måndag 5 mars 2012

Iscensättning: Carema rustar upp det legitimerande systemet...

Hrmmm... Inlägget kommer sent idag, klockan är snart elva på förmiddagen. Läste att Facebook gjorde en hel del människor olyckliga, och då faller ju tanken in att också bloggar gör människor olyckliga. Så jag testade om jag blev mer lycklig av att skippa bloggen den här morgonen. Men det normallyckliga tillståndet höll sig fast. Väl det.

Att så många blir olyckliga över sin tid på Facebook kan bero på att de flesta av ens så kallade vänner därstädes verkar skratta och vara glada för jämnan. Om man får tro det de lanserar om sig själva. Men Facebook, Twitter och bloggande är förstås till stor del ett iscensättande. Precis som allt som görs offentligt är ett iscensättande.

När man försöker finna sanningar om författare i efterlämnade dagböcker, arbetsböcker och brev så gäller det också att ha klart för sig att de flesta vetat om att materialet skulle bli offentligt en vacker dag. Det gäller förstås allt från Strindberg till Ranelid. Ja, till och med Elin Wägners brev och arbetsböcker bör granskas utifrån insikten att även där finns mått av iscensättning.

Iscensättande är en konst i sig förstås. Näringslivet är förstås duktigt på att iscensätta - man satsar gärna på det legitimerande systemet istället för på det operativa när det gäller t ex miljö- och klimatfrågor. Man spelar upp med jippon, miljö- och klimatdagar, miljöpriser, slagord, reklam och allmänna förträfflighetskampanjer.

Och så har nu Carema Care bestämt sig för att åtgärda de problem man har. Därför tillsätter man en ny reklamchef. De missförhållanden och den vanvård som det skrivits och talats om skall nu åtgärdas. "Som reklamchef ser jag stora möjligheter att bidra till det arbetet", meddelar den nya reklamchefen.

11 kommentarer:

  1. Underbart inlägg!!

    SvaraRadera
  2. Det stora problemet med Facebook är inte att man blir olycklig av att jämföra sig med människor som framställer sig som gladare och lyckligare än vad de i själva verket är - även om det säkert finns en sådan effekt - utan att Facebook är konstruerat för att utnyttja hjärnans belöningssystem och framkalla beroende. Det är det som hela systemet med "likes" handlar om. Beröm och uppskattning som kommer droppvis genom likes och kommentarer ger människor en serie dopamin-kickar i hjärnan, som får de att stanna på sidan flera timmar per vecka.

    Facebook är alltså en beroendeframkallande drog - en rätt harmlös sådan visserligen - men att drogberoende minskar människors välbefinnande är ju ganska självklart.

    SvaraRadera
  3. Det finns numera läkare som jobbar för bättre vårdformer.

    www.socialistiskalakare.se

    En annan aktör är www.vidarkliniken.se

    SvaraRadera
  4. Måste slå ett slag för den tillväxtkritiska föreställnigen Ljust och Fräscht (Fredrik Lindström) som bjuder på en orgie i hur vi iscensätter våra liv. Antagligen den bästa föreställning jag sett. Så grönt, så intelligent och så hysteriskt roligt.

    http://meny.nu/nyheter/1.1517944-show-som-gisslar-inredningstrenden

    AK

    SvaraRadera
  5. Vad jag längtar efter tiden utan tv och internet och utan massa bilar!
    Har ingen tv men kan man vara utan internet nuförtiden när allting flyttas dit (jmf.internetbank)?

    T.o.m Caremas reklamchef skulle ha haft nåt annat bättre att göra... (det skulle inte ha varit nån Carema).

    SvaraRadera
  6. Hur går det med Elin Wägner-statyn, Birger?

    En annan begåvning på pennans område är Elisabeth Sandlund på tidningen DAGEN.

    Tack för ordet!

    Gt

    SvaraRadera
  7. Facebook är en sorglig företeelse. Jag känner flera personer som skriver där. De har inga vänner i verkliga livet, det vet jag, men på Facebook har de hundratals, påstår de själva. Innehållet i begreppet vän har onekligen degraderats.

    /BT

    SvaraRadera
  8. Max - som förresten skrivit en utmärkt bokom EU som heter Imperiet - pekar på det som styr det mesta vi gör: hjärnans belöningssystem. Frågan som avgör om vi kommer att ta tillväxtproblematiken på allvar är om människan känner att hon blir belönad med bättre liv om vi bryter med tilväxtsystemet.

    Gt: såvitt jag vet är planerna levande, men pengar saknas.

    AK: gav bort biljetter i julklapp, men får väl se till att se den själv också.

    SvaraRadera
  9. Reklamchefen kanske ska jobba ute på golvet . .

    Gt som gillar tidningen Dagen: kan du förklara vad som är bra, med att som Elisabeth Sandlund jämföra problem för barn i alkoholisthem med att vara barn till ensamstående föräldrar? Inte att de senare har problem utan att samhällets stöd till köp av alkohol skulle vara samma sak som att tillåta ensamstående att inseminera i Sverige.

    Tur att Maria bodde i Palestina . .

    SvaraRadera
  10. Jag tror att nästan alla mänskor iscensätter sig själva alldeles för mycket.
    Det vore underbart att bli kvitt ovanan!

    SvaraRadera
  11. Anonym 11.45:
    På vilket sätt leder antroposofisk låtsatsmedicin till bättre vårdformer?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.