sin omgivning och vetskapen om att man delar samma värderingar och övergripande mål i livet. När vissa i närområdet sympatiserar med grupper som ISIS som spelar fotboll med avhuggna människohuvuden och många andra klär sig, talar och för sig på ett sätt som inger osäkerhet om deras sympatier, då är inte tryggheten och solidariteten längre på topp.

  Att betala mer skatt och få ut något positivt tror jag inte är ett problem för de flesta. Att betala mer skatt och få ett otryggare samhälle, sämre skola, högre brottslighet och ett otryggare samhälle där man känner sig alltmer som en främling, det är ett problem. Ju fler som inser att det är vad som händer, ju större blir missnöjet, inte minst som hela paketet sålts in som något helt annat.

  Inte bara mellan svenskar och invandrare eller olika invandrargrupper det skapas stora spänningar i takt med invandringen, utan även mellan svenskar och svenskar. Mellan de som isolerar sig och sina barn i segregerade svenska områden och från sina elfenbenstorn röstar på Mp, V och Fi och ondgör sig över alla rasister där ute som är så främlingsfientliga... Det gör ingen människa som just fått 50 nyanlända barn placerade i sina barns skola särskilt vänligt inställd till sina avståndstoleranta landsmän.

  Så vi får växande klyftor, ekonomiska, sociala, kulturella, etniska och religiösa med växande motsättningar och minskad solidaritet. Inte minst som samma resurser ska delas mellan allt fler som är allt mer olika med allt färre gemensamma beröringspunkter.

  SvaraRadera
 80. Hopfogningen verkar gå trögt. Etniska svenskar drar sig för att låta sig integreras med de nya svenskarna. Parallellsamhällen kan uppstå. Vi och dom. Inte bra.

  SvaraRadera
 81. 04:42:00 e.m. Det är inte säkert att de blir valboskap åt S eller andra svenska partier. De kan mycket väl bilda egna partier, vinna val och införa ny ordning i landet.

  SvaraRadera
 82. Birger, fråga dig själv varför vi ska behöva göra uppoffringar för människor som skaffar sig barn som de inte kan försörja?
  Det är samma gamla visa varenda gång, de rika tar hand om de fattiga men beskylls ständigt för deras för deras usla tillvaro som skapats genom deras oskyddade knullande.

  SD är det enda alternativet, överbefolkning är dock det stora hotet mot oss alla, inte minst för djuren.

  SvaraRadera
 83. "Om det ska gå åt helvete, så ska det åtminstone vara ett rent helvete", som skurgumman sa.

  SvaraRadera
 84. Anonym 09:58!

  Till viss del är naturligtvis vårat välstånd i Sverige ett resultat av att vi varit med och utnyttjat naturen och andra länder och deras befolkningar för våra egna kortsiktiga själviska syften. Men vi är inte värst och måste det vara så? Skulle vi inte kunna ha en ganska bra tillvaro här utan att göra dessa saker? Inte lika bra men ändå bra. Samtidigt som vi i mån av förmåga även stödjer en hållbar utveckling i andra länder? Måste vi verkligen ta emot en massa flyktingar och montera ner all vår välfärd här för att vara solidariska med andra utanför vårt land? Har inte andra länder ofta en egen skuld i att de har det uselt och har inte vi i Sverige arbetat hårt och målmedvetet under långa tider för att uppnå vårt välstånd utan krig och elände? Är verkligheten alltid så svart eller vit? Att vi är enbart onda eller goda? Så rika att vi kan rädda hela världen på egen hand eller så fattiga att vi måste leva i svält och armod? Handlar det inte också mycket om att återupprätta den solidariska svenska folkhemsmodellen och minska klyftorna i vårt eget samhälle? Jag tror absolut att det på sikt går att få till ett gott och hållbart samhälle här utan att utnyttja människor i andra länder om vi använder våra resurser väl och tar kloka och välgrundade beslut.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan Örsell
   Du tänker som bäst
   och skriver som bra

   Roland Lidèn

   Radera
 85. Det finns fortfarande anledningar till att folk flyr och av någon anledning tas dessa anledningar aldrig upp i dessa tjatiga SD debatter.

  Flyr någon pga krig är det kanske en ide att inte gå med i NATO och bidra till de flyktingar som blir resultatet av dessa krig och istället återgå till att vara en verklig röst för fred i världen.

  Flyr folk pga av ekonomiska anledningar så kanske det varit en ide att jobba för mindre ekonomiska klyftor än att arbeta för att öka dem så att det skapas fler fattiga.

  Flyr folk inom EU länder så får väl krav ställas på att länderna tar hand om sina fattiga för att de inte ska tvingas åka på tiggarturner mellan europeiska länder.

  Sen är det lika vansinnigt att tro vi kan ta hand om alla flyktingar i världen som att tro att några ekonomiska problem beror på den invandring vi haft.


  SvaraRadera
 86. Handlar det inte också mycket om att återupprätta den solidariska svenska folkhemsmodellen och minska klyftorna i vårt eget samhälle?
  ---------

  Den modellen byggde på att svenska företag inte flyttade eller hotade flytta till Kina. Om ett företag då hade gjort som många gör nu i att inte ge fasta anställningar, jobba mot facket och allmänt utnyttja folk så hade arbetarna strejkat.

  Men nu bara flyr de till skatteparadis och slavlöneländer så fort arbetare ställer några krav. Så problemet är globalt och för att göra något åt detta så krävs en ny lösning och en internationell gräsrotsrörelse som kan ta fighten mot oligarkerna.
  SvaraRadera
 87. Mycket bra och välformulerat. Ett påpekande dock gäller det efterlysta "råskällandet" på Finland och andra länder som "inte tar sitt ansvar".
  Faktum är ju dock att dessa länder inte kan "ta ansvar" för flyktingar som pga den svenska signalpolitiken väljer att söka asyl i Sverige. Om vi förmedlar budskapet till flyktingarna att bara de tar sig hit, är de på förhand garanterade permanent uppehållstillstånd utan prövning mot Genevekonventionen - som just nu är fallet med alla som påstår sig komma från Syrien - så kommer det av de asylsökande att ses som en helgardering att lämna in sin asylansökan just här. Därav tog Sverige förra året emot 55000 flyktingar medan Danmark bara 7500. Vissa länder som Portugal och Polen tar knappt emot 1000. Och i år räknar man som bekant med nära 100000 i Sverige.
  Fullständigt orealistiskt, och direkt samhällsskadligt.
  Vad som behövs är en ändrad signalpolitik, för ett minskat asyltryck på Sverige och bättre fördelning av de flyktingar som faktiskt kommer bland Europas länder.

  SvaraRadera
 88. Mycket bra att lufta känslor och tankar kring läget.
  Tack Birger!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 89. Det som ingen i Mps led vågar ta tag i är massinvandringens miljö- och klimatpåverkan. Drömsamhället - det i ekologisk balans har fått ge vika för massinvandringspopulism. Fri invandring och ekologisk balans är självklart helt oförenligt. Mp vill därtill öka andelen ekologiskt som odlas av svenska lantbrukare. Men då blir ju utbytet sämre och vår självförsörjning på mat är redan rekordlåga 50 % (enligt Eskil E). Intressant är att vårt klimat gör att vi inte kan nå upp till full självförsörjning (med nuvarande kost) även om all mark som genom tiderna brukats i landet för jordbruk åter tas i drift. Argumentet att Sverige är stort och att det finns plats för många håller inte, vi har fel klimat för att husera så många som vi är redan i dag. Med nuvarande invandring samt övergång till matproduktion med sämre prestanda medför att självförsörjningen minskar än mer. Har Mp analyserat miljö- och ekologiska effekter av sin politik? Eller gör de som Romson - dvs skyller på andra när det kommer till kritan kring de egna insatserna? Klimatfrågan är en sak för sig själv. I konsumentled har utsläppen av växthusgaser i Sverige ökat. Det innebär att utsläpp i Sverige för produkter som exporteras fördelas på konsumenter utomlands och vise versa. Detta är ett vettigare tänk än att straffskatta svenska företag så utsläppen hamnar utomlands (produkterna importeras sedan ändå...). Naturvårdverket har konstaterat att utsläppen räknat på mer korrekt sätt ökat i Sverige och att detta beror på invandringen. Självklart ökar också utsläppen om en politik förs som går ut på att ha så hög migration som möjligt från varma länder utan speciellt energibehov till vårat kalla klimat. Mp driver också linjen att EU skall öka sin invandring-men vad händer om EU pga massinvandring ala Sverige missar sina klimatmål. Kommer i så fall Indien, Kina, Ryslland, USA etc att bry sig om frågan? Inte en chans-Mp för enligt min uppfattning (och den kan ingen slå hål på) en ekologi- och klimatfientlig politik/miljörealisten

  SvaraRadera
 90. Väldigt mycket kloka och bra kommentarer här som lovar gott inför framtiden. Kom bara ihåg att människor är människor oavsett varifrån vi kommer. Det finns stora skillnader mellan individer men som grupper är vi ganska lika varandra och de skillnaderna som finns har inte mycket med arv eller gener att göra utan mer med miljö (livsförutsättningar), kultur och historia att göra. Inser man detta är man inte särskilt rasistisk. Hittade nu inte vem som skrev något om att utlänningar skaffar en massa barn som de inte kan försörja. Visst är det sant men det finns en del svenskar som inte är mycket bättre. Såg precis ett program på TV där ett (vad det verkade som) ursvenskt par hade 15 barn. Inte särskilt hållbart och utan allt stöd från samhället och andra i form av barnbidrag och annat så skulle de knappast heller kunnat försörja alla sina barn.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 91. Birger, bra att du på ett sakligt sätt kan lyfta frågan även om vi på långt när inte är överens om lösningarna på problemen.

  Vi har förlängst nått vägs ände pga att fullkomligt oansvariga verklighetsbefriade humanhysteriker från särskilt miljöpartiet och folkpartiet fått inflytande över politiken. Man har helt frikopplat sin politik från sociala, kulturella och ekonomiska realiteter för att av någon missriktad godhet omfördela svenskars välstånd och land - att jämnställa med stöld och kolonisation. Det förs en fullkomligt horribel migrationspolitik som inom kort faktiskt hotar tränga undan oss svenskar dvs vi som sedan urminnes tider har rätt till detta land.

  Att ett urvattnat nationalistiskt parti som SD under dessa förhållanden får 13% i val är ett kvitto på att etablissemanget lyckats väl med hjärntvätt, propaganda och åsiktsförtryck, annars skulle SD haft över 50% - inget folk vill gå under och dessutom betala för sin undergång...

  Jag hoppas och tror på en ordentlig reaktion där etablissemanget inte bara avsätts utan även lagförs, där uppehållstillstånd och medborgarskap som erhållits på felaktig grund förverkas och där bedragarna och deras avkommor helt sonika deporteras, där tiggande EU-migranter körs å gränsen och tiggeri förbjuds, där kriminella invandrargäng utrotas, där gräns- och tullkontroller införs (=urträde ur Schengen), där utanförskapsområden avvecklas och rivs, där moskéer förbjuds, där inga har särrättigheter, där ingen halalmat finns, där man kan gå på gatan utan att se en enda utomeuropé men framförallt där svenska skattemedel används för svenskar, där svensk välfärd är för svenskar och där hjälp och bistånd är frivilligt om det blir något över - inte som nu där vi tvingas låna för att skänka till korrupta banan och islamstater.

  Sven

  SvaraRadera
 92. Sverige gjorde ett förhastat misstag när man garanterar flyktingar som säger sig komma från Syrien automatisk PUT.

  Många länder inom EU blev verkligen förvånade över det ödesdigra beslutet, men kände samtidigt en stor lättnad.

  Sverige kan inte klara av en sådan anstormning med folk utifrån utan att det blir problem inom samhället.

  Det inser de flesta och litar inte på politikerna.
  Men det drabbar ju inte den stora delen av befolkningen som har det gott ställt, utan endast dem som är fattiga och utan kontakter.

  Det är så man konstruerar ett samhälle med stora klasskillnader likt USA, så det svenska folkhemmet är borta för all tid!

  Åsikter från en f.d förtroendevald inom Centerpartiet.

  SvaraRadera
 93. SD bryter genom sin vågmästarroll ner blockpolitiken, vilket ger minskat utrymme för extrempartier. Det kunde varit Mp som gjorde detta, men man satsade på en anti-ekologisk massinvandring istället för på ett ekologiskt ansvarsfullt värnande om våra och naturens gränser.

  SvaraRadera
 94. Men invandrarna kan mycket väl vara positiva till ekologi och köpa Krav-märkt mat, exempelvis.

  SvaraRadera
 95. Birger
  ...fick sig en riktig söndagsskola, om hur man bygger välfärd i Sverige.
  Om etik, moral, människovärde och nationell styrka.
  Det blev kanske lite väl mycket att bemöta för honom.
  Många anonyma kommentarer denna gång och Birgers
  trofasta lärjungar hukar sig och ligger lågt.
  IQ

  SvaraRadera
 96. Birger byt balja !
  Du säger att bunken är full.
  Tänk på ordet bunkra. När någon
  bunkrar tillförs vanligtvis något
  användbart och behövligt.
  Du skulle använt ordet potta eller
  ordet tunna.
  Det är inte lätt att välja balja.

  Karl-Alfred
  .

  SvaraRadera
 97. @Tango Smurf'en
  "En tiggare i Sverige idag tjänar kring 4000kr per månad. Alltså mindre än en kinesisk industriarbetare."

  Detta är då i relation till att BNP/capita 2010 omräknat i den fiktiva Geary–Khamis dollar (PPP och råvrupris justerad köpkraft) är betydligt lägre i Rumänien än i Kina. Så också fd Jugoslavien som grupp och Albanien, lägst av dessa är Rumänien.

  SvaraRadera
 98. http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/11/05/a-satirical-ikea-guide-to-the-israeli-palestinian-crisis/

  SvaraRadera
 99. https://www.youtube.com/watch?v=RRVIVJjuaHE

  SvaraRadera
 100. Tack för kommentarer, även om en del kommenterar sådant som de påstår att jag skrivit men faktiskt inte alls skrivit... Men det är ju lätt hänt när man läser fort och lite slarvigt eller bara allmänt känner lust i att vara retorisk. Jag är inte helt befriad själv från sådant... även om jag försöker.

  Jag tror att ett av de större problemen i den debatt som förs är att några av oss ogillar kollektivism och därmed inte ser flyktingar och invandrare som kollektiv - medan andra snarare ser just kollektivet.

  Ni som följt min blogg vet att jag med jämna mellanrum återkommer till det temat: kollektiv - individ. Jag har aldrig kunnat med när vänstermänniskor talat om "folket" och vad "folket" vill. Rasism är också ett kollektivt betraktelsesätt.

  Jag anar varför jag alltid haft så svårt för det kollektiva sättet att förhålla sig till medmänniskor - det var nog morsan som inpräntade det där när de som kallades tattare kom till husgården för att spela några instrument för att locka människor att kasta ner en slant från fönstren. De flesta ogillade det där. Morsan slängde gärna ner någon krona och inpräntade i mig att det var individer som stod där nere och spelade, individer vars historia ingen av oss kände till och som aldrig kan beskrivas i form i uttryck som "dom är", "dom tycker", "dom vill" än mindre gå under begreppet "tattare".

  Jag har fortfarande svårt att se t ex "en rom" utan ser av gammal vana alltid en individ vars liv, historia och önskemål jag inte har en aning om. Ser man på flyktingsituationen utifrån ett individperspektiv blir den plågsam och utrop som att "kasta ut dom" (för att citera en Expressenlöpsedel för ett antal år sedan) blir vedervärdiga.

  Hur som helst skall det bli intressant att se hur Batra kommer att agera som moderatledare, och hur länge Löfven blir kvar vid den linje som S intagit tack vare SD.

  Och, som jag skrev, jag finner det lite komiskt att SD framgångar hittills har lett till att Sverige tagit emot fler flyktingar än man gjort utan SD:s retorik, historia och uttalanden genom åren. Om man jämför med MP:s historia så var det alla partiers vilja att låta som riktiga miljöpartier när MP slog igenom.


  SD står nu, som det ser ut, inför att antingen släppa fram regeringens budget eller rösta aktivt för borgarnas. Det sistnämnda behöver inte betyda nyval, men väl en ny regeringsbildning. En sådan kan mycket väl bestå av S och M ("för landets bästa i en svår situation"), vars vägval i flyktingfrågan kommer att bli intressant att följa. Ska de gamla takterna från dessa partier plockas fram riskerar vi en inhuman politik.

  Vad gäller MP:s medverkan i dagens regering, om den sitter kvar, kan det bli så att partiet tvingas kompromissa ganska mycket. En sak finns att säga: den som inte är villig att lämna ifrån sig makt blir lätt i realiteten maktlös.

  SvaraRadera
 101. Birger Schlaug - Sunny. Schlaug vinner igen!
  https://www.youtube.com/watch?v=ubvYQxTXO3U

  SvaraRadera
 102. När fascismen tagit slut för denna gång ska vi alla chilla gemensamt till denna.
  https://www.youtube.com/watch?v=UCmUhYSr-e4

  SvaraRadera
 103. 1990-talets början uppgav SOM-institutet att över 60 % av väljarna ville ha ett stop på invandringen. Detta respekterades inte av 7-klövern. Jag får väl hålla med Schlaug i det avseendet. Sverige är i grunden en fascist stat, ledd av ett fåtal oligarker och deras nyttiga idioter, författaren inkluderad.

  SvaraRadera
 104. Birger!

  Kollektivet består ju av individer. "Vad folket vill" handlar om demokrati. Inte att alla tycker likadant utan att det är majoriteten av dessa individer som måste få sin vilja igenom. Alternativet är att vissa individer tar sig friheter på kollektivets, den stora massans bekostnad. De stora frågorna om ett hållbart samhälle löses inte på individnivå utan kollektivt. Man måste kunna se båda sakerna och inte blunda för något av de perspektiven. Om inte så blir ju den förda politiken helt inkonsekvent och motsägelsefull. Som att vi kan inte fortsätta att bli fler människor av miljöskäl men att det är ändå individen som helt och hållet själv ska få bestämma hur många barn man ska skaffa. Ska samhället genom barnbidrag och flerbarnstillägg på individnivå vara med och stödja storfamiljer med många barn mot fattigdom så bidrar man också till att legitimera en sådan ohållbar livsstil kollektivt. Allt hänger ihop och måste bedömas tillsammans när man fattar sina beslut.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 105. "Vi som gillar en human flyktingpolitik har SD att tacka för mycket! De som röstat på SD har gjort Sverige till landet som tar emot flyktingar på ett sätt som andra länder inte gör."

  Tacka?!
  Jag förstår inte dig Birger Schlaug. I din bok "Svarta oliver och gröna drömmar" så beskriver du att du tillhörde lögnarna som såg att det mångkulturella samhället inte fungerade men att ni teg ändå.

  Och nu tycker du att det är en tacksam modell Sverige har på senare tid? Vad är det för hyckleri? Vart har du din ryggrad egentligen?

  SvaraRadera
 106. Är det någon som för 20 år sedan i sin vildaste fantasi hade trott att det 2014 skulle sitta en tiggare utanför varenda mataffär i Sverige? Vilket fullständigt förfall. Hur kunde det bli så här? Ska det vara och se ut så här i Sverige 2014? Vad är det för samhällsutveckling? I välfärdssamhällets svenska folkhem betraktades tiggeri som historia. Jag skäms för Sverige. Lös problemet genast! Meningen med EU:s fria rörlighet var att man enkelt skulle kunna arbeta i andra EU-länder. Människor kan således självklart inte tillåtas komma till Sverige med enda uppgift och syfte att tigga på våra gator.

  SvaraRadera
 107. Det handlar inte om höger eller vänstermänniskor. Det handlar om att individer bildar olika kollektiv. Massor av olika kollektiv.

  Birger Schlaug du har skrivit att vi bör tala mindre om kollektiv. Inte mer. Kan det kallas för att återkomma till temat individ-kollektiv? Hade inte vi, som vill tala mer om olika kollektiv protesterat, så hade det kunnat bli så. Jaha Birger vill tala om individer, mindre om kollektiv då gör vi det.

  S och M debatterade flyktinginvandringen. Fokuserade mest på en grupp/kollektiv dvs. läkare som kommer hit. Att det tar så lång tid att få utöva sitt yrke.
  De benämnde detta kollektiv som en vinst för oss. Vi måste kunna se och förstå, att de kommer att bli det på sikt. Vi måste alltså i ett längre perspektiv kunna glädjas åt, att vi utarmar andra länder på välutbildade människor...
  Om några vinner något förlorar andra något... Var ligger vinsten?

  Det är väldigt viktigt att tala om olika kollektiv.

  Inte minst din morsa verkar ha förstått det. Även om hon inpräntade att det var individer som stod där, så såg hon av det du skriver att döma att de behandlades som ett kollektiv. De benämndes som "tattare".

  Det finns många olika romska kollektiv. Individer som tvingas tigga, Individer som försörjer sig på musik och inte tigger. Skriv ett inlägg om romsk musikkultur, så får du se att de står sig väl i klass med såväl kända gitarrister som Elvis.
  Men hur många av oss kan namnet på en romsk musiker?

  Är det något som jag personligen har svårt för så är det individualismen, egoismen som genomsyrar allt på denna planet. Fokus på den egna personen ibland mer än på sak. (Inte riktat till dig Birger Schlaug.)

  Min morsa sa, sköt dig själv och skit i andra. Gå din väg och ärligt vandra. Det hade hon förmodligen fått höra av sin morsa. Jag har inte lyssnat.
  Men jag vill hjälpa alla inte fokusera på de som är välutbildade och starka nog att ta sig hit.

  Är övertygad om att vi kommer att börja tala om hur vi ska hjälpa även de individer/olika kollektiv/grupper som anses vara svaga. Då måste det göras mer i närområdet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 108. Se individen? - Det är lättare att se enskilda som sticker ut än en stor anonym grupp. Att se den lumpiga tiggerskan vid butiksentrén är lätt - men ser du lika lätt tiotusentals grå fattigpensionärer som har "arbetat och gjort rätt för sig" hela sitt liv, men nu förväntas snällt och tyst och förhoppningsvis snabbt dö bort och inte kosta så mycket? Eller ser du alla de som ännu "arbetar och gör rätt för sig", är snälla och tysta och som bäst knyter näven i byxfickan, eller tycker du någon medelklass-hbtq-personlighets eventuella lidanden är intressantare att prata om? Vem vet, rätt vad det är kanske det blir ett vredesutbrott som skulle hedra en gammaltestamentlig profet även i detta land!

  Det är ju politikens förbannelse idag att identitetspolitik blir ett brus som stör bort de många, nämligen de många som betalar kalaset. Nå, fundera på frågan: vem har gjort mest för Sverige idag (och gett identitetspolitiker och andra ett alldeles för gott liv), är det gammelfarmor eller mormor på vården, eller är det en tiggartant från Balkan som gör tillfälliga nedslag här?

  SvaraRadera
 109. Lisbeth, tror jag kan ge två zigenarmusikaliska namn: Django Reinhardt (jazz, Frankrike), Manitas de Plata (också Frankrike???, flamencogitarr i rasande fart.) Låter OK när de kör instrumentalt, men zigenarsång låter ofta fördj-t.

  SvaraRadera
 110. Peter Mattsson, Du skriver om en enda uppgift och syfte. Att tigga.
  Läs på! Tala med dem du tror dig kunna beskriva.
  Det finns många böcker, går bra att låna dem på bibliotek.
  Har du inga id handlingar så "existerar" du inte. Existerar du inte, så "kan" du inte få ett arbete. Erbjud ett arbete vi har väl för fan en arbetslinje.

  Nu blev jag arg. Känns skönt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 111. Det som stör mig mest med tiggarna är när de sitter med en iphone 6:a och sms:ar. Sett flera här uppe i Östersund. Själv har jag bara råd med en begagnad 4:a…fan, jag måste börja tigga.

  //Mahmoud

  SvaraRadera
 112. Jag kan förstå att tiggeriet kan verka som ett steg tillbaka men skulle man inte kunna tolka det som ett steg framåt. Skulle det kunna vara ett första steg mot en mer gemensam värld? Visst kan man se det som ett steg tillbaks för oss i Sverige men man kan även se det som ett steg framåt för andra länder. Att folk kommer hit och tigger och tjänar tillräckligt på det för att bygga sitt egna hus borde väl vara en morot och ögonöppnare att hjälpa de andra länderna till vår nivå. Det är väl där någonstans som problemet finns. Eller ska vi bara lösa våra egna problem även om vi skulle kunna lösa andras problem? Är vi nära att förstå att vi inte är skilda från alla andra i världen och om vi löser andras problem så löser vi även våra egna och vice versa.

  En värld där alla inser att alla är del av allting. Inte en konkurrensinriktad alla-mot-alla-värld där vi slåss om allting oavsett om det är man-mot-man, stad-mot-stad eller land-mot-land. För visst borde vi väl vara där snart? Inse att vi skapar en bättre värld genom att hjälpas åt och dela med oss av de kunskaper och resurser som vi har i överflöd och ge till de som behöver och spara det som går och måste sparas. Detta gäller självklart både inom och utanför landet.

  SvaraRadera
 113. "...religiöst motiverade krigshandlingar..." skriver du.

  Vilken eller vilka religioner är det du syftar på här?

  Ett förtydligande skulle sitta fint.

  /Carina

  SvaraRadera
 114. L, Skulle vara bra med ett förtydligande. Vad menar du med ditt inlägg 04:28:00?

  Du skriver om anhöriginvandring.
  "Det är verkligen svårt och en mycket svårare blir det för de/oss som vägrar se kollektiv utan istället ser individer." Är det bl.a. du och Birger som får det så mycket svårare? Är ni en individ eller bildar ni du och han ett kollektiv med andra individer?

  Det är verkligen ett dilemma precis som du skriver! Anhöriga det betyder mamma, mormor, farfar, sjuka, friska, psykiskt funktionshindrade osv.

  Ett dilemma är att många individer orkar inte ta sig hit. Eller kanske inte ens vill. Tror du inte det? Vad gör vi för dem L? Ska vi satsa mer pengar i närområden om det går? Så att flyktingar kan hålla ihop med sina nära och kära. Kan vi hålla flera bollar i luften samtidigt? Så att vi ser individen.

  Dessutom vad gör vi nu, när EU:s gränspolis ska träda in i stället för den italienska marinen, som räddat många afrikanska flyktingar. I Bryssel har man ju bestämt att folk ska få drunkna.

  Vi är med i EU? Ett kollektiv.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 115. Anonym 03:05 bör lära sig läsa.

  SvaraRadera
 116. Är det någon som för 20 år sedan i sin vildaste fantasi hade trott att det 2014 skulle sitta en tiggare utanför varenda mataffär i Sverige? Vilket fullständigt förfall. Hur kunde det bli så här? Ska det vara och se ut så här i Sverige 2014? Vad är det för samhällsutveckling?
  ------------

  Om man har som mål att montera ner nationalstaten och välfärdsamhället, vilket marknadsliberaler tydligt propagerar för, så är det effektivt att öppna gränserna så att samma utbud av desperata fattiga arbetare skapas i europa som oligarkerna nu leter i uländer efter.

  Det sociala skyddsnätet raseras och vinsterna ökar.

  SvaraRadera
 117. FreedomofSpeach!
  Du summerar problematiken på ett formidabelt vis. Inte ens den mest världsfrånvända borde kunna undgå att förstå läget.

  SvaraRadera
 118. Anonym 05:58:00. Har inte skrivit inlägget 03:05. Men det känns som Déjá vu (redan sett)...

  Du mästrar. Precis samma sak hände förra gången en anonym nämnde sidan 132...och jag svarade. Utan att få något egentligt svar. Dessa svårlästa rader som onekligen väcker tankar...

  Om något är nödvändigt och positivt, så förnekar man gärna att det finns svårigheter och problem? En välmenad lögn kan ta säte. Ny demokrati föddes. Ur något gott kan något annat växa fram.

  Nu går det inte längre att förneka. Fem i tolv kan man tycka. Ett väldigt bra inlägg av Birger. Tack. Politiker anses fortfarande leva långt borta från verkligheten. En sanning med viss modifikation. För det är den som de tampas med. Ytterligare ett kollektiv (politiker) och vi "vanliga". Så svårt att förstå att politiker ibland tvingas att ljuga, om man sitter och gnäller i hemmets lugna vrå. För de ska ju vara fullkomliga?

  "Tror" likt Birger att ett av de större problemen är att några ogillar kollektivism. Så pass mycket att märkliga inlägg som L:s riskerar att få säte? Samt ett annat problem är att vissa talar och skriver utifrån tanken om reinkarnation och andra inte.

  Det L skriver har ju ingenting med verkligheten att göra. Vem kan avgöra, om det är svårare för de som vägrar se kollektiv och istället ser individer? Sina egna känslor kan man beskriva. Men andras? Anhöriginvandring är viktigt så jag hoppas på svar.
  Av inlägget utläste jag att L tycker det är viktigt att diskutera anhöriginvandring. Jag har nu sagt mitt i frågan.

  Visst har vi en tacksam modell? En human modell, som följer att vi skrivit under på en human flyktingpolitik.

  Kommentarer om att folk inte kan läsa. eller slarvar de är så tråkiga. Så mästrande.

  Tycker det var fint att du Birger beskrev varför du har svårt för kollektiv. Försökte beskriva varför jag gärna talar och skriver om kollektiv. Vi präglas?

  Det är svårt att mötas och nu har vi en väldigt tuff tid framför oss. Kaos. Bäst då att titta inåt på sina egna känslor och inte bara utåt. Får ägna mig åt det. Men det var väldigt intressanta kommentarer som beskiver känsloläget. Ovärderligt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 119. "Tror" likt Birger att ett av de större problemen är att några ogillar kollektivism.
  --------------

  Både "kollektivism" och "individualism" är flummiga, vaga generaliseringar.

  T ex Zlatan som individ hade inte kunnat brillera utan kollektivet som är fotbollslaget eller fansen som också är ett kollektiv.

  Så det ena förutsätter det andra.

  Och förtryck av individens särart och talanger är väl inget kollektiv som egentligen vinner på.

  Då är det större utdelning för en individ som förtrycker ett kollektiv, något som man sett åtskilliga exempel på i historien med diktatorer, despoter och korrupta köpta politiker som förtrycker ett kollektiv.  SvaraRadera
 120. Alla som inte röstar på SD är i praktiken, vid ett nyval, för ett haveri av välfärdsstaten.

  Alla kloka fd sossar och borgare är eniga om detta.

  Inte om, utan NÄR haveriet väl sker kommer SD att likna änglar när nya partier kommer förespråka utvisning av nyinkomna flyktingar.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/taenk-om-jimmie-akesson-blir-statsminister-2018-11913

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/valprognos-for-sd-i-nasta-val-1869-av.html

  SvaraRadera
 121. Detta är problemet:

  Study: Global Elite Hiding Up to $32 Trillion in Offshore Accounts
  A new report reveals how wealthy individuals and their families have between $21 and $32 trillion of hidden financial assets around the world in what are known as offshore accounts or tax havens
  http://www.alternet.org/hot-news-views/study-global-elite-hiding-32-trillion-offshore-accounts

  Revealed – the capitalist network that runs the world
  "In effect, less than 1 per cent of the companies were able to control 40 per cent of the entire network," says Glattfelder. Most were financial institutions. The top 20 included Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, and The Goldman Sachs Group.
  http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed--the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

  Nu avslöjas hur skattemyndigheten i Luxemburg har hjälpt hundratals internationella företag med gynnsamma skatteupplägg. Det visas i de tusentals hemliga dokument som Ekot tagit del av. Bland bolagen finns till exempel Ikea, Pepsi och de stora svenska riskkapitalbolagen.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6010859

  SvaraRadera

 122. Banker stäms för räntemanipulation

  I Europa har banker och mäklarföretag dömts till rekordböter på 7,1 miljarder euro (cirka 15 miljarder kronor) för räntemanipulationer 2005-2008.

  Interbank-räntorna i London, Tokyo och eurozonen används som riktmärken för bland annat bolån och andra avtal värda enorma belopp.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/banker-stams-for-rantemanipulation_3366802.svd

  Bankerna på väg mot vinstrekord

  De svenska storbankerna har ökat sina vinster kraftigt under det tredje kvartalet. Efter att SEB presenterat sitt resultat i dag står det klart att vinsterna sammanlagt steg med 16 procent till drygt 27,5 miljarder kronor under kvartalet.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5999269

  SvaraRadera
 123. Två frågor.

  1. Ibland kan man i denna spalt läsa att "inlägget har tagits bort av avsändaren" eller liknande. Hur gör man för att återkalla ett inlägg som man ångrar?

  2. Vissa kommentatorer kan skapa rubriker med fet stil. Hur går det till?

  Gt

  SvaraRadera
 124. Korrespondenterna SVT 2 ikväll
  Sergej Markov om "Russofobi" kollektiv rasism från den ledande eliten i väst mot ryssar?

  SvaraRadera
 125. Kostnadsför 2015 års invandring!

  Om ett års invandring av 100.000 st in i utanförskap och fullt bidragsberoende ska kostnadsföras så måste du räkna ut vad den årskullen nettokostar till end-of-life. Räkna grovt med 750 kr per individ och dag x 365 dgr x 40 år x 0,3 (kvot som under perioden sysselsätts och ej kostar samhället)

  ca 440 miljarder kronor per år med detta inflöde av utanförskap.

  SvaraRadera

 126. Lisbeth. Förklara gärna vad du menar med sista meningen i detta stycke.
  "Tror" likt Birger att ett av de större problemen är att några ogillar kollektivism. Så pass mycket att märkliga inlägg som L:s riskerar att få säte? Samt ett annat problem är att vissa talar och skriver utifrån tanken om reinkarnation och andra inte."
  Christer

  SvaraRadera
 127. Christer, bra vore om L själv förklarade vad hen menade. För jag tycker inlägget är så viktigt.

  L tar upp det som kan få en majoritet i riksdagen att domineras av SD. Anhöriginvandringen... Blir det ett demokratiskt val t.ex. nyval, kan det mycket väl bli så att folk anser att "bunkern är full." Eftersom både L och jag anser att det är ett dilemma, så svarade jag på inlägget.

  Hur L eventuellt vill justera systemet framkom inte. Men att hen vill fortsätta som vanligt.

  och det är ju inte att justera något?

  L skrev också "Det är verkligen svårt och en mycket svårare för de/oss som vägrar se kollektiv utan istället ser individer." "Vi är många som vill fortsätta med hur vi gör nu, men risken är mycket stor att en opinion känner "att bunkern är full" och då blir det tvärstopp."

  Risken är att en lögn permanentas. Att människor som gärna talar om kollektiv, inte ser individen. Att antingen är man för individen och "vägrar se kollektiv" eller så reducerar man människor till främlingar.
  Ett antingen eller tänkande som jag inte ställer upp på. För det stämmer inte med verkligheten.

  SD sägs rakt av reducera människor till främlingar. Alltså man konstaterar då, att de inte ser individen.

  Tycker inlägget andas vi de goda som ser individen och så de andra. Att det kan permanentas och fortsätta att ta säte i människors medvetanden. Som en sanning. Då blir den till en hatfylld lögn.

  Om man talar eller skriver om reinkarnation, så avfärdas det ofta med, att man tycker att människor får skylla sig själva och att de ska lämnas helt åt sitt eget öde. Att man inte ser individen.

  Därför så "tror" jag att vi missförstår varandra omedvetet eller medvetet. Tycker det är olyckligt och synd. Men inte konstigt på något sätt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 128. En politiker i en representativ demokrati ser antingen efter intresset för medborgarna i politikerns valkrets. Som det är politikerns JOBB att representera.
  Eller så bör politikern få en rättvis rättegång och sedan dömas för brott mot demokratin och förräderi.

  Av inlägget ovan ser jag att bloggförfattaren inte är demokrat. Gudskelov att den här avgrundskommunisten har slutat med politiken.

  (visst, jag är medveten om att kommunister som Schlaug är i full färd med att omdefiniera "demokrati" till att betyda "kommunistisk diktatur" snarare än folkstyre. Men det ändrar inte på begreppet som sådant utan är bara ytterligare ett bevis på kommunisters lögnaktighet och ondska)

  SvaraRadera
 129. "Av inlägget ovan" vilket inlägg anonym?

  SvaraRadera
 130. "och skälet till det är bland annat de gångna årens migrationsuppgörelser som har underlättat för människor som inte har asylskäl att få uppehållstillstånd i Sverige. Vi har också för lågt ställda försörjningskrav när det gäller anhöriginvandring och vi definierar anhöriginvandring långt bredare än nödvändigt. Allt sammantaget har bidragit till att vi står illa rustade att göra vår medmänskliga plikt när det verkligen behövs."

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/11/11/migrationsdebattens-gropar-hela-listan/

  SvaraRadera
 131. Livbåten Sverige kommer inte hinna ta in tillräckligt många så att den rammar tills datumet för extraval.
  http://ledarsidorna.se/2014/11/gastkronikan-jens-kittel-livbaten/

  Dvs väljaropinionen är för trögrörlig för att inse att det enda alternativet till välfärdskollaps är att rösta på SD vid nyval.

  De flesta bryr sig bara om sina vardagliga problem, och de i storstäderna märker ännu inga problem. Men vänta 3-4 år till nästa val. SD kan få dryga 30-40% om övriga partier överlåter migrationsfrågan och fortsätter strutspolitiken. När barnen inte får plats på dagis, när ungen ska gå i första klass med 15st somaliska barn som inte kan svenska, när farfar inte fick vård i tid, osv osv. När kravaller viner runt hörnet mellan huliganer och islamister. http://www.gatestoneinstitute.org/4859/germany-hooligans-salafists

  Jag själv röstade på SD för att det bara finns ett alternativ till MPs ultraliberala svängdörrspolitik (som alla andra partier blint förordar). För att Alliansen hellre offrar det fina land vi byggt bara för att de inte vill släppa in ett nytt demokratiskt invalt parti till samtal.

  Hellre röstar jag på ett parti med brun bakgrund än på alternativet som är irreversibel rasering av det svenska samhället. Vad gäller partiet SD är jag inte bekymrad för deras partipolitik, många intellektuella från S och Alliansen förädlar nu partiet, och de gamla "fina" strutsarna får sitta kvar i strutsgården på Rosenbad i fyra år till. För sedan ska de UT (för deras partier kommer knappt kvala över fyra procent)- och måtte de då bara bosätta sig i flyktinglägren eller härbergera minst fem st var hemma hos sig - allt annat vore katastof

  SvaraRadera
 132. Vill uppmärksamma en intressant programidé. Utformningen kan alltid diskuteras men den ger upphov till många intressanta frågor och viktiga tankar hos både de medverkande och oss tittare. http://urplay.se/Produkter/183711-Diktatorn-Dag-1

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 133. Tungt inlägg birger!!

  SvaraRadera
 134. Anonym 11:39:00

  Intressant krönika av Jens Kittel.
  "tycker Alliansen ska utnyttja kompetensen hos Annie Lööf. Hon är påläst, kompetent, säker och tar ett bra avstånd till Löfvens patetiska MP/V-tjafs ett klart statsministerämne."

  Annie Lööf har klart uttryckt att visionen om fri invandring står kvar. "Vi vill att EU:s fria rörlighet på sikt ska omfatta hela världen."

  Tja "statsministerämne". Smaken är som baken dvs. delad! Hon och MP och Alliansen har gjort upp om arbetskraftsinvandringen, så håll gärna S och V utanför. Framförallt V som inte sitter i regeringen. Ett statsministerämne är däremot Jonas Sjöstedt, som kan lägga pusselbitar, så att de hamnar något sånär rätt. Om bara V blir mindre emotionella, så kanske, säger kanske, kan de då leva upp till att bli ett verkligt oppositionsparti till SD.
  Det behövs två EU kritiska partier sa Sjöstedt. Inte bara ett rasistiskt. Han borde skippat ordet rasistiskt. V är för emotionella.

  Ser fram emot fler krönikor av Jens Kittel. De är nervkittlande. Hoppas på ett kittlande uppvaknande hos Kittel och att en Lööf- blås blåser bort Lööf tills vidare.

  Kvar på spelplanen V och SD tack. Då kanske vi får se att de är inte siamesiska tvillingar. Utan två partier som bjuds in endast då det passar etablissemanget.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 135. Kittel har helt fel angående Lööf, hon är struts och kommer ej överleva valet 2018

  SvaraRadera
 136. Ja det är väl inte konstigt! Politikerna vill bara visa en fin fasad, att allt är bra med Sverige..medans folk inte får cancervård eller att varje dag se på nyheterna om att det fattas hjälp i sjukvården..Politikerna har grävt sin egen grav! Det är dags att säga stopp! Missnöjesparti eller vad det må heta..ja sant! Vi är missnöjda!..Sverige borde gå framåt, inte bakåt! Snart har vi Bagdad i Malmö!

  SvaraRadera
 137. CONTACT THE VOODOO SPELL CASTER FOR LOTTERY SPELL,CASINO GAMBLING SPELLS,WIN LOTTERY JACKPOT,EUROMILLION JAKPOT, WIN YOUR CASINO GAMLIN GAMES WITH THE HELP OF A SPELL CASTER DR.OGUDU [OGUDUSPELLTEMPLE@YAHOO.COM]
  Hello all my viewers My name is PETER FRY, from USA INDINA i am 69 years old, I and my wife are very happy for sharing this great testimonies,The best thing that has ever happened in our lifes is how we win the lottery [mega millions jackpot 3 days ago with my wife. I am a man who believe that one day I will win the lottery. finally my dreams came through when i email Dr OGUDU and tell him I need the lottery numbers. I have spend so much money on ticket just to make sure I win. But I never know that winning was so easy until the day I met the voodoo spell caster online which so many people has talked about that he is very great in casting lottery spell,so I decide to give it a try.I contacted this great Dr and he did a spell and he gave me the winning lottery numbers. But believe me when the draws were out i was among the first winners. I win [1,000,000 million Dollar] now i am now a big millionaire smile and i am happy with my families. Dr. OGUDU truly you are the best,with these great Dr you can win millions of money through lottery or casino games.I am so very happy to meet these great man now, I will be forever be grateful to you Dr.OGUDU Email him now for your own winning lottery numbers:OGUDUSPELLTEMPLE@YAHOO.COM OR WHATSAPP NUMBER +2348106058254

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.