söndag 18 december 2011

Finansminister Borg: "Det finns en Gud som säger vad som är rätt och fel"

Anders Borg meddelar, enligt Kyrkans Tidning, att "de kristna värderingarna är viktiga både i politiken och i livet i övrigt". 

Han hävdar också - enligt tidningen - att det finns en Gud som säger att det är skillnad mellan rätt och fel.

Det råkar således slumpa sig så att Anders Borg kommer ut som djupt troende - från att som 18-åring gått ur kyrkan - lagom till att partiledarstriden pågår som hårdast i KD. De som tröttnat på KD kan således med förtroende, om man vill stötta en finansminister som känner att "den kristna tro" är viktig i politiken, rösta på Moderaterna. Det finns de som hävdar att Moderaternas strategi är att äta upp Kristdemokraterna.

Nu är det, som jag påpekade i gårdagens inlägg, inte så lätt att tolka vad kristna värderingar är. Är det allt det goda, snälla och vänliga som goda människor i t ex Sverige eller Holland menar? Eller är det den kristna högern i USA som har rätt? Eller är det kanske den kristna vänstern i Sydamerika som gör den mest relevanta tolkningen? Om det är de kristna pacifisterna eller om det är de som anser att kristna bör vara riddare som med munterhet och hänryckning (för att citera C.S Lewis) ger sig ut för att döda sådant som man anser vara ont, är en fråga svår att besvara. I 2000 år har man funderat och kommit fram till att kristna värderingar kan innebära nästan vad som helst. Detta är bekymmersamt för oss som är nyfikna och inte bara vill förkasta.

Jag utgår från att den som anser sig tro på kristendomens Gud i enlighet med Svenska Kyrkan ställer sig bakom Trosbekännelsen, det vill säga det som uttalas i kör varje söndag och som bland annat innebär att man säger sig tro att a) Jesus avlats av den Helige Ande, b) att Jesus är född av jungfrun Maria, c) att han är uppstånden från de döda på tredje dagen samt d) att man själv kommer att uppstå och få ett evigt liv. Utifrån detta är givetvis det som händer när sjukkassan dras ner övergående småttigheter.

Fast nu är det förstås så att det där behöver inte heller präster tro på för att anse sig ha rätten att definiera sig som kristna präster. Allt kan ju tolkas symboliskt för att få in det med skohorn i den tid vi nu lever, och om Gud bara är symbol för det jag tycker är bra och rätt så kan jag också både se from ut och säga att jag tror på Gud... Så fiffigt.  Om kristendom kan tolkas lite hipp som happ så kan vi ju alla vara kristna ty den vi älskar får vi till och med aga... Och, enligt många kristna tänkare av nog så ärlig mening, bomba skallen av sina medmänniskor.

Orden blir liksom bara ord, tomma och meningslösa, precis som språket blir innehållslöst. Läser just i DI Weekend att prästen Magnus Heberlein på frågan om han tror på jungfrufödelsen svarar att han inte har en aning och att han definierar sig som en "rätt mesig mitten-typ, lite som en kristen gråsosse". Just den definitionen av sin tro lär väl inte Anders Borg ställa sig bakom för egen del. Hur som helst: jag ÄR fascinerad. Och jag undrar om inte guden, eller gudarna, är minst lika fascinerade om den/de skulle existera.

För övrigt har jag inte något som helst emot sitta i en tyst kyrka och fundera på livet, lika lite som jag har emot att sitta på en stubbe i skogen och höra frånvaron av mänskligt pladder.

Att man, som det ser ut att vår finansminister gör, får för sig att man kan känna in vad Guden anser vara rätt eller fel, är nog det farligaste som överhuvudtaget kan förekomma. Erfarenheterna förskräcker. Historien talar. Jag har förresten själv på nära håll sett hur en riksdagsledamot plötsligt började anse att det var Gud som gav inspiration till en idé om geografiska områden där fångar skulle kunna gå fritt med ett halskoppel med giftampull som skulle utlösas om de försökte rymma. Torgfört i teve i början av 1990-talet. Sådana gudagåvor betackar man sig för...

Fotot är från Kyrkans Tidning och taget av

PS!
Eftersom jag brukar få en avhyvling när jag påpekar det där med att Helige ande, enligt det man säger sig tro på, har avlat Jesus - ordet "avla" används för övrigt också i riksdagsbeslut om konungars och drottningars uppdrag att avla en arvinge - så kommer härnedan Trosbekännelsen för den som vill ha svart på vitt.

Vi tror på Gud Fader allsmäktig,
himmelens och jordens skapare.

Vi tror ock på Jesus Kristus,
hans enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket,
på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen,
sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma
levande och döda.

Vi tror ock på den helige Ande,
en helig allmännelig kyrka,
de heligas samfund, syndernas förlåtelse,
de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

24 kommentarer:

  1. Vilka ger dig avhyvlingar när du citerar den apostoliska trosbekännelsen?

    SvaraRadera
  2. LeoH: Det brukar dyka upp mejl eftersom man tror att jag själv lagt in ordet "avla" för att ironisera eller skända - vilket vore mig främmande.

    SvaraRadera
  3. Birger, det är bekymmersamt,inte bara för er som nyfikna,utan också för oss kristna.

    Jag länkar och kommenterar på min sida.

    SvaraRadera
  4. Man kan väl plocka valfria dumheter från vilken religion som helst för att angripa den, Birger har valt att alltid tjata om trosbekännelsen. Vill man inte diskutera kärnan, utan utanverket, så har man det lätt.
    Det mesta jesus enligt bibeln säger är faktiskt klockrena grejer.
    En intressant aspekt är hur mycket han talar om penningens, mammons fördärv. Där finns fina grejer du kan slå Borg ihuvudet med, kommentator Birger.
    Om du vore lite mer openminded när det gäller idéhistorien.

    SvaraRadera
  5. Anders Borgs, och för den delen KD;s, förhållande till religion o kristendom känns sådär angeläget.
    Känns mer spännande med människor som verkligen tycks hämta mod, kraft och ilska från religionen. Typ Dag Hammarsköld, KG Hammar.

    På vilket sätt var Odell arrogant ?

    Eric

    SvaraRadera
  6. Var kom alla sarkasmer ifrån? Det brukar vara så sakliga och bra resonemang men detta blev bara mish-mash. Vart vill du komma?

    SvaraRadera
  7. Per? Vill komma? Ingenstans. Är bara förundrad.

    Freddy:Valfria dumheter? Men det mina vänner som är kristna i Sverige är dumheter tycker vänner i USA är klokheter. Vem avgör vad som är dumheter?

    Nja,Freddy, det är just det är jag är intresserad av idéhistoria som jag läst Bibeln ganska noga ett antal gånger. Jesus sa en förskräckligt massa mindre trevliga saker också, enligt Bibelns texter. Det är bara det att de bitarna aldrig citeras eftersom de strider mot den goda bilden man vill ge. Men, visst, emellanåt beskriver texterna en stor filosof.

    Monica: Bra inlägg.

    Eric: En gigantiskt arrogant debattstil för att ta det som berör politikern. Det privata vill jag inte uttala mig halvoffentligt om.

    SvaraRadera
  8. Hej Freddy, vem du nu är. Om Trosbekännelsen är utanpåverk så undrar jag varför man år ut och år inte läser den varje söndag som ett mantra. Tror man inte på den känns det som hyckleri att inleda med orden "vi tror på...". Allt det där gör ju religionen till en larvig fars, ett skådespel, ett pajaseri.
    Zeke

    SvaraRadera
  9. Kristen etik spretar lika mycket som politik. En bok som skrevs för mer än 2000 år sen av 40 olika författare i olika kulturer under 1500 års tid långt innan modern vetenskap eller litteraturkritik uppfunnits har det inte lätt. Häpnadsveckande att det är världens mest lästa bok. Eller?

    SvaraRadera
  10. Lite OT: I nummer 2:2011 på länken nedan hittar du en text av Elin Wägner. Snubblade över den och tänkte att du nog skulle uppskatta i sammanhanget. Kanske Borg lyssnar på en metaforisk inre gud?
    http://www.kvakare.se/kvakartidskrift.shtml

    SvaraRadera
  11. Varje dag, så har vi en Herre,
    som på sin blogg avslöjar,
    vad som är dummheter.

    Herrens namn är, Birger Schlaug!

    SvaraRadera
  12. Den som verkligen är nyfiken på kristendomen, eller religion i allmänhet, och hur olika samfund funkar, den går runt och kollar.

    Bara det, att kalla Krisus för Jesus, tyder på att man vet tämligen lite, eller inget, om andra samfund än det som förr hette Statskyrkan, och med henne besläktade s.k. frikyrkor.

    Gt
    (Vän av www.kristensamfundet.se)

    SvaraRadera
  13. Bibeln är blott ett urval av en oändlig massa visa skrifter i forn tid. Människor har översatt mellan språken, och även inom samma språk vartefter ordens betydelse har glidit iväg. Därför svårt att veta, hur urbibeln tedde sig.

    Men att läsa Bibeln som poesi är nog inte helt fel. Andemeningen är viktigare än bokstaven.

    SvaraRadera
  14. Ateisten vaknar en vårmorgon och finner all religion vara bortsopad från jordens yta.

    Inte genom lagstiftning eller dekret. Utan just genom att alla människor tagit sitt förnuft tillfånga.

    Ateisten går nu ut i sin trädgård (fysik, kemi -biologi), sträcker armarna mot solen (blott fysik och kemi) och andas djupa förnuftiga tag.

    (Inandning: världen kommer in i honom. Utandning: han rinner ut i världen.)

    Åh, så befriande det känns...

    Han blickar nu uppåt, mot den blå himlen. "Undrar, var den slutar?".


    I fjärran svarar lommen.

    SvaraRadera
  15. Trams! Nu sjunker Borg ytterligare i mina ögon. Jag är såååå trött på detta religiösa dravel.

    SvaraRadera
  16. Att Gud leder den troende personligen är själva grunden för kristen tro. Det betyder inte att var och en kan göra vad som faller henom in, för det finns också tecken vi kan kika efter för att avgöra om en person handlar utifrån sin relation med Gud eller inte. De tecknen handlar om vad den människan sprider omkring sig (Galaterbrevet 5:22 och framåt en bit). Om det finns en gud som talar om för mig, och alla andra, personligen vad som är rätt och fel så lämnar det inget utrymme för någon att tvinga på sin syn på någon annan.

    SvaraRadera
  17. Låtom oss bedja

    "Så tackom vi nu och lovom Banken, som alla pengarna värpt haver :

    Käre Banken - lär oss att inte förstå, på det att vi inte själva skall behöva bära på några insikter

    och Banken - fördöme oss icke heller för vår girighet och inkompetens

    utan bäre på vår dålighet och vår okunnighet, såsom ock vi skola bäre deras, som om möjligt ännu mera korkade än oss äro

    och fräls oss ifrån dem som vilje göra sig märkvärdiga med kunskaper

    och Banken - låtom oss rädde dig med våra skattepengar, så att du kan fortsätte skuldsätte oss mer och mer

    och spegle till sist i alltet vårt kvällstidningsintellekt, så att detta sedan må lyse över hela universum i evighet. Amen.

    SvaraRadera
  18. Birger, nu blir jag väldigt nyfiken på att få ett exempel på nåt mindre trevligt från Jesus.

    SvaraRadera
  19. Om vi nu tar Anders Borg på orden om hans kristna tro, så skulle han väldigt snabbt få problem med t.ex. en journalist som hade läst sig in på vad Jesus säger, och utifrån det ställde honom mot väggen. Birger med sitt tjat om ytliga fenomen som trosbekännelsen skulle däremot lätt avfärdas.
    Borg skulle alltså få svårt att försvara varför ockrarna, dvs finanssektorn som lurat in folk i skuld, till varje pris skall hållas skadeslösa på folkets bekostnad.

    SvaraRadera
  20. Bekännelsen är inte ytlig. Den sammanfattar vad en del kristna kyrkor ville ha sagt en gång i tiden.

    Det finns andra samfund som inte resonerar så, som Birger refererar till. Det vore roligt om han därför ville undersöka alternativen. Eller finns där en sorts osynlig spärr?

    Gt

    SvaraRadera
  21. Vad är det för skillnad på att vara religiös och att ha tvångstankar? Båda är väl sätt att genom underkastelse i hopp om nåd hantera livs- och dödsångest.

    Men tomten tror jag på. :-)
    God Jul.

    SvaraRadera
  22. Läste din blogg efter att läst artikeln om Anders Borg angående hans religiösa övertygelse. Blev mycket sorgsen när jag såg din uppgift om när Borg offentliggjorde sin tro. Att allt bara skulle vara ett spel för gallerierna, men så tog jag och läste vad Borg sagt ännu en gång och där ger han uttryck för att vara ny i sin tro och då kan det vara svårt att helt stå bakom allt som sägs i exempelvis trosbekännelsen. Det centrala i tron är dock att man lever i en tro om att dagligen och stundligen får komma inför Gud och lägga fram allt vad som oroar en både fel o brister och inte minst livets alla glädjeämnen och Gud har lovat att han inte förkastar någons tro om det så "bara" skulle handla om en innerlig och genuin önskan om att tro. Ditt påpekande om hur kyrkans prästerskap i mångt och mycket skäms för sin egna tro tycker även jag är sorgligt. Kyrkans företrädare tycker man ju ska kunna predika både lag och evangelium utan att stryka på foten.

    SvaraRadera
  23. Sannerligen sägen jag Eder: Ack, huru gode ären icke de å Bibelen, Thoran ok Talmud troende? Huru månge hopar af miljoner stackare, i syndens träsk stapplande hava de icke, historien igenom, i Herren Guds napn benådat ifrå jordelifvets synner ok frälst them alle till efvigt lif ok ärogifvit them möte med Herren Gud Allsmäktig?
    Ack, huru gode äro icke desse osjälfviske, i Guds napn hjälpare in i evigt livf?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.