lördag 31 maj 2014

Arbetstid - del 4: Tidsandan...



Det är mitten på 90-talet. Deltar i en många timmar lång hearing i SVT om arbete. Eftersom jag och några andra politiker skall vara med ganska sent hinner tröttheten krypa på trots att det som sägs under kvällen är intressant. Det diskuteras huruvida det kan bli mer arbete i framtiden. En del tror det. Andra tror det inte.

Det diskuteras också - på fullt allvar - huruvida vi arbetar för att leva eller om vi lever för att arbeta. Frågan uppfattades inte alls som konstig. Tvärtom. Det var ännu ett antal år kvar till dess att Arbetslinjen blev den övergripande ideologin för såväl borgerliga som socialistiska och gröna politiker som tappat tron på högre värden än så.

Att någon politiker, som befinner sig lite högre upp i hackordningen, inför valet 2014 skall filosofera över om vi arbetar för att leva eller om vi lever för att arbete är kanske en ganska hispig tanke. Åtminstone innan FI dök upp på scenen. De andra har ju haft fullt upp med att hänga upp sin retorik på hur de skall kunna skapa mer arbete. Varje jobb tycks man ju se som en lycklig tilldragelse. Som Nina Björk så träffande har konstaterat.

Som företrädare för Miljöpartiet var det tidigare inga som helst problem att ifrågasätta lönearbetet, kräva sänkt arbetstid och ironisera över dem som tjatade om tillväxt snarare än om livskvalitet. Jag vidhåller än idag: Vi bör arbeta mindre. För vår egen skull. För samhällets skull. Och för miljöns skull.


Det har gått många år sedan hearingen. Det har gått många år sedan något riksdagsparti på fullt allvar drev kravet på sänkt arbetstid. Lönearbetet har blivit något närmast heligt. Man har hittat på ordet Utanförskap för den som inte lever sitt liv enligt den heliga normen. Ångest skall läggas på den som inte ligger i fas med den heliga normen. Budskapet är tydligt. Vi skall arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer - så att vi kan arbeta mer, på det att vi kan konsumera mer.

Du är reducerad till en produktions- och konsumtionsfaktor som skall förstå att fri tid inte har med välfärd att göra. Fri tid skall ge dig ångest. Du ska känna att du lever i utanförskap. Och en skammens rodnad skall måla dina kinder. Sossarna är inte ett dugg bättre än borgarna. Man har skaffat sig en partiledare som genom apparnas försorg numera skriker till folket att de skall lystra till budskapet: stig upp, gå till ditt arbete, jobba heltid med vad det än är, framtiden byggs inte annars. En fattigare vision om det goda samhället har väl sällan en socialdemokratisk partiledare stått för...



När Landsorganisationen (LO) i Sverige bildades 1898 var arbetsdagarna långa, ofta upp till 16 timmar. Så hade det inte varit i alla tider.  Skillnaden mellan arbete och fritid i det förindustriella samhället hade varit diffus. Man arbetade när man behövde. I samlarsamhället, det vill säga det som i Sverige kallas äldre stenåldern, arbetade man förmodligen inte speciellt mycket, arbetstiden var kort.
Med jordbrukssamhället ändrades förhållandet – man fick mer arbete men det utfördes förstås när ljuset och vädret tillät. Det var först med fabrikernas intåg som vi började bli beroende av klockan. Beroendet av klockan gick hand i hand med beroendet av fossila bränslen. Det blev en tydlig skillnad mellan det som var företagets tid och det som var den egna tiden.

Bland de första kraven LO ställde fanns idén om åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid. Detta till trots har LO centralt under största delen av 1900-talet faktiskt tryckt tillbaka frågan till förmån för ökad tillväxt och konsumtion. Varje gång jag skriver detta måste jag gå till källorna och kolla att det verkligen förhåller sig på detta sätt. För det låter ju lite dumt... Men det är faktiskt så det är.

Man kan rent av säga att det varit en salig blandning av LO och Luther som genom sina värderingar hjälpt arbetsgivarorganisationer att hålla tillbaka krav på sänkt arbetstid de senaste fyra decennierna. Det vill säga den tid som gått sedan vi senast förkortade normalarbetstiden.

Kanske Luther med viss rätt känner sig orättvist bedömd i denna fråga för egentligen var det en annan reformator – Jean Calvin - som var mest fäst vid idén om att arbete handlade om moral. Inte bara moral förresten, arbete handlade enligt Calvin om religiös plikt. I denna plikt ingick även att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Calvin är en god förebild för dem som tappat sitt ideologiska fotfäste så pass mycket att de gjort Arbetslinjen till sin närmast religiöst uppskruvade huvudtes. Något mer ideologiskt torftigt kan jag inte tänka mig. Bara tanken att fullt friskförklarade politiker, på fullt allvar, hävdar att den främsta frågan är att skapa arbete är skrämmande. Det är ett intellektuellt moras.


Smaka på orden skapa arbete. Fundera på dem. Hade jag varit guru hade jag uppmanat dig att meditera över dem… Hade jag varit en revolutionärt lagd militant guru hade jag uppmanat dig och dina vänner till handlingskraftig revolution mot dem som reducerar politik och liv till något så erbarmligt korkat som Arbetslinje med målet att skapa arbete.

Till och med De gröna, som haft sänkt arbetstid och avdramatisering av lönearbetet som en grundbult ända sedan tillblivelsen 1981, har anammat den fattiga idén och kampanjat på temat Grön Arbetslinje. Jag tar mig för pannan och förbannar att jag inte är en guru…

Imorgon skriver jag om hur arbetsgivarna ville skydda arbetarna från fri tid...

21 kommentarer:

  1. Tack Birger väldigt bra!

    Ang. LO

    LO och fackföreningarnas uppgift är att se till medlemmarnas bästa. Kampen står mellan ägare och arbetare. Idag säljs och utnyttjas många unga, sjuka och funktionshindrade till en lägre lön. Ett förfaringssätt som gör att företagen kan tjäna stora pengar och spela ut arbetare mot varandra. Det kollektiva byggandet och kollektiva ansvaret avtar allt mer. Egoismen tilltar och det enda som tycks gälla är hur mycket den egna individen kan tillskanska sig i den egna plånboken eller till den lilla grupp (klass) han själv anser sig tillhöra. De styrande inom LO-leden och fackföreningsrörelsen ger sitt stöd till nyliberalismen med sitt fortsatta utnyttjande av unga, svaga och individuell lönesättning. EU är nyliberalism.

    SvaraRadera
  2. Behövs det 'skapas' arbeten? Vore det inte en idé att titta på alla underbemannade organisationer överallt till att börja med, och fylla ut hålen? Samt se till att övertid betraktas som socialt icke önskvärt? När det är gjort kan man ju se om några arbeten behöver 'skapas'.

    SvaraRadera
  3. Vi tar allt mer av jordens resurser som förvandlas till smuts och sopor och vi återställer inte det vi tar.

    Produktionen kan endast öka genom slit och släng. Med hållbara varor är det omöjligt att öka produktionen och då är det en förlust för systemet och för de som vill behålla makten.

    20% av befolkningen förbrukar 80% av råvarorna och de övriga 80% av befolkningen lever i yttersta knapphet. Vissa dör av sjukdomar relaterade till svält medan andra dör av sjukdomar som beror på överflöd.

    /Vargtass/

    SvaraRadera
  4. Det bor nog en liten guru i dig. Du är aktiv och ber oss andra att vara detsamma. Aktivera våra tankar och vara aktiva (kontemplation).

    Fundera över orden smaka på dem är att meditera över dem. Att meditera över orden att reflektera över dem. Ge dem eftertanke. Behöver inte ske sittandes med benen i kors eller liggande. Man kan t.ex. paddla kanot. Pyssla i trädgården eller ägna sig åt det man föredrar.

    Det är just det som arbetslinjen förhindrar. Tid för eftertanke och långa tankar. Man skulle t.om. kunna påstå att "vi" förhindrar evolutionen. Att vi förhindrar utvecklingen och den gröna omställningen.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Så Birger varför tar du dig för pannan och förbannar att du inte är en guru :) Du vill inte förhindra den gröna omställningen. Eller försena evolutionen.
    Du ogillar t.ex. frihandel och ser skillnad på den och fri handel. Du ser att det är tillväxt som arbetslinjen går ut på.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Fi hatar ju hemmafruar och vårdnadsbidrag, så någon särskilt konsekvent inställning till andra värden i livet än arbete har de ju inte.

    SvaraRadera
  7. Vargtass,

    det du skriver om att 80 procent av befolkningen lever i yttersta knapphet gäller inte längre. Du borde läsa Lasse Bergs senaste oerhört intressanta bok "Ut ur Kalahari". Den i vissa kretsar så hatade "nyliberalismen" har nämligen vänt upp och ned på världen på bara några få decennier!

    SvaraRadera
  8. "Smaka på orden skapa arbete. Fundera på dem".

    OK.
    "Skapa arbete" kan t.ex. betyda skapa arbetsuppgifter. Eller skapa anställningar så att befintliga arbetsuppgifter blir utförda.

    A.

    SvaraRadera
  9. Peppe. Boken "Ut ur Kalahari" må vara intressant i sig.

    "Nyliberalismen har nämligen vänt upp och ner på världen" instämmer jag i. Det kanske rent av är 85% av befolkningen som lever i yttersta knapphet?

    Om enda sättet att få mat, kläder och husrum är att äga en massa papperslappar så kommer det att skapa allt fler hungriga och hemlösa människor. Handikappade, sjuka, funktionshindrade och äldre kan heller inte tjäna till sig dessa papperslappar.

    Utslagningen ökar vilket vi ser inom stora delar av Europeiska unionen och därmed ökar kriminaliteten och den försöker länders regeringar stävja med polis och militär.

    Ändå skriker politiker och företagens direktörer att vi måste ha en större tillväxt i produktion och konsumtion för att tjäna mer pengar. Som följd skördas det ännu fler offer.

    Nyliberalkismens propaganda och manipulation hypnotiserar politiker med flera så att de inte kan se igenom sytemet. Vilket också är andemningen i planen som handlar om "den nya världsordningen."

    /Vargtass/

    SvaraRadera
  10. Ahmed, man skapar inte arbete om man utför srbetsuppgifter som behöver göras. Män skapar arbete för att hålla igång tillväxt.

    SvaraRadera
  11. Men (v) & då just (mp) är ju med på tåget, så fort realpolitiken börjar diskuteras? (v) gav grönt ljus åt (s) aktivitetsgaranti, FAS3:s original-ritning. Och (mp) hade, om jag inte läste fel, ingenting att invända alls när socialbidragen nyligen omvandlades till ren workfare? (s) är dock "värstingen" i dessa frågor. Livets mening (för fattiga) har där reducerats till huruvida de har en övervakare (handläggare) fått en grop att gräva & fylla igen. Arbetslinjen skall nog ytterst ses som ren småfolks-disciplinering: man är rädd för vad lösdrivande fattigfolk kan hitta börja tänka/ta sig för, på precis samma sätt som en chef för ett fängelse är mycket angelägen om att det inte finns särskilt mycket lediga stunder för fångarna. En dystopisk tavla. Lite som den där (1968?) konsten som visar underbara små röda stugor med vita knutar i ett frodigt sommarlandskap..tills man upptäcker gallren för fönstren i målningen & den lilla skylten som meddelar att det är en ungdomsanstalt.

    SvaraRadera
  12. Birger.

    När du skriver detta vet jag att du har en skarp hjärna så med glädje tittar jag på det parti du vurmat för på sistone, ett parti som heter Vänsterpartiet och hoppas att jag ska finna något annat där, ex. dela på jobben-retorik etc..

    Men vad jag finner vid en snabb sökning i Vänsterpartiet inget som är på din linje men pinsamt lik de andra partiernas retorik om att "skapa jobb".

    Inngen retorik om 6-timmars arbetsdag alls.

    ex.
    http://www.vansterpartiet.se/jobben-ska-prioriteras-i-de-ekonomiska-ramverken/

    Så Birger, Det är dags att vakna nu!

    Godmorgon

    SvaraRadera
  13. Den som finner den söker sök lite mer

    SvaraRadera
  14. För att finna något måste man vilja lite mer än att göra en snabbsökning.

    SvaraRadera
  15. Herrejisses va bra du var idag på seminariet!!!!!!
    KOM TILLBAKA!!!!!!!

    SvaraRadera
  16. Vi vinglar tydligen mellan V och MP och vet varken ut eller in.
    Men lyssna på alla, och sedan tänk själv! Vad sägs om en utökad värdegrund?

    "För alla människors lika värde, inräknat alla politikers. Vilket inte betyder all politiks lika värde."

    Lyssna på alla politiker, samtala med dem när det passar, skapa dig en egen åsikt om olika politiks värde.

    SvaraRadera
  17. Arbetslinjen skall nog ytterst ses som ren småfolks-disciplinering: man är rädd för vad lösdrivande fattigfolk kan hitta börja tänka/ta sig för, på precis samma sätt som en chef för ett fängelse är mycket angelägen om att det inte finns särskilt mycket lediga stunder för fångarna.
    ------------

    Och om då fler och fler arbetstillfällen försvinner pga av utlokalisering och robotisering kommer fler och fler vara i denna grupp diciplinerade.

    Det säger ju sig själv att detta är ohållabart - vill dom ha revolution så gärna så de skapar grogrunden till det medvetet?

    SvaraRadera
  18. ams-politiken har väl visat sig vara en väldigt hållbar lösning? Efter 20 års storsatsningar är den numera helt självklar, även hos (m). Min gissning är att man seriöst numera försöker "trumma in" att detta ÄR jobb, att ams-praktik duger lika bra som gamla tiders anställningar? Det som började som en del av en nyliberal ekonomisk politik slutade som en försörjningsform man försöker "sälja in" som rent huvudnummer i politiken (socialdemkratins 90-dagars garanti t ex). Invändningar om tvångsarbete/slaveri saknas helt, även i vänstermedia; den värsta kritiken handlar om att det skulle röra sig om "dagis för vuxna", alltså en slags omsorg med goda intentioner i grunden..

    SvaraRadera
  19. Anonym 08:49:00
    Ja vi vinglar mellan MP och V.
    "Vad sägs om en utökad värdegrund?" Säger ja tack!

    "För alla människors lika värde inräknat alla politikers. Vilket inte betyder all politiks lika värde"

    Ja vi bör lyssna till alla politiker, inte identifiera oss helt med ett parti.

    Hörde nyss MP tala om mänskliga rättigheter på kongressen. Om stöveltrampet som ekar igen. Att de måste tala mer om det. Men inget tal om, att det är den förda politiken, som får stövlarna att trampa. Heller att de också måste LYSSNA till varför trampandet inte upphör.

    En ros till Birgitta Ohlsson för att hon vill ha en öronmärkt EU kommissionär för mänskliga rättigheter. Hon förespråkar en annan ordning, eftersom Vivian Reding har ansvar över så många områden.

    Det är kommissionen som lägger förslagen inte svenska MP eller V.

    Carl Bildt är skeptisk till hennes förslag. Vi måste lyssna till alla politiker och Bildt har sagt att EU är vår politik.

    Det MP och V och andra partier nu behöver göra, är att stötta Birgitta Ohlsson i denna mycket viktiga fråga. De måste lyssna.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. "Lönearbetet har blivit något närmast heligt. Man har hittat på ordet Utanförskap för den som inte lever sitt liv enligt den heliga normen."


    "Imorgon skriver jag om hur arbetsgivarna ville skydda arbetarna från fri tid..."

    Ha ha ha! Det är så klockrent!

    SvaraRadera
  21. Snälla Birger, bli en guru! Igen!

    För varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att "sänkt arbetstid och avdramatisering av lönearbetet" inte är den bästa lösningen för att rädda jorden och mänskligheten.

    Det är den ENDA lösningen!

    /Per Bågmark

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.