Kunskapskanalen
Tisdag den 11 mars 19.00
Ikväll ska jag göra min 88:e intervju i serien En bok, en författare. Ska prata skola med "superläraren" Anne-Marie Körling. Hon har skrivit en bok som heter Läraren inom mig. Undrar hur det känns att ha det...
Måste fråga henne om skolan förändrats när skolledningen inte bara ser en elev, utan kanske än mer en påse pengar. Hur påverkas skolan av att det offentliga samtalet mest handlar om bristerna? Och hur hanterar man en en ung elev som strular? Som kanske sitter med en sten i handen?
När jag var politiker besökte jag ofta skolor och mötte lärare som inte ens visste namnet på eleverna. Kan vi ha det så? Hur bekräftar man alla elever när tiden är knapp? Förresten: hur kommer det sig att regeringen plötsligt inser problemet och nu, några månader före valet, vill satsar mer pengar.
Anne-Marie Körling åker runt i skolor och ger exempel på hur en bra lektion kan se ut. När hon inte skriver böcker eller föreläser. Boken borde för övrigt alla lärare läsa. Tycker jag som under några år drabbades av riktigt usla lärare. Bland annat i Norra Latin.
Repris 23.40 samt onsdag 09.00.
Undrar över vad som händer när påsen med pengar blir större. Sipprar det ner ännu mer i privata fickor, eller används pengarna till skolan.(Mer pengar till skolan). Pengar från de allra rikaste bord, har en tendens att sippra ner och så blir alla lite nöjdare. Lite som med åsnan får den en morot strävar den på. Synen på eleven som en påse med pengar förändras den med mer pengar? Andra länder som inte har öppnat upp för vinster i skolan och bjudit in riskapitalister, har inte försämrade resultat i samma utsträckning. De verkar heller inte satsa mer pengar. Det är vi och vårt misslyckande som diskuteras. Hur kommer det sig då att endast ett parti V, säger sig vilja göra allt för att stoppa dessa vinster? Är det för att det inte går? dvs är omöjligt och för sent? Är det för svårt? Eller saknas verklig vilja både hos folket och politikerna? Handlar det om prestige? Ingen verkar ju direkt jubla över våra skolresultat. Forskarna då de borde väl veta? Men de verkar oense.
SvaraRaderaMagdalena Andersson säger att om tio år finns inga riskkapitalister i skolan. Hur kan man säga det? Menar man då att synen på eleven som en påse pengar har försvunnit? Andra mer långsiktiga har tagit över säger hon. Men synen med elever som en påse pengar kvarstår?
SvaraRaderaVar på Nacka Företagarträff 19/2 och där sa författaren Teo Hären som inledning att Sverige har ett gott rykte för hur kreativitet lärs i skolan. Han berättade att delegationer från Asien kommer hit för att lära sig.
SvaraRaderaSenare tittade jag på de flera hundra uppfinningar skolelever i Nacka tävlade med.
Motsäger givetvis inte att andra ämnen måste läras bättre.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Forska utan djurförsök, FUD, är en stiftelse som är synnerligen värd att stödja.
SvaraRaderaFUD har bidragit till en opinion som lett till förbud mot djurförsök inom kosmetika, och även inom hygienprodukter, t.ex. tandkräm.
Stöd FUD! Man kan exempelvis bli månadsgivare. Kolla www.forskautandjurforsok.se
Gt
Det är bra med gemensamma ansträngningar för att skydda djuren. Men jag kan inte låta bli att undra över, hur de nationella reglerna ser ut i Indien, Israel, Brasilien samt i EU:s medlemsländer.
SvaraRaderaEU:s regler/lagar gäller före medlemsländerna Vilken definition gäller? Hur låter direktivet? Ett ingrepp ska göras av något slag? Vilket slag?
Sverige redovisar t.ex. djur, som betraktas som försöksdjur enligt svensk lagstiftning. Andra länder gör detsamma? Vilka djur betraktar andra länder som t.ex. Indien som försöksdjur? Alla djur eller vissa? Alla djur behöver skyddas. Alltför ofta så gäller minimikrav i EU, vilket inte alltför sällan gör, att vi snarare backar istället för går framåt. Men andra går visserligen istället framåt. Den som vill minst sätter inte alltför sällan agendan. När det gäller djur eller miljö/klimat, borde den som vill mest sätta agendan och andra gå efter. Inte tvärtom.
Fast vi i Sverige är bra på att sätta agendan... Ibland! Ingen har visat sig vara lika bra som oss på att släppa in riskkapitalister i t.ex. skolan.
Lisbeth
Läraren inom mig
SvaraRaderaDet började med att en person dök upp i badhuset där jag simmade omkring.
Det är Kapten Konkurs som styr sa han, men då, försökte jag först, att dränka den jäveln
men när inte det gick så försökte jag att strypa henne med en stålwire.
Sedan lång tid tillbaka har ett skymningstillstånd närmat sig Jorden.
Jag såg det och läste alla balla tänkare som kunde komma på, just då.
Jag förstod att Umeå Universitet inte undervisade i någon helhetssyn
så jag ringde till rektorn och bad om ett sammanträffande, som blev av.
Med en bok av Rolf Edberg i vänster hand och en bok av Sven Fagerberg i höger,
så äntrade jag Så kavat kunskapens och visdomens högsäte och blev väl mottagen.
En bok av en vänsterpartist, bedömde jag som opedagogiskt att visa upp.
Flera år gick och inget hände så jag gick till sjöss.
Då jag var under däck så såg jag ingen som spejade ut över havet
men framför mig satt många och stirrade rakt fram och in i väggen.
När jag vände mig om så kunde jag se en trappa ned och där
satt resten av allt folket och stirrade rakt fram och in i väggen.
Forts. finnes om så önskas...
Det är inte bara djuren som behöver vårt skydd, utan även de minsta barnen, de ofödda.
SvaraRaderaMiljöpartisten Nils Karlsson har i SVT Debatt yrkat på en höjning av den fria abortens tidsgräns från 18 tilll 22 graviditetsveckor.
Om man saknar känsla för livets helighet, så varför just 22? För materialister finns inga heliga gränser. Därför kan nästa steg bli att döda även de födda barn som man inte vill ha, t.ex. om de är vanskapta.
Vad sysslar bildproducenten med i programmet? Att försöka dramatisera bildspråket, samtidigt som intervjuobjektet är spänt, blir ett slags kaka på kaka och vad som sägs, försvinner i snabba klipp och röriga närbilder… Nej, det här sättet att göra en intervju intressant är totalt kontraproduktivt. Så synd, Birger! Och tråkigt för Anne-Marie Körling… Det var betydligt bättre som programmet gjordes tidigare.
SvaraRaderaPer L.
Per L, jo visst var det bättre tidigare, nu är försöket att få det att fungera i mobiltelefoner eftersom det är UR och programmen ligger ute för studenter etc i fem år.
SvaraRaderaEfter nyår kom det nya formatet, i början var det ännu värre. Då bumpade det med både ljud och och fruktansvärda kameraåkningar. Intervjuarna har inte med detta att göra, utan det är UR som bestämt. Dock blir det allt lugnare enligt dem som talat med producenten. Däremot kommer inte de härliga fåtöljerna tillbaka och det långsamma tempot. Nu blir det närbilder, mer anpassade till mobilerna. Det finns en Facebookgrupp som kräver återgång till det gamla, gruppen har nog redan påverkat att det värsta är borta. https://www.facebook.com/groups/241293296045014/
Det ska tydligen inte vara mer här ...
SvaraRaderaAnonym EU:s nya lag bottnar i en traditionell materialistisk livssyn. För att kunna hjälpa djur och de minsta barnen, de ofödda behöver vi överge denna syn. Världens syn bottnar i en materialistisk grundsyn. Det vi inte ser och uppfattar finns inte. Varför ta hänsyn till något som vi inte ser, inte kan uppfatta förstå helt.
SvaraRaderaDjurförsök är bra för att förutsäga hur människor reagerar. Men nya mediciner är anpassade till mänskliga reaktioner... Djurförsök fungerar dåligt då. Däremot skulle förmodligen försök på aborterade foster fungera bättre. Efter vecka 22 anses ett foster fungera utanför moderns kropp. Innan dess kan det väl då betraktas som ett djur dvs. med ett mindre värde och ingen egen röst. Ruskigt om tidsgränsen ändras och vad det skulle kunna leda till...
Håller med om att det inte bara är djuren som behöver vårt skydd.
Nils Karlsson MP bör fundera på vad hans liberala yrkande kan leda till. Men det är väl hans yrkande och inte MP:s? Vi måste kunna skilja på sak och person.
Lisbeth
Nils Karlsson sitter i Djurförsöksetiska nämnden.
SvaraRaderaDet går knappast att bevisa att mord är fel. Hur skulle ett sånt bevis se ut i så fall? Nej det finns ingen fast punkt att ta spärn emot, för att tycka si eller så. Det är bara Känslan.
SvaraRaderaKänslan är den grund som lagar utgår från. När tillräckligt många "känner" att det är fel med fri abort efter graviditetsvecka 12, då anpassas lagen därefter.
Men om tillräckligt många känner för Nils Karlssons koncept, ja då kan det bli lagligt att massdöda små barn som försökt snylta på annan människas kropp.
Sedan är väl steget kort till att ta alla av daga, om de anses vara till besvär för sig själva och andra. Hur var det nu? Var det Hitler som förlorade andra världskriget, eller?
Gt
Gt Ja, det är bara känslan. Man kan dessutom inte snylta på någon annans kropp, om man inte är en egen "blivande" individ. Kvinnan som individ har rätt till SIN egen kropp.
SvaraRaderaTänk om vi kunde lämna felaktiga klyschor och se abort för vad det är, dvs. ett svårt etiskt dilemma och inte alls någon självklar mänsklig rättighet.
Om vi såg abort för det som det är. Som ett svårt etiskt dilemma, insåg vi samtidigt, att det inte borde vara självklart, att abortfrågan ganska snart förmodligen avgörs i EU. Det eftersom de flesta lagarna stiftas där. Lagarna som stiftas där, gäller dessutom före våra egna lagar.
Ska en så viktig fråga avgöras av svallande känslor och inte av lugna samtal i varje land, om etik och "moral"
Debatten har varit minst sagt upprörd...
Lisbeth
Både mor och barn har rätt till respektive kroppar.
SvaraRadera