onsdag 21 mars 2012

De små stegens tyranni med hjälp av det sluttande planets strategi...

Så är det då dags för de borgerliga och socialdemokraterna att ta ytterligare ett steg in i det absurdaste av samhällen: övervakningssamhället. Riksdagen beslutar idag om datalagring och det ironiska är att Centerpartiet nu leds av en som tidigare profilerat sig som motståndare till detta... 

Det vi ser är de små stegens tyranni. Små steg, år efter år, allt enligt principen om det sluttande planets strategi. Man vänjer sig alltmer vid sådant man för bara några årtionden sedan ansåg vara groteskt. Vem skriver du till? Vem talar du med? Och så: Vad skriver du om? Vad talar du om? Storebror vill veta.


Det var inte länge sedan - nåja - det var en smärre folkstorm mot folkbokföringens blanketter. Själv brände jag blanketterna, hotades med vite och ansågs som uppviglare. Vi som var miljöpartister uppfattades ofta så. Så här kunde man läsa i Aftonbladet den 8 november 1990:

"Protesterna mot folkräkningen sprider sig i landet. Folk river sina blanketter eller kryssar samtliga rutor. I tisdags beslöt miljöpartiet att bojkotta blanketten. Hela partiledningen meddelade att de vägrade att skriva på. Nu hotas Schlaug och hans partikamrater av ett vite på 1000 kronor".

Folkräkningen var, jämfört med det som sker idag, ganska harmlöst. Enligt lagen om folk- och bostadsräkning skulle de insamlade uppgifterna användas till samhällsplanering, forskning och information. MP menade dock att även harmlösa register kommer att samköras i framtiden, att individernas integritet kommer att hotas och att registersamlande kan missbrukas. Värnande av individens integritet var en central del av grön ideologi. Då hade vi en del vänner på den borgerliga kanten, huvudfienden var socialister som snarast tycktes älska systemet.

Dagen innan jag brände blanketten i braskaminen hemma, så hade jag varit på Stockholms Universitet och, enligt tidningarna, "hållit ett brandtal". Regeringens egen expert, universitetslektor Jan Evers, skulle faktiskt inte heller fylla i blanketten. Med samma argument: hotet att samköra olika register i framtiden.

Vi sitter på ett sluttande plan och tycks villigt anamma hur övervakningssamhället tar strupgrepp på det som tidigare uppfattats som både frihet och integritet. Rädslan att spjärna emot denna utveckling tycks oändlig, varje ny pusselbit verkar ju så harmlös och rent av förnuftig - att försöka se hela det pussel som håller på att byggas är så besvärligt... Och obekvämt.

Nu skapas således ytterligare steg i övervakningen. Givetvis i de godas namn och med goda syften. Och allt oftare kan man höra aningslösa människor som låter sig intervjuas: Jag har ingenting att dölja, så mig gör det ingenting... Men, som redan Elin Wägner konstaterade 1941: När trådarna samlas i en hand kan de lätt och smidigt också flyttas över till en annan. Den som bygger demokrati skall aldrig bygga den så att dess verktyg kan missbrukas den dagen andra än goda demokrater kommer till makten.

19 kommentarer:

 1. När man tittar tillbaka i fråga efter fråga så får man det besvärande intrycket av att Miljöpartiet i nästan alla frågor låg före sin tid. Klimatfrågan, skogsfrågan, övervakningssamhället, grön skatteväxling, samkönade äktenskap, rätten för homosexuella att prövas som adoptivföräldrar som vilka andra föräldrar som helst, kyrkans skiljande från staten. Studerar man politiken från 1980-talet och framåt blir man riktigt förvånad över detta förhållande eftersom bilden av Miljöpartiet ju gärna varit att man strävar bakåt!

  Hur känns det egentligen att alltid ha fått kritik för sådant som sedan alla andra kommit att själva tycka är självklart?
  L.

  SvaraRadera
 2. Förr registrerade Gud tankar, ord och handlingar och dömde de flesta till evig pina i ett brinnande Gehenna.
  Idag får gärna "Storebror" registrera och därmed proffsigt säkra allas vårt livsviktiga digitala nät. Alternativet kan bli fullständigt kaos för nästan alla samhällsfunktioner.
  Någon ny "Hitler" göre sig ej besvär i dagens utvecklade demokratier.
  Jag litar mer på "Storebror" än på någon maktlysten Gud.
  Alla medborgare kan vara lugna och känna sig fria.
  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 3. För att citera News of the World-journalisten Paul McMullans vittnesmål till Leveson-utredningen:

  "In 21 years of invading people's privacy I've never actually come across anyone who's been doing any good. Privacy is the space bad people need to do bad things in.

  Privacy is evil; it brings out the worst qualities in people.

  Privacy is for pedos; fundamentally nobody else needs it."

  Speciellt det där sista känns som en potentiell framtida slogan för polisen. "Integritet är för pedofiler".

  SvaraRadera
 4. Slänger in en "brasklapp".

  För mycket oro över klimathotet, kan i sin tur förlama människor istället för att få dem att agera annorlunda? Människans ständiga strävan efter bättre liv och "tillväxt" även på andra plan behöver uppmuntras.

  Ang "Storebror" och övervakning, rädda människor är lätta att styra. De t.om. ber om att bli övervakade...Finns det människor som bara väntar på att få tjäna pengar på vår rädsla över klimathotet? Utan att för den skull avfärda denna ödesfråga så tål det att tänkas på? Långa tankar? Eller?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Tror någon att rikets ledare vill oss ont?

  Nej, de vill ordna så det blir lättare att fånga dem som vill oss ont.

  Våra styrande kan knappast beskyllas för att våldsverkare och andra kriminella blir allt hemskare.

  Baksidan med övervakningen är förstås, att systemet kan missbrukas för att ta fast även dem som vill ändra samhället i miljövänlig riktning.

  Det är ett ämne, värt att bearbeta.

  SvaraRadera
 6. Jesper Jäderkvistons mars 21, 10:42:00 fm

  Jag har nåt DE aldrig kan få tillgång till - mitt Medvetande. Det är bara mitt och delas bara med andra Människor. Och det blockerar propaganda, bolagspolitikers snack och övriga idioter.

  Om De får tag på det är det total Matrix.

  SvaraRadera
 7. Ha, jag kommer din uppmaning att bränna folkräkningen Birger, Jag gjorde det :)

  SvaraRadera
 8. Här är en till som brände! Något böter kom aldrig trots det.
  L.

  SvaraRadera
 9. "Folkräkningen var, jämfört med det som sker idag, ganska harmlöst."
  Jaha. Om ett antal år kommer du alltså att säga samma sak om datalagring...
  Så varför allt detta barnsliga uppträdande? Ju mer jag får reda på vad du gjort i ditt liv, desto mer förvånad blir jag över att jag en gång röstade på dig och ditt parti. Du är ju en riktig individualistanarkist, Birger. Du har ett otroligt behov av att motsätta dig de flesta företeelser i samhället. Kan du leva på det?

  SvaraRadera
 10. Socialitet sägs betyda att vi håller ihop. Nu vill myndigheterna underlätta detta, så vi slipper störande element.

  SvaraRadera
 11. Det var ju en självklarhet för miljöpartiet att motsätta sig storebrorssamhället, integritet var en ideologisk ståndpunkt och partiet har under alla år med och utan Birger drivit en tydlig linje i den här frågan. Därför är man nu också kritisk till datalagringsdirektivet helt i linje med hur man ser på staten, kapitalet, individen och samhället.
  L.

  SvaraRadera
 12. Så varför allt detta barnsliga uppträdande? Ju mer jag får reda på vad du gjort i ditt liv, desto mer förvånad blir jag över att jag en gång röstade på dig och ditt parti. Du är ju en riktig individualistanarkist, Birger. Du har ett otroligt behov av att motsätta dig de flesta företeelser i samhället. Kan du leva på det?

  SvaraRadera
 13. Lyssnade på debatten idag och när miljöpartisten nämnde vad händer och inte om, utan när vi får ett parti som letar reda på alla människors åsikter?

  Nej jag håller med. Synd att inte ens sossarna inser faktum i den här frågan. Jag förstår inte att man inte kan se tillbaka historiskt, det räcker med några årtionden!

  SvaraRadera
 14. Jag tycker inte det är barnsligt att protestera mot allt större ingrepp i integriteten. Folkräkningen kan betraktas som harmlös JÄMFÖRT med det som sker ídag. Det innebär inte att den VAR eller ÄR harmlös. Vi får hoppas att det inte eskalerar ytterligare, så att det som sker idag är harmlös JÄMFÖRT med vad som sker imorgon.

  SvaraRadera
 15. Urban, du skriver "inte ens sossarna" - faktum är ju att det var Thomas Bodström som drev fram frågan. Jag upplever att det varit samma sak varje gång integriteten inskränkts under åren: socialdemokraterna har legat i fronten.

  Anonym 02:31:00 - kul att du röstade på MP förr i tiden. Det var gott gry i dig...! :-)

  Lisbeth: Visst finns det företag som kommer att sälja både tjänster och grejer på temat "rädd för klimathotet" precis som säkerhetsbranschen vuxit de senaste tio åren eftersom vi är rädda för inbrott.

  Börje: Nja, någon individualistanarkist är jag inte, däremot gillar jag Peter Kropotkin, som skrev mycket klokt i egenskap av frihetlig socialist/anarkist. Du skriver också att jag "har ett otroligt behov av att motsätta dig de flesta företeelser i samhället". Tja, är man med och startar ett nytt grönt parti, vilket jag var, så är det klart att man brinner för en hel del frågor som går på tvärs mot vad de gamla partierna anser. Det är nog också så att de som tror att utveckling är detsamma som att färdas i samma riktning som samhället gjort i årtionden har mer att förklara än den som ifrågasätter färdriktningen utifrån hur verkligheten ser ut.

  SvaraRadera
 16. Ja Svensson... har du rätt mjöl i påsen? För det är detta saker kan komma att handla om så småningom.

  Inte om rent mjöl - utan om *rätt* mjöl alltså.

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendators mars 22, 01:52:00 fm

  Tragiskt.

  När systemen väl är på plats så kommer man missbruka dem. Ni vet, PKU-registret skulle ju bara användas för forskning, FRA-lagen skulle inte lämna ut uppgifter till andra myndigheter osv.

  Ingen skulle tolerera att staten sprättar upp dina brev, läser din dagbok, söker din bostad utan husrannsakan, avlyssnar ditt hem eller eller telefon utan brottsmisstanke eller skapar register över vilka politiska tidskrifter du läser men ändå är det precis det som blir möjligt med FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Skillnaden är bara att det ske digitalt.

  SvaraRadera
 18. Sverige är egentligen inte särskilt bra på mänskliga rättigheter heller i historiskt perspektiv.

  Det tog Sverige mer än 40 år att inkorporera den Europeiska konventionen om de grundläggande friheterna och mänskliga rättigheterna - 40 år från att ratificera konventionen i början av 1950-talet till att göra den till gällande svensk rätt i mitten av 1990-talet!

  Det är kanske inte konstigt för under en del av den perioden hade svenska staten fullt upp med att tvångssterilisera och åsiktsregistrera folk till höger och vänster i syfte att skilja de rena från de orena, de värdiga från de mindervärdiga.

  Sveriges brott mot de mänskliga rättigheterna tycks fortgå i och med utrullandet av den totala övervakningsstaten.

  Tristan

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.