onsdag 6 juni 2012

Fundering på nationaldagen

Hur blev det som det blev? Hur gick statskuppen till? Vadå statskupp, kanske vän av ordning undrar. Någon blodig statskupp har vi ju inte sett skymten av. Men jag tänker på den där andra statskuppen, den smygande statskuppen som förblindade även dem som vanligtvis brukar se. Men vem vet, en vacker dag kanske det finns skäl att hissa en blågul flagga därför att den symboliserar något som är värt att vara stolt över.

Någonstans på vägen till Nu inträffade en statskupp. Det första slaget föll redan 1985 när kreditmarknaden avreglerades på det att bankerna kunde visa sin totala avsaknad av kompetens och samhällsansvar. 

Det andra slaget utgjorde en långdragen process under vilken reglerna för valutaflöden monterades ner - plötsligt utgjordes 90 procent av alla penningflöden över gränserna av ren spekulation. 

Det tredje slaget föll i maj 1991 när regeringen gav klartecken till Riksbanken att knyta den svenska kronan till EU:s valuta, ecun. För att försvara kronans värde sattes ränta till 500%, massarbetslöheten ökade, småföretag slogs ut och statens finanser blev allt sämre. 

Effekterna av den s.k. skattereformen var inte heller dåliga: Många med höga inkomster fick så betydande skattesänkningar att de kunde låna ut pengar, mot hög ränta, till staten så att staten kunde bekosta de skattesänkningar som de just fått.

Vem behöver blodiga statskupper, när allt detta kan ske, utan debatt, i demokratins namn? Den som hävdar att Marknaden tagit makten är fel ute. Marknaden har inte tagit makten. Den har fått makten av de folkvalda. Och det är inte vilken marknad som helst: det är den marknad som styrs av av idén om att allt kan reduceras till en fråga om pengar. Begär av vinst är det som skall driva samhället framåt. Inte behov av demokrati, kultur, delaktighet och empati.

Den politik som blivit norm bygger inte på empati, eller ens förstånd, utan på ekonomiska nyckeltal. Den politik som förs bygger inte på att människor är sociala och kulturella varelser utan på tron att människor är ekonomiska varelser. Den politik som förs bygger på att människan är till för systemets skull - inte på att systemet är till för människans. Staten behandlar människor som problem. Kommuner uppträder som företag med köp- och säljprinciper. Företag med etiska, sociala och ekologiska ambitioner slås ut på grund av att rimliga spelregler saknas. Den gode kapitalisten går under - hen stryps av Adam Smiths osynliga hand. Ekonomismen är den nya religionen, medan de mest inskränkta av ekonomer är det nya prästerskapet.

Eftersom politik någonstans handlar om människor, så låt oss fundera en stund över vilka människor som är de makthavande. Jag tror inte att det är onda människor. Inte ens dumma människor. Men det kanske är så att de som kommit upp sig i partierna, så pass att de har ett avgörande inflytande, saknar umgänge med människor som lever i ekonomisk och social stress. Kanske umgås de inte längre med familjer där man faktiskt måste välja mellan att köpa fotbollsdojjor åt grabben eller låta tjejen gå på den allt mer avgiftsbekostade kommunala musikskolan? Kanske har man inte suttit vid köksbordet och känt kylan, rädslan, ångesten. Kanske har man inte tid med annan verklighet än den som formas av nyckeltal.

Men vad mer, de som har den formella makten är förmodligen själva kuggar i ett opersonligt självgående maskineri. Jag tror att det är så enkelt i en tid när de gamla ideologierna inte längre räcker till. Så därför hoppas jag att en dag kommer de som hissar flaggan - gul och blå - kan säga att man hissar flaggan i stolthet över att det land som den symboliserar tog sig ur maskineriet genom att tillsammans med andra förverkliga en ny vision om en ekonomi som om människan betydde något. Då, men först då, ska jag hissa flaggan på nationaldagen.

30 kommentarer:

  1. Birger skriver: "Vem behöver blodiga statskupper, när allt detta kan ske, utan debatt, i demokratins namn?"

    EU borde ha varit en central fråga i valdebatten när riksdagen beslutade att grundlagfästa det Svenska medlemskapet i EU. I regeringsformen skrevs det in att 'Sverige är medlem i Europeiska Unionen'. Ingen av riksdagspartierna nämnde med ett enda ord om den fastslagna grundlagsändringen under valrörelsen. Är det demokrati?

    Som sagt: "Vem behöver blodiga statskupper, när allt detta kan ske, utan debatt, i demokratins namn?"

    SvaraRadera
  2. Statskuppen en väl uttänkt plan då vi drogs in i EU, verkar ha blivit ett självgående maskineri. I slutänden finns inga vinnare. Vaknar vi "robotar" och tar oss ur maskineriet, så kan vi skapa ett nytt ekonomiskt system. De politiska ideologierna höger, vänster räcker inte till. De har inte löst fattigdomsproblemen. Vad är ondska? Är det hat? Hat finns inom oss alla. Alltså ett nytt system behöver bygga på kärlek inte hat. Dit är vägen lång att vandra. Då måste vi alltså börja med oss själva var och en. Vi kan inte ens lösa konflikter med våra närmaste alla gånger, utan ger upp. Vi sätter upp staket mot omvärlden vi skapar landgränser. Låt oss därför börja med våra egna kommuner. Inte så att vi ska strunta i andra, utan riva staketen. Men för att kunna ge kärlek måste vi först ha kärlek. Hatet dominerar och det är "ondska". En del människor hatar mer än andra.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Neoliberal Agendaons juni 06, 08:24:00 fm

    Har väldigt svårt att förstå detta marknadshat. Marknaden är du och vi som gör affärer med varandra därför vi båda tjänar på det.

    Vad är så dåligt med det?

    Problemer är politiker som mha tvång och hot om våld försöker styra över medborgarna, i riksdagen och i Bryssel.. Du tar upp musikskola och fotbollsskor, men det är den typen av problem som uppstår när poitiker tar 60% av folks inkomster och tvångskonsumera upp det istället för låta folk själva prioritera vade de vill ha. Finns inget marknadsliberalt med centralplanerade räntor på 500% eller statliga valutamonopol.

    Jag förstår inte hur ni änker när ni anklagar marknadsliberlismen för de problem spm uppstårcdå man inte gar den.

    SvaraRadera
  4. Varje ord i dagens text sitter som en spik. Läget är så himla bra beskrivet. Tack Birger!

    Gt

    SvaraRadera
  5. Håller med.

    Men hur göra, ifall någon annan i familjen vill hissa flaggan?

    Kompromissa genom att hissa till hälften?

    SvaraRadera
  6. Jag hissar ingen flagga idag till minne av Gustaf Eriksson. Ingen man i Sveriges historia har gjort mer för att ta av befolkningen deras rätt till självbestämmande.

    SvaraRadera
  7. Birger. Jag minns nu att Riksdagen valde tid för beslut om grundlagsändring, eller något sådant viktigt, samtidigt som medierna var upptagna med fotbolls-EM eller dylikt. Eller minns du bättre?

    Gt

    SvaraRadera
  8. Haha, tja, man kan ju ha en vimpel på stången. Detta som svar på 08.39. En flaggstång står nämligen på en bergknalle på tomten.

    När jag flyttade ut från Stockholm i början äv 70-talet var det första jag gjorde att såga ner flaggstången. I grunden avskyr jag flaggor, nationalism och gränser. När rasister utnyttjade flaggan som sin symbol kändes behov av att ta tillbaka den till viss anständighet, Så en flaggstång införskaffades. Flaggan nyttjas emellanåt, dock ej på stipulerade flaggdagar till ära för kungahus och annat jox. Vimpel är till viss glädje för kanotnördar.

    Ibland får man frågan om man känner sig som svensk och/eller europé. Mitt svar då brukar bli att jag nog mest identifierar mig skandinav - för björkarnas och de ljusa sommarnätternas skull - men i övrigt som någon sorts världsmedborgare. Europé? Nej, faktiskt inte. Kanske beror det på att mina förfäder, enligt dn-test, var mycket sena i sin utvandring från Afrika... :-)

    Carl Bildt skrev en bok som hette Hallänning, svensk, europé. Låter hemskt inskränkt.

    SvaraRadera
  9. "de som har den formella makten är förmodligen själva kuggar i ett opersonligt självgående maskineri"

    Även om den har några år på nacken så stämmer det väl med Bosse Ljungqvists bok Den tämjda Människan, "drakarna" är självgående och människor är bara kuggar i maskineriet.

    SvaraRadera
  10. "Men vad mer, de som har den formella makten är förmodligen själva kuggar i ett opersonligt självgående maskineri."

    Ja, makt förutsätter minst två parter en part A som begär något och en annan part B som uppfyller denna begäran.

    Med andra ord politikerna är "lakejer" som uppfyller någon annans begäran. En någotsånär ärlig politiker blir inte långvarig i makten. Massor av oredovisade pengar ligger bakom valkampanjer.

    Då kan man undra vilka är dessa som styr politikerna? De kan inte vara dumma...? Är det inte ondska
    Birger?

    SvaraRadera
  11. Som vanligt träffsäkert och läsvärt! Tack!

    " . . . den allt mer avgiftsbekostade kommunala musikskolan," skriver du. Själv har jag valt att hylla Den Kommunala Musikskolan på min blogg idag, eftersom det är något av det svenskaste jag vet, när det är som bäst. Jag ville påminna om precis det du skriver: "den allt mer avgiftsbekostade." Snart är det bara de välbeställda som kan erbjuda sina barn att lära sig ett instrument. Jag har sett på nära håll hur värdefullt det är att ingå i ett musikalsikt sammanhang. Därför sörjer jag att nedmonteringen nu drabbar vår fantastiska kulturbärare, den kommunala musikskolan.

    SvaraRadera
  12. "Många med höga inkomster fick så betydande skattesänkningar att de kunde låna ut pengar, mot hög ränta, till staten så att staten kunde bekosta de skattesänkningar som de just fått."

    Tack för denna obetalbara formulering! En ekonomins perpetuum mobile – om man håller tyst om räntan! Fast den ger ju tillväxt, så man får kanske hålla tyst om miljöslitaget i stället…

    SvaraRadera
  13. Kunde inte sägas bättre. Lysande blogginlägg!

    SvaraRadera
  14. Appropå Nationaldag, så hörde jag Kerstin Hallert i ring p1 i dag, det hon sa om politikernas instiftande av en nationaldag just den 6/6, fick mig att fundera över dessa där som sitter och skvalpar omkring i riksdagen.

    SvaraRadera
  15. intressant text om en del av problemet och svårigheten med att backa bandet...

    http://www.fokus.se/2012/06/skolroran/

    SvaraRadera
  16. Om det nånsin blir som du önskar, söker jag svenskt medborgarskap och hissar blågult.

    SvaraRadera
  17. Tack för att du satt ord på mina tankar idag!

    SvaraRadera
  18. Håller med föregående talare (skribent).

    SvaraRadera
  19. Nja, nog bor vi i ett land vi borde vara stolta över. Ett av världens tryggaste länder och med flest möjligheter för den enskilde oavsett bakgrund. Själv har jag ett ursprung med sämsta tänkbara förutsättningar: underklass (inte ens arbetarklass alltså) - OCH dysfunktionell familj - OCH kriminell omgivning. Men även om min närmiljö var ett helvete under uppväxten var jag redan som liten djupt, djupt, djupt, djupt tacksam att just jag av alla världens människor fått lyckan att födas i detta underbara land där ingen behövde svälta och där så många möjligheter skulle finnas för mig om jag bara ansträngde mig. Satt på biblioteket på lågstadiet och läste om svältande barn långt bort och insåg att jag hade all anledning att vara tacksam för att jag var född just här. Anar att det är den där tacksamheten och hoppfullheten som gjorde att jag blev släktens genom historien första och fortfarande enda akademiker. Offerkofta och bitterhet hade inte tagit mig någonstans. Allt är förstås relativt och visst kan saker alltid bli bättre, men nog kunde det vara oändligt mycket sämre än i detta land. Så det känns lite magstarkt att dissa det vi har. Och mer än en gång har jag hört den åsikten från invandrade personer - att vi inte fattar hur bra vi har det här.

    Nåväl, däremot håller jag som bekant med dig om att landet har kvar att göra den resa du skriver om. Men allt är ju inte svart eller vitt. Bara för att man inte är i mål behöver man inte förringa den långa väg man ändå kommit. Brukar tänka att vi är hyper-överens i livets makrofrågor, men på mikronivå går vi skilda vägar emellanåt. :-)
    AK

    Ps Undras hur många i underklassen som överhuvudtaget är medvetna om den kommunala musikskolan, så den avgiften vet jag inte om man oroar sig så mycket över där vid köksbordet. Om vi nu skulle tänka på familjer med hög ekonomisk och social stress.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn hungrar i dagens Sverige. Åk ut till en skolbespisning i fattiga områden och prata med personalen där. Eller kom och besök det härbärge för hemlösa som jag bor på. Det är också en del av "verklighetens Sverige ". Precis som du är jag uppvuxen i en annan tid och jag har fått möjligheter som jag nog inte hade fått någon annanstans. Musikskolan känner nog de flesta till då de är riktigt aktiva i de kommuner som prioriterar den. Idag är det inte enbart underklassen som berörs av fattigdomen, fattigdomens klassmedvetenhet verkar skral, den vandrar käckt uppåt. Kanske är det för att vi har haft det så bra som det gör så ont att se hur det är. Vi kan ju hoppas på att vi blir vad vi var.

      Radera
  20. Nej Birger, problemet är att det i Sverige aldrig skett någon kupp, något kuppförsök eller annat som skulle lett till öppet avståndstagande från inhumana ideologier. Den ideologi som övergripande styrt Sverige under hela 1900-talet och fortfarande gör det är Socialdarwinismen. Det är rätt individer som överlever eftersom de är starkast. De svaga får gå under./Tobias Wallin

    SvaraRadera
  21. AK, jo, du kunde ta dig upp, göra en klassresa, skriver du. Men det var kanske innan idag när skolan nästan kapsejsat, när det var lite lättare än idag att ta sig fram. Men självfallet har det alltid funnits starka individer som klarat en resa trots svåra odds. Arbetslösheten var inte lika stor förr, då var 2 procent en siffra som uppfattades som hög!
    Mona

    SvaraRadera
  22. Hur gick statskuppen till?

    Jo, medelst "De små, små stegens tyranni".

    SvaraRadera
  23. Werner,

    det kommer att hissas flaggor, gula och bla. An sa lange ar det ett gult kors och inga stjarnor pa den blaa bakgrunden...

    SvaraRadera
  24. Girigheten efter pengar är orsaken till orättvisor i världen. Man förfasas dock över att ett land som Sverige med en såpass upplyst befolkning styrs av stora och rika företag och banker.
    Är i slutet av boken "Den nya överklassen" av Bengt Ericson.
    Skrämmande läsning...

    SvaraRadera
  25. Jag har också funderat på vad man pratar om runt köksbordet i rika familjer. Jag tror inte de har en aning om hur många människor som kämpar varje månad för att få ekonomin att gå ihop. Eller hur det känns att tvingas be socialtjänsten om försörjningsstöd. Där ens ekonomi blir granskad tre månader bakåt i tiden och som inte tar hänsyn till de lån som man förmodligen har. Hamnar man på 100-200 kr över normen, ja då är det blankt nej.
    En vuxen ensamstående person kan säkert klara sig ändå men när det finns barn med är det fruktansvärt jobbigt och nedbrytande för hela familjen. Klyftorna växer i Sverige men så länge som medelklassen verkar ha det hyfsat kommer det nog inte hända så mycket.

    SvaraRadera
  26. Hoppas du fick chansen att hålla detta storartade tal på nationaldagen, om så bara i Byle. Förtjänar att höras vida omkring.

    /A

    SvaraRadera
  27. Idag hördes fru Merkel tala om en politisk union, dvs att ombilda EU till en sorts stat.

    Sedan blir det kanske en ny nationaldag. Och kungahusen ställs under en vald unionspresident.

    SvaraRadera
  28. Mona, nu är jag inte så gammal som du kanske tror - plus att jag "tog mig fram" relativt sent i livet pga bristande skolgång i såväl högstadium som gymnasium av anledningar jag berörde ovan (så skolan var ingen räkmacka på så vis) - när jag gick ut högskolan på 90-talet var arbetslösheten skyhög. Startade eget för att jag inte stod ut med arbetslösheten mer än ett halvår. Och detta med starta eget-bidrag. Hjälpt av staten igen alltså.

    Och jodå, jag har ganska purfärska erfarenheter av dagens skola.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.