tisdag 6 mars 2012

Maa av MP.s programarbete: Ekomodernismen konserverar gammalt tänkande

Ett nytt grönt partiprogram bör omöjliggöra en fortsatt utveckling i ekomodernismens anda – även om denna behagar de så kallade väljarna. Ett grönt parti är inte till för att behaga, ett grönt parti är till för att utmana, få människor att tänka långa tankar över sin roll som individ, samhällsmedborgare och varelse på den planet vi bebor.

Ovanstående skriver jag med anledning av att MP arbetar med ett nytt partiprogram. Om du vill läsa mer så klicka här, så kommer du till tankesmedjan Cogitos hemsida.

Och här pratar jag lite om Miljöpartiets utmaningar:


Och här lite om tankar inför MP:s programarbete:


Här funderar jag om sänkt arbetstid:

13 kommentarer:

 1. Med tanke på behovet av iscensättning är översta bilden bäst: du fångas i flykten och ser ut att vara i matchform, och publiken i spegeln är ett jätteplus.

  MP:s behov av iscensättning: bäst att börja om från början?

  SvaraRadera
 2. Ja, i grunden handlar det om hur vi definierar människan. Vi är sociala, biologiska och kulturella varelser.

  John Stuart Mill talade om andlighet. Det betyder isåfall att vi är andliga varelser också.

  Vi har olika värdegrund och vi definierar människan olika.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. BRA Birger!

  Grundbehoven för alla människor är näring, kläder och tak över huvudet.

  Medborgarlön;NU!

  http://www.buergerinitiative-grundeinkommen.de/

  Rekommenderar:

  Stéphane Hessel; Empört euch!

  Paul Lafargue; Rätten till lättja

  SvaraRadera
 4. eljushka,
  till "näring, kläder och tak över huvudet" vill jag tillföra "hopp".

  SvaraRadera
 5. Birger, du hävdar i Cogito att ”det är vår strävan att få goda liv som medfört tillväxt”. Det stämmer nog, men jag tycker ändå att de ”vi” som man i första hand bör se som ansvariga för det "ofrånkomliga" kravet på ekonomisk tillväxt är de som strävar efter ett ständigt ”godare” (ekonomiskt växande) liv genom (t.ex.) delägarskap i ”framgångsrika” aktiebolag, och som försvarar det ekonomiska system som gör detta möjligt genom att, t.ex. med reklam, få oss andra att bidra till dess fortsatta tillväxt.
  Jag tror alltså att ” vägen bort från tillväxt- och konsumtionssamhället till ett verkligt utvecklingssamhälle” måste ske genom en övergång till en ekonomi som inte domineras av tillväxtkrävande aktiebolag. Frågan hur detta ska kunna gå till borde höra till en av de viktigaste politiska debatterna.

  SvaraRadera
 6. Så bra, så grönt, så ideologisk klockrent.
  L.

  SvaraRadera
 7. Jag såg dig intervjua ekonomihistorikern vid Lunds universitet, Christer Gunnarsson, angående hans och Martin Anderssons nyutkomna bok "Hållbarhetsmyten - Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet". Nu har jag läst denna bok och måste säga att intervjun inte alls ger en rättvisande bild av boken.

  Hållbarhetsmyten är en mycket innehållsrik och spännande bok. Ingen som är intresserad av de närbesläktade ämnena miljö, hållbarhet, tillväxt och utveckling bör missa den boken. Vi som varit med länge och engagerat oss i allt från miljöfrågor till u-landsproblematik blir minst sagt grillade. Vi hade fel i det mesta, enligt författarna.

  1960- och 70-talet var en tid som präglades av dystopi. Allting var på väg åt fel håll, tyckte vi. Befolkningsexplosion, miljöförstöring och u-landsproblem fyllde våra sinnen och vi ville ha förändringar. I dag kan vi vakna upp till en värld som inte alls blev som vi trodde att den skulle bli.

  Den utveckling som skett under de senaste decennierna är helt enkelt alldeles otrolig. Och den har skett inte trots kapitalismen, ett system som vi hatade, utan tack vare den.

  Detta hindrar dock inte att även vår tid har sina kritiker. Dystopin har alltså inte försvunnit, den har bara skiftat innehåll. Nu är det "tillväxten" som utgör framtidshotet.

  Tillväxten kan kritiseras, visst. Författarna drar sig inte ens för att presentera hur termodynamikens andra huvudsats (en naturlag) gör alla ansträngningar meningslösa eftersom allting ändå har ett definitivt slut. Tillväxten är dock den företeelse som hittills visat sig fungera, som har gett oss en allt bättre värld att leva i. Författarna är oerhört kritiska till allt det som vi brukade kalla "alternativ"; det fungerar inte och det skulle skicka oss alla tillbaka till ett förmodernt stadium.

  Jag kan inte stryka under allt som författarna skriver, men de får en att verkligen tänka, och det är väl meningen med boken.

  SvaraRadera
 8. Birger som kommenterar här ovan: håller delvis med dig, problemet i intervjun var att författaren dels inte riktigt kom ihåg vad han skrivit, dels tog avstånd från sådant han faktiskt skrivit. Boken är intressant, inte minst eftersom den i stora stycken går tvärs emot den helt dominerande delen äv forskarsamhället, och dessutom visar hur enormt en ekonomiprofessors världsbild kan skilja sig från naturvetares. Men visst är
  det trevligt att författaren i intervjun tar avstånd från kategoriska påståenden om tillväxt i boken.

  SvaraRadera
 9. Varför ska det alltid komma någon och sabba försöken till tillväxt?

  Varför kan vi inte få handla med Saudiarabien i fred? Sossarna la grunden till den militära handeln, och nu försöker alliansen förvalta det socialdemokratiska arvet, ja till och med göra det ännu bättre.

  Så kommer ett par oansvariga sensationsmakare och avslöjar planen. Vad säger lagen om såna tilltag?

  SvaraRadera
 10. Birger som kommenterar 02.16 skriver att kapitalismen lett till en fantastisk utveckling, men man kan nog ifrågasätta vilket samband det finns mellan till exempel oreglerad ekonomi och tillväxt. Sambandet tycks svagt.

  Kapitalismen är ur de flesta aspekter bättre än det förkapitalistiska systemet, men kapitalismen är inte hållbar. Kapitalismen innebär rovdrift med människor och miljö och inskränker demokratin. Nästa steg i utvecklingen är en socialistisk ekonomi som är demokratisk och tar hänsyn till människor behov istället för köpkraft och som tar hänsyn till ekologiska begränsningar.

  SvaraRadera
 11. Stark efterfrågan på gröna hållbara tillgångar skapar naturlig ek. tillväxt.
  Kontinenter som nu reser sig skapar ek. tillväxt för alla som bryr sig.
  En tillvaro utan nya ideer eller utan hopp om bättre livsvillkor skapar ingen tillväxt.
  Ökad rikedom med grön hållbar förvaltning gynnar oss alla.
  mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 12. Fy fan vad j-a bra du e Birger... Du är miljöpartiets själ. Inget mindre. Man går hoppas att påläggskalvarna fattar det.

  SvaraRadera
 13. Tack för en FANTASTISK kväll i Malmö!!!!!!!
  Herregud va bra du är!!! Fått massor att tänka på.
  Hanna, Johanna, Uffe

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.