tisdag 5 mars 2013

Behövs en komiker för att rädda Italien...?

Frågan är om det inte är de traditionella politikerna i Italien som är komiker, medan komikern Beppe Grillo är den seriösa politikern. Han påpekar nu att det är dags för en folkomröstning om Italiens inlåsning i euron. 

Om det kan man tycka vad man vill, men ge mig ett enda rimligare förslag för Italien att komma ur den nötknäppare man sitter fast i: det ena trycket kommer från den gemensamma valutan, det andra trycket kommer från traditionen med korruption, skatteflyende och det enkla faktum att Italien aldrig blivit en nation där medborgarna känt ens ett uns tillit till staten.

När Dagens Nyheters ledarredaktion meddelade världen hur förskräckligt det var att Grillo gjort ett kanonval skrev man: "Att gycklaren Beppe Grillo samtidigt lyckades få var fjärde väljares förtroende är ännu en kalldusch för alla som hoppats att Italien skulle lyssna på förnuftets röster. Det är beklämmande att så många italienare lockades av en gaphals, vars program kan sammanfattas med ett enda krav som riktas mot eliten: Dra åt helvete!"


Vad vill Beppe Grillo och hans rörelse? I Sverige verkar ingen bry sig. Speciellt inte DN:s ledarredaktion. Det räcker att skaka på huvudet över att denne gamle gråhårige stå-upp-komiker valde att för sex år sedan utnämna 8 september till Vafanculo-dagen - "dra åt helvete-dagen". En dag då många miljoner italienare gick ut på piazzorna och skrek "va fan culo" med adress till korrupta politiker i allmänhet och den dåvarande premiärministern Silvio Berlusconi i synnerhet. 

Finns det skäl för denna dag? Javisst. Chefen för den italienska revisionsmyndigheten beskriver landets byråkrati med orden ”systematisk korruption”. Det beräknade skattefusket motsvarar cirka 700 miljarder svenska kronor. Utifrån detta har jag faktiskt full förståelse för inrättandet av Vafanculo-dagen. Lägg till det att flertalet av de övriga partiernas har doppat fingrar i fascismens gamla syltburkar.

Beppe Grillo föreslår system så att ingen medborgare skall falla igenom de ekonomiska skyddsnäten - han talar om medborgarlön som en ekonomisk och social rättighet för alla. Sänkt arbetstid är en annan reform, avsedd att dela på de jobb som kommer att finnas kvar i en tid när allt mer arbete medvetet rationaliseras bort - och när kurvor för ekonomisk tillväxt och jobb inte längre följs åt. Han har till och med tagit ordet ekologi i sin mun.

Man kan skratta och/eller förfasas åt Beppe Grillo. Visst. Men det är större anledning att gråta över dem som ställt till det.


24 kommentarer:

  1. "Behövs en komiker för att rädda Italien...?"

    Vad som behövs för att rädda världen är att människor ändrar sitt sätt att tänka!!!

    Christer

    SvaraRadera
  2. Birger skriver: "men ge mig ett enda rimligare förslag för Italien att komma ur den nötknäppare man sitter fast i"

    Rimligt förslag: Ska det bli förändring måste det finnas människor som vågar bryta ekorrhjulsstrategin. Kanske Beppe Grillo är en sådan banbrytare som får människor att tänka i andra banor.

    Christer

    SvaraRadera
  3. Birger. Låt hjulet komma igen då och då på din blogg. Det är en suverän illustration till vårt vanliga tema!

    Sedan: Hur ska vi definiera begreppet demokrati, eller representativ demokrati?

    Nazzarna gjorde "demokrat" till ett skällsord. De påstod att det betydde kaos och att demokrater sliter nationen i stycken.

    Därför måste vi klara av att vara demokrater, och inte ge mörkmännen vatten på kvarnen. Kanske det bör införas utbildning i begreppet demokrati.

    Vidare: För oss tog det nog en mansålder innan vi kunde gå i mål med det demokratiska systemet, det var väl 1921.

    Men av fjärran kulturer, som bygger på klan- eller stamtillhörighet, begär vi att de ska genomföra demokratin på ett nafs. De får inte genomgå den långsamma process som här i norr. Annars hotar vi med trupper. Ungefär så.

    Men Italien är ett västligt samhälle, och borde därför vara moget för demokratin. För vi i väst är ju så ansvarsfulla. Eller har jag rysligt mycket fel?

    Gt

    SvaraRadera
  4. Gt skrev:
    "Birger. Låt hjulet komma igen då och då på din blogg. Det är en suverän illustration till vårt vanliga tema!"

    Instämmer, skulle man också montera på en bullrande och rykande lövblås på mannen vore det ännu roligare, kan jag tycka.

    Apropå din fråga Birger: ja humor är nog ett nödvändigt grepp bland flera, tror jag, liksom teater o.s.v. för att vi skall kunna hantera alla dessa tunga frågor, klämda prestiger och identiteter o.s.v.

    SvaraRadera

  5. Att skratta och skämta med överheten är det farligaste man kan göra. Se bara på de tre kvinnorna från Ryssland.

    Frågan är bara hur länge Beppe Grillo överlever i Maffia- och Brysselstyrda Italien.

    SvaraRadera
  6. lite jag hittat om grillo

    grillo 1998
    lite strunt först innan grillo
    börjar

    Our Money Is A Joke

    http://www.youtube.com/watch?v=0dEemZ2pVyo

    finns en del på
    Åke Malms blogg

    http://www.dixikon.se/bloggarna/viva-la-liberta-micromega-och-faccendiere/

    men efterlyser mer tips på svenska
    googleöversättningar från italienska är inte så mycket att ha

    SvaraRadera
  7. Lena Bejerot tecknar en mycket klargörande bild av Italien i Godmorogon världen. På 8 minuter och 16 sekunder ger hon svaren på många av frågorna jag haft om detta brokiga och fascinerande land:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5460358

    SvaraRadera
  8. Behövs en komiker för att rädda Svergie? Falleri faller "en" faller alla?

    Ronnie Eriksson är ståuppkomiker och pessimistkonsult samt känd EU kritiker.

    Tror att humor är ett bra vapen som kan leda till eftertanke. Mer av det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. In inslaget som jag länkar till (ovan) säger Titti Nylander att Grillos parti orsakat en smärre revolution i det italienska parlamentet: Nu blir var fjärde parlamentariker en ung, arg, mycket välmeriterad akademiker, som inte skulle haft en chans att ta sig in i parlamentet utan Grillos parti. I Italien kommer man ingen vart utan kontakter. Nu kan Grillos folk ruska om i det genomkorrupta etablissemanget.
    Det verkar som om DN missar något! :-)

    SvaraRadera
  10. lite av deras partiprogram

    · Bevara vattenförsörjningen i den offentliga sektorn – stopp för privatisering.
    · Gynna grönområdena i städerna.
    · Gynna allmänna ekologiska transportmedel och bygg ut cykelbanorna.
    · Ta fram en riksplan för hur handikappade skall kunna röra sig själva utomhus.
    · Gratis web-uppkoppling till alla.
    · Skapa kommunala lokaler för webarbete.
    · Stoppa avfallsproduktionen – allt skall återvinnas.
    · Lär ut energieffektivitet – kommunalt stöd till alternativ energiproduktion.
    · Gynna de lokala böndernas produktion.
    · Ut med alla misstänkta och dömda från parlamentet.
    · Halvera alla folkvaldas löner (de traditionella partierna chockades när han genomförde det
    här på Sicilien. Pengarna som de valda avstod gick till en fond för hjälpbehövande).

    http://www.dixikon.se/bloggarna/partier-och-grillini/

    SvaraRadera
  11. Gt. Ordet demokrati är det mest förljugna av så kallade sanningar. Demokratibegreppet är skapt ur en teori som blivit till ett politiskt system som lägger makten hos livsokunniga ledare. Genom denna teori tror sig dessa ledare kunna bedömma allt och genom sin förblindande okunnighet vilseleder de människor in i olika vanföreställningar.

    Tänk själv! Är ett bra recept för att se längre än näsan räcker på livsokunniga ledare.

    Christer

    SvaraRadera
  12. Christer, nu tar du i för mycket. Att politiker skulle vara livsokunniga är oerhört livsokunnigt uttryckt. Vad vet du om politikers erfarenheter av livet, sorger, glädjeämnen och svårigheter? Har du själv försökt sätta dig in i de beslutsprocesser som gäller om man skall undvika diktatur?

    SvaraRadera
  13. Är en klok diktator bättre än en dålig demokrati?

    Omöjlig fråga. Vi menar kanske olika med orden "klok" och "dålig".
    För en kapitalist är det väl klokt och bra med lagar som tillåter "roffa åt sig".

    För den fattige är det tvärt om.

    SvaraRadera
  14. Om vi är livsokunniga, så blir vi vilseledda oavsett om vi kallar det demokrati eller något annat?

    SvaraRadera
  15. Anonym. tis mar 05, 12:36:00 em

    Jo, jag har - under lång tid - erfarenhet i politiska beslutsprocesser.

    Med öppna ögon kan vi lära av historien att vi ingenting lärt av historien. Halva världens befolkning svälter och i samma stund planerar världens ledare för upprustning av krigsmakten - samt hur de ska invadera och utföra rovdrift på månen.

    Världens ledare talar om för folket att vi ska ta vårt samhällsansvar och i nästa stund låter de egna egoismen leda dem in i både korruption och maktmissbruk.

    I en enhet - inte demokrati - är enheten starkaste värn och den är fri från koruption, maktmissbruk, begränsa och härska över andra. Lagar måste finnas och det är vår skyldighet att följa lagen för att nå samhällsfrihet. Lagar kan stiftas till absurdum, vilket nu sker.

    Ett rättsystem där alla är lika inför lagen - är en självklarhet - men i en så kallad demokrati är inte alla lika inför lagen.

    Anonym. tis mar 05, 12:36:00 em.
    Det jag nu pekat på kallar jag livsokunnighet!

    Christer

    SvaraRadera
  16. Fast vi har långt till enhet tänker jag då. För närvarande är "demokrati" det bästa vi vet och har. Så vi "måste" bygga därifrån? Försiktighetsprincipen bör gälla även demokratin? Det tar lång tid att bygga demokrati och den är lätt att rasera. När den väl raserats helt blir det inte automatiskt enhet utan förmodligen kaos. Ur kaoset tar samma makter vid som från början varit med och skapat detta kaos. Vad får vi då för system? Vet vi det? Näthatet mot främst kvinnor är skrämmande. Det visar väl en hel del var vi står. Kvinnans plats är tydligen inte världen för alla. Hon ska tystas och skrämmas med hot om våldtäkt och mord.

    "Lagar måste finnas" Ja visst är det så? Gemensamma lagar som vi skulle kunna kalla gemensamma livslagar? Lagar som upprätthåller LIVET på den här planeten? Inte bara för oss människor utan för allt och alla. Tänker på brist på viktiga mineraler och utrotningshotade djurarter och växter. Istället så skapas lagar där alla inte är lika inför lagen. Vissa djur är viktigare, vissa människor osv. Vi kallar det demokrati? Vi skulle lika gärna kunna kalla det livsokunnighetens lagar? Eller något annat för det är bara livsokunnighetens ansikte vi visar upp?

    Om vi ser det som att vi har en uppgift att förvalta den här planeten, så antar jag att det även speglar av sig i de lagar vi skapar. För mig är det vägen till enhet. Det behövs inga gemensamma livsåskådningar, utan en vilja till att bejaka olikheter för att slutligen nå enhet? Samtal istället för debatt är en bra början? Vi borde kräva samtalston av våra politiker och oss själva?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Vetenskapen är en form av Moralism!

    Kan det vara på något annat sätt . . ?

    Då vi inte pratar ihjäl varandra . . ?

    SvaraRadera
  18. Måste erkänna att jag smågarvade när jag såg mannens nuna i Dn för ett par veckor sedan. Lägg till att karln heter Beppe så är ju smilet oundvikligt. MEN när man väl sedan sätter sig in lite mer så framstår ju karln i en helt annan dager. Glöm inte att makten alltid narrar det den fruktar. Gäller även i Svedala.

    SvaraRadera
  19. Sänder dig signaler genom telepati...
    Då gäller det att sålla ställa in sig på de frekvenser man vill ha.

    SvaraRadera
  20. Svergie räknas som en enhetsstat? Vad som nu räknnas in i det begreppet. Är det motsatsen till okunnighet? Vårt kommunala "självstyre" är unikt. Men om över 60% av besluten styrs direkt eller indirekt från Bryssel och EU, kanske kommunalt SJÄLVstyre är att ta i? Man (politiker) låtsas alltså leende att man ha rätt att besluta i frågor, som man inte har rätt att besluta om? Demokratin urholkas och förvandlas till skendemokrati?
    Tron på demokrati lever dock kvar bland de flesta? För troende det är vi ju alla?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Lisbeth, förklara gärna alla dina frågetecken för en dumbom. Retoriska frågor? Eller? Ingen ironi, är bara nyfiken. Själv fastnar jag i frågetecknen, försöker tyda dem och då tappar jag fokus på innehållet.

    SvaraRadera
  22. Frågetecknen ser jag personligen som ett sätt att försöka skapa dialog. Utan att ha alla svar. Motsatsen inga frågetecken alls kan/behöver inte vara ett försök att ta patent på sanningen.

    Anonym tråkigt att du tappar fokus. Matas vi för mycket med färdiga svar? Ang. "Enhetsstat" t.ex. Wikipedia och Nationalencyklopedin beskriver vad det är. Samtidigt så vet vi att t.ex. Wikipedia inte alltid är en tillförlitlig källa. Samt att mycket bara är påbörjat. Det gäller tills vidare. Som det mycket riktigt står, artikeln är bara påbörjad. "Du kan hjälpa till att utöka den." Tänker att enhet börjar på hemmaplan bland familj, vänner, bekanta, arbetskamrater.

    Att vi bör värna det kommunala "självstyret" eller rättare sagt det som finns kvar av demokratin. Gt skriver "Kanske bör det finnas utbildning i begreppet demokrati."

    Behövs det utbildning i begreppet demokrati?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Hmmm... Nog behövs utbildning i begreppet "demokrati".
    Politiker och medborgare verkar behöva utbildning? C.a "60%" av kommunernas beslut påverkas indirekt eller direkt av beslut från Bryssel.

    Ta t.ex. kommunernas upphandling av mat. På SVT talades det för ett tag sedan om, att det behövs utbildning i upphandling. Hur är det med resten av besluten som tas ute i kommunerna? ibland ivrigt påhejade av en del väljare som i fallet med Leksand.

    Är benägen att hålla med Christer. "Demokratibegreppet är skapt ur en teori som blivit till ett politiskt system som lägger makten hos livsokunniga ledare."

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. GP(eller Göteborgsposten som den kanske egentligen heter) hade en ledare efter valet "Demokrati är inget skämt" där man bl.a. skriver:

    "Grillo vill införa medborgarlön, 20 timmars arbetsvecka och gratis internet. Om det inte vore så allvarligt vore det komiskt."

    och går sedan vidare med att omyndigförklara hela det italienska folket som om de inte förstår att Montis åtstramingspolitiks beska medicin är det bästa för dem inte heller borde få använda sina röster för att rösta på ett skämt.

    Härligt med ett sånt förhållningssätt till demokrati i andra länder. Demokrati är bra sålänge folk fattar vad man ska rösta på och vad som är trovärdigt och verkligt. Skönt när det bara finns en verklighet. Jag blir så lätt förvirrad.

    Tur att vi har ledarsidor som gör vägen framåt lite rakare (oavsett branta stup i italienska serpentinbackar)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.