tisdag 19 juni 2012

Grekland, euron och bakterierna som tar 25 000 liv bara i Europa

Ska jag skriva om vargar eller om Grekland? Funderade i samband med frukosten och kom fram till att jag väntar med vargarna eftersom e-postlådan fylls med varghatare som med olika kraftuttryck väntar att jag ska kommentera dödsfallet i Kolmården. Det får fylla på ett tag till. God organisation hos vargens fiender finns i alla fall...

Greklands huvudfiende just nu är snarast en enda: euron och den absurda idén att man måste hålla fast vid den. Ibland förstår jag inte hur politiker tänker, än mindre hur de räknar. Senaste lånekarusellen till Grekland var på cirka 1000 miljarder kronor, pengar som skall betalas tillbaka med ränta. Grekland kan i inte komma ur den fälla man fastnat i förrän man släpper sin frivilliga fångenskap i valutaunionen. 

En fråga som jag ältat några gånger är hur illa det kommer att gå för sjukvården i Grekland när man nu fortsätter nedskärningarna. De som analyserar Grekland just nu tycks mest vara ekonomer och därmed ser man inte ett av de allvarligaste problemen med krisen i Grekland. Det gäller just grekisk sjukvård och det faktum att antibiotikaresistenta bakterier blir ännu svårare att stoppa. Redan idag har man Grekland  enorma, rent häpnadsväckande, problem med detta. På grekiska sjukhus isolerar man människor som inte bär på dessa bakterier. Dessa bakterier känner inga gränser och är betydligt farligare än till och med den ekonomisk kollaps som väntar. Sprids de, så riskerar vi att få en pandemiliknande situation, med följd att genomsnittsåldern i världen kan minska med uppåt tio år.

I Europa dör redan idag 25 000 människor årligen i infektioner som blivit motståndskraftiga mot antibiotika, enligt WHO. Det är märkligt tyst om detta. Hade EU minsta lilla ansvar hade man tvärtom gått in och försökt skyddat grekisk sjukvård från neddragningar.

Och marknadsekonomin står förlamad: inga nya typer av antibiotika har utvecklats sedan 1987 därför att risken för misslyckad investering är så stor och utvecklingen av blodtrycksmedicin etc är säkrare kort för riskkapitalister, pensionsfonder etc. Tala om förödande system! Att låta kapitalismen, och dess krav på penningekonomisk vinst, styra världen är inom många områden allt annat än rationellt.


I övrigt då? Jo: Ska man lösa upp de knutar man knutit in sig i - genom att ha alltför bråttom driva fram europrojektet - så är det enda rimliga att backa några steg, släppa på prestigen, låta Grekland stiga av den gemensamma valutan och låta dess nationella valuta falla i värde.

Baksidan av det är att de lån man tagit i euro blir än svårare att betala tillbaka, vilket i sin tur leder till att skuldnedskrivningar är nödvändiga. De som lånat ut får stå sitt kast, på samma sätt som de som i vårt land köpt löjligt dyra bostäder måste stå sitt kast om de måste flytta och inser att de inte får tillbaka pengarna eftersom värdet på fastigheten sjunkit.

Har man obetänksamt spelat för att vinna, och sedan finner att man förlorat måste man få ta sitt ansvar. Det gäller även banker. Till och med pensionsfonder. Det är det enda sättet för oss att begripa att det system vi lever med - i grunden en ohållbar tillväxtekonomi som hålls uppe genom skuldsättning - måste få ett slut. Att vi måste förstå att det tidevarv vi nu är inne i kräver andra system, strukturer och normer än dem som gett oss allt det goda vi hittills vant oss med. Läs gärna mer här, där jag utvecklar resonemanget.

Tidigare blogginlägg om Grekland:
Oförskämda fördomar om Grekland.
Greklands kris handlar också om demokrati.
Absurd scen i den Grekiska tragedin.
Lämna valutan och se framåt.



10 kommentarer:

  1. "Hade EU minsta ansvar..."
    Vi delar Moder Jord med andra livsformer bl.a. djuren. EU tar inget ansvar för dom. Eller gör de det? Onödig antibiotika användning gäller även djuren. Användning av antibiotika inom djuruppfödning bidrar också till ökad antibiotikaresistens.

    Borde inte EU (vars politik är vår politik) sätta stopp för all onödig antibiotika användning? Ja det kan man tycka...

    Istället får vi kämpa mot EU:s direktiv som därmed blir vår politik. Sigtuna vann det rikskända målet om matupphandling i kammarrätten. Sigtunas ena krav var. "Antibiotika får endast användas av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat."

    "Hade EU minsta lilla ansvar..."
    Det ansvaret kan vi glömma? Det visar exemplet med Sigtuna kommun. Att det "lilla" får ta kampen med det större är (borde vara) uppenbart.
    Vårt kommunala "självstyre" kan på sikt vara en del av lösningen? Om människor engagerar sig på lokal nivå, så löser vi på sikt även globala problem? Det "lilla" har sin plats i det stora. Problemet är väl hur mycket tid har vi på oss. Vi kan börja i kommunerna med matupphandling och med djuren. Vetskapen om plågsamma djurtransporter borde vara startskottet för alla och inte bara för Sigtuna kommun.

    SvaraRadera
  2. 1) Har du någon idé om varför medierna nonchalerar problemet med resistenta bakterier?
    Det förvånar mig att vi inte har sett en störtflod skrämselartiklar - "Åk inte till Grekland - smittorisk!"

    2) Jag saknar fotbollskopplingen i dag.
    Vilka hejar du på i matchen på fredag:
    Grekland eller Tyskland?

    SvaraRadera
  3. Skönt med lite vett såhär på förmiddagen. Jag saknar inte utebliven fotbollskoppling. Jag älskar att spela fotboll. Men överdrivet många vinkar åt den överkommersialiserade "proffsfotbollen" med sina bortskämda broilers kan jag gärna slippa på denna blogg...

    SvaraRadera
  4. Instämmer i Freds etta - den givna frågan.
    AK

    SvaraRadera
  5. Astra Zenecas nedläggning av forskningen i Södertälje och Lund med friställning av ett stort antal duktiga personer, borde ge Svenska staten en utmärkt möjlighet att hoppa in i läkemedelsindustrin.
    Forskning och utveckling av de mediciner och vaccin, som den kommersiella industrin anser olönsamma borde vara en angelägenhet för samhället.
    Vi har ju gott om pengar, Borg vill ju slänga 100 miljarder i det svarta hål EU politiker skapat.

    SvaraRadera
  6. @Åke M: Staten är redan med i läkemedelsbranschen, den subventioneras med jättebelopp världen över.
    Intressant med AZ:s nedmontering är att man lägger ner sin egen forskning men vill ändå vara verksam i området och upprättar en "virtuell forskningshub". Det vill säga man förlitar sig på att andra småbolag ska hitta nya preparat som man sedan kan köpa upp. Problemet är att alla gör likadant (=dyrt). Ex: Gilliad köpte nyligen Pharmasset för 11,7 M$ för en substans testad på ett 40-tal pers. För det kan man driva Medivir (ett av Swe största biotechföretag med +100 anställda) i typ 100 år. Men det kan ju finsieras med lån och man binder inte upp kapital...
    M a o AZ, ett företag med en vinst i storleksordning med Sveriges hela statsbudget för vård o omsorg vågar/kan inte längre låsa upp pengar på forskning pga av det ekonomiska systemets orimliga krav. Utan det ska göras av småföretag som till stor del lever på lån o riskkapital. Och nu ropas det på att staten ska komma till hjälp för denna lukrativa bransch oxå när det börjar blåsa lite.
    Både Pharmacia o Astra byggdes upp under ett betydligt mindre liberalt statskick och monteras nu ner när marknadskrafterna tar tag i uppgiften.

    SvaraRadera
  7. Tack, Birger, för ett verkligt bra "brandtal"! Det borde televiseras.

    Gt

    SvaraRadera
  8. Anonym 10:04: tja, det ligger nog en del i det. Fast blir vi riktigt lokala ner på familjenivå så är det ju också där som kravet på att få antibiotika är stort. Det som kan tyckas bra för enskilda, blir till katastrof för kollektivet. I detta ligger i sig en kritik av kapitalismens individorienterade system där var och en skall vara sin egen lyckas smed. Om varje myra skulle göra vad som vore bäst för den hade stacken gått under. I vissa fall är det likadant med det mänskliga samhället, ett skäl till att jag är förtjust i blandekonomi - retoriskt uttryckt: vi tar det bästa från både kapitalismen och socialismen och bygger på det. Jag vet att det kan tyckas vara pladder, men som politisk retorik duger det...:-)

    Ungefär hälften av den antibiotika som används idag går till djurindustrin för att hålla nere styckepriset på kycklingfiléer och annat.

    Fred: Det är övermåttan märkligt att inte mer skrivs och talas om antibiotikaresistenta bakterier. De är betydligt farligare än vargar... Vet inte varför frågan negligeras, kanske för att den inte uppfattas som politik, kanske för att den inte är lika spektakulär som svininfluensan, som det ju blev ett herrans tal om för att få kränga vaccin. Eller kanske för att vi inte kan göra något åt det?

    Det handlar kanske mindre om att inte åka till Grekland, men se till att inte hamna på sjukhus där...

    Utan fungerande antibiotika skulle vi för övrigt bli av med skönhetsoperationer, inplantat och annat som skulle bli riskabelt att operera in. Vad värre: Vanliga sjukdomar blir riskabla, barnadödligheten ökar högst avsevärt och äldre dör av sådant som de överlever idag.

    Vem jag håller på? Tja, Tyskland lär spela roligare fotboll, å andra sidan vore det lite kul om de tyska slasktidningarna fick sig en omgång efter de rykten man drivit igång om greker som inte jobbar - i själva verket jobbar man fler timmar än tyskar gör. Så jag håller inte på någon, ska se det som ren underhållning - fast jag tror förstås inte att grekerna står för någon vidare sådan på planen... När de vann EM var det förskräckligt illa bevänt med fotbollen.

    Maths: Intressanta siffror!

    SvaraRadera
  9. Birger,

    Ett jättebra inlägg !

    Antibiotikaresistens är verkligen skrämmande, du har rätt. Man kan bara spekulera i varför det inte röner större uppmärksamhet. Kan tänka mig att det är av samma anledning som klimatfrågan, nämligen att ett par hundra års industrialism har resulterat i en naiv tilltro till att forskning och ny teknik kan lösa alla problem. Hos gemene man ligger STEG-3-tänkandet en bit bort ..

    Tycker särskilt om den sista sammanfattande formuleringen:
    " Vi måste förstå att det tidevarv vi nu är inne i kräver andra system, strukturer och normer än dem som gett oss allt det goda vi hittills vant oss vid ".

    Eric

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agendatis juni 19, 10:29:00 em

    Håller helt med när det gäller euron. Det var en vansinnig idé och det blev som vi nyliberaler förrutspådde. Centralplanerade räntor fungerar uselt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.