torsdag 7 juni 2012

Svarta oliver och gröna drömmar

Varning, här kommer reklam för en bok - som man också kan låna på bibliotek.

Jag skrev boken Svarta oliver och gröna drömmar för 15 år sedan. Sedan många år tillbaka är den utgången. Så jag har inte kunnat skicka den till de som frågat efter den. Men för en tid sedan hörde jag talas om en kartong böcker som fanns på en vind. Så nu finns ett gäng till salu. Pris 190 kronor plus porto, vilket blir 230 kronor. Beställ via provoka@telia.com.

Recensionerna var inte svala, om man uttrycket det milt. Antingen var de väldigt bra, eller också blev boken helt sågad. Några av texterna har återvunnits här på bloggen. En del hade jag nog inte skrivit likadant idag. Men det mesta hade blivit likadant formulerat och berättat om jag suttit just nu och skrivit.

Så här ser skrev förlaget på baksidan:

"Efter att ha fört in Miljöpartiet de Gröna i riksdagen 1988 lämnade Birger Schlaug politiken. När han efter partiets valnederlag 1991 tillfrågades om han ville komma tillbaka som språkrör, tog han fram tärningarna och satte sig vid bordet. Tre sexor i rad och han skulle tacka ja. Annars fick det vara nog med det som varit.

Det blev tre sexor i rad, och resten är - som man säger - historia. Valet 1994 blev en framgång och idag är Miljöpartiet ett etablerat parti, inte minst tack vare Birger Schlaug.

I den här boken, skriven före morgonmöten och efter sena arbetskvällar, berättar han om sin väg och vad som finns bakom politikerrollen. Det har varit en väg oändligt mycket krokigare än de flesta andra politikers. En väg kantad av tvivel, sökande och dåligt självförtroende, och med ständiga lockelser från ett annat, friare liv. En väg fylld av kärlek och död, längtan och sorg. En väg som han trots allt valt att gå, både med glädje och framgång."

Tja, så kan man väl skriva. Det var i alla fall så Svante Weyler på Norstedt fick till det. I övrigt var det mycket trassel med det där förlaget.

PS! Vid köp av både Svarta oliver och gröna drömmar och Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac får den som skriver "bloggläsare 300 kr" på beställningen betala 300 kronor inkl porto. Båda böckerna lär finnas på bibliotek för den som inte vill köpa dem. Beställ via provoka@telia.com

Tillägg: Svarta oliver och gröna drömmar är slutsåld.
Övriga böcker av Birger, och böcker där Birger medverkat, finns hos provoka@telia.som 

19 kommentarer:

 1. Skulle vilja se Reinfeldt försöka kränga "Det Sovande Folket" (skriven bara några år tidigare) idag...

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen sant, det där med de tre sexorna? Fantastiskt i så fall!

  SvaraRadera
 3. Leif, jodå, det är sant. Fred, intressant tanke.

  SvaraRadera
 4. Böcker beställda...
  Men hur resonerade du då du lät ett så viktigt beslut avgöras av tärningen och inte ditt intellekt, som jag har stor respekt för?
  Fatalism?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tunet, nej inte fatalism. Åsa Domeij ringde från en MP-kongress och så att det var kris i partiet, att partiets ledning lagt ett förskräckligt förslag till ny programtext - vilket jag visste och ansåg vara lika fruktansvärt dålig, flummig och märklig som Åsa gjorde. Hon bad mig komma ner till kongressen, ställa upp i valet till politiskt utskott - vilket då utgjorde den politiska ledningen. Hon skulle själv ställa upp om jag gjorde det.

   Jag hade inga som helst planer på att återkomma och så nej. Åsa menade att om hon och jag skulle ställa upp så skulle vi också med mer tyngd kunna tala mot programförslaget och fp med oss kongressen.

   Jag så fortfarande nej, men lovade att tänka på det någon timme, och lovade att helt säkert ställa upp - så jag på skämt - om jag skulle få tre sexor efter varandra. Eftersom jag inte spelar eller någonsin kastat tärning om något så var det bara ett infall - som dessutom skulle markera för Åsa hur omöjligt det var att jag skulle tillbaka till politiken.

   På morgonen slog jag, vid frukosten, gärning för att med gott samvete kunna meddela att jag inte ville tillbaka. Det blev tre sexor, till och med en fjärde, Sp jag åkte ner till kongressen, blev mottagen väl, talade mot programtextförslaget - det röstades ner helt, bara en röstade för det! - och blev invald i politiska utskottet med flest röster.
   Ett år senare blev jag våld till språkrör igen. Vilket också föregicks av ett beslut, när valberedningen frågade, som tillkom på slumpaktig grund. Jag absolut ingen vilja eller åtrå att bli rör igen. Men det är en annan historia som blir skriven en annan gång.

   Radera
 5. Slumpen med "de tre sexorna"?
  Nja, vad ska "slumpen" göra nästa gång? Intellekt... Ibland är det bra att gå på känsla. Annars blir vi kalla och hårda.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Mycket fel bokstäver i mitt förra inlägg. Skrivet på skakig mobil där bokstäverna inte vill det jag vill.

  SvaraRadera
 7. Rekommenderar denna bok å det varmaste - den vackraste jag äger. Blev tipsad att läsa den för 4 år sedan och en ny stjärna föddes i mina ögon - Birger. :-) Några av de mest klarsynta och mest välformulerade beskrivningarna av Livet hittar ni i denna gröna bibel.
  AK

  SvaraRadera
 8. "Gröna bibel" "ny stjärna" huvva!!!
  AK, Det är ju precis detta vi bör komma ifrån...
  Fast jag gillar också Birgers tankar. Får passa mig så han inte blir min nya "stjärna" :) Vi ska ju alltid identifiera oss med något/någon. Ser dock fram emot att läsa böckerna som jag beställt.
  Men inte som någon "Bibel." Nej ska istället försöka vara saklig och kritisk. Det är t.ex. svårt att vara det om man tillhör något politiskt parti.

  Birger gör "rätt" i att vara en fri debattör. Får erkänna att han på grund av detta blivit lite av en "stjärna" även för mig :)Fler sådana personligheter tack!!! Det är precis vad den här världen behöver.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Håller med AK. Den bok jag blivit mest berörd av utav alla böcker jag läst. Så vackra texter och så mycket visdom. I sommar ska jag läsa ett kapitel om dagen och sedan bära med mig det hela dan. Modigt skrivet dessutom!
  L.

  SvaraRadera
 10. Hade inte Birger varit lika ödmjuk som människa och hjärtevarm så hade han nog kunnat bli en läskig sektledare. Boken är mycket läsvärd för att vara skriven äv en politiker. Jämförelsen med Feidolis, Wetterstrands, olofssons och Björklunds blir nästan skrattretande stor.

  SvaraRadera
 11. Lisbeth, du kan vara lugn. Saklig och kritisk lyckas jag vara även mot dem jag beundrar. Tillhör t ex den ganska lilla skara som ibland argumenterar emot Birger på denna blogg. Men måtte mitt "intellekt" aldrig hämma mitt känsloliv och min passion för det som gör mig glad och lycklig. Är jäkligt tacksam för båda dessa livsverktyg.

  För övrigt tycker mitt kritiska tänkande att du behöver se över din lilla motsägelse mellan dina två stycken. :-) :-)
  AK

  SvaraRadera
 12. AK, Det jag skrev var inte personligt riktat till dig. Ett konstaterande bara att det är lätt att identifiera sig med saker/människor/partier. Även för mig alltså. Därav min "lilla motsägelse". Den bjöd jag därför på ;)Birgers båda böcker ser jag fram emot att läsa i sommar. Men inte som en "Bibel".

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Lisbeth, tror man ska akta sig för att tala om vad någon annan behöver (komma ifrån) - "Det är precis detta vi behöver komma ifrån" - vad jag behöver vet bara jag. Om ens det.

  Hypotetiskt skulle det kunna vara så att jag en lätt människocynisk typ som i Birger äntligen sett lite hopp om mänskligheten. Och då skulle det kunna vara att just "hylla" en annan individ just jag behöver "träna på". Kan inte undgå att studsa när någon säger sig veta "precis" vad vi alla behöver. Gissar att det var min allergi mot såväl tvärsäkerhet som kollektivism/"kollektivt facit" som gav mig utslag.
  Allt gott, Lisbeth!
  AK

  SvaraRadera
 14. AK "Gissar att det var min allergi mot såväl tvärsäkerhet som kollektivism/"kollektivt facit" som gav mig utslag."

  Skriver vi igen! Vi är unika varelser som precis som du skriver behöver "träna på" saker t.ex. att "hylla" någon. Men vi utvecklas ju tack och lov gemensamt också som kollektiv. Vi kan behöva komma bort från gamla dogmer.

  Det jag menar är att vi individuellt/kollektivt behöver träna på att inte utse "stjärnor" eller upphöja böcker till "Biblar". I samhället idag pratas det mycket om individualitet och mindre om kollektiv enhet. Är det något som ger mig "utslag" så är det att vi gärna sätter individen före kollektivet.

  Allt gott AK

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Jo, förstår att kollektivister har behov av att se upp med stjärnor/flockledare. För egen del är det så långt ifrån min natur man kan komma att ingå i ledd flock. Så NEJ, jag behöver inte individuellt tränas i att inte kalla Birger "stjärna". :-)

  Vilken hang up på bibel. Hört talas om nypor med salt?
  Du får ursäkta, men detta börjar kännas fånigt.
  AK

  SvaraRadera
 16. "Kollektivister" Vi ingår alla i kollektivet du med. I många kollektiv dessutom t.ex. familj, land, på arbetet osv. Så ja "detta börjar kännas fånigt."

  Du behöver inte "individuellt tränas i att inte kalla Birger "stjärna". Sunt och riktigt att du påpekar det!! Att jag tror att mänskligheten behöver tränas i det är en annan sak. Sak och person...

  Ang min "hang up på bibel" så stämmer det! Du har helt rätt! Så här skrev Birger.
  "En del hade jag inte skrivit likadant idag. Men det mesta hade blivit likadant formulerat."

  Allt gäller tills vidare!? Vissa saker håller vi fast vid och utvecklar. Men vi kan också ändra oss. Tack och lov!


  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Jag skrev en fråga feb 9 2019 ang dina rader om att journalister och etablissemang ljuger om invandringen. Vad har du för åsikt idag?
  Mvh/Jack

  SvaraRadera
 18. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.