tisdag 9 mars 2010

Jakten på Wetterstrand....och bok av Maria?

Vad står egentligen Maria Wetterstrand för? Den frågeställningen verkar en drös journalister och bokskrivare gräva i just nu. Och enligt rykten skriver Maria - med hjälp av den politiska staben kring henne - en bok om sig själv och "det nya Miljöpartiet".

Ett sätt att mota Olle i grind kan man tänka.

Jakten på Wetterstrand lär tajmas lagom till sommaren, och de stora slagen lär komma i samband med sommarens nyhetstorka. Alliansen har klart för sig att det enda sättet att klara sig kvar är att misskreditera språkröret.

Borgerliga medier lär inte lägga fingrarna emellan när det gäller att hitta angreppspunkter - modellerna är klassiska och alla som varit med i den politiska svängen vet hur det går till. När man kritiserar Miljöpartiet i något som den egna läsekretsen kan tycka är dumt så kommer man att använda ordet Wetterstrand istället för partinamnet. För att ta ett exempel på hur det brukar fungera. Medielogiken säger dessutom att den man lyft till höga höjder skall man i nästa skede punktera...

Bilden är från en artikel i Marias tidigare hemtidning Eskilstuna Kuriren, där jag presenterades inför ett valet 1985 på detta märkliga sätt. Maria är en större bomb. Dock sitter hon fast i blockpolitikens grådask...

18 kommentarer:

  1. Vad finns egentligen kvar av det miljöparti som vi var med om att bilda? Inte mycket. Man har lagt sig platt för alla de krafter som en gång var anledningen till att partiet bildades. I dag finns inget, jag säger inget, politiskt parti med systemkritik värt namnet. Miljöpartiet ”de Gröna” i Sverige deltar i dag i förstörelsen av livsförutsättningarna på vår planet. Sorgligt men sant.

    Partiet har i stället blivit hemvist för horder av politiska opportunister och karriärister, särskilt unga sådana. Det dyker ideligen upp nya personer i partiet och plötsligt är de talesmän och –kvinnor och sitter på höga poster i parti, kommun, region och riksdag. De tycks sakna all nödvändig kunskap och erfarenhet som krävs för ett systemförändrande arbete. I stället nöjer man sig med att sätta gröna etiketter på all politik som fått godkänt av de gamla partierna.

    Partiet har i dag vind i seglen. Det tas emot med öppna armar av betongsossar och gamla kommunister. Detta är förfärligt! Oerhört! Antingen har väljarna inte förstått att dagens miljöparti är ofarligt, eller så har man förstått att det är just precis vad partiet är. När en lång rad grundläggande frågor kräver uppmärksamhet, handlar den politiska debatten i Sverige om allting annat, och ”de gröna” spelar med.

    SvaraRadera
  2. Dessutom är det ju så att de nuvarande språkrören enligt Mp:s regler snart skall bli utbytta. De som röstar i september på Maria och Peter röstar alltså i verkligheten för några andras politik. Detta är något som hamnat i skymundan.
    Om det blir regeringsskifte i höst kommer de nuvarande språkrören att få ministertaburetter. Hur bli det då med de efterföljande språkrören?
    Blir dom någon form av partiledare light.

    SvaraRadera
  3. Globalpartiet finns ej med på valmyndighetens lista över registrerade partier.
    Vad har hänt?

    SvaraRadera
  4. Anonym 09:52 - Partiledare light hoppas jag att alla språkrör skall vara, det är liksom finessen med att inte välja partiledare... Alla partier byter partiledare under mandatperiodens gång, varför blir det sådant ståhej bara för att det är MP som skall byta? För övrigt kan det ju de nya rören bli sådana som sitter i riksdagen, så några problem ser jag inte med detta.

    Anonym 09:54 - Nej, det partiet ställer inte upp, insåg väl att det inte går att starta partier så kort tid före valet. Finns en debattsida här: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=ts&gid=240493142190

    SvaraRadera
  5. En bok om Maria kommer redan före sommaren.

    SvaraRadera
  6. Ju mer vi tjatar om att medierna kommer att ha som mål att fälla Wetterstrand ju mer avslöjande blir det när de börjar jakten. Kanske den till och med stoppas om vi är många som förklarar hur medierna arbetar!
    Prol Dess Xan

    SvaraRadera
  7. Blockpolitiken är ett enda grådask. En fattigdom för vårt demokratiska samhälle.

    SvaraRadera
  8. Blockpolitiken är det bästa som har hänt Sverige sedan rösträtten infördes. Nu vet väljarna vilka alternativ som finns och kan rösta därefter. Alternativet vore att man efter valet satte sig ner bakom stängda dörrar och förhandlade fram politiken utan att folket kan påverka. Men det är klart att den elit (läs: Birger Schlaug med flera) som haft tillträde till dessa rum tycker det systemet är bättre. Med tydliga alternativ före valet där hela alternativet söker majoritet ger ju väljarna mer makt. Dels ges segraren faktiskt ett tydligt mandat och möjlighet att genomföra politiken man gick till val på, samt att när mandatperioden är slut kan väljarna enkelt ställa de styrande till svars som har svårt att skylla på att de egentligen skulle gjort si eller så men tvingades till kompromsser.

    SvaraRadera
  9. Håller med Måns. Utan blockpolitik vet man ju inte var rösten hamnar. Partierna gör upp EFTER valet! Miljöpartiet har fram till nu alltid haft svårt att bestämma sig för vilket block man tillhör. Nu är det annorlunda, man ingår i vänsterblocket bland sossar och kommunister. Otrolig utveckling för partiet, men ändå. En nackdel med blockpolitiken är att en del väljare kanske inte känner sig hemma någonstans. Båda blocken flockas i mittfåran. Å andra sidan är det ju få väljare som vill ha renodlad vänster- eller högerpolitik.

    SvaraRadera
  10. Vad är demokrati egentligen?
    Tacksam för svar av annan art, än standardmodellen (demokrati = folkmakt), för alla vet väl, hur maktlös den enskilda människan är.

    SvaraRadera
  11. http://www.dagensarena.se/text/2010/03/eu-nyktrar-till

    Birger, jag anar att EU: s gröna skatteväxling inte exakt är den du förespråkar men bara att de nämner det inger ju hopp. De verkar rådvilla - du ska inte söka konsultuppdrag för utformningen?

    SvaraRadera
  12. "Det dyker ideligen upp nya personer i partiet och plötsligt är de talesmän och –kvinnor och sitter på höga poster i parti, kommun, region och riksdag. De tycks sakna all nödvändig kunskap och erfarenhet som krävs för ett systemförändrande arbete."

    Exakt 09:13!! Inom mp kan man göra raketkarriär i en hastighet utan like!

    SvaraRadera
  13. Bevarad stadgelöshet från 80-talets naiva år i kombination med partiledningens ideologiska principlöshet tjugo år senare har skapat en extremt rationell och unik kraft i svensk politik. Teorier av typen rational choice, som traditionellt haft en ganska svag förklaringskraft i svensk politik, har något oväntat fått ett grönt parti att luta sig emot.

    Wetterstrand är en utmärkt representant för detta nya miljöparti i den bemärkelsen att hon lyckas "nå ut" (dvs. göra en positiv profil i TV-rutan) utan att någonsin befatta sig med de, oundvikligen, konfliktskapande elementen i grön politik.

    Det gäller kort och gott att akta sig för den politik det är tänkt att språkröret skall drive. Denna mediestrategi påminner inte så lite om kungahusets, men kräver också långsiktighet. Precis som med knugen har Wetterstrand fått sitta kvar ohotad på kongress efter kongress. Det är inte alla partiledare som haft detta privilegium och därmed, likt kungen, kunnat planera sin mediakarriär så pass långsiktigt.

    Peter Eriksson har inte direkt varit någon belastning. Genom att han under samma tid kunnat göra de klumpigaste felstegen har det varit naturligt att all intern kritik i första hand riktats mot Eriksson.

    Men båda språkrören hade i princip kunnat vara partiledare för vilket annat parti som helst. Mer politisk än så är inte svensk politik. Det stadgelösa mp har blivit den perfekta miljön för reproduktion av denna opolitiskhet.

    Enligt principen om "minsta motståndets väg" påbörjar nutidens svenska rationella, ideologiskt viljelösa, karriärister sin resa inom mp. Inte via den byråkratiska socialdemokratin eller den konservativa högern, som det var förr då mp bildades. Detta sker på rationellt goda grunder. Alla vet.

    SvaraRadera
  14. Rebellernas tid i mp är alltså förbi. Det hopp föregående schlaugpost ingav är nog lite av en illusion i så fall.

    Men om Wetterstrand är så opolitiskt det framförs här, tror ni verkligen hon tänker skriva en bok utan att profilera sig politiskt? Hon tillhör väl inte den billigare sortens politiker, de som skriver en böcker om privatlivet?

    Ser fram emot att läsa just denna bok!

    SvaraRadera
  15. Är Globalpartiets avhopp ett beställningsjobb? Har MP morrat?

    SvaraRadera
  16. I princip vill jag inte kommentera anonyma inlägg - kan ni inte skriva under med en signatur åtminstone. Vågar jag stå för åsikter vågar väl ni också...:-)

    Nåja, svar på 22:34 - det kanske är så att ett antal erfarna politiker från olika håll - som varit involverade i samtalen på partibildande - konstaterat att det är lätt att bilda parti, men svårt att hålla ihop det om det går för fort.

    Jana: Gärna det...

    I övrigt: om blockpolitik tycker jag inte, av den enkla anledningen att politiken fördummas, likriktas och blir allt fattigare. Bestämmer man före valet vilken politik spelar det ju heller ingen roll på vilket parti inom ett block man röstar på.

    SvaraRadera
  17. 22:34 har antagligen rätt. Mp politiker i karriären har antagligen sagt till på skarpen att nu får ni sluta med de där dumheterna flickor och pojkar. Håll er till mamma och pappa fortsättningen.

    SvaraRadera
  18. Vad är det för löjliga konspirationsteorier? Finns det något fånigare än folk som sitter vid sina köksbord och utifrån detta anser sig förstå vad som häner och sker. De där som nu pratar om globalpartiet, jag undrar vad de själva gjort för att starta ett parti? Nej, det är förstås för jobbigt, så sitt på era häckar och konspirera.

    Birger har väl rätt när han i sak beskriver att det är lätt att starta ett parti där alla flyttar in sina egna ideer om hur världens skall fungera. Men så finner man att världen är fylld med tusentals stora frågor och än fler detaljer där det finns olika åsikter, och så börjar söndringen. Skall ett nytt parti bildas så skall det förstås bildas efter några år då de rödgröna misslyckats, vilket de kommer att göra eftersom de är så ohyggligt lika alliansregeringen i de stora frågorna. Birger skrev i någon artikel om Obama och hur alla lät sina egna drömmar tolkas in i det han sa och sedan drog Birger den otäcka, men alldeles sanna, slutsatsen att så gör också vi som kommer att rösta på de rödgröna. Vi kommer att bli skitbesvikna om vi inte lyssnar mycket noga till vad det är som partiledare och språkrör verkligen säger, och inte bara tolkar det efter våra egna drömmar!

    Håller du med mig, Birger? Har jag tolkat dig rätt?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.