tisdag 20 mars 2012

Kollapsens historia...

Kollaps. Det låter ju dramatiskt. Flera civilisationer har kollapsat. Romarriket, Mayacivilisationen. Är det något som förenat dem? 

Finns det något i vår egen civilisation som talar för kollaps? Förutom att oljan, gasen och kolet fungerat som anabola steroider för våra samhällen - och att steroiderna nu är på upphällning och klimathotet kryper inpå oss...

Om detta ska jag och David Jonstad samtala ikväll i Kunskapskanalen kl 19.00. Vi får se till så det inte bara blir sorgkant kring samtalet...

Hur känns det förresten att grotta ner sig i kollapser? Blir man knäpp? Rycker man på axlarna till slut? Omvärderar man sitt liv? Hur känns det att fundera i banor som att "naturen till slut ruskar av sig människan som en hund ruskar av sig vattnet"... Så skriver David i sin nya bok Kollaps - livet vid civilisationens slut.

Självfallet måste jag ta upp frågan om hur han ser på tillväxt. Är det tillväxt som gett oss allt det goda vi har, eller är det möjligen människans strävan efter goda liv som också gett oss det vi kallar ekonomisk tillväxt? Det finns några intressanta fallstudier att fundera över, t ex Cuba och Detroit. Hur klarade de kollapserna som de råkade ut för genom Sovjetunionens respektive bilindustrins fall? Och så måste David få berätta om drottning Elisabeth...

Kunskapskanalen kl 19.00. Repris midnatt och onsdag morgon 09.00.
Nästa onsdag samtalar jag med professor Per Jensen om hundar och dess historia - och om de egentligen bara är funktionsnedsatta vargar...

16 kommentarer:

  1. Hej Birger,

    Jag är lite nyfiken på om du själv får välja vilka böcker och författare du vill tala om och med i programmet, eller om det finns någon redaktion som väljer åt dig?

    SvaraRadera
  2. Det finns en redaktion som väljer ut böcker, men självfallet kan jag säga nej eller ja till de böcker man föreslår - och förstås komma med förslag som antingen gillas eller förkastas. Än så länge har jag inte sagt nej till någon, det är oerhört roligt att ge sig in rejält även i sådant man inte vet så mycket om - mycket kompletterande läsning tillkommer förstås då.

    SvaraRadera
  3. Hur gamla är intervjuerna när de sänds?

    SvaraRadera
  4. I skolan fick vi svåra ord att öva stavningen på. Kollaps var ett sånt.

    V.g. rätta rubriken!

    SvaraRadera
  5. om du får välja böcker, kan du inte intervjua denna författare:

    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9140671372

    har ännu inte sett honom på en bok en författare... synd.

    /A

    SvaraRadera
  6. Även Nord-korea är ett exempel på Kollaps. Där fick dock kollapsen lång större förödande effekter för befolkningen på grund av deras auktoritär regim som arbeta mot folket istället för med folket.

    SvaraRadera
  7. Det ska bli spännande - arbetar eller sover när det sänds, får komma i kapp via SvTPlay.

    SvaraRadera
  8. Med anledning av 01:17 undrar jag med vilken rätt läsare av en privat blogg som ges möjlighet att läsas gratis har att ge order i kommentarsfält på ett oförskämt sätt. Ordet var dessutom rätt stavat i texten i övrigt.
    Micke

    SvaraRadera
  9. Läs gärna även "Undergång -Civilisationernas uppgång eller fall" av Jared Diamond (555 sidor, Norstedts 2005).

    SvaraRadera
  10. Micke, 02:14 em:
    Visst!
    Som mångårig språklärare will jag helst slippa utsättas för magistrala petimätrar på min fritid.

    SvaraRadera
  11. Svar till Micke!

    Tack för att du gav mig en verbal dagsedel! Det går inte att svara på frågan varifrån man får rätten att mästra. Man bara tar sig den, om man är dåligt uppfostrad.
    Men jag ser nu hur illa det låter, och jag ångrar mig verkligen. Förlåt!

    Möjligen hänger min fadäs ihop med ett "snett" uppvaknande, men det är ingen ursäkt. Jag lovar att hålla mig i skinnet i fortsättningen.

    F.d. 09:17

    SvaraRadera
  12. Uppskattade programmet. Din "neutrala" intervjustil vinner.
    DJ verkade nervös i början, men blev varm i kläderna och kunde till slut ge en tydlig bild av ett värdigt återtåg
    Eric

    SvaraRadera
  13. Ett väldigt bra program! Min dotter och jag tittade tillsammans. Hon kollade genast efter med biblioteket om de har boken, vilket de har. Den är alltså redan beställd, vi har turnumer två på väntelistan. Något att tänka på, vi behöver inte alla ett exemplar var av boken. Det finns många saker vi inte behöver ett varsitt exemplar var av...Men vi vill så gärna äga.

    Kollaps? Eller en ny början? Vi väljer! Vi skapar själva våra liv. Man behöver alltså inte helt "grotta ner sig i kollapser."

    "Blir man knäpp?" då? Nej inte nödvändigtvis. Inte om man även ser sig som en andlig individ och att livet fortsätter. Det tar inte slut med oss. Så stora och märkvärdiga är vi inte. Det är vad vi TROR.

    Detta med exponentiell tillväxt är intressant dvs när mängden individer, celler, eller kapital oavbrutet ökar.

    "Livet vid civilisationens slut kan vara en början på en ny tidsålder för oss människor. Då kan vi växa(till) socialt, kulturellt och mentalt. Materia, medvetenhet och rörelsen som driver oss framåt. Idéer skapar världen. Idéer har skapat denna värld.

    Alltså så är det människors strävan efter bättre liv som skapar tillväxt vilket Birger hela tiden påpekar. Tillväxt kan vara materiell, kulturell, mental. Dags att utveckla det mentala för vår egen och nuvarande livsformers skull. Vi är planetens förvaltare inte härskare. Goda sådana eller inte det visar sig. Tyvärr ser vi oss som skapelsens krona dvs. härskare.

    Vi kan dö av andlig svält också...
    Det är vad som sker många mår dåligt inte minst psykiskt.
    Dags att skapa annorlunda? Att ställa om på alla plan? Vi kan börja med sänkt arbetstid, mindre konsumtion osv.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Vi får väl se vem som blir först med ett program om tillväxt, Janne Josefsson eller MP. Eller kanske el Trulpo.

    /Fht

    SvaraRadera
  15. Ett litet exempel från positiva planer på hållbar tillväxt:
    Bara USA (!) sysselsätter om tio år nästan en kvarts miljon människor i algproduktion för kost och framförallt bränsle.
    Släng era gamla gjutjärnshackor och anamma den hållbara tillväxten.
    /Katarina

    SvaraRadera
  16. Katarina, tror du verkligen själv på det där? Storskaligt skött blir det inte fler jobb än de som försvinner när algerna ersätter delar äv det vanliga jordbruket och viss hantering äv fossila bränslen.
    Realos

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.