tisdag 19 februari 2013

Se upp så du inte sitter med ett piller i näven bara för att du är en människa med förmåga att tänka långa tankar...

 REPRIS

FRÅN FEBRUARI 2011 

MED ANLEDNING AV ATT NR FEM AV EN MANUAL SNART LANDAR PÅ EN VÅRDCENTRAL NÄRA DIG
Det finns en manual som är så fantastisk. Manualen över psykiska störningar. Sådana störningar som kan åtgärdas med piller. Den där manualen har svält från upplaga till upplaga. Och pillerindustrin jublar. För allt fler kan få diagnos som kan botas med piller.

Det kan gå snabbt att få en diagnos. Läkaren följer ett standardiserat snabbschema och fyller rationellt i några kryss och vips är man i behov av piller. Högst normala problem i livet kan  ges diagnoser. Effektivt, rationellt. Läkaren kan markera ännu en pinne över antalet patienter.

Idag är manualen uppe i nästan fyra hundra tillstånd av mental ohälsa. Här du tänkt på döden, tyckt jobbet varit trist och haft sömnsvårighet den senaste fjortondagarsperioden så väntar pillerburkar bakom hörnet. Att inte fundera över existentiella frågor i kombination med att älska sitt jobb är däremot helt okej. Att vara en god kugge i tillväxt- och konsumtionssamhället tycks vara norm för det friska.

Men, tro det eller inte, inför nästa upplaga diskuterar man huruvida man skall ta bort ett tillstånd från listan... ett tillstånd som förmodligen drabbat alltför många av direktörerna i läkemedelsindustrin och andra som glider fram i bonusträsket: Narcissism. Det vill säga självupptagen, överdriven tro på sin egen förmåga och självförhärligande. Är det någon diagnos som skulle vara kvar så är det väl den...

Det handlar alltså om Diagnostic and statistical Manual (DSM). Den första upplagan kom 1952 och var ganska tunn. Därefter har den fyllts på alltefter. En femte upplaga planeras till 2013. I stor sett varenda människa som använder huvudet för att fundera över liv och död, eller ställer frågor istället för rabblar upp meningslösa svar, eller helt enkelt väljer att ta sig själv på allvar genom att tänka  över vad som är värdefullt och meningsfullt riskerar fylla kvoten för vad som anses värt en diagnos.

Huruvida tillväxtkritik ges en diagnos vet jag inte.

Anmärkning 2013:Narcissism lär vara kvar i nr DSM5. Här finns en del att läsa.

11 kommentarer:

 1. Bra, manualen är på tok för anpassad till pillerindustrins intressen, 400 000 äter piller i Sverige för diagnoser i manualen-
  L

  SvaraRadera
 2. Men Birger, det är ganska logiskt att narcissism tas bort ur DSM. Narcissism är ju "normaltillståndet" i vårt egotrippade samhälle. N. är något som betraktas som eftersträvansvärt, de flesta så kallade underhållningsprogram på teve exempelvis handlar om att kora en sann narcissist. Inte behövs det piller för den "åkomman" - då riskerar man ju att hamna i "utanförskap"! :-(

  SvaraRadera
 3. Hur vore det om vi à) lärde oss att livet består av upp- och nedgång och b) det är fullt naturligt för människan att också vara ledsen, bekymrad och att bära sorg och c) att vi borde ägna oss mer åt att våga tänka länge för oss själva eller tillsammans med andra istället för att gå runt eller skynda vidare så fort det känns svårt. Visst är det bra med piller i vissa fall, rent av nödvändigt, men att fly med hjälp av piller är inte rimligt, eller åtminstone inte värdigt en tänkande människa som tar sig själv och livet på allvar. Tyvärr är det inte lönsamt, tar får lång tid, är inte produktivt i ett samhälle där allt måste gå fortare hela tiden. Men människan är fortfarande människa, precis som för tio tusen år sedan.

  SvaraRadera
 4. För oss som drabbats av psykisk sjukdom och fått en chans att överleva pga medicin son en del av behandlingen så har ditt inlägg en för stor andel av fördomar.

  Du låter som en scientolog för de har samma typ av svepande kritik mot psykisk ohälsa.

  SvaraRadera
 5. FV, jag har aldrig ifrågasatt att psykofarmaka
  är bra för många, det jag ifrågasätter är hur kort tid hos läkare kan betyda snabb diagnos enligt manualen.

  SvaraRadera
 6. Tommie Svensson alltså föreläsaren om tillsatser i mat va jag och lyssnade på igår. Han pratar i 120 men vad jag minns va att han tog upp nån bokstavsbekortningstillstånd och sa vad den betydde enligt läkare. "vi vet inte vad det är men vi ger dig en diagnos så du har nåt och säga till dina vänner" Tycker jag är en bra sammanfattning.

  /Björn

  SvaraRadera
 7. Det är precis tvärtom - inte alls lätt att få piller (eller någon annan hjälp överhuvudtaget) mot psykiska problem. För det mesta möts man med misstro, förutfattde meningar och man blir ifrågasatt. Inte lätt att kämpa mot när man redan befinner sig i den bottenlösa avgrunden. Jag talar då av egen erfarenhet. Vet inte om du Birger också gör det. Piller är inte lösningen kanske men jag är ändå mycket tacksam att de finns eftersom de gett mig möjlighet till ett normalt liv. Då kan jag också säga att det är mycket enklare att få piller för fysiska åkommor. Det är tråkigt att även du Birger, som jag respekterar, odlar myten om "lyckopiller" - denna myt som försvårar för de som är i behov av hjälp när dem vänder sig till sjukvården.

  SvaraRadera
 8. Läkemedelsbolagen har varit duktiga på att förändra beteenden hos människor. Nu tror massor av människor att de psykiatriska diagnoser som bolagslobbyn lyckats sälja in är verkliga sjukdomar och det är närapå allmänt vedertaget att vi behöver deras psykofarmaka så till den milda grad att även insjöfiskar får ta del av "behandlingen".

  En ironi i det hela är att för den stora beteendeförändringen som de gett upphov till (alltså den ökade konsumtionen av deras produkter) har de INTE använt piller. De har använt reklam och lobbyarbete, dvs en slags påverkan genom kommunikation.

  Ett vinklat urval av forskningsrapporter som stöder den senaste psykofarmakaprodukten samtidigt som studier som talar emot smygs ner i byrålådan, har naturligtvis hjälpt till också.

  Och på tal om scientologerna... även om de inte utgör ett seriöst alternativ så har de på något märkligt sätt ändå en del rätt i sin kritik av psykiatrin. Även blinda hönor osv...

  SvaraRadera
 9. 10,21 om fem procent av befolkningen anses ha så stora psykiska problem att det faller inom manualen så är det ett problem... Målet lär vara tio procent...

  SvaraRadera
 10. DSM är ju en mardröm!!
  Dansk undersökning visar på annat!
  -Att inflammation kan utlösa depression.
  http://videnskab.dk/krop-sundhed/betaendelse-kan-udlose-depression#comment-41262

  SvaraRadera
 11. Här är en länk till en dokumentär från 201.
  Spola fram till 29 minuter så talar man om lyckopiller och dess biverkningar. Intressant.
  http://www.youtube.com/watch?v=Jxq7hiHi1cE

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.