torsdag 28 februari 2013

Norrland, indignation och myt...

Järvsö är på många sätt en sorglig plats. Norrland slutade man räkna med redan på 70-talet.  Råvarorna - skogen, älvarna och malmen - blev landsändens förbannelse.

Detta hävdar Po Tidholm i sin bok Norrland. Om detta må vi tala i kväll. Kunskapskanalen 19.00. 

Min egen erfarenhet av Norrland är några veckors hårt jobb i Ritsem, otaliga fjällvandringar, färsk röding och förlovning utanför en kåta på en fjällsluttning med renskiljning på gång. Och förstås det politiska: prat på snart sagt varenda torg som finns att uppbringa... och långa tågresor genom mil av skog, medan debattmotståndare -  som jag några timmar tidigare hade mött i någon norrländsk stad - tagit flyget och skadeglatt ringt och meddelat att de redan satt på balkongen därhemma i Stockholm och drack ett glas genever i sommarkvällen...

Po Tidholm, som jag ska prata med, bor, efter några år i Stockholm, åter i Hälsingland. Han är dagens store Norrlandsskildrare, som på fullt allvar hävdar: "Myten om den fattiga norrlänningen har kommit att gynna oss. Vi får vara i fred."

Boken Norrland består av samlade texter som Po skrivit om den landsände som utgör 58 procent av Sverige. Norrland historia vävs samman med egna erfarenheter,  funderingar över allt från varg och miljökamp till IKEA:s etablering i Haparanda - och vad som hände när Glesbyggdsverket försvann och ersattes av Tillväxtverket.

En given fråga ikväll blir: Krävs det indignation för att få kalla sig Norrlandskildrare? Och behöver vi en speceill Norrlandsbild som en motpol till det urbana bjäfset?

Förresten, jag behöver väl inte påpeka att Po är en stor berättare. Men, det där med Järvsö, som en sorglig plats? Där finns ju både konferensmöjligheter och Lill-Babs...

Kunskapskanalen 19.00
Repris 24.00, samt fredag och måndag 09.00.

15 kommentarer:

  1. Den bästa bok om Norrland jag läst.
    L

    SvaraRadera
  2. Ser fram emot ert samtal, tack för tips! Po Tidholms krönikor i Godmorgon världen! i radions P1 på söndagar är alltid hörvärda!

    SvaraRadera
  3. Inkomstskatten i Stockholm är en tusenlapp mindre i månaden än i de flesta norrlandskommuner, vilket är möjligt genom att företagsledningar, myndigheter, chefer, konsulter med mera finns mer där.

    På senare år har landet infört en internationellt unik fastighetsskatt utan koppling till fastighetens värde, vilket fungerar som en bostadssubvention åt samma grupp och de rikaste.

    Inom EU finns frihandel med jordbruksprodukter. Tillsammans med högre svenska kostnader inom bland annat punktskatter, djurskydd och sämre geografiska förutsättningar för odling får stockholmarna billigare mat. Samtidigt försvinner arbetstillfällen i bland annat Norrland.

    Infrastruktur i Stockholm subventioneras med statliga medel. Där finns vägar och järnvägar statligt finansierade som vissa aldrig kommer i närheten av.

    Stockholmarna begår förhållandevis mycket brott och de ger mer kostnader i det statliga rättssystemet.

    Kulturen subventioneras av staten med en mycket stor tyngdpunkt till Stockholm.

    Utan dessa snedvridningar inom skatter, bostäder, mat, brott, vägar och kultur skulle Stockholms befolkning vara mindre och Norrlands befolkning vara större. Jag det bryr mig inte det minsta om Norrland och Stockholm (trängseln), utan retar mig bara på makthavarnas ändlösa babbel. Det bästa och speciellt inom kulturkritiken vore att lösa problemet med kärnvapen, med en enda fet smäll utan förvarning i Stockholm så att alla där försvinner.

    SvaraRadera
  4. Men vafför säger de "husen är röd" istället för "husen är röda"?

    SvaraRadera
  5. Urban, eftersom jag är en av dem som administrerar den här bloggen så ber jag dig att inte fortsätta med uttalanden som de sista i ditt inlägg. Vi rensar bort såväl enskilda hot som hot mot grupper, det gäller även den här typen av uttryck av önskan att alla som råkar befinna sig i Stockholm skall dö.

    SvaraRadera
  6. Det var inte så allvarligt menat för jag har inga önsketänkanden. Beklagar otydligheten eller den låga nivån i min svarta humor.

    SvaraRadera
  7. Urban. OK, men då vet du hur vi ser på alla former av hot - det är svårt att dra gränsen mellan det som är menat som svart humor och det som är på allvar, så därför rensar vi allt.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker att det ändå är uppfriskande när frustrationen märks! Gynnandet av Stockholm ligger som en våt filt över hela Sverige. Politikerna och etablissemanget har dessutom mage att påstå att det skulle vara något naturligt och "bra för Sverige".

    Nej, kanske ingen atombomb, men väl ett rejält strömavbrott och återbetalning av de skattemedel som finansierat en stor del av inflyttade stockholmares grundskola.

    SvaraRadera
  9. En sak till: Stockholm är en liten, provinsiell stad i utkanten av allting. Den är mycket långt ifrån den metropol man vill få den till. Staden kommer storleksmässigt på plats 50-60 nånting i, nej, inte världen, utan i Europa!

    Klart man är ängslig och försöker inbilla sig att Humlegården är Central Park!

    SvaraRadera
  10. Trevlig, rolig och intressant samtal mellan två sympatiska män som förstod varandra. Mycket bra!

    SvaraRadera
  11. Mycket intressant, saknar dock en fråga som aldrig ställs till Po: Vad anser han vara Norrlands framtid?
    Tack för ordet.

    SvaraRadera
  12. Det som har hänt i Norrland händer nu här i södra Sverige; bo på landet har blivit nästan omöjligt.

    Man kan redan ställa frågan: Vad händer med landet kallas Sverige?
    Jag tror att Sverige är på väg att bli en provinsstat inom EU.

    SvaraRadera
  13. Just Järvsö tycker jag är en plats som verkligen sjuder av liv! Med osttillverkning, folk som tar tillvara schablonmålning och utflyttare. Lite hippt, skulle jag säga. Om ett mått på det är att Stockholmarna köper upp hälsningegårdarna och har råd att göra allt i gammal stil. ;)
    /Sara

    SvaraRadera
  14. Några förslag i "glesbygds/landsbygdsfrågan":

    -Dela på några av kommunerna i Sverige! Det gick lite väl fort i kommunsammanslagningarna på 70-talet. Några kommuner skulle må bra av att delas, och den lokala demokratin skulle vitaliseras betydligt. Gäller även vissa kommuner i Norrland.

    -Ännu viktigare: att skilja på valdagarna, så att vi inte väljer riksdag och kommun på samma dag/år. Det kommunala skuggval som uppstår när allt ljus hamnar på riksplanet, missgynnar kommunpolitiken gravt. Sverige bör vara det enda land i Europa (världen?) som väljer till kommun och riksparlament på samma dag. Bortglömd fråga, men ytterst angeläget att rätta till denna demokratibrist.

    -Kommunala skatter på energiproduktion och gruvor. Finns i t.ex. i Norge och Australien och är enormt bra för den lokala ekonomin i dessa länder.

    -Fler kooperativa initiativ från landsbygdens sida. Om skolan, dagiset, livsmedelsaffären, gymnasiet, macken, mejeriet, fiket el.dyl. läggs ned - starta nytt! I kooperativ form! Så har man sedan länge gjort i Finland, och det har där varit ett väldigt effektivt sätt att ta makten över den lokala utvecklingen, och att stoppa utflyttning. I vårt östra grannland är lokala bykooperativ en slags institution, som finns i alla mindre samhällen, och ser till att nödvändig service finns och upprätthålls.

    -Uppmuntra bildandet av byalag och lokala sammanslutningar. Det är nästan skrattretande att det fortfarande 2013 finns krisorter i Sverige som inte har ett fungerande byalag/lokal samarbetsförening. Jätteviktig fråga för att få politik och samarbete i byar/mindre orter att fungera.

    -Kanske låter naivt, men kan förbättrade järnvägsförbindelser vara en nyckel till välstånd på landsbygden? Exempelvis återöppna mindre stationer för att bryta isolering. Detta sker just nu i exempelvis Skåne/Småland inom projektet "Pågatåg Nordost" (googla gärna). Modellen från "Pågatåg Nordost" borde kunna användas på fler platser i landet.

    SvaraRadera
  15. Urban Persson, en bostad genererar normalt ingen inkomst och köps för skattade pengar så det är knappast en "subvention" att inte lägga en hög skatt på den. Ser faktiskt ingen anledning att ta ut en avgift alls eftersom det allmänna inte har några kostnader för att någon bor. Bättre beskatta ändliga råvaror.

    Botniabanan var väl statligt subventionerad?

    Delar din EU-kritik.

    Vad gäller Järvsö är det nog en av de vackraste delarna av väg 83, så knappast tråkigt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.