torsdag 21 juni 2012

Vilken alliansfrihet?

Idag avslöjas att Sverige lovat att delta som Natos allierade om Norge angrips. Det enda - om man nu kan tala om enda i detta fall - märkliga med detta är att Carl Bildt och regeringen ljugit. Om man nu ens finner det märkligt med tanke på att svenska regeringar alltid ljugit i dessa frågor.

Hur som helst: det faktiskt inte alls överraskande, för andra än journalister som fortfarande tror på den gamla bulletinen om alliansfrihet - och därmed titt som tätt meddelar sina läsare och tittare att Sverige är alliansfritt. En del politiker brukar också köra den här valsen. Inte minst socialdemokrater som ju på alla vis vill fly undan faktum inför sina väljare, men det partiet har ju också den värsta historien när det gäller att bygga myten om svensk neutralitet. Fast de borgerliga är ju inte så dåliga de heller.

Sverige har förbundet sig att militärt försvara varje EU-land - även om detta är medlem av Nato. Och även om det råkar vara så att detta land angrips genom att en fiende (läs: Ryssland) slår ut offensivt "missilförsvar" som man upplever som hotande och som kanske till och med Sverige motsatt sig. Fast det där ska förstås inte medborgarna känna till, det är ju pinsamt för de som putsat på myter.

Personligen anser jag att Sverige bör sträva efter att bli alliansfritt, utveckla utrikespolitiken i syfte att avveckla det militära försvaret, föra över 20 miljarder till uppbyggnad av internationella sjukvårds- och räddningsteam - världen lider inte brist på militärer, befäl och vapen, utan på läkare, sjuksköterskor och läkemedel. Världen lider inte ens brist på attackflygplan, däremot lider världen brist på räddningshelikoptrar.15 kommentarer:

 1. Fräck katt :)

  Världen styrs inte av nationernas regeringar. Självklart för våra politiker oss därför bakom ljuset. Du har tidigare beskrivit vilka världen styrs av... Krig sätts igång för att vi ska "mjukas" upp. Ett ökat våld för i sin tur med sig att vi accepterar en världs arme, som den enda möjligheten att bekämpa det ökade våldet. Du skriver om media. Ju hemskare bild de målar upp desto lättare är det för dem som vill föra fram en centralstyrd arme. Vi är det "sovande folket" Reinfeldt har delvis rätt. Fast han menar förstår att vi enbart är lurade av socialdemokratin. Så lurad är han. Lurig eller lurad. Vem vet. Så om utrikespolitiken ska "utvecklas" så måste detta först erkännas sedan begripas för att till sist förstås. Men hur många erkänner att våra politiker saknar verklig makt? Gör något parti det?

  SvaraRadera
 2. Är inte Sverige längre alliansfritt???

  SvaraRadera
 3. Demokratiskt- vs "liten klick med låg mångfald löneslavs"-försvar tillika styrt av ekonomistiska politiker utan erfarenhet och sunda värderingar:
  Den frågan tycker jag känns relevant att ställa.
  Men också frågan, försvar av vadå?

  Jag tänker att Vi som hänger här anser såväl vår ekologiska grund som social jämlikhet är det vi har att försvara. Jag tänker vidare att just delaktig jämlik demokrati utifrån alla unika individer torde vara grunden för ett dylikt starkt och effektivt "försvar" - ja så att inte särintressen får styra, (som idag!).

  Jag landar i en "obligatorisk"-samhällsjänst, där det obligatoriska snarare skall förstås som en förmån och förutsättning för den så viktiga demokratiska dimensionen.

  Som den gamla soldat jag är har jag förmånliga värden som jag givits utav den FORM som Försvaret då erbjöd: Vi kom från olika geografiska delar, från olika "skrån", med olika erfarenheter, med olika politiska hemvister o.s.v. Men vi hade förmånen att verka tillsammans som jämlikar där vi alla tilläts bli viktiga för varandra, något som jag inte upplevt närheten av i övriga samhällets olika org., företag, politiska partier etc.

  Vilket får mig att förstå att också Försvarets misserabla "utveckling" tillåtits/styrts utav samma krassa ekonomistiska spelregler som också förgör allt annat som är vackert och levande.

  Ord som "effektivitet", uttalade av ekologiskt "blinda" personer, tillika "blinda" för värdet av social & ekonomsik jämlikhet, har inte förstått vad effektivitet betyder över huvudtaget, eller ens funderat över VAD och VARFÖR...

  Sommarfunderingar
  /Tom

  SvaraRadera
 4. Tyvärr går neutralitet och avvecklat försvar inte ihop. Detta skulle skapa ett maktvakuum. Maktvakuum är förenat med stor fara då dessa orsakat många krig genom åren.

  Östersjön är ett mycket politiskt hav. Tänk på alla diskussioner som blossade upp när Ryssland skulle dra sin gasledning. Att tro att Sverige skulle bli skonat i händelse av ofred i närområdet är mycket naivt. Det första som skulle ryka är Gotland eftersom man kan kontrollera hela Östersjön från den lilla sommaridyllen.

  SvaraRadera
 5. Tore, efter år i riksdagens försvarsutskottet och krigsdelegation kan jag kontayera att min uppfattning är följande: det svenska militära försvaret är meningslöst, vi anpassar hotbilden till vad vi anser att vi har råd att försvara oss med. Det är bortkastade pengar. Antingen får vi satsa det dubbla, eller inse att vi kan satsa pengarna på sådant som verkligen försvarar demokratin.

  SvaraRadera
 6. Om denna sak kan man inte påminna för ofta!
  God midsaommar!

  SvaraRadera
 7. Glad och god midsommar till Birger, tack för allt du ger.

  SvaraRadera
 8. Läget är värre. Nu 2012 - ? är det faktiskt inte de yttre - utan de inre fienderna - som utgör det mer akuta hotet mot statssuveräniteten. Det är alltså befolkningarna som är statens fiender. Under förloppet av den här ekonomiska krisen är kupp inte alls ett orimligt alternativ. I något land. ELLER HUR?/Tobias Wallin

  SvaraRadera
 9. I nyheterna hör vi hur regeringar använder sina stridskrafter "mot sitt eget folk".

  Antag att vi skulle få en resning i Sverige, eller att Norrland skulle förklara sig suveränt med gruvor och allt. Skulle inte regeringen i Stockholm använda armén mot sitt eget folk i det läget? Vilket folk skulle det annars vara?

  SvaraRadera
 10. Inget nytt under solen.

  Samtidigt som Palme spydde galla över amerikanerna i Vietnam, så såg samme Palme med sin uttryckliga order till att det fanns svenska officerare vid staberna i USA och dessa officerare deltog i planeringen utav samma operationer som Palme fördömde hemma i Sverige....

  Bilt är bara en lärling jämfört med Palme när det gäller ....

  SvaraRadera
 11. Hur ligger det till med kunskapen angående Chemtrail ibland politikerna?

  SvaraRadera
 12. Chemtrail är nonsens, väx upp från konspirationsreorierna, världen är tillräckligt besvärlig som den är. Konspirationsfolket gynnar bara se som inget vill göra eftersom fel frågor behandlas.

  SvaraRadera
 13. Barium, aluminium etc... Konspirationsteorier? Farlig inställning. Jag har samma fråga - det hörs inte ett jota från svenska politiker.Läs på för våra barn, framtiden. Skrämmande att folk kan vara så ignoranta.// Mvh, Inger.

  SvaraRadera
 14. Samma här. Jag har samma fråga.

  SvaraRadera
 15. Nej, tyvärr måste vi ha ett försvar. Gärna dubbelt så stort som i dag. Norge rustade ned brutalt innan 2a världskriget, ety det skulle ju inte bli fler krig. De fick som bekant anledning att ompröva sin tes bittert.

  Anser nog risken är liten att Ryssen skall anfall oss inom överskådlig tid. De rustar upp måttligt, även om det finns planer på en ännu kraftigare upprustning, OM ekonomin tillåter. Vilket det sannolikt inte gör för deras dyraste planer. Dessutom är majoriteten av rustningarna rena moderniseringar. Lär gärna gratisboken "Rysk militär förmåga i ett tioårsperspektiv" av flera författare (Carolina Pallin redaktör). Beställs gratis från FOI.

  Jag anser att vi skall ha ett rejält försvar i alla fall. Man vet aldrig. Omvärlden kan få så konstiga tankar om vi står utan ett försvar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.