måndag 21 maj 2012

Att tro

"Jag tror på produktion. Jag tror på arbete. Jag tror på tillväxt. Det är det samhälle jag vill ha." Detta säger Anders Borg (M) i riksdagsdebatt med Annika Lillemets (MP) som frågat hur finansministern ser på vikten av en utveckling som mer betonar människors välbefinnande än BNP-tillväxt. 

Stillsamt och så där lite lagom ödmjukt ber jag Anders Borg läsa Den rastlösa välfärdsmänniskan av Staffan Burenstam Linder - f.d vice partiordförande i Moderaterna och rektor för Handelshögskolan - där han bland annat beskriver den tro som Anders Borg ger uttryck för på följande sätt:  "En ny form av ekonomiskt slaveri, som inte längre bottnar i kampen för ekonomiskt överlevnad utan i en tillväxtmani som ibland, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt - så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa...".

23 kommentarer:

  1. Och vad rekommenderar du grekerna och spanjorerna?
    Ytterligare åtstramningar?
    Högre arbetslöshet?
    Lägre tillväxt?
    Du måste vara väldigt populär i dessa länder, Birger ;-D

    SvaraRadera
  2. Bosse: Du säger det säkert med glimten i ögat, men det blir ändå lite smak av att 'skjuta budbäraren'. Jag kan inte låta bli att reagera på det eftersom det är återkommande i dagsläget att den som pekar på problemen med tillväxtsamhället inte tas på allvar just med den typen av retorik.

    Det är nog snarare så att Grekland och Spaniens problem är skapade av att vi börjar se problemen med evig tillväxt. Om Europa hade lyssnat på Birger för ett antal år sedan hade vi nog kunnat ha ett annat läge nu.

    SvaraRadera
  3. Bosse: Om du följt debatten de senaste tio åren hade du nog snappat upp att de problem som många länder nu upplever har skapats genom att man lånat pengar för att upprätthålla tillväxten. Att idag - om vi nu skall ta forskningen på allvar när det gäller bland annat klimatfrågan - tro att vi skall kunna konsumera oss ur kriserna är lika korkat som att tro att vi kan släcka eld genom eldkastare.

    Vi har försatt oss i en situation som inte är hållbar - det gäller även Sverige där hushållens skuldberg ger oss en betydligt högre "statsskuld" även om det offentligas statsskuld är mycket begränsad.

    Hur komma ur detta med hedern i behåll? Det lär inte gå om vi tror att vi bara kan brassa på som vanligt, fast i snabbare takt. Har skrivit mycket om det, men tre av flera grundbultar, bör vara:

    A. Sänka normalarbetstiden, dela bättre på de jobb vi har kvar trots effektivisering, rationalisering, automatisering, robotisering och datorisering.

    B. Bredda skattebasen - bland annat genom att även finansiella sektorer får vara med att betala för det vi har gemensamt.

    C. Låta en större del av det man dagligen kallar ekonomi - det som snarare kan kallas penningekonomi (ekonomi betyder "hushållning" egentligen) - upptas av offentliga investeringar som ligger i samklang med klimat- miljö- och utbildningsmål.

    D. Kavla upp ärmarna och utarbeta hållbara system som gör att vi kan steg för steg kan lämna tillväxtsamhället och istället gå vidare i samhällsevolutionen till det vi kan kalla utvecklingssamhälle. Om detta skriver jag här: http://utveckling-utan-tillvaxt.blogspot.se/

    SvaraRadera
  4. Sänka arbetstiden o sänka lönen i motsvarande grad. I alla fall vissa partier vill behålla den "gamla" lönen. Nog viktigt att lyfta fram detta annars missar man det väsentliga att vi måste komma bort från tillväxtmanin

    SvaraRadera
  5. Människan finns till för arbete och konsumtion, dvs sinnenas tillfredsställelse. Allt livs mening.
    Vi gästspelar här, och kör så det ryker. Sakta kvävningsdöd är ingen intresserad av. Inga käppar i hjulen tack.
    Vi är inga evighetsvarelser heller och festen varar bara så länge vi står upprätta.
    Carpe fucken diem

    SvaraRadera
  6. Det finns två frågor där man med säkerhet vet att det kommer att ploppa upp kommentarer som antingen vill förlöjliga debatten eller säga att vi bäddar för extremhöger/extremvänster.

    Det ena är Tillväxt, det andra är att vilja avveckla Kärnkraft. Stragegin verkar vara att omöjliggöra all saklig debatt. Jag undrar: har trollen betalt för att gå in och sabotera inlägg i dessa frågor? De blir bara såååå tröttsamma!
    Kanske det inte hunnit fram någon till dagens inlägg ännu, men jag har just läst några äldre inlägg här på bloggen, och hoppas kunna stämma i bäcken. En nåd att stilla bedja om?

    SvaraRadera
  7. Apropå anitas kommentar. Det är litet sorgligt, att man känner sig tvungen att leta efter sin själ på sådana visdomens platser som Birgers blogg, anonymt, för att svordomarna och dumheterna skulle få kraftigare eko?! "Fucka" era diems någon annorstädes med liktänkande varelser, som lever enligt devisen "Jorden håller min tid ut". Jag tror extremdumheten ligger bakom dessa inlägg och "när rumpan sitter stadigt på soptippen, så kan tuppkammen lysa för världen, och dumtuppen gala dessa dumheter för full hals". Ingenting att bry sig om, full yttrandefrihet orsakar ibland svagt illamående.
    Bra och viktigt inlägg igen Birger,hoppas hela världen skulle kunna läsa det!!

    SvaraRadera
  8. BS,
    det gäller NU för Grekland och Spanien, och då ser jag att du saknar lösningar. Dina kanske långsiktiga lösningar skulle bara göra saken ännu värre just nu. Frågan är alltså vad Grekland och Spanien ska göra nu för att komma ur krisen. Kriser har vi ju sett förr, och varje gång har "ekonomins hjul" börjat rulla med hjälp av stimulanser och ökad konsumtion, dvs tillväxt. Du får inte underskatta vad som kan hända om befolkningarna inte har arbete, inte har pengar till mat och boende, osv. Vi såg vad som hände i Tyskland på 1920-talet. Människor fungerar inte rationellt när de är desperata. Jag kan lova att både fascister och kommunister vädrar morgonluft i Grekland och Spanien idag. Alltså: Hur ska du komma från dagens akuta situation till en situation där dina förslag kan bli intressanta på sikt? Det är den akuta situationen som måste lösas, och då ser jag ingen annan lösning än den traditionella.

    SvaraRadera
  9. Borg måste tro.. i brist på kunskap. Han hade en etta i matte.

    29 maj är ett intressant datum, då var det väl meningen att han skulle svara på interpellationen om peak oil i riksdagen, men när jag kikar in på riksdagens sida ser det ut som Anna-Karin Hatt ska svara på det.

    /Tompan

    SvaraRadera
  10. Bosse, det var vad man skulle göra nu som jag gav exempel på. Sänka arbetstiden för att kunna erbjuda fler människor arbete - annars kommer man att ha kvar en hög arbetslöshet, bredda skattebasen för att få in mer pengar till statskassan för att upprätthålla sjukvård och utbildning på åtminstone rimlig nivå, satsa på offentliga investeringar som bör finansieras från en investeringsbudget - det vill säga man bör skilja på investerings- och driftbudget. Till detta kommer - vilket jag utgår från att de flesta som läser den här bloggen inser - att Grekland bör stiga av EMU - det löser inte akuta problem, men det möjliggör att man kan komma ur den värsta katastrofen. Problemen med att lämna EMU finns - t ex att värdet på skulderna kommer att öka när landets egna valuta blir devalverat - men det finns tyvärr ingen annan lösning som är mindre drabbande.

    SvaraRadera
  11. Jag spånade igenom interpellationsdebatten lite snabbt. Det är ingen tvekan om att Borg, precis som Löfven, tror att ekonomisk tillväxt och konsumtion gör människor lyckliga. Det är därför som forskningen visar på ett mycket starkt samband mellan ekonomisk tillväxt, konsumtion och lycka. Båda två delar ju också det gemensamma målet ”Full Sysselsättning” och de fäller nog en liten glädjetår varje gång en Scania ökar atmosfärens koldioxidhalt på sin väg mot ett pappersbruk för att tillverka konsumtionshöjande reklamblad av nyfälld skog.
    Känns inte detta lite maktfullkomligt? När ett parti definierar ett helt folks lycka och frälsning? Och ännu läskigare är att både de styrande och opposition är rörande överens om att att lönearbete, konsumtion och evig tillväxt är det enda människan behöver.

    SvaraRadera
  12. Jonas, Johanstorpmån maj 21, 01:21:00 em

    Tankesmedjan i P3 = Insiktsfull humor

    SvaraRadera
  13. Jonas, Johanstorpmån maj 21, 01:22:00 em

    Tankesmedjan i P3 = Insiktsfull humor

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5115947

    SvaraRadera
  14. Bosse, du verkar glömma att Greker inte betalar skatt, korruptionen är utbredd och det var inte länge sedan landet var en militärstat. Tillväxt är ingen lösning, det är uppenbart!

    Erik

    SvaraRadera
  15. Helena 12:05
    Ett försök till ironisk beskrivning av medelsvensken.
    Inte Din humor, men Du kan tagga ner.
    Jag menar, håll gröna lågan brinnande.
    Medvandrare

    SvaraRadera
  16. Bosse. Jag har lämnat en kommentar i föregående inlägg.
    Vill bara tillägga att vad gäller Grekland och Spanien så har båda länderna ett "nutida" förflutet som fasciststater, Spanien dessutom den längst levande i Europa!
    Orsaken hade ingenting med tillväxt att göra. Däremot en orättvis fördelning av tilgångarna, liksom i Tyskland på 30-talet...

    SvaraRadera
  17. Var snäll stryk "nutida", det kan missförstås...

    SvaraRadera
  18. Anders Borg tror på tillväxt och arbete. Men tänker han på hur munnar ska mättas i framtiden? Ska undernärda männisor stå för tillväxten och arbetet?

    En fråga till dig Birger. Ska du intervjua Christer Isaksson som har skrivit boken "Maten och makten, hur ska den nya världen mättas."?

    Om bl.a. vikten av odlingsbar mark. Efterfrågan kommer att skena.

    En bortglömd fråga för våra politiker. Vi tillhör dem som importerar mest mat i hela EU. Samtidigt så säljs våra naturtillgångar ut på spekulationsmarknaden. Hur återskapar man dom? Vi behöver mat även i framtiden? Är inte det en tillväxtfråga som bl.a. Borg borde begrunda? Ja, alla politiker som talar om tillväxt borde begrunda faktumet att vi importerar mycket. Men vårt eget jordbruk glöms bort.
    På odlingsbar mark byggs bl.a. lyxiga bostadsrätter med pool.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Sitter och läser Johan Ehrenbergs "Globaliseringsmyten" från 1998. Han har väldigt många goda poänger när det gäller vansinnet i vad vi väl kan kalla det "nyliberala projektet" (om ni ursäktar) och det geniala med offentliga investeringar och gemensamma satsningar. (Problemet är väl att han alltför mycket marknadsför sig själv som "socialist" vilket i dagens debattklimat ju är att måla in sig i ett hörn.) Jag tycker Birger och Johan borde bilda team och dra upp riktlinjerna för hur ett alternativ till rådande "nyliberala" konsensusordning kan utformas och lanseras på bred front. Jag tror massan snart är redo för lite revolution faktiskt :)

    SvaraRadera
  20. Hej,

    Med Schlaug, Ehrenberg och Burenstam Linder kommer man långt. Men glöm inte Björn Forsberg och omställningsröreslen. Mitt i all bedrövelsen blir man glad och optimistisk !

    http://ericsecher.blogspot.se/2012/04/cykeln-tar-vi-med-oss.html

    Eric

    SvaraRadera
  21. Birger, frågan som uppstår efter ditt svar är ju varför grekerna inte ser de lösningar som du ser, ja ingen i hela EU ser dina lösningar. Hur kan det komma sig, tror du?

    SvaraRadera
  22. Bosse: Ojdå, ingen enda i hela EU... Det var värst vad du har koll...:-)

    SvaraRadera
  23. Bosse
    En gång i tiden var jorden platt. Den som tyckte något annat var kriminell eller galen. Så är det längre.
    Hur kan det komma sig, tror du?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.