lördag 17 december 2011

Det blev en del sura kommentarer...

Kan i och för sig förstå de sura kommentarer som ramlat in på min mejlbox efter gårdagens Nyhetspanel. Men min kommentar om Mats odell kom spontant från hjärtat. Han är den mest arrogante politiker jag någonsin träffat på. Ett konstaterande som förstås också väckte en del bifall i mailboxen.


Vad är förresten "kristen politik" som KD nu vill förstärka? Den kristna högern i USA? Den kristna vänstern i Sydamerika? Den kristna etiken i form av den än idag hyllade C.S.Lewis som meddelat världen att "idén om riddaren, den kristne väpnaren, är en av de stora kristna idéerna" och att kristna måste ges rätten att döda med "ett slags munterhet och hängivenhet".

Fick faktiskt också tillfälle att i Nyhetspanelen berätta vad som låg bakom maxtaxan i förskolan - vilket inte var barnens bästa utan, om man läser bakgrundsmaterialet, stimulans för föräldrar att jobba mer och därmed bidra till ökad ekonomisk tillväxt. Ju längre tid på dagis, ju bättre för tillväxten.

Och minsann: till skillnad från dagens MP-retorik anser jag att sänkt arbetstid är en nödvändig nyckel till såväl mindre stress i hela samhälle som mindre stress för planetens processer - produktiviteten ökar i snitt med två procent per år och vi har att välja mellan att ta ut detta i ökad konsumtion eller i mer fri tid. 

20 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp frågan "vad är kristen politik?" Fick inte plats i Nyhetspanelen igår, med det var heller inte riktigt det ni skulle diskutera.

    Faktum är att begreppet "kristen politik" är så luddigt som något. Det finns kristna aktiva i politiken i alla partier, med alla slags åsiktsriktningar.

    Nu har jag inte hängt med alls hur det är i Sverige, om det finns någon "kristen politik" eller inte, men här i Holland (där det är mycket mer accepterat att tala om "kristen politik") finns alla skiftningar av densamma, från vänster till höger, inom miljörörelsen och också i högerpopulismen a´la Geert Wilders.

    Och så finns det kristna som säger att man inte alls ska syssla med politik som kristen.

    Det är inte konstigt att icketroende eller icke aktivt kristna blir förvirrade.

    SvaraRadera
  2. Du kunde gott sagt att religioner ska hållas utanför politiken. Tro kan de som vill göra i kyrkan.

    SvaraRadera
  3. Ulf, men det är väl också ett väldigt typiskt svensk uttryck. Som om en övertygelse inte skulle få någon konsekvens i det dagliga livet. Tro har aldrig varit något som man bara gör i kyrkan.

    SvaraRadera
  4. Ulf, jag tror och min tro påverkar hur jag agerar i vardagen och på valdagen. Jag avgör själv var jag vill tro. T ex just nu vid här vid datorn. Vad vill du göra åt det?

    SvaraRadera
  5. Monica O Kolkman
    Så du hänvisar till din "gud" när du tar beslut i livet? För mig är det väldigt ålderdomligt. Ännu värre blir det om politiska partier ska stå på en religiös grund.

    LeoH
    För mig får du gärna tro på vad du vill var du vill, men jag har inte mycket till övers för "kristen politik" eller religion överhuvud taget.

    SvaraRadera
  6. Ulf, nej, jag hänvisar till mig själv. Jag tror Gud helst vill att jag tar ansvar för mina egna beslut och inte skyller på honom. Någon "Gud har sagt till mig"-person är jag inte, och kommer aldrig att bli.

    Jag håller med om att religioner ska hållas utanför politik, därför att vi har religionsfrihet. Men att säga att någons övertygelse eller tro inte har inflytande på någons beslut i livet, eller de åsikter man har, det är blunda för verkligheten.

    Ett exempel: Bibelordet inspirerar mig på så sätt att jag tror att vi människor bör verka för en hållbar utveckling, socialt, ekonomiskt och ekologiskt, så att vår jords resurser kommer alla till nytta.
    När jag agerar utifrån den övertygelsen får det givetvis politiska konsekvenser.

    Birger Schlaug har kommit till liknande slutsatser, men har kanske en annan utgångspunkt än jag. Hans övertygelse får politiska konsekvenser den också.

    SvaraRadera
  7. Schlaug du är en frisk fläkt med bra karaktär. Personer med integritet och tydlig inre och yttre kompass i sina handlingar och ord råder det verkligen brist på i dagens politik. Keep up the good work!

    SvaraRadera
  8. Läs dessa artiklar och gläds åt att Mikaela inte blev språkrör. Hur långt står hon inte från partiet?

    http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/12/15/vinst-inget-hinder-valterssons-varld-0


    http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/12/14/s-mp-sager-nej-uttag-av-vinster

    SvaraRadera
  9. Bli inte förvånad, ifall KD går ett likande öde tillmötes som MP, fast inte grönt förstås.

    Precis som MP nu fått en liten klyvning i och med Gröna partiets födelse, så kan KD mycket väl få en likande "kalv", men violett, dvs den speciellt andliga kulören.

    SvaraRadera
  10. Just nu blottläggs en otrolig rädsla och försök till att stoppa kristendomen. Man drar fram div. avarter för att exemplifiera, medans man missar allt det godhjärtade som också finns där. Svenska kyrkan är kanske inte alltid så neutral och omtänksam, men i kristendomen ingår det ju många mänskliga hederskodex av att tänka på andra - att stilla sig - att vara ödmjuk inför något som är större än en själv.
    I stället får allsköns kommersialism, konsumism, armbågande, tävlande, Gudsförnekelse och dödskult"religioner" tillåtelse att härska.
    Fastän jag själv inte följer NÅGON religion, så är det skrämmande att så många vill förtrycka just kristendomen - i detta totalt normlösa och kalla samhälle.
    Ingen skadas av att stilla sig och begrunda sig själv och livet genom t ex en bön. Ingen skadas av att man lär sig hänsyn och respekt för andra. Varför glorifieras denna totala normlöshet i stället!
    Ateister kan vara väldigt diktatoriska.

    SvaraRadera
  11. Gunilla Solara har här en väldigt fin formulering för det som några av oss andra känner, men ej sällan slinter vad gäller uttrycken. Tack!

    Gt

    SvaraRadera
  12. Först ett tack till Gunilla Solara för ditt fina inlägg. Håller helt med.
    Det sägs ofta att religion inte får påverka politiken. Se bara hur det är i muslimska länder.
    Samtidigt som kristendomen dras i smutsen i vårt land framhävs andra religioner.
    Tänker t ex på alla reportage om ramadan. Det framställs som "fint" att vara muslim och bära huvudduk.
    Liksom Gunilla Solara finner jag en stor trygghet i att knäppa mina händer och bedja till den kristne Guden. Jag mår inte illa, utan tvärtom väl av detta. Sedan får andra göra som dom finner för gott. Än så länge har inte tekniken kommit dithän att någon annan kan avläsa när jag gjort detta.
    Då hade jag kanske hamnat i fängelse?

    SvaraRadera
  13. Birgers känga kan vara hård men när det är självupplevd arrogans från Mats Odells sida så är det mer av en karmabumerang som Mats får tåla.

    KD:isarnas politik är allt svårare att förstå men läskigast är att de kristna värderingar är något som Sverige Demokraterna försöker överta. De tar sig fram i kyrkovalen och de ändrar sin profil till Socialkonservativa.

    Kristna värderingar borde värna liv och lycka för allt och alla annars är det snarare SD värderingar.

    SvaraRadera
  14. Kristna värderingar skall värna allt och alla skriver föregående debattör.
    Detta bör rimligtvis omfatta även de sämst ställda i världen som inte har pengar till en flyktingsmugglare som för dom till t ex Sverige, utan får stanna kvar och kanske dö i eländet.
    Vad är det då för fel att sträva efter utökad hjälp till drabbade i deras hemländer, som då kan komma även de mest behövande till del?

    SvaraRadera
  15. I frågan om att Odell är arrogant så är jag helt övertygad om du har rätt. Träffar den förre partisekreteraren Lennart Sjögren av och till och han är extremt illa omtyckt bland övriga borgliga personer. Verkar vara ett KD signum!

    SvaraRadera
  16. "Svenska kyrkan är kanske inte alltid så neutral och omtänksam, men i kristendomen ingår det ju många mänskliga hederskodex av att tänka på andra - att stilla sig - att vara ödmjuk inför något som är större än en själv."

    En hel del av dessa "hederskodex" är faktiskt förkristna, och gick tillbaka en smula vid kristendomens införande. Synd att ingen längre vet om detta.

    I övrigt håller jag med. Vill livets ord ställa upp i allmänna val får de väl göra detta, i demokratins namn. Jag tänker då inte rösta på dem.

    "KD:isarnas politik är allt svårare att förstå men läskigast är att de kristna värderingar är något som Sverige Demokraterna försöker överta. De tar sig fram i kyrkovalen och de ändrar sin profil till Socialkonservativa."

    Phuu! Vilka värderingar försöker SD överta? Sådana som KD slängt på sophögen och övergivit för att profilera sig som allmänliberaler? I så fall är det fritt fram för alla som så önskar att plocka upp folkliga värderingar som partier i sin outgrundliga visdom slängt bort. Inte är det speciellt kristna heller, som jag påtalade förut.Kärnfamiljen är inget kristet påfund, hur kan man ens tro detta?

    "Kristna värderingar borde värna liv och lycka för allt och alla annars är det snarare SD värderingar."

    Ja självklart. SD arbetar ju för att alla skall bli olyckliga, till skillnad från de övriga partierna som är alltigenom altruistiska. Så insiktsfullt! Tänk om man hade din intellektuella kapacitet.

    OT.
    Har du last Knapptryckarkompaniet Schlaug? Skulle vara skitroligt om du ville göra det, och publicera en lång recension om den här på bloggen. Fast då föllo nog detta om partiernas outsinliga altruism, som en sten! Du måste läsa den i alla fall.

    SvaraRadera
  17. En 30-timmars arbetsvecka?
    Det kommer aldrig att fungera väl!

    21 timmar borde det vara:

    http://www.neweconomics.org/publications/21-hours

    SvaraRadera
  18. 21..., 30..., 31 timmar?

    Det borde vara medborgarlön.

    /Eija

    SvaraRadera
  19. Anonym 09:31 har helt rätt. Lägg mer hjälp där de fattigaste vistas.

    De som kommer hit, är det verkligen så värst mycket folk ur den mest arma kategorin?

    Men givetvis ska även läkare, ingenjörer, affärsmän och andra relativt bärgade få hjälp av oss, när de måste fly sina länder.

    Sedan kan nog Läkare utan gränser fylla en del luckor.

    SvaraRadera
  20. Mats Odell svar på hur mycket han sålde sina vårdbolag för och då fick in ett mycket spydigt svar om att det bara blev 20 miljoner efter skatt tycker jag platsar under rubriken arrogans.
    Var inte det intressantaste i inslaget när Tove Lifvendahl inte svarade på frågan om det var fel av Stockholm att använda skattepengar för att försvara Carema istället för att förbättra äldrevården. Svaret att vi vill fortsätta samarbetet var talande för en moderat. Är hon fortfarande kommunikationschef vid Svenskt Näringsliv?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.