onsdag 20 juni 2012

Vargar, hundar och Kolmården

Efter tragedin i Kolmården kan finnas skäl att påpeka att de få vargar som i Sverige dödat människor varit uppväxta i fångenskap. Senast det skedde gällde det den så kallade Gysingevargen år 1821, som jag (än en gång) berättar om lite längre ner.

Vargen är ju anfader till hunden och om deras gemensamma historia skall jag och professor Per Jensen samtala i kväll - Kunskapskanalen 19.00. Det pågår en kunskapsrevolution när det gäller hundars biologi och psykologi, vilket i sig är värt att prata en del om. Men jag kan inte låta bli att försöka djupdyka i hundens historia och kommer därmed ner till vargen.  Var träffades vargen och människan första gången? Var det vargen eller människan som tog första vänskapliga kontakt?

Senast varg dödade någon i vårt land var 1821. Gysingevargen gick till anfall mot barn. Tio barn dödades, flera andra skadades. Det var oerhört. Men, vilket är värt att konstatera, hundar och getingar har tagit betydligt fler liv. För att inte tala om människor.

Vad var Gysingevargen för en varg? Jo, den hade växt upp bland människor. Den ingick i en kull med vargungar som brukspatron Jean Henrik Bedoir höll i sin trädgård. Hans fru Catarina pysslade om dem, barnen lekte med dem. Men fullvuxna vargar är inte lika kul att hålla, de kostar en hel del, de äter mycket. Så vargen "kom lös" efter det att familjen skänkt bort den till en bekant. Den "kom lös" i en tid när det fanns mycket dåligt med älg och rådjur. Den frisläppta vargen hade aldrig fått lära sig jaga.

Vad är då vargen för något? Ja, trots att den utmålats som djävulens vän i folksagorna så lever den enligt traditionellt kyrkliga dygder... Hona och hane lever i livslånga relationer, de är i regel trogna hela sitt liv – ja, till och med flera år efter sin partners död. De är sociala, läraktiga, samarbetsinriktade och rent av ganska politiskt korrekta - honan tar initiativet till jakt, det är honan som väljer revir. Hanen drar sig inte för att ta över honans huvudansvar för ungarna om mamman skulle dö. I Kolmården hade man satt ihop en flock med bara unga handjur. Vilket bara det kan tyckas minst sagt förvånande - för övrigt kan anfallet i Kolmården berått på att det varit en kvinnlig skötare som varit inne ensam hos djuren. Hon hade varit med och fött upp vargarna, och kanske uppfattades som någon i flocken. Till och med en sådan sak som om hon haft mens kan ha bidragit till vargens/vargarnas beteende i det här fallet, berättar Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning

Jägare är förstås lagom förtjusta i att en vargflock, eller ensamt strövande varg, vanligen tar en hel del älgar på ett år. Om den gillar älg. Vildsvin, som blivit ett allt större problem i allt större delar av Sverige, skulle kunna hållas inom rimligt stort omfång om någon vargfamilj får smak för det. För övrigt har vildsvin skadat och dödat fler hundar än vargar gjort de senaste åren. Ett påpekande som brukar reta upp vargkritiker å det grövsta eftersom de anser påpekandet vara irrelevant.

Men hästar och får då? I en tid när det uppträtt människor som ägnar sig åt att misshandla hästar – tydligen av sexuella skäl – så känns hotet från varg kanske begränsat… Men visst finns det. Det vore ohederligt att förneka detta. Idag finns det dock bra vargskyddande stängsel, men det kräver att djurägarna håller stängslen under regelbunden uppsikt och ser till att elen inte försvagas genom buskage etc. Det blir mer jobb. Så är det. Inget att förneka. Förmodligen behöver stängselbidragen höjas om man ska någotsånär acceptans hos djurägare. Jag vet, jag har självt låst in får på nätterna när varg varit i trakterna av där jag bott.

Jakthundar då? Ja, jägarna själva kommer nog även i fortsättningen att vara ett större hot mot sina hundar. När jag kollade det senast, det var två år sedan, hade försäkringsbolaget Agria under de senaste 13 åren betalat ut ersättning för 154 hundar som skadats eller dödats av varg. Samtidigt betalade man ut ersättning för 252 hundar som vådaskjutits av jägare. Under de senaste 13 åren har över 13000  hundar dödats eller allvarligt skadats i trafiken, enligt samma försäkringsbolag. Det är lätt att svälja bilar och sila varg…

Säga vad man vill: varg är ett fascinerande djur. Det borde både vargvänner och vargfiender kunna enas om. Hur ska vi kunna kräva att andra länder ska bevara den utrotningshotade tigern, om vi inte själva ens förmår hålla 450 vargar?

För den som vill kika på programmet - där jag pratar med Per Jensen om hundar och dess anfader vargen - i datorn finns det tillgängligt här. Repris i Kunskapskanalen vid midnatt och på torsdag morgon 09.00

6 kommentarer:

 1. Vad har djurparker för funktion egentligen? Är de till för djuren eller människan? Förbjud dem? Naturrreservat för utrotningsghotade djur är något annat. Att TRO att det är riskfritt att gulla med t.ex. vargar och att släppa in allmänheten till rovdjur, ja vad ska man säga om det. Det är mycket sorgligt att vargen nu förmodligen blir än mer hatad. Behövs det "experter" för att inse att ett rovdjur ÄR ett rovdjur. Varför har inte dessa "experter" protesterat vilt mot att människor släpps in bland vargarna? Kanske kan det leda till en debatt om djurparkers vara eller icke vara. Om olika varelsers rätt/önskan till frihet Vi är så otroligt egotrippade. Djuren som är kännande och även allt mer tänkande varelser, borde bli behandlade som att de är kännande och tänkande varelser.

  Vetenskapliga försök bevisar att djur har känslor. Ja även växter kan känna om vi hatar eller älskar dem. Att vilda djur protesterar i fångenskap, är det sjukt eller friskt? Om man tänker på att djuren som vetenskapen beskriver, precis som oss har känslor och även börjat tänka tankar, så borde man fundera över detta. Känslor som får våra bröst att sprängas då vi känner oss ofria...Hur tar sig dessa känslor uttryck hos ett i grunden vilt djur? Kan det locka fram det vilda i ett "tamt" djur? Vi är inte lyckliga i fångenskap varför ska då djuren vara det?

  SvaraRadera
 2. Anonym 08:52:00 = Lisbeth
  Intressant resonemang av Per Jensen! katt eller hundmänniskor. Är hundmänniska... :) Mina hundar lyder ibland, ibland inte. Hatar maktutövande och ber ofta om att inte få mer makt än jag har vett att förvalta, på ett bra sätt. Ber inte ofta tackar oftare. Men om detta ber jag! Ofta! Önskar att fler ville ha mindre makt istället för mer! Så länge vi endast TROR att vi kan förvalta den bra så bör vi vara vaksamma på oss själva.
  Du verkar vara ett "undantag" Birger, har makt att påverka och verkar samtidigt äga tolerans och sympati för allt levande. Det trots att du är kattmänniska? Kan det vara så att det inte är så enkelt...?
  Makt kan alltså vara något bra...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Vilt skulle nog detta inte ske, vargar verkar tvärtom skygga för människor. Samt skulle sällan en flock med bara hanar skapas i det vilda?

  Jag brukar tjata om att människan är det farligaste djuret i Sverige, det är svårt att motsäga anser jag, med alla mord, misshandel, rån, bilolyckor etc För att inte tala om hur vi förgiftar och plundrar naturen.

  Vargen ser jag som ett mindre hot än tex ungdomsgäng som driver runt i väntan på något spännande att hitta på.

  SvaraRadera
 4. Underbart fint och intressant samtal mellan två insatta men ödmjuka personer.

  SvaraRadera
 5. Hmm.
  "Senast varg dödade någon i vårt land var 1821. Gysingevargen"

  Har du redan glömt vad som hände i kolmården? Selektivt minne är förbehållet äldre släktingar och politiker har jag för mig. Men rena lögner kan nog bara politiker klämma ur sig utan att skämmas!

  Sen är det väl inte så konstigt att ingen blivit dödad av varg i Sverige under de 150 år som det inte fanns nån varg i Sverige!

  Men låt oss vara positiva! Nu har det gått över en vecka utan att någon blivit dödad av varg i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Hej, Fredrik. Nog läste du också första meningen?
  Om inte, kolla en gång till.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.