Kunskapskanalen 19.00
Bild: Christopher Pethick |
Ikväll ska jag samtala med Per Jensen. Han är professor i etologi och en av dem som ligger bakom den svenska djurskyddslagen. Det är inte hans fel att avståndet från lagens text till den enskilda hönan är evighetslångt.
Per har skrivit en bok om hundar. Det är om detta vi skall prata. Det pågår en kunskapsrevolution när det gäller hundars biologi och psykologi, vilket i sig är värt att prata en del om. Men jag kan inte låta bli att försöka djupdyka i hundens historia. Att hunden härstammar från vargen vet nog alla, men varifrån kommer vargen? Och var träffades vargen och människan första gången? Var det vargen eller människan som tog första vänskapliga kontakt?
När började förresten rasaveln på allvar? Och varför? Hur är människan funtat som avlat fram defekter som epilepsi, tvångssyndrom och narkolepsi för att få fram "rena raser"? Är hunden en funktionsnedsatt varg?
Och så kan jag inte låta bli att ta upp den där frågan vars svar - hur det än blir - kommer att göra människor upprörda: skall vi verkligen tillåta lösspringande jakthundar?
Kunskapskanalen 19.00. Repris 00.30 samt torsdag 09.00.Per har skrivit en bok om hundar. Det är om detta vi skall prata. Det pågår en kunskapsrevolution när det gäller hundars biologi och psykologi, vilket i sig är värt att prata en del om. Men jag kan inte låta bli att försöka djupdyka i hundens historia. Att hunden härstammar från vargen vet nog alla, men varifrån kommer vargen? Och var träffades vargen och människan första gången? Var det vargen eller människan som tog första vänskapliga kontakt?
När började förresten rasaveln på allvar? Och varför? Hur är människan funtat som avlat fram defekter som epilepsi, tvångssyndrom och narkolepsi för att få fram "rena raser"? Är hunden en funktionsnedsatt varg?
Och så kan jag inte låta bli att ta upp den där frågan vars svar - hur det än blir - kommer att göra människor upprörda: skall vi verkligen tillåta lösspringande jakthundar?
Gissar "både och". Vargen kom fram till människoläger, kände stekoset, såg tiggande ut. Människan tog ett köttstycke från elden och kastade ut i buskaget, där "ulven" väntade med blöt tunga. Detta upprepades dag efter dag. Slutligen var vargen så tam att hen kom ända fram. Klappades och -så var man kompisar. Tror...
SvaraRadera...Gt
Ska man tillåta lösspringande FOI-anställda?
SvaraRaderaFörhållandet hund - människa är unikt, får vi veta. Men är det bara dessa båda däggdjursarter som lever ihop?
SvaraRaderaEller kan t.ex. en orangutang hålla sig med en vovve?
Hundhållning är som ett stabilt gammaldags äktenskap.
SvaraRaderaEn låter sig manipuleras på bekostnad av en annan.
Båda värnar om varandras liv och relationens fortbestånd.
Tänk om våra barn fick samma uppmärksamhet som hundarna får och fick tid att springa lösa i skogen.
Katarina
det finns ju många djur som framavlas till både det ena och det andra.
SvaraRaderaHästen, till exempel.
Är hästen en funktionsnedsatt... vad?
Domesticeringen av vilda arter är ett mycket viktigt led i den moderna människans utveckling, det är konstigt att vargen (hunden) blev den första arten som i någon skala kom nära människan.
SvaraRadera"Och var träffades vargen och människan första gången?"
SvaraRaderaVar det inte Ayla som introducerade vargen som tamdjur? Ayla - huvudpersonen i Jean M Auels böcker om förtidsmänniskan...
tant Elin
Annars var väl flugor och mygg de allra första ☺
SvaraRaderaOch när träffas veganerna och djuren?
SvaraRaderaVilket spännande samtal!!!! Tack!
SvaraRaderaRoy och Linda
Jo visst måste det vara problem för en vegan att ha hund eller katt, eftersom de är rovdjur. Veganen, som ju vill sitt husdjur väl, bringas då skaffa animaliskt djurfoder. Därmed måste hen vara tacksam för att någon dödar djur som blir hens husdjurs föda.
SvaraRaderaNästan lika hopplöst som teodiceproblemet.
Hört på radio: Grisar, som släpps ut i det fria och förvildas, blir efter några få generationer som vildsvin till form och färg. Det tyder på att de hela tiden har en "ritning" inom sig som anger hur de egentligen ska vara, trots människors manipulationer med deras fysik.
SvaraRaderaBirger, du fick inga klara svar på några frågor.
SvaraRaderaVarför blir inte hjortar husdjur?
Eller rävar?
Det vore roligt att veta något om det. Renen är förvisso ett hjortdjur som kan tämjas. Men de andra, t.ex. älgen?
Det lär dock ha funnits planer på att armén skulle hålla sig med ridälgar. Var det under 1700-talet? Vet någon varför försöket avbröts?
Halvtama rävar har vi sett i SVT Mitt i naturen. Men de stöts bort på flit, just för att de inte ska bli husdjur. Varför?
Jan Lindblad visade att tigern kan bli ett husdjur. Nåja, kanske inte helt pga storleken.
Så, ordna gärna med en uppföljning!
Gt
Gt, jodå, svaret på varför hjortar och rävar inte blir husdjur är att de inte är sociala flockdjur som anammar ledare. Men, vilket vi inte talade om under de 28 minuter som samtalet pågick, i Ryssland görs försök med rävar som delvis varit "framgångsrika". Men: grundsvaret på frågan är som ovan.
SvaraRaderaJa, men är katter verkligen husdjur då? De är ju inga flockdjur, gör som de vill, kommer och går som de vill.
SvaraRaderaIbland tror jag att de "väljer" att bo hos människor av ren bekvämlighet, där får de mat och värme.
Ja, Monica, det där med katter avviker ju från det sagda i intervjun. Det blev aldrig utrett.
SvaraRaderaGt
Kan inte riktigt låta bli att tänka på att vargar föredrar vi tydligen med funktionsnedsättning, medan vi människor då istället allt oftare väljs bort...
SvaraRaderaTror nog inte om man tittar genetiskt att vargen eller hunden skulle tett sig speciellt olika förutom att vi/människan kan bota/medicinera sjuka djur. Hos vargen eller andra djur finns de ej. Är det grava fel så tar vargtiken och biter ihjäl dem och om hon forfarande tror att det finns ett uns i att de eventuellt kan klara sig så får de chansen. Om de inte gör det svälter de ihjäl. Endast de starka kan överleva. Men människan är unik och har funnit ett sätt att lura det oundvikliga som drabbar oss alla för eller senare. Idag har det blivit någon form av norm att alla har samma rätt att överleva (vilket är rätt när det kommer till människa) men varför skall vi överföra detta till djurens värd också som så många säger sig värna på det naturliga sättet. Om vargen är så innavalat att den är utrotningshotad (vilket den inte är. säger hela norra halvklotet)Borde ingen av dem kunna finna egen föda. 25% innavelsgrad är syskonparningar men inom rasen för hunddjur inget störande om de är starka nog att överleva. Det är endast vi som anser att det är fel med sådant. Tittar vi idag så ligger inte våran vargstam på 25% i innavelsgrad men igen det är ett populistiskt tänkande som hänger kvar för att det är en rund siffra.
SvaraRaderaNågonstans har jag en känsla för att evolutionen har skött sig ganska bra tills vi människor försöker blanda oss i hur vi tycker det borde vara. Och oavsett hur eller vilka experter ni vill kalla er så har evolutionen X antal år upp på er. och om ni då tror att man med något hundra års studerande tror sig veta hur genetik fungerar lyssnar jag gärna. I grund och botten så är vi sprungna ur några föräldrar från dag ett men evolutionen har sett till att vi är kvar. Rätt eller fel är inte jag man att utala mig om men samtidigt tycker jag nog att överlag naturen har skapat och skapar hela tiden något som för den framåt. Även om vissa tycker att det är rätt att blanda sig i.
SvaraRaderaTa ifrån jägarkåren förvaltaruppdraget HELT. De har förbrukat sin trovärdighet som viltvårdare. De har visat det klart och tydligt, de hör inte hemma i skogen bland djuren.
SvaraRadera