fredag 30 maj 2014

Anomali på kongressorten...

Imorgon fortsätter serien om arbete och arbetstid. Idag väntar Nyhetspanelen. Är på väg. Ska vara i soffan 07.40.  Det är nog inte Tove, hon lär vara inbjuden till Bilderbergergruppens möte. 

Lär väl bli nåt om EU-valet i panelen. Funderar på hur centerpartister i bygden känner - de har röstat på bonden som iklädd gammal hederlig bondeförbundsskjorta pratade om grisknorrar men tycks nu istället få in Federley från Stureplan. Personval har sina sidor. I det här fallet lurade nyliberalerna en bonde...kan man kanske säga.

Själv ska jag inte åka till Bryssel men väl till Göteborg. Frågan är om jag är en anomali i den nya miljöpartistiska sfär som invaderar Göteborg under helgen i samband med årets kongress. Ska nämligen prata om såväl sänkt arbetstid som avrustning. Sånt som MP:s alla språkrör verkligen gillade att tala om en gång i tiden. Dags för nostalgitripp således...
 

Lördag 31 maj 16.15.
Svenska Mässan i Göteborg.
Ska du till MP:s kongress under helgen så titta gärna in på seminarium om arbete och arbetstid med några författare till After Work - farväl till arbetslinjen. Jag är en av dem som skall prata. Arrangör: Cogito.

I samband med kongressen hålls redan på fredagen ett helt öppet prat - man behöver inte vara medlem i MP för att komma in - på Hagabion i Göteborg. Själv ska jag tala lite om vad MP ansåg tidigare - det finns motioner till riksdagen som skulle få dagens partiledning att häpna - och resonera kring omvärldsanalysen efter Ukraina, den svenska militärens historia och hur tillväxtsamhället driver mot konflikter.


Imorgon fortsätter min serie om arbete och arbetstid. Då handlar det om tidsandan, vad man kunde säga förr och vad man tydligen inte kan säga idag...
Här hittar du de tidigare avsnitten; Del 1, Del 2, Del 3.

17 kommentarer:

 1. Bra att fjärdenamnet på MP:s lista kom med. Max Andersson EU kritiker, känns som en frisk fläkt bland de andra "tre trallande jäntor" Tre i ringdans runt EU och en i hambo. Det är klart att man måste vara kritisk om man vill förändra. För våra barns skull måste vi det. Hörde just Fridolin på tv tals igen om att "om vi vill se våra barn i ögonen".

  Hmm Tove... Ska fortsätta be om att jag inte får mer makt än jag har vett att förvalta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Noterar att Fridolin verkar göra allt för att förminska V och Jonas Sjöstedt. Han talar om grön feminism och rosa feminism men inget om röd feminism.
  SVT nämner nästan inget om V. Det är MP och V för hela slanten.
  Men de har väl inte lärt sig ännu at en uteslutande strategi gör folk förbaskade. Såg att V ökar mest...

  Bra talat Birger. Ett nytt politiskt landskap vill förmodligen många se. För våra barns skull...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Det står Hagabion på bilden? Det är ett annat ställe.

  SvaraRadera
 4. MP och Fi menade jag givetvis. Tänk om politikerna kunde rätta till saker lika snabbt som lilla jag. Ett nytt politiskt landskap tack. Om ni politiker vill att fler ska rösta.

  SvaraRadera
 5. Tove L verkar stolt och skriver om mötet på sin blogg.

  SvaraRadera
 6. Värt att veta om Fi.

  Är du man? Då kan då tvingas delta i ett EU-finansierat program med syfte att omskola och analysera dig så du ändrar dina konsumtionsvaror. Detta står i Feministiskt initiativs (Fi) partiprogram, men efter att Nya Dagbladet konfronterat partiet säger man sig vilja ändra punkten.

  I Fi:s partiprogram kan man läsa om partiets viljor inom en rad olika politiska områden. I avsnittet om EU:s klimat- och miljöpolitik finns det flera förslag om hur man möta klimatutmaningar. En punkt lyder så här:

  ”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

  Nya Dagbladet ställde frågan till partiet själva om vad förslaget innebär mer konkret:

  ”Män lämnar större ekologiska fotavtryck än kvinnor. Detta beror till stor del på att män genom sina konsumtions- och transportmönster belastar naturen på ett helt annat sätt än vad kvinnor gör. Genom att upplysa män och andra personer om att jordens resurser inte räcker till kan vi bidra till att ändra beteenden, som i slutändan gynnar oss alla”, skriver Fi:s pressansvariga Zandra Bergman i ett mejl till Nya Dagbladet.

  Samtidigt menar Feministiskt initiativ att formuleringen är ”olycklig” att man ska se över den.

  En uppmärksammad artikel på SVT Opinion väckte i början av maj stor uppståndelse då artikelförfattaren kritiserade journalister som hon ansåg inte ställde några kritiska frågor till Fi.
  "Ragge Raggmunk"

  SvaraRadera
 7. Sällan har väl överideologin Arbetslinjens "mentala boaorms-grepp" visats tydligare än av (mp):s "förnyande" ambitioner inom detta område, en ny arbetslinje, där man tycker (håll i stolen nu, nu blir det åka av) att arbetsförmedlingen för unga ska döpas om till Startcentralen där sedvanlig ams-praktik/kurs skall "erbjudas" tidigare än idag! Varför inte bara hylla ALU-"jobben", aktivitetsgarantin & fd FAS3 med en riktig helkväll på temat "Uråldrig repressiv ams-mossa vi älskar"..?

  SvaraRadera
 8. Jo, 11:49, mp:s pinsamma, okunniga och idélösa kursändring gör att man föredrar att stanna hemma o vomera framför att åka till Gbg o votera. Pi.
  AK

  SvaraRadera
 9. "Ragge Raggmunk" "Är du man?"
  Är du trans eller queer person vad gör du då? Väljer om du vill tillhöra det kvinnliga släktet eller det manliga? Väljer individen den kvinnliga släktet, slipper den då det Eu finansierade programmet?
  Tycker det är märkligt att Fi för resonemanget hon och han. Att de inte använder hen. För de säger sig vilja stötta HBTQ personer.

  Hen! "Raggnunna" inte munk

  SvaraRadera
 10. Lisbeth. Jag tror att MP och Fi inte vill ha med V i en S-ledd regering. V vill lämna unionen, medan MP vill vara kvar. Det lutar väl åt att Fi vill detsamma.

  En gissning (med bäst före-datum) är att S bjuder in MP och FP att bilda nästa regering. Kanske även Fi kommer med som en maskot och för att desarmeras. Men V lämnas utanför.

  V och SD får sitta vid köksbordet och sysselsätta sig med gräl på varandra ("bolsjeviker" resp. "fascister") medan Löfven och hans vänner gonar sig under salongernas kristallkronor.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Jag kommer från mycket enkla och anspråklösa förhållande och ifrån ett litet samhälle och tycker att det samhället och dess värderingar
  var väl värda att bevara.
  Jag blev förfärad när jag såg att världen hade omvandlats till ett
  pyramidspel med jordens ändliga resurser som råvara att tävlingen kommer att hinna att åsamka Jorden obotliga skador innan kasinot stängs.

  Så jag skapade en flaggstång som nådde ända upp till himmelen.
  Och på jorden så myllrade det av nya kulturer, liksom det myllrade av olika blommor på en äng.

  Men igår så öppnade jag en kran i botten på flaggstången och toppen och stången rasade mot botten med en rasande fart, då dämpade jag farten genom att skruva på ratten så att knoppen stannade väldigt mycket längre ner.

  Då sökte en Qvinna mitt sällskap
  och först då förstod jag att
  man inte enbart kan bygga ett
  liv och en värld och ett samhälle på mitt eget förstånd!

  Roland

  SvaraRadera
 12. Gt, Max Andersson MP vill enligt "folkrörelsen nej till EU" lämna unionen. Så det blir märkligt att kritisera V för att de vill lämna...

  Isabella L:s tal efter valet till EU parlamentet håller inte riktigt.
  Hon sa att MP skiljer ut sig från de andra partierna, på grund av att de koncentrerar sig, på det positiva med EU. Så nu vill det till en snabb anpassning av Max Andersson?

  Det verkar som att det är frågan om vinster i välfärden som skiljer dem mest åt. En EU kritiker på fjärde plats, speglar att det fortfarande finns de som inte är helt EU anpassade inom MP.

  MP: s partiledning och S vill inte ha med Sjöstedt (V) för han har tydligt deklarerat att han inte sätter sig i en regering som fortsätter privatiseringspolitiken. Ett ultimatum.

  Sjöstedts enda hopp är att V blir tillräckligt stort. Vilket säkert partierna på ytterkanten SD och V också blir av allt tjafs. Samt att de ska uteslutas. För de är ju siamesiska tvillingar enligt Bildt.

  De flesta av det svenska folket vil inte ha vinster i välfärden.

  Frågan om vinster i välfärden kommer förmodligen att stötas och blötas på kongressen Hur man ska ta den ifrån V.

  Läste att grön ungdom vill diskutera jämställdhet på grund av Fi.

  Låter inte direkt som det är en "allians" på gång. Ingen gemensam korvgrillning och bastu.

  De MP, V och Fi säger i stort sätt samma saker, så man kan ju undra, hur mycket våra barn och barnbarn egentligen betyder.

  Vi får väl se, det kanske slutar med att de tre går ihop. Konstigare saker har hänt. Vi gick ju t.ex. med i EU och är kvar ännu. Det skulle vara intressant om de kunde samarbeta. Den politiska kartan skulle kunna ha en chans att ritas om.
  Det har kallats ett ödesval...

  Hoppas på att Birger Schlaug kan väcka dem lite. Tror inte på slumpen men på ödet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Lisbeth
  Om en världskultur som grundat sig på överutnyttjande av jordens
  resurser går i graven på grund av att de sinar, varför är det då en bra idé att väcka EU.
  Som just kom till för att smidigare kunna öka konsumtionen
  av Volvolastbilar och konkurransen och takten på vägen
  mot helvetet.
  Gyllenhammar medverkade och
  arbetarklassen och borgarklassen
  och miljöpartiet tror att vi bara kan, moralisera oss ur dilemmat.

  Lisbeth, vad tror du?

  Roland

  SvaraRadera
 14. Det måste vara tungt att som tidig (mp)-sympatisör se de "gröna borgare" som numera verkar vara tongivande i partiet? (s)-samarbete tycks så naturligt att man undrar om inte någon form av "mini(s)ter-mäklare" redan varit på besök & "spökskrivit" arbetsmarknadspolitikens innehåll? Och att dela makt med "officiella borgare" anses säkert bara som "spännande" eller liknande vid ev. valvinst? Det riktigt osar av det där skällsordet "medelklass". Liten portabel spypåse, ja kanske det..

  SvaraRadera
 15. Roland, ang. EU så är det väl innehållet vi människor som behöver väckas/vakna. Du skriver själv om motiv till varför vi skulle samarbeta. Då får vi väl var och en titta på symtom/konsekvenser. Som t.ex. att missnöjepartier växer och ta oss en funderare över, om vi har rätt verktyg för fred och miljöarbete. Eller om det barkar åt helvete... igen.

  Om t.ex. Max Andersson är stark och behåller sin integritet, så tror jag att han kan ta tillbaka djupgröna värden in i partiet igen. Individen är i djupaste mening viktigast. Han tar upp integritetsfrågor som Piratpartiet tidigare gjorde. Han talar också om romernas situation och om var det yttersta ansvaret ligger. Tycker det är viktigt då migrationspolitiken/arbetskraftsinvandring har kommit att handla mer om hur mycket vi kan tjäna på andra människor. Tillväxt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Lisbeth
  Det har varit på väg att barka åt helvete, länge!
  Nu har det tagit fart på riktigt.
  Alla värderingar som hållit ihop
  kulturer som levat på jordens villkor har brutits ner.
  Det har gjorts med våld och med argument som lönsamhet och
  med hjälp av stordrift hos globala företag och att samverkan mellan människor och en grundläggande självförsörjning hos kulturer som lever enligt de
  kretsloppslagar som styr på Jorden
  har kriminaliserats av idioter !

  När vi nu har anpassat oss till
  det rådande och ökande vansinnet,
  så finns det predikanter både ibland ekonomer och bland vanliga människor som gärna ger galenskapen "vackra namn" som
  god ekonomi, anpassning, tillväxt, individuell frihet,
  Sverige, EU, Globalisering, o.s.v.
  Förlåt mig, men mår ni bra!

  Förlåt men det du kallar
  utveckling är att redan små barn
  börjar skicka brev till varandra
  där de talar om hur fina saker de har och hur mycket de är värda!

  Någon uppfostran har åsamkat
  många små denna uppfostran
  som de åsamkar sina vänner
  och som vuxna kan de via reklam
  nå mångdubbelt fler.

  Att en art har förlorat förståndet
  har blivit en tung börda för jorden att bära.

  Det är hög tid att Galenskapa Alla  SvaraRadera
 17. (mp):s förvandling från folkligt, radikalt parti med vänster-profil till medelklassig klubb med lediga, fladdrande sommarkavajer är lite provocerande. Konsumtions-lustens biktbås? En symbolisk politisk kompost på villa-trädgårdsmattan? Samma "lättsinne" som alliansen uppvisar finns hos (mp): att arbetslösa inte har rätt till a-kassa eller överåriga aldrig mera kan få ett lönearbete är på inget sätt någonting akut där. Att riksdags-sommarlov skulle behöva inställas för att ordna sådana saker tror jag skulle ses som..överdrivna reaktioner. Och man kan leva med en rent teoretisk medborgarlön; den stör inte samvetsömma borgarklubben mer än sommarens flugor & mygg.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.