måndag 10 mars 2014

Åter en folkomröstning i Krim

Som väntat - jag skrev om det den 27 februari - lär det bli ännu en folkomröstning i den autonoma republiken Krim. Resultatet är ganska givet.

Redan för drygt 20 år sedan röstade mer än 90 procent för att bli en egen republik. Det vill säga frigöra sig från Ukraina. I Kiev var man inte villig att följa folkomröstningens resultat. I Moskva var man inte heller särskilt intresserad. Nu handlar istället folkomröstningen om att antingen tillhöra Ryssland eller Ukraina. Vilket förstås är betydligt mer provocerande.

Förmodligen är medborgarnas vilja att lämna Ukraina lika stor idag - vilket säkert förstärkts genom det provocerande budskapet från Kiev om att ryskan skall hållas kort och beroende på den propaganda som Ryssland öser över Krim.

Frågan om Krims ställning har varit aktuell ända sedan den Sovjetiska parti- och regeringschefen Nikita Chrusjtjov 1954 plötsligt överförde halvön från den ryska delen av Sovjetunionen till den ukrainska delen. Medborgarna blev aldrig tillfrågade.

Nobelpristagaren (i litteratur) Alexander Solzjenitsyn var en av dem som 1998 vädjade om "krimbornas rättmätiga krav att tillhöra Ryssland".

En kompromiss nu vore väl att antingen ytterligare öka den autonoma republikens självständighet inom Ukraina - eller att låta Krim blir den egna nation man röstat för tidigare.

Carl Bildt meddelar att "vi" aldrig kommer att acceptera att medborgarna i Krim får bestämma sin tillhörighet. Vilka "vi" är känns lite oklart. Den tillförordnade svenska regeringen? EU? Eller Carl Bildt själv. Ibland känns det som om Reinfeldt skulle bli en mer balanserad utrikesminister än Bildt.

39 kommentarer:

  1. Är Carl Bildts kostym för stor för hans egen, Sveriges och världens bästa?

    SvaraRadera
  2. Carl Bildt accepterar ingenting som hotar White Stream.

    SvaraRadera
  3. Carl Bildt har gjort sitt som utrikesminister. Föreslår att han istället leder melodifestivalen nästa år. En viktig uppgift i det europeiska samarbetet som mer ligger i nivå med hans kompetens.
    Läs gärna Stefan Lindgrens motbild till synen på folkrätt mm i Ukraina mot bakgrund till de senaste händelserna i landet.

    http://www.8dagar.com/2014/03/har-professor-mahmoudi-ratt.html

    SvaraRadera
  4. Man får väl betrakta en sådan här folkomröstning som en sorts opinionsundersökning, inte som en beslutande folkomröstning.
    Om Krimborna föredrar att bli ryssar så får väl Ryssland lägga ett bud på Krim, så får vi se om Ukraina accepterar...

    R.

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agendamån mars 10, 09:33:00 fm

    Ryssland har tagit över TV-kanalerna på Krim och sänder nu rysk propaganda, man tillåter inte valobservatörer och att få tillhöra Ukraina som idag kommer inte vara ett alternativ på röstsedeln.

    Går knappast att tala om det som en folkomröstning, det är ett propagandanummer

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agenda,
    spelar roll. Oavsett vad det hade varit för media på Krim, så är utgången i en sådan folkomröstning given på förhand.

    Det är iaf mer demokratiskt än den juntan i Kiev helt oaktat eventuell propaganda.

    SvaraRadera
  7. Frågan om Krims framtida tillhörighet är av underordnat intresse för Bildt och hans svenska meningsfränder. Krim tjänar mest som avstamp för att förorda Sveriges anslutning till NATO. Vinnare blir svensk försvarsindustri (som för ögonblicket är elefanten i rummet).

    SvaraRadera
  8. Vad omröstningen har för alternativmån mars 10, 10:45:00 fm

    Enligt Kyiv post är de två alternativen:

    1) Do you support joining Crimea with the Russian Federation as a subject of Russian Federation?

    2)Do you support restoration of 1992 Crimean Constitution and Crimea's status as a part of Ukraine? (That Constitution declares that Crimea is an independent state.)

    http://www.kyivpost.com/content/ukraine/two-choices-in-crimean-referendum-yes-and-yes-338745.html

    SvaraRadera
  9. "Vi" är den bankmaffia som styr USA och våra så kallade demokratier i Västeuropa. En maffia till vilken Carl Bildt så som varande dess främste springpojke räknar sig.

    Världskontrollen kan bara bibehållas genom att ta kontroll över Mellan-Österns olja.

    Läs: William Engdahl, Michel Chossudovsky, Edward Griffin, John Perkins, m.fl.

    SvaraRadera
  10. Han borde byta jobb. Ett tips är att bli barnprogramledare. Där kunde han bl.a. läsa sagan om Calle Stropp.

    SvaraRadera
  11. Eller så kan han läsa en saga om hur EU blev till. Nej låt han inte bli barnprogramledare.

    SvaraRadera
  12. Varför är det så farligt med folkomröstning? Ska demokratin tillämpas endast när "man" är säker på att resultatet blir som "man" önskar?

    Gt

    SvaraRadera
  13. vad är skillnaden mellan ett reklamnummer och ett propagandanummer?

    SvaraRadera
  14. 1) De mycket erfarna ambassadörerna Ekeus och Hirdman inkompetensförklarar Carl Bildt för hans hantering av Ukrainafrågan.

    2) Jan Eliasson, bitr gensekr FN ber att det verbala kriget ska upphöra med adress bl a Bildt och Hillary Clinton.

    3) Jag är övertygad om att Krims befolkning har haft tid att tänka över sin framtid. Önskan att lämna Ukraina beror inte på rysk propaganda som Schlaugh och andra antyder. De kan faktiskt tänka själva precis som du och jag.

    /gorg

    SvaraRadera
  15. Kan bara hålla med. Det är hög tid för en folkomröstning på Krim.

    Tar mig att fräckheten att länka något som jag nyss upptäckte om FMV:s märkligt misslyckade ubåtsaffärer, vilket kanske kan vara av intresse. Enda kopplingen till tråden är token Carl Bildt.

    http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article3809872.ece

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agendatis mars 11, 04:19:00 fm

    "Varför är det så farligt med folkomröstning?"

    Inget är farligt med en folkomröstning, men det är inte vad som sker på Krim.

    En folkomröstning kräver att man demokratiskt har beslutat att den ska hållas, att man tillåter en fri debatt, att valobservatörer tillåts osv.

    Vet inte vem Putin tror han lurar, kanske samma personer som trodde Sovjet var en demokrati.

    SvaraRadera
  17. Riktig demokrati kan väl bara nås där kapitalismen är kriminaliserad. Annars kan det bli som i USA där den som kan köpa mest reklam vinner.

    SvaraRadera
  18. Neoliberal agenda,
    jo, med de kraven är utsikterna för valet i höst minst sagt små ur det demokratiperspektivet.

    SvaraRadera
  19. Ukraina är dessutom på god väg att upprepa de folkrättsbrott som pågår mot ryssar i de baltiska staterna. Med vårat goda minne har de baltiska staterna gjort hundratusentals människor statslösa. Då utvecklingen i Ukraina går samma väg, är det viktigt att vi värnar den ryska minoriteten i landet, så att vi inte deltar i ett brott till.

    SvaraRadera
  20. Neoliberal agenda; En folkomröstning bör ges tid till eftertanke och debatt gott så liksom att en vald president inte skall behöva fly hur illa han än skött sig, speciellt inte då han gått med på nyval vilket redan verkar vara bortglömt. Flykten skedde efter att ett antal krypskyttar skjutit ner närmare 100 människor. Vilka krypskyttarna är ännu oklart och den interimistiska regeringen har hittills vägrat utreda händelserna. Det läckta samtalet mellan Paet och Ashton väcker många frågor och varför man inte föreslår en internationell oberoende utredning är anmärkningsvärt. En försvårande omständighet i detta kan vara att riksåklagaren i Ukrainas nya ledning är medlem i Svoboda ett ultranationalistiskt parti. Jag är ingen vän av vare sig Rysslands stormaktsambitioner eller Janukovitj kleptokratfasoner men ett mått av ödmjukhet inför komplexiteten i situationen är önskvärt, särskilt om man är utrikesminister.

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agendatis mars 11, 09:26:00 fm

    Erik F, en lång text som inte har något med Krim och Rysslands ockupation att göra.

    Fråga till dig själv, varför känner du ett behöv att skriva den?

    SvaraRadera
  22. Neoliberal agenda; Jag skrev att en folkomröstning bör föregås av debatt och eftertanke men att betrakta situationen på Krim isolerat utan att diskutera övriga händelser i Ukraina blir ofullständig.

    "Ockupationen" av Krim bör också belysas utifrån sitt sammanhang och framförallt det flottbasavtal som sedan 1997 finns mellan staterna.

    Behovet av att skriva kommer ur en stark känsla av att vi just nu upplever en onyanserad, likriktad mediamegafon som ibland skyndar föbi eller i värsta fall döljer väsentliga fakta.

    Till sist, jag tror inte situationen i Ukraina lämpar sig att beskriva genom oneliners.

    SvaraRadera
  23. Neoliberal Agendatis mars 11, 11:49:00 fm

    Erik F, jag kan inte se varför man ska blanda ihop händelserna.

    I Kiev har det varit stökigheter (i brist på bättre ord) , men nu har ett folkvalt parlamentet utsett en interimregeringen och man ska hålla nyval. Man gav folket tre månader för debatt, ta fram kandidater, valprogram etc. Sen ska folket få säga sitt med valobservatörer på plats etc.

    Bra! Det är, som jag ser det, ett avslutat kapitel. Det betyder inte att man kan ska undersöka eventuella våldsbrott som begåtts, korruptionsmisstankar etc, men politiskt har man enats om en lösning.

    Sen bestämmer sig Ryssland för att ockupera Krim, ta över parlamentet med våld, tysta media etc. .Det är en helt annan sak och det spelar ingen roll vad som har hänt i Kiev innan.

    Inget som hände Kiev kan legitimera det man gör på Krim.

    SvaraRadera
  24. Neoliberal agenda,
    jo, det som händer i Kiev motiverar det som händer i Krim.

    Du kan liksom inte som ett krav för debatten kräva att man bortser från verkligheten.

    Kalla det "stökigheter" och det medvetna undanhållandet av detaljerna kring hur detta folkvalda parlaments utseende av juntan gick till. Är också att bortse från verkligheten.

    SvaraRadera
  25. Neoliberal agenda; Du vill uppenbarligen behålla en förenklad bild av verkligheten det finns inte så mycket mer att tillägga.

    SvaraRadera
  26. Om 30 minuter kommer juntan i Kiev att stänga ned 5 ryska kanalers sändningar i Ukraina.

    Carl Bildt skrev den 8:de mars:
    Now the clampdown on the media on Crimea has started in earnest. I fear more will come.

    Väntar med spänning på hur han kommer att kommentera Kievs "clampdown".

    SvaraRadera
  27. Neoliberal Agendatis mars 11, 06:14:00 em

    "jo, det som händer i Kiev motiverar det som händer i Krim."

    NEJ, man kan inte invadera ett land bara för presidenten har flytt landet och en parlamentarisk majoritet har enats om ett nyval.

    SvaraRadera
  28. Neoliberal agenda; jag tror de flesta har uppfattat din ståndpunkt, du behöver inte upprepa den.

    Martin; var finns källan till din information om de nedsläckta ryska TV-kanalerna?

    SvaraRadera

  29. Krimborna måste ges friheten att själva avgöra sin framtid:

    Det finns massor av aktuella prejudikat: Kosovo, Lettland, Litauen, Estland, Sydsudan m.fl. Varför vill USA, EU och Sveriges utrikesminister förhindra krimbornas frihet? I så fall var det mycket mer tveksamt att t.ex. Kosovo blev erkänt som en egen stat! Det är väl inte amerikanarna eller Sveriges utrikesminister som ska bo på Krim, det är naturligtvis krimborna som fritt ska få bestämma om de vill tillhöra Ukraina eller inte.

    SvaraRadera
  30. Martin, du talar om juntan i Kiev, det är enligt min mening inte en korrekt benämning. Parlamentet har valt en sorts samlingsregering, tyvärr med högerextremistiska företrädare på avgörande poster, som en följd av de demonstrationer som pågick.

    Regeringen valde att omedelbart provocera genom att ge sig på det ryska språket och utse en medlem i Svoboda till riksåklagare. Det var naivt om de inte förstod att detta skulle användas som berättigat eller oberättigat skäl för regeringen i det autonoma Krim att utlysa en folkomröstning igen. Däremot var det knappast berättigat att vända sig till Ryssland för inblandning.

    SvaraRadera
  31. Erik,
    Här har du en engelskspråkig källa.
    http://www.osce.org/fom/116312

    Neoliberal Agenda,
    låtsas att kuppmakarna var kommunister istället för nazister, så blir det kanske du kommer se på det hela med mer korrekt bild än vad du ser genom dina glasögon. Så kanske du också inser att en parlamentarisk omrstning där hälften har en kalashnikov i ryggen inte kan beskrivas som demokratisk.

    SvaraRadera
  32. Tack för källan Martin!

    SvaraRadera
  33. Anonym,
    att parlamentet valde på ett visst sätt när en hel del inte vågade sig dit, andra blev misshandlade och hotade, ökar inte legitimiteten hos juntan ett enda gram.

    SvaraRadera
  34. Neoliberal Agendaons mars 12, 02:28:00 fm

    Så här såg omröstningen ut i Kiev. Det var ett nästan fullt parlament som avsatte presidenten när han inte kunde fullgöra sitt arbete. Folk applåderar. Jag ser massa ryggar, men inte en enda Kalashnikov.

    här såg det ut när Ryssland tog över Krims parlament

    Vem tror du lurar?

    SvaraRadera
  35. Neoliberal Agenda,
    Nu ljuger du, till och med BBC visade bilder på hur parlamentsledarmöter misshandades utanför parlamentet den dagen, hur det stod vakter från nazisterna från Maidan utanför parlamentet. Nästan en tredjede av parlamentarikerna vågade sig inte dit.

    Det börjar bli dags för dig att sluta ljuga. Du förnedrar bara dig själv.

    SvaraRadera
  36. Martin. Enlig våra massmediers formel "vi och dom" ska vi hålla på Kiev-regeringen, den goda sidan. Inte på Krim-regimen, den onda sidan.

    Gt

    SvaraRadera
  37. Gt,
    så är det. Det talas mycket om frihet och andra filosofiska begrepp. Men det handlar bara om white stream, fracking, spekulation med fastigheter och jordbruk. Den här regimen kommer inte kunna förändra de materiella villkoren för den vanlige Ukrainske medborgaren till det bättre den heller. Det är man givetvis pinsamt medveten om, därför "entreprenörer" som Dan ger sig in i den svenska debatten och talar om vikten att svenska företag investerar i Ukraina.

    Men viktigast är: Man sätter sig inte i regering med nazister (eller nationalister med inslag av judekritik som jag antar svensk media beskriver nazister numera). Aldrig. Under inga som helst omständigheter.

    SvaraRadera
  38. joby

    till Neoliberal Agenda:
    "Ingeting man gjort i Kiev kan legitimera det som händer på Krim"
    Vi tror att vi har en liberar media men vi har Reuters sanningar.Vad exaktsom har hänt i Kiev eller Krim vet vi ej vi får bara höra "ukraina i Nato" s versionen som är samma version som alla "sanningar" om Iraks mängder med kärnvapen som sedan gjorde att man okuperade irak.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.