Är du tillräckligt dum för att vara effektiv på jobbet...? Är du tillräckligt klok för att då och då ställa frågan: Varför? och därmed krångla till det? Klicka på bilden och lyssna några minuter på Roland Paulsen.
tisdag 19 februari 2013
16 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är något som George Carlin tog för ett antal år sedan:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q
/ 1984
Det har gått bra för Alliansen...
SvaraRaderaAtt ställa frågan "Varför?" till en överordnad, kan vara både provocerande och obehagligt för den tillfrågade. Dock borde frågan göra vederbörande både lättand och nöjd med sin tänkande anställde.
SvaraRaderaI lumpen får man lära sig att inte ifrågasätta.
SvaraRaderaDenna undersökning är huvudet på spiken!
SvaraRaderaDock det gäller att se att systemet mer eller mindre "kräver" detta av oss, och att vi utifrån våra olika förutsättningar har mer eller mindre reell möjlighet att sätta emot/alltså var och en har olika möjlighet/frihet att säga ifrån/tacka nej. Dock alla måste vi löneslava mer eller mindre i detta kapitalistiska kommersiella samhälle om vi inte antingen är självförsörjande/äger mark, eller gör arbetsfria inkomster på någon annans slit och släp...
Det knepiigaste med allt detta är nog endå den sits de kommer i som idag sitter på positioner när det blir uppenbart också för dem att det delvis har varit deras brist på kritisk reflektion som tagit dem dit de är och inte, som de kanske helst själva vill tro - deras oerhörda förmåga.
Centralt torde alltså vara att förklara och lyfta fram att det är systemet som det är fel på och inte individerna som inte har kraft och möjlighet att säga ifrån. Alla är vi offer i detta system, "framgångsrik" som ifrågasättande fattig! Dags att förena oss.
Men kopplingen som görs ovan till Svenska Försvaret är intressant - inte minst då det för de flesta som inte varit i försvaret hävdas att är det någonstans som man blint måste lyda så är det i Försvaret - då jag själv erfar bland alla olika arbetsplatser, politiska partier etc. som jag deltagit i att är det någonstans som det varit legitimt och premierat att tänka kritiskt så är det just i Försvaret, medans jag nog kan säga att det många gånger var minst premierat och mest ifrågasatt att tänka kritiskt och ifrågasätta inom Miljöpartiet, men visst det finns olika delar av alla organisationer, samt subjektiva förutsättningar och -upplevelser...
Jag tror inte att det ät en överdrift att säga att detta är ett av samhällets största problem under modern tid. Någon slags tyst accept för att ekonomin, politiken och enskilda näringar eller företag fått något slags fritt mandat att göra vad som helst för att öka den ekonomiska tillväxten. Detta oavsett hur absurd, destruktiv eller omoralisk dess produktion, agerande - eller brist på agerande är.
SvaraRaderaI denna struktur försöker vi, i olika omfattning, att som medborgare, anställda, företagare eller politiker skapa en plattform för någon slags överlevnad. Det kan vara som i inslaget - någon slags moralisk "dumhet" men det kan också vara en smart egocentrisk strategi. De två ytterligheterna ;"överlevnad, ett arbete och mat för dagen" och dess diametrala motsats "ett omättligt ändlöst begär efter mer pengar eller t ex makt" tycks förenas i "business as usual".
En oroväckande utveckling. De traditionsenliga ropen efter moral och ansvarstagande när moraset blir alltför uppenbart har blivit en teatralisk del. I "värsta" fall utses ett och annat symboliskt offer för dubbelmoralens ena hälft.
På den politiska spelplanen utvecklas en motsvarande moraliska "dumhet". Makt är det centrala. "Med makt kan vi förändra - utan makt kan vi inte förändra". En devis vars eko studsar i tomrummet efter utrensade visioner, genuin ideologi och politisk integritet.
Roland Paulsen är riktigt intressant, hoppas man får höra mer från honom i de etablerade medierna.
SvaraRaderaHans bok "Arbetssamhället" kan jag verkligen rekommendera för alla som är intresserade av arbetskritik.
Det sorgliga är att det funkar såhär ute i industrin också.
SvaraRaderaFd riksdagsledamot Anne-Marie Pålsson avslöjar maktstrukturen i riksdagen
http://newsvoice.se/2013/02/10/fd-riksdagsledamoten-anne-marie-palsson-beskriver-maktstrukturen-i-riksdagen/
Jag är tror och har i viss mån själv fått erfara att det är svårt och kanske omöjligt att, trots hög utbildning och bildning, göra karriär i vanlig bemärkelse, om man är kritisk och öppen med sina känslor och åsikter. Många företag kräver ju per se att man inte ställer kritiska frågor för att man ska kunna komma ifråga som medarbetare.
SvaraRaderaJag kan också vända på resonemanget och säga att jag för egen del inte skulle komma på den tokiga idéen att mot min övertygelse arbeta på ett företag där miljöhänsyn och mänskliga rättigheter är ett hinder snarare än en tillgång på CV-t.
Det blir också lite tankeväckande att se de som faktiskt gör karriär, ofta i ledande positioner, visar egenskaper som inom psykologin betraktas som sociopati men inom näringslivet ger stjärnstatus.
Man kan ju tänka sig hur bra statistik Migrationsverket skulle uppvisa om de inte tillämpade denna strategi. Samtidigt är det ett problem att vi får skämmas över dem, vilket leder till att vi inte vill betala deras löner, och börjar reflektera över om det är rätt att helt dumt och kravlöst betala skatt varje månad. Så det som är bra för statistiken behöver inte vara bra för det stora hela.
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_catch_phrases#Vatican
SvaraRadera"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it". Pope John Paul II.
Låter som om Peter Kadhammar inspirerats av dig, Birger:
SvaraRaderahttp://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article16272021.ab
Det måste tydligen gå väldigt långt innan man säger till på jobbet. I Grekland har det gått längre. Nya strejker och demonstrationer får folk att gå samman och säga ifrån. De ligger lite före oss bara...Men vi ska nog inte vara "ledsna" för det. Vår tid kommer. Om vi inte rycker upp oss och ändrar färdriktning förstås.
SvaraRaderaDomedagsprofeten
Erik, jag vill minnas att du lyfte fram problematiken med det mer eller mindre överordnade marknadstänkandet, vilket jag delvis avfärdade, jag tar tillbaka det avfärdandet och ber om ursäkt för det.
SvaraRaderaJämlika hälsningar
Den här problematiken är i runda slängar vad Platons Staten handlar om. Alltså något det talats om i minst 2500 år ungefär. Mer specifikt så styr Platon in på detta i kapitlet där Sokrates prövar Trasymakos definition av rätt och fel.
SvaraRaderahttp://www.kunskap.org/platon/staten/sokrates_provar_definitionens_riktighet.html
--steelneck
Jag håller med Roland paulsen i väldigt mycket. Vi arbetar alldeles för mycket, och helt i onödan. Samhället är dock på väg att förändras, och det kommer gå snabbt. Foxconn är på väg att säga upp hela sin arbetsstyrka. De har 1,2 miljoner anställda och ska inom några få år säga upp 1 miljon människor och ersätta dessa med robotar. Och konkurrenterna kommer givetvis hänga på, vilket de måste!
SvaraRaderaFör varje jobb som skapas tack vare teknikutvecklingen, så försvinner 10 !! Och det är ändå bara hur det ser ut idag. Utvecklingen går väldigt snabbt, och inom något eller några få år kanske siffrorna är 1/15 eller 1/20.
Det är väldigt små skillnader på den arbetspolitik, eller politiken över huvud taget, som idag kan genomföras oavsett vänster- eller högerstyre. De olika falangerna kan inte längre genomföra en politik som räddar det monetära systemet. Hur politikerna än gör, kommer arbetslösheten stiga (åtminstone i långa loppet). De kan inte satsa sig ur krisen, och de kan inte heller spara sig ur krisen. Automatiseringen kommer kraftigt öka, vilket vårt system inte längre klarar av att hantera (pga att automatiseringen skapar nu ökad arbetslöshet).
Politik fungerar inte längre – och det beror på att vårt nuvarande samhällssystem, det monetära systemet, inte fungerar längre – pga avstannad naturlig tillväxt. Utan ständig tillväxt fungerar inte detta system enligt hur det är skapat att fungera, oavsett om det heter kommunism, kapitalism osv. Alla dessa syskon-förgreningar ingår alla i det monetära systemet.De styrande (politikerna) kommer desperat försöka rädda ett för länge sedan förlorat system (samt försöka rädda/behålla deras gynsamma förmåner), genom att vi ska tvingas jobba/slava mer. Som om de flesta inte redan var slutkörda, sönderstressade och värre är; de flesta kommer dö på grund av stressen (ja, även Dina barn kommer drabbas, givetvis).
I samband med hur tekniken utvecklas kommer behovet av mänsklig arbetskraft minskas. Detta skapar en allvarlig konflikt, som bevisar falskheten i ett monetärt system. För mänsklig anställning konkurrerar med teknisk utveckling. Eftersom industrin prioriterar vinst kommer folk att ersättas av maskiner.
Vi har tekniken och kunnandet för att tex kunna skapa tåg som med rörbaserad maglev kan resa upp till 6400 km/h i ett friktionsfritt rör som kan gå över land eller under vatten. Tänk att kunna resa till andra sidan jorden på ca 4 timmar! Vi skulle kunna göra detta nu, om vi inte hindrades av den förlamande vinststrukturen.
Ps: jag rekommenderar att läsa Fredrik Virtanens krönika; "Vi arbetar skiten ur oss eller får inte arbeta alls" (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article16297452.ab)
mvh /"ResursBaseradEkonomi"