tisdag 5 juni 2012

Flockledare

Läser i Forskning och Framsteg att amerikanska forskare utvecklat en liten robotfisk som designats så elegant att den kan släppas ner i ett stim med fisk och bli flockledare. Kan detta vara förklaringen också till moderaternas framgång?

12 kommentarer:

 1. There's something fishy about that.

  SvaraRadera
 2. Har man forskat om hur effekten blir, med en robotfisk med en elegant designad kofta med "Schlaug?" Tänker på att MP backar lite trots att Fridolin ser ut som en ungmoderat. Kan en kofta vara receptet för Reinfeldt? Flockledare i kostym känns inte seriöst när korthuset EU håller på att falla. Kejsaren är naken undrar när "fiskstimmet" upptäcker det. Så en flockledare av idag bör vara näck!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Moderat eller sosse, kvittar.

  Eller kanske inte riktigt ändå.
  Nästa regering (S), efter 2014, kommer väl att erkänna staten Palestina.

  Kommer även att bygga ut kärnkraften. Möjligen kräver partnern MP återanvändning av Linje 2-knappen "Avveckla med förnuft", dvs man kör en Fälldinare.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Chansar på en fråga utanför denna tråd. Jag letar litteratur för att förkovra mig om hållbar utveckling och söker då tips om vad som kan vara av god kvalitet och inte våldsamt avancerat. Föredrar att läsa på svenska. Jag skulle bli mycket tacksam för tips från dig Birger eller någon annan klok person.

  Andreas

  SvaraRadera
 5. Hej Birger! Jag har tänkt på Neapels sopor i flera dagar, som Fortum köper till Sverige. De heter: sorterat och välkontrollerat brännbart avfall från kontinenten."De kan i framtiden komplettera regionala avfallsbränslen, och Sverige hjälper EU att minska utsläppen från deponier inom EU". Det är vad Fortum säger. Kan man inte ordna "sorterat och BÄTTRE kontrollerat brännbart avfall" i Sverige? Jag skulle också vara tacksam, om du Birger eller någon hade möjlighet att svara på eller vidröra i framtiden kanske?!/ Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. Hej Andreas.

  Tips angående hållbar utveckling. Boken "Omställningens Tid" skriven av Björn Forsberg kan vara något att ta till sig.

  SvaraRadera
 7. Birger, din robotreflektion var precis vad jag behövde som morgonkick! Så är det naturligtvis! Vilken tur då att robotar har begränsad livslängd. :-)

  SvaraRadera
 8. Hej Andreas

  Nog kan jag tipsa om en rad böcker som på olika sätt visar och problematiserar allt ifrån de centrala orsakerna bakom det ohållbara till de som berör alternativen till dagens ohållbara system och drivkrafter, MEN jag vill hellre rekomendera dig att läsa en CEMUS- (Centrum för Miljö & Utvecklings Studier)kurs på distans. Fördelarna som jag ser med det är att du dels då läser kurskompendium med centrala kapitel och artiklar från en rad olika författare, grupper etc. samt det att du dels själv bearbetar vad du läst utifrån just dina unika tankar genom arbetsuppgifter samt inte minst också tillsammans med de andra får ta del av deras perspektiv, tankar, reflektioner etc.
  CEMUS är en institution under Uppsala Universitet och SLU.

  Men ok, rekomenderar också Björn Forsbergs första bok:
  Tillväxtens Sista Dagar

  Vgh Tom
  PS En annan rekomendation kan vara att bli involverad i JAK som kontinuerligt belyser och utforskar dagens ohållbara ekonomiska systemet

  SvaraRadera
 9. Tom: Kanske du har någon länk till vilka kurser det finns attvälja mellan då?

  SvaraRadera
 10. Andreas, håller med om att Björn Forsbergs böcker ger en bra grund att stå på. En personlig favorit är också Tim Jacksons bok som kom ut på svenska förra året. Anders Wijkmans och Johan Rockströms bok Den stora förnekelsen kan också vara en bra grund att stå på. Får jag bara tid och lite ro så kommer en bok av mig inför nästa val - och en del om grön ideologi skrev jag i Miljön, makten och friheten som kom ut i slutet av 80-talet - den känns lite maläten, men när det gäller makt- och miljöfrågor håller den ganska bra fortfarande.

  SvaraRadera
 11. Flockledare....den illvilliga sorten... precis den kategorin har jag vänt och vridit på i mitt huvud hela våren... den i sig själv är dock inte riktigt lika intressant att dissekera som dess flock... hur människor via såväl ögon som öron kan matas blå med varningssignaler men ändå varken lyckas höra eller se. Fast satan vad skönt det skulle vara att tillhöra den döva och blinda skaran med noll antenner och noll tänka-själv-bara-köp-förmåga. Tillvaron skulle bli så bekväm och full av glada, analyslösa hoppla-steg. :-)Människan är ett blint släkte och att en sån som Hitler kunde bli flockledare är intet att förvånas det ringaste över. Tänker jag ofta. Det som tar en antenn-människa 20 minuter att inse, kan det ta en antenn-lös flock 4 år att se. Insågs senast idag. Det är både lite lustfyllt fascinerande och skrämmande att iaktta dylika processer. Hur tex labila människor genom sin utlevande nyckfullhet kan få omgivningen att helt tappa sitt eget omdöme... Någon slags känslomässig underkastelse... Vi är ett bra märkligt släkte... Men som tur är finns även motkraften goda flockledare som jag själv åtminsone lite här och där. Haha. :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.