onsdag 25 april 2012

Att missbruka hus och förstå sig på mäklare

Kan man bli hög på hus? Hög, som om hus var en drog? Kan hus bli ett missbruk? Ja, tydligen. Alexander Norén, känd från teve, har skrivit en bok om detta. Han berättar: "När det dyker upp en tiopoängare stiger pulsen, ruset håller i sig några timmar, ibland en hel dag." Låter ganska sjukt. Om detta måste jag fråga ikväll. Kunskapskanalen 19.00.

Självfallet ska vi prata om hur man skall göra för att undgå att bli lurad av mäklare - vem är mäklaren största fara för: köparen eller säljaren? Hur man gör så kallad "bostadskarriär" i storstaden. Hur fräck kan man - med bibehållen moral? -  vara för att manipulera fram en känsla hos en presumtiv köpare för det hus man skall sälja... Vi ska reda ut "haloeffekten" och huruvida avdankade språkrör i grannskapet kan medför högre pris på grannkåkarna...

För övrigt kan jag konstatera att Alexander och jag haft helt olika strategi när vi skaffat våra drömhus... Och varför skriver han ett bok där han blandar sina egna missbrukarproblem med en radda fakta? Och hur kan man skriva en bok om hus och ägna mer tid åt färgnyanser på ett trappräcke än på hur man värmer upp det i tid av klimatdebatt? Kanske är just det symtomatiskt för en ekonomijournalist i teve? Vi har förresten ombytta roller - Alexander är programledare i Nyhetspanelen ibland.

Apropå hus: Idag för exakt 56 år sedan gick Heartbrak Hotel upp på första plats på den amerikanska försäljningslistan.

Kunskapskanalen 19.00 onsdag, repris vid midnatt och torsdag 09.00.

22 kommentarer:

  1. En väldigt konstig bok.

    Skrev några rader om den på http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/33-av-blk-under-vattnet-vid-20-prisfall.html

    Exempelvis anses hårda budstrider vara bra för köparen, som då kan vara säker på att ha betalat rätt pris för huset... Jag trodde det var bättre för köparen att betala så lite som möjligt. Så man om inte annat får ekonomiskt utrymme över till exempelvis energibesparingar

    SvaraRadera
  2. Kunde du inte fråga lite hur han ser på husprisupptrissandets mystiska finansiärer ?
    Bankerna förstås, som på nåt mystiskt sätt alltid kan plocka fram ännu mer pengar ur sina guldfickor till den som budat högst

    SvaraRadera
  3. Det finns ingen bostadsmarknad - det är boskuldslavsauktioner som bankerna anordnar genom sina bullvaner mäklarna.

    Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit
    Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
    1) en säljare (tillgångssidan)
    2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
    och
    3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
    Så, som sagt, det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

    Enligt en exempelräkning från Riksbankschef Ingves behöver bankerna bara skaffa 2 800 kr i reserv för hitta på 1 miljon kronor som de kan trissa upp priserna med vid boskuldslavsauktioner. Citat:

    ”Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångarna för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?
    Mitt svar är nej”

    Hela talet från Ingves kan laddas ned härifrån:
    http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2009/091119.pdf

    Jag skrev om detta här:
    http://parasitstopp.wordpress.com/ingves-om-den-vansinniga-skuldsattningen/

    SvaraRadera
  4. Skuldfria svenskar existerar alltså knappt. Frågan är om man kan införa någon form av fridlysning av detta
    utrotade släkte? Prata med, men inte låna ut till? Kanske ställa ut på museum?

    Eller populärt i tiden, ett nytt TV-format där man får träffa skuldfria hushåll och se hur de lever?
    Bland det mest exotiska som finns i Sverige idag.

    Skuldfri, förnöjsam o exotisk
    Katarina

    SvaraRadera
  5. Rätt fascinerande att vi accepterat ett system som innebär att om huspriserna kraschar så står skulderna kvar oförändrade.
    Accepterar vi att blir du av med lönen, så får du svälta ihjäl ?
    Accepterar vi att ramlar du i sjön, så får du drunkna ?
    Amerikanerna har i alla fall ett system där du kan vandra ut ur huset skuldfri om det inte går längre. Banken får skylla sig själv.

    SvaraRadera
  6. Se upp med mäklarna!

    En som vet.

    SvaraRadera
  7. @Katarina
    Nä, runt 87% av hela penningmängden bestå av krediter som bankerna hittat på när de skuldsatt folk genom att bygga ett gigantiskt pyramidspel av hela "bostadsmarknaden" (2 130 miljarder i boskulder finns de med vidhörande krediter - hela penningmängden M3 uppgår till 2 440 miljarder - 2130/2440=87%
    Källa scb
    http://www.scb.se/Pages/Product____37260.aspx )

    Men som sagt, att kalla det "bostadsmarknad" är ju direkt löjligt då det är banken som trissar och bestämmer priserna genom att hitta på alltmer krediter som de skuldsätter den presumtive skuldslaven med. Bara att de kallat bostadsinflationen "värdeökning" är ju ett bedrägeri i megaförmat.

    Birger
    Blev verkligen imponerad av dina anföranden i debatten "Zero Hour". Du undrade varför vi jobbar så mycket. Vad tycker du om mitt svar här?:
    http://parasitstopp.wordpress.com/2012/04/25/varfor-maste-vi-jobba-sa-djavla-mycket-del-2/

    SvaraRadera
  8. Själva motivationen hos såna som Norén är förstås inte att bo bra, det är sekundärt. Det viktigaste är att känna sig rik.
    Observara tilläget "känna", för det är klart att man inte är rik när man är nedlusad med skuld.
    Men skuldsatt eller inte spelar ingen roll för känslan av rik, som handlar om 2 saker:
    -Att kunna konsumera rikedomsattribut, som de längre ner inte kan (eller man själv inte kunde innan)
    - Att det snurrar stora pengar runt en

    SvaraRadera
  9. Det är dags att på allvar ta tag i detta jätteproblem: Bankernas sjuka monopol på att skapa skuld, och därmed pengar, ur ingenting! När ska vi sätta ner foten kollektivt och högt?!

    SvaraRadera
  10. "Hög som ett höghus i hässelby gård".

    SvaraRadera
  11. Freddy
    På Höglandet bortom Ålsten bor man riktigt, riktigt bra.
    Jag kan rekommendera en sightseeingtur ditåt om Du får tillfälle.
    Sedan kan Du passa på att hälsa på Calle den sextonde Gustav på andra sidan bron och ta en java.

    SvaraRadera
  12. Snälla Grrreenline 2
    det vore verkligen toppen om du på något sätt kunde göra ditt inspelade material tillgängligt från torsdagen i förra veckan när Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen enligt dig uttryckte sig positivt för fortsatt konsumtionssamhälle o.s.v.

    Mikael Karlsson förnekade att skulle yttrat något som skulle kunnat tolkas så, samt tillstyrker att han med Birger delar kritiken mot ekonomisk tillväxt.

    Vgh Tom
    PS Kanske var det fler som spelade in förra veckans diskussion med Birger och Mikael, eller kanske som var där och kan klargöra lite vad Mikael sa/inte sa?

    SvaraRadera
  13. En väldigt intressant intervju med Alexander Norén. Precis som Norén säger så styrs vi av våra känslor. I hans fall fick en "lägre" känsla styra. Han är modig och jag blev glad av hans befriande uppriktighet. Fick en känsla (kantänka :) av att han med sin bakgrund kan nå ut till många. Vad var det han sa igen. Jo "Tro inte att bostaden är en bra investering, det är en myt som har odlats fram under de här senaste årens abnorma prisuppgång."
    Det budskapet hoppas jag når fram till folk. Det är bara att återupprepa det han sa till många.
    Bra intervju Birger!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Tom, jag var där och ärligt talat så har jag lite svårt att greppa vad Mikael Karlsson egentligen sade eller inte sade. Fick en känsla (där har vi känslan igen) att Mikael hamnade snett. Det blir väl så när två "tuppar" möts :)
    Gammalt "groll" kan (spekulation) ha gjort så att dessa herrar verkade mindre överrens än vad de i verkligen är. Eller så är de inte överrens alls. Det är ju ganska märkligt att försvara gulddiplom till Solresor, samtidigt som man i "Uppdrag Granskning" uttrycker sina negativa känslor över IKEA:s medverkan till avverkning av gammelskog. Åtminstonde så blir jag personligen aningen konfunderad.
    Har sett att det skrivits upprepade gånger härinne om Mikael Karlssons medverkan i Norrmalmskyrkan i Stockholm.

    Bäst vore väl om han själv såg detta och uttalar sig om vad han menade. Allt annat blir ju bara spekulationer. Då kanske det är bäst att lämna ämnet. Spekulationer leder oss sällan fram till verkligheten.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Tycker Birger kunde vart lite vassare mot Norén.
    Hur påverkar det t.ex. hans ekonom-journalistiska integritet att han sitter och (som det verkade) är ekonomiskt beroende av att det bara blir pyspunka på bopriserna ?
    Var finns det vettiga i att som löntagare utan förmögenhet sätta sig i värst upptrissade delarna av Bromma ?
    Men det var ju som alltid fascinerande se hur rationaliseringarna och självironierna sympatiskt och ledigt framförs av representant för de lyckade.

    SvaraRadera
  16. Tack för kommentarer.
    Anonym 10:51 - jo, visst är penningsystemet som det fungerar och utnyttjas ett jätteproblem.

    Anonym 10:18 - programmet är inte något debattprogram, utan mer av stilla samtal där tittaren/lyssnaren själv skall fundera vidare medan bokens innehåll presenteras.

    Lisbeth, tja, huruvida det var tuppar vet jag inte.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Birger, Inga "tuppar"??? Glömde glasögonen hemma, tydligen så behöver jag dom.
    Usch vad skämmigt! "Har jag gjort bort mig nu igen?" som Margareta Sjödin sa i "Partaj" på 60-talet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  19. Birger,
    Norén är där för att kränga sin bok.
    Vilket innebär att han kommer hålla god min även om du går på rätt hårt.
    Sen är det en annan femma hur länge Hamilton låter dig hållas...

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Hej,

    "Hur påverkar det t.ex. hans ekonom-journalistiska integritet att han sitter och (som det verkade) är ekonomiskt beroende av att det bara blir pyspunka på bopriserna ?"

    --> Jag menar att det för Sveriges skull vore bra om priserna slutade stiga och till och med backade på ett hälsosamt sätt, men att det vore farligt om det hände genom ett dramatiskt ras som utlöser en kris som i slutändan leder till höjd arbetslöshet. Därför kan man HOPPAS att en nedgång i reala termer äger rum odramatiskt utsmetad under längre tid (vilket i lightvarianten kan ske bara genom att de slutar stiga samtidigt som vi har inflation)
    Det var det jag menade. Då hinner folk också anpassa sitt sinne mot mer amortering och mindre risktagande, än om det sker plötsligt.
    Privatekonomiskt sitter jag i samma båt som 2,5 miljoner svenskar som på något sätt äger sitt boende. I den bemärkelsen är jag lika biased som en journalist som råkar äga en bil och därmed kan tänkas vara "köpt" av bil-lobbyn.
    Jag tror att trovärdighet i första hand bygger på transparens.
    Med transparens så vet man vad journalisten har med sig i bagaget och just därför är hon kanske själv mer medveten om detta och hur hon ska göra för att vara balanserad och opartisk i sin rapportering!
    Dessutom - vänd på det, en journalist som inte äger sitt boende och är i behov av att flytta och inte kan pg av långa köer så hon tvingas ut på köpemarknaden, det skulle kunna få henne att sitta och hoppas på ett ras och som ekonomijournalist jobba för det. Så alla ekonomijournalister som INTE äger sitt boende saknar därmed trovärdighet som rapportörer om vad som händer på bostadsmarknaden?

    Till Cornucopia: resonemanget om att budgivning bra för köparen bygger på att fastprismodellen gör att både köpare och säljare riskerar köpa för dyrt/sälja för billigt. med budgivning hittas det "stabila marknadsvärdet" som skickar signalen om till vilken prisnivå man hittar klungan av spekulanter som är beredda att slå till. För köparen gäller det dock att vara observant på var man "tappar klungan" bakom sig och inte fortsätta i mål om man inte vill riskera bli en "förbannad vinnare".
    Detta står tydligt i boken, för den som inte läser den som fan läser Bibeln...

    SvaraRadera
  22. Är det inte vår kära vän Boxer-Robert på bilden!!?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.