söndag 9 mars 2014

"Vi nordmän har genom årtusenden förädlats på ett sätt som få andra..."

Ni som följer bloggen vet kanske att jag gärna botaniserar i allt möjligt. Trots att att jag inte är troende tycker jag religion är oerhört intressant. Samma sak med udda partier och märkliga politiska åskådningar. Man kan verkligen förundras över hur människor kan tänka som de gör, förvånas över hur de mest absurda idéer och föreställningar kan växa fram. 

Vad finns till exempel i det bagage som sympatisörer till Svenskarnas parti bär på  - partiet som så envetet, nästan euforiskt, hyllar ett av Ukrainas nya regeringspartier: högernationalistiska Svoboda.

Hur ser Svenskarnas parti på svenskhet och svenskt kultur? När jag själv hörde en krönika trodde jag att det var någon som drev med nationalister. Det var ju så absurt. Så dumt. Så historielöst. Så världsfrånvänt. Till och med så totalt befriat från... släktforskning. Men sedan förstod jag att det var på allvar. Krönika finns nämligen i en tidning som ägs av Svenskarnas parti. Detta rör sig således i högernationalisters huvuden...


43 kommentarer:

 1. Mycket tyder på att huset på bilden inte är målat med Falu rödfärg, vilket väl lär varit tanken med bilden...

  SvaraRadera
 2. Är dom helt urblåsta???
  L.

  SvaraRadera

 3. Det var bönder från nuvarande Turkiet som invandrade till det som nu kallas Sverige. De trängde undan de primitiva jägarna, ( fortfarande primitiva! ) som invandrat från nuvarande Spanien. Det var bönderna som civiliserade Sverige, medan de primitiva jägarna fortfarande sitter och drömmer diverse utopier...

  Alf Johansson

  SvaraRadera
 4. Ge dom en kurs i släktforskning som tvångvård.

  SvaraRadera
 5. Tack Birger för den servicen! Nu vet en lite mer om ens vita värde :=)

  Vänsterns påstående att det inte finns någon svensk kultur, motsägs väl delvis av samma vänsters hyllande av mångkulturen.

  Eller så fattas det något i denna mångkultur -den svenska biten.
  Såvida inte knätofs, sill och nubbe räknas.

  Gt  SvaraRadera
 6. Låter som en radioutsändning från 1930-talet...
  Sådana här nationalistiska avarter finns i alla tider och i de flesta länder som en politisk undervegetation. De väntar bara på att tiderna ska förändras så att jordmånen gynnar deras tillväxt. Där befinner vi oss åter idag, tyvärr.

  Man måste således söka i vad som skapat denna jordmån för nationalistiska idéer att åter bli relativt populära. Här har vi ett antal viktiga företeelser:

  - Ekonomisk kris. Många människor hamnar utanför de sfärer i samhället där pengarna finns. Missnöje med växande klyftor och fattigdom.
  - Ökad överstatlighet (EU). Många människor upplever att de förlorar i tillhörighet och inflytande. Växande försvar av den egna nationen, kulturen, religionen, sederna o.s.v. Nationalism som en reaktion på EU-staten.
  - Ökad migration. Gör att en av nationalismens grundbultar, folket, blir otydligt. Leder till kritik av inflyttning av främmande folk med främmande kulturer och religioner. ”Lika trivs med lika, inte med olika.”
  - Politikens misslyckande. ”Politikerna bara pratar” (Hitler). Många problem växer i dagens samhälle och där invandrarna spelar en dominerande roll men politikerna tycks stå sig slätt: ojämlikhet, kriminalitet/otrygghet, skolresultat, arbetslöshet, segregation, bostadsbrist, ekonomiskt bistånd o.s.v. ”Sverige och dess välfärd håller på att förstöras och befolkningen byts ut mot utlänningar” (SD-väljare).

  Nationalismens återkomst är alltså egentligen inte någonting märkligt eller oväntat. Sedan tillkommer dessutom en allt extremare ”svans” (Svenskarnas parti t.ex.) Det blir inte heller bättre av att reaktionen mot nationalismen också går till överdrifter. Man förnekar exempelvis att det finns etniska svenskar, svensk kultur o.s.v. Man försöker med andra ord närmast utplåna sig själva för att reta gallfeber på nationalisterna. På så sätt betingar ytterligheterna varandra, liknande vad som skedde i Tyskland efter första världskriget och i Sverige på 1970-talet då extremvänstern härjade.

  SvaraRadera
 7. Heh, monokultur är stendött som fenomen. Det går inte att stoppa skiten tillbaka in i hästen. Monokultursträvan har sina främsta framgångar i länder i öst, där man ändå är betydligt mer homogena än i de flesta länder. Men där utgör man ändå bara en minoritet.

  Monokultursträvarna verkar dessutom ha svåra problem att definiera den monokultur de eftersträvar. Sannolikt för att de själva är multikulti...

  SvaraRadera
 8. Var det inte SvP som hyllade Mussolinis fascism?

  Vet någon hur de ställde sig i Utøya-massakern?

  Gt

  SvaraRadera
 9. Ekot skriver om Håkan Juholts uttryck "Jag känner starkt inom mig att det är någonting som håller på att gå sönder"

  Att vi skulle ha förädlat våra känslor mer än andra, på grund av svårigheter är väl det som åsyftas. Att vi är lite eller mycket bättre av någon underlig anledning. Som om det saknas svårigheter och motgångar i resten av världen...

  Undrar om våra känslor är så vägledande för att beskriva verkligheten. Om de inte mer beskriver var och ens egen "sanning" och egentligen inte så mycket av verkligheten. I så fall behöver vi förädla våra känslor. Med mer social närvaro och mer kultur? Inte med att skapa mer arbete?

  Mänsklighetens stora utmaning nu är att förädla sina känslor? Undrar om det görs med vi och dem tänkande? En del verkar TRO det.

  Vad är det då som håller på att gå sönder? Uttrycket verkar ha spritt sig bland andra socialdemokrater och alltså inte bara bland dem... Vi är många som känner att det barkar åt helvete. Är själv en av dem. Ja även vi som följer denna blogg uttrycker väl dessa känslor och tankar? Om vi inte är lite eller mycket bättre...

  Personligen känner jag att vi behöver förädla våra känslor. Våra lägre känslor som t.ex. avund och konkurrenstänkande står i vägen för verklig yttre förändring. Dessutom färgar de våra tankar och resultatet av våra handlingar blir därefter.
  Oj nu tänkte jag att hela vår nuvarande politik är ju uppbyggd på kring konkurrens...Kring privata vinster. Det verkar vara "en bit" kvar tills yttre förändring kan ske. Inre förändring krävs?

  Lisbeth som fortfarande är troende men vill försöka ändra på det genom att ställa en icke politiskt korrekt fråga.

  Hur mycket invandring tål Svergie?

  SvaraRadera
 10. Snälla, sätt ut kommatecken för att undvika missförstånd!

  SvaraRadera
 11. "Hur ser Svenskarnas parti på svenskhet och svenskt kultur?"

  Nja, på sidan som du länkar till står det "... ideologiska avvikelser från partiet förekommer. Tidningen ska ses som ideologiskt fristående och publicerar nyheter och artiklar utifrån ett brett spektra. ... Du behöver inte vara ansluten till Svenskarnas parti för att skriva för oss. Det viktiga är att du har något intressant att förmedla.".

  Krönikan har dessutom noll (0!) kommentarer, så den verkar inte ha gjort något större intryck.

  Obs. också att "absurt", "dumt", "historielöst" och "världsfrånvänt" är adjektiv, inte argument.

  SvaraRadera
 12. Frågan, hur mycket invandring Sverige tål, är irrelevant för vänstern och delar av mitten-högern. Varje invandare blir en konsument som ger jobb åt producent. Och vår landyta står till stor del tom.

  I det globala tänket finns egentligen inga riksgränser, annat än tillsvidare. Vi ska få bo och vistas var vi vill. Jorden är allas eller ingens.

  Våra riksgränser har väl ännu en viss (men svag) funktion som spärr mot farsoter och ligor.
  Men då väcks frågan, huruvida det är rätt av oss att hänvisa "maffian" till andra delar av världen. Varför skulle inte vi vara med och dela på plågan?

  Detta är ett (förenklat?) sätt att se på frågan. Men det finns fler ingångar. Har Lisbeth någon sådan att förtälja?

  Gt

  SvaraRadera
 13. martin:

  Monokultur, och monokultursträvan, är stendött som fenomen skriver du.

  Det stämmer inte med verkligheten. Titta bara på alla journalister och politiker som bosätter sig inte bara monokulturellt utan monoetniskt. Och sedan stämplar RASIST på alla andra svenskar (aldrig somalier, araber, kurder, etc.) som också vill leva monoetniskt, men som inte har råd att köpa sig fria från det mångkulturella samhällsexperimentet, utan istället röstar på SD.

  SvaraRadera
 14. @Anonym mac

  De som bor i de områden där många som flyttat till Sverige bor hade haft fattiga grannar även om färre flyttat till Sverige. Lågstatusområden är en konsekvens av samhällsplanering och klyftor i samhället, inte inflyttning till Sverige.

  SvaraRadera
 15. Mac, det verkar stämma, att journalisterna på något sätt utgör en monokultur.

  Alla människors lika värde (utom Åkesson förstås) och mångfald (utom SD förstås) är något deras monokultur försvarar.

  SvaraRadera
 16. Mac,
  men de är multikulti i sig själva. De ser ut som varandra, men delar inte längre någon monokultur med varandra. Bara för att de inte bor med praktiserande muslimer och bor där alla är vita, betyder det inte att de utgör en monokultur. Kultur går mycket djupare än huden, än högtider, än klädsel och matvanor. Förutsättningen för monokultur finns inte längre annat än vid en oerhört ytlig betraktelse av kultur.

  SvaraRadera
 17. Tämligen enfaldigt att tala om att journalister bor i segregerade områden vad gäller etniskt ursprung. Däremot när det gäller klasstillhörighet. På så sätt som det alltid varit.

  SvaraRadera
 18. Det är ju sant. Varför får man inte tala om det?

  SvaraRadera
 19. iblandekonomi:

  Jag ser inte hur det du skriver motsäger det jag skrev.

  martin:

  Visst går kultur mycket djupare än matvanor, etc. Till exempel värderingar. Ta bara en sådan sak som att 76 resp. 90 procent av somaliska resp. afghanska kvinnor tycker att mannen har rätt att slå sin fru om hon t.ex. går ut utan att meddela honom, nekar sex eller bränner maten! Där har du din mångkultur (eller "multikulti"). Som du påstår att svenskarna är en del av!

  SvaraRadera
 20. Mac,
  vi kan väl vara ganska säkra på att du och jag inte kan vara del av samma monokultur trots att vi båda förmodligen är vita, har bott större delen av våra liv i Sverige. Alltså kan du inte uppnå någon monokultur med mindre än att välja bort mig ur ditt samhälle. Det finns egentligen bara två sätt att välja bort människor ur ett samhälle och bägge är tämligen osmakliga.

  Alltså är monokultur dött om du inte är beredd att ta till tämligen extrema medel.

  SvaraRadera
 21. Hur definierar du kultur egentligen? Måste man ha träffats för att kunna tillhöra samma kultur?

  SvaraRadera
 22. Mac,
  var har du fått det ifrån. Det var du som menade att man skall dela värderingar. Mina värderingar medger inte att vi straffar 24 respektive 10% oskyldiga Somalier.

  Kan för övrigt nämna att trots den statistik du tar upp över somalier, så utgör de ett mindre problem för kvinnofrid än helyllesvenskar i stort. Den aktivitet de anser sig ha rätt till är trots allt redan förbjuden och det är 10 respektive 24% oskyldiga människor som du vill välja bort. Med hänvisning till något som redan är förbjudet.

  SvaraRadera
 23. Okej, jag köper det argumentet.

  Det förändrar dock inte att t.ex. journalister och politiker eftersträvar monokultur när de bosätter sig som de gör.

  "Kan för övrigt nämna att trots den statistik du tar upp över somalier, så utgör de ett mindre problem för kvinnofrid än helyllesvenskar i stort. Den aktivitet de anser sig ha rätt till är trots allt redan förbjuden ..."

  Va? Kan för övrigt nämna att trots den statistik du tar upp över mördare, så utgör de ett mindre problem för människors liv än människor i stort. Den aktivitet de anser sig ha rätt till [mord] är trots allt redan förbjuden.

  SvaraRadera
 24. Många verkar här mena att mångkultur förutsätter stor invandring, detta är fel anser jag, se Japan väldigt liten invandring (mindre än sd vill ha)men samtidigt väldigt mottagligt för ideer utifrån.
  Om man vill var elak kan väl säga att mogna multietniska (Sverige är inte detta än)i regel är mer slutna och med mer problem.

  SvaraRadera
 25. Bra beskrivet, Bo!

  SvaraRadera
 26. Gt Ja, vår landyta står till stor del tom. Den politik som förs och centraliseringen till storstäder avfolkar landsbygden. Här hemma och ute i resten av världen.

  Hur stor invandring tål vi och våra större städer? Den frågan är nog viktigare. Varför ska vi trängas där? Mår vi bra av det, ökar det toleransen? Du frågade om en ingång. Ser centraliseringen till storstäder som en ingång.

  "Kan" våra politiker som argument föra fram att vår landyta till stor del står tom. Att vi därför kan ta emot allt fler och samtidigt föra en politik, som pressar samman människor i större städer? Helt uppenbart både kan och gör de det. Det ska byggas och skog skövlas för att ge plats åt allt fler bostäder. Men hur mår människorna, djuren, och växterna?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Mac,
  du gör väldigt svepande uttalanden om människor hela tiden. Men du VET faktiskt inte hur det ligger till i enskilda fall. Det du sysslar med här är att sprida fördomar, en verksamhet jag tycker du skall sluta med. Ta reda på saker istället, prata med somalierna i din omgivning istället för att göra svepande generaliseringar.

  Det övriga du skrev, visar bara att du inte fattar poängen. Även om 100% somalier slog kvinnan i deras liv så skulle de utgöra ett mindre problem för kvinnofrid än svensken i stort. Fattar du nu?

  SvaraRadera
 28. Neoliberal Agendasön mars 09, 04:55:00 em

  Människor har olika uppfattningar och vill leva olika liv, inget fel med det.

  Om Jehovas vittnen vill träffas två gånger i veckan och be, låt de få göra det. Om nationalister vill bära blå-gula fanor och bara umgås med svenskar, låt de få göra det. Om tillväxtkritiker vill slippa konsumera och ta avstånd från ekonomismen, låt de få göra det!

  Problemet uppstår när man med tvång/våld vill tvinga sina idéer på andra.

  SvaraRadera
 29. martin:

  "Men du VET faktiskt inte hur det ligger till i enskilda fall. Det du sysslar med här är att sprida fördomar"

  Lär dig skilja på fakta och fördomar.

  "Ta reda på saker istället, prata med somalierna i din omgivning istället för att göra svepande generaliseringar."

  Resonerar du lika idiotiskt när det gäller mindre känsliga fakta? "Vadå arbetslösheten bland akademiker är 4 procent, prata med akademiker i din omgivning istället för att göra svepande generaliseringar."

  "Även om 100% somalier slog kvinnan i deras liv så skulle de utgöra ett mindre problem för kvinnofrid än svensken i stort. Fattar du nu?"

  Nej, verkligen inte. Förklara!

  SvaraRadera
 30. Neo:

  Visst, men tror du att de tiotusentals somalier, etc. som flyttar till Sverige varje år kommer att rösta för mer eller mindre liberalism?

  SvaraRadera
 31. Neoliberal Agendasön mars 09, 05:37:00 em

  "Visst, men tror du att de tiotusentals somalier, etc. som flyttar till Sverige varje år kommer att rösta för mer eller mindre liberalism?"

  Finns inget som säger att en somalier måste vara anti-liberal. De flesta människor tittar till vänster, sen till höger och så lägger de sig i mitten.

  SvaraRadera
 32. Inget? Inte det faktum att 82% är arbetslösa? (Bara för att ta ett exempel.)

  SvaraRadera
 33. Lisbeth. Bra "ingång"!

  Håller med dig i detta. Läste för länge sedan en artikel om tätortens princip. Det var kanske en utsaga av Rousseau om staden som förväxt sig, och blivit en svulst eller något sådant.

  Men männsikan är väl avsedd att leva socialt, dock i mindre enheter. Byn, där man kan ropa från ena änden till den andra är kanske idealet. Alltså borde vi bygga byar på de glesbefolkade ytorna i vårt avlånga land. Låter antagligen befängt. Men vi kan väl fundera över ämnet.

  Gt

  SvaraRadera
 34. Neoliberal Agendasön mars 09, 08:48:00 em

  "Inget? Inte det faktum att 82% är arbetslösa? (Bara för att ta ett exempel.)"

  Att de är arbetslösa beror på den anti-liberala politik som förs.

  SvaraRadera
 35. (s) trummar på med att högerextremism beror på arbetslöshet (vilka problem bottnar inte i arbetslöshet i (s) värld?). Att (sd):s framgångar skulle bero på (s) egen politiska utveckling, där man lämnat välfärden bakom sig, tycks vara ett omöjligt samtalsämne, att LO-männen kastar sig i famnen på nazister när de inte får traditionell (s)-vänsterpolitik verkar man ovilliga att diskutera? Ändå förhåller det sig ju på det viset. (s) i famnen på (fp) i höst är ju = med växande höger-extremism. (s) är en aktiv ingrediens i det inträffade, själva grundorsaken..

  SvaraRadera
 36. Neoliberal Agenda. Är EU:s politik antiliberal? Eller är den nyliberal?

  Gt, håller med dig vi kan fundera över ämnet att brygga broar. Vi bör fundera över ämnet.

  Men makten har flyttats till storstäderna. Hur bygger vi då broar till landsbygden? Att då som en del påstå att invandringen kan rädda landsbygden räcker inte. Inte om det samtidigt förs en politik, som går ut på att få storstäderna och städerna runt dem att växa. Intresset för landsbygden verkar vara minimalt. Men inför val säger sig alla vilja värna landsbygden. Eller är man omedveten om vilken politik man för? I så fall ligger vi väldigt risigt till med vår "förädling"...

  Finns det hjärterum finns det stjärterum brukar man säga. De som ifrågasätter, hur mycket invandring Sverige tål, med nuvarande politik saknar då hjärta?

  Agenda tog igår upp att Sverige är sämst bland OECD-länderna, på att ordna jobb åt invandrarna. Jonas Sjöstedt tog upp privatiseringarna. Det var bra. Men varför inte samtidigt som ett EU kritiskt parti ta upp centraliseringen till storstäderna? Att låta små kommuner ta ett allt större ansvar med den politik som nu förs är närmast tragikomiskt.

  Inte konstigt att det skapar märkliga funderingar hos en del, om att vi nordbor är mer förädlade än andra. Människor ser och upplever ju konkurrensen, om jobben på mindre orter och även i större städer.

  Arbetslinjen och dagens politiska system verkar gå dåligt ihop. Men inget parti, verkar vilja ge oss alltfler bitar om varför.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Det är ganska uppenbart, eller borde vara det, att Sverige har tagit på sig en för stor kostym?
  En roll för att driva på att EU ska bli en union för hållbar tillväxt och full sysselsättning.
  Som en experimentverkstad som antingen visar vägen eller faller.

  Stefan Lövens vi ska bli bäst i EU har redan krackelerat. Skolan har raserats. Vi är istället sämst bland OSED länderna på att ordna jobb åt invandrarna. Ledartröjan får antingen tas av helt eller övertas av någon annan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 38. Neo:

  Men då är vi ju tillbaka vid min ursprungsfråga, varför skulle de rösta för mer liberal politik?

  SvaraRadera
 39. SVT, Stockholm växer med två SL bussar varje dag. Samtidigt minskar utbildningsplatserna.
  Men Stockholmarna vill helst bo i New York...
  Filmen "Godheten" enligt forskning
  så har de som har allra minst de allra största drömmarna.
  Sunt förnuft styr inte världen logiskt tänkande styr alltså inte.

  SvaraRadera
 40. Kan man resrvera en bit av Sverige, där världens krigsflyktingar kunde få en fristad och en egen autonom samhällsbildning med egna byar och städer?

  Varför inte stycka av en rejäl bit land med skogar, älvar, gruvor etc., så landet Multikultia kunde få en katapultstart?  SvaraRadera
 41. Neoliberal Agendamån mars 10, 08:48:00 em

  "Men då är vi ju tillbaka vid min ursprungsfråga, varför skulle de rösta för mer liberal politik?"

  Varför skulle de inte? Hela den här diskussionen om somalier känns som ett irrelevant stickspår.

  SvaraRadera
 42. Rationellt egenintresse. Varför rösta för att arbeta för, säg, 6000 per månad när man får över 20000 per månad i bidrag; plus skattefinansierat boende, sjukvård, etc., etc.?

  SvaraRadera
 43. Vad är det som säger att människor inte vill arbeta, för att man får en summa pengar varje månad utan motprestation?
  Ligger det inte i de flestas natur att vilja göra något för andra? Det finns mycket som pekar på det inte minst alla idéella organisationer.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.