måndag 25 januari 2010

Sahlin och Reinfeldt behöver nog en hjälpande hand

Nej, det var inte roligt. Det var på något sätt tragiskt. Det jag syftar på är debatten mellan den blåa världsbilden och den världsbild som presenteras av de med rödgröna tröjor. Vad vill man med samhället? Vad vill man med våra liv? Vad vill man annat än att administrera snarlik politik i olikfärgad förpackning? Svaret på det mesta tycks vara det nya mantrat från de båda: arbetslinje.

Ledarna för de två blocken smyger sig faktiskt allt närmare varandra i sak - det är mest retoriken som skiljer och till slut har vi att välja på vilket vi tycker är bäst: Sahlins leende eller Reinfelds blick.


Båda skulle behöva en hjälpande hand, en strategi för framtiden, en vision, en tanke om vad som kommer efter konsumtionssamhället, en analys över det rimliga i att vi alla förväntas konsumera mer år efter år, en analys över det rimliga i att allt mer reducera människan till en ekonomisk varelse, vars främsta uppdrag är att vara kugge i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare - att agera fångar i ett absurt system där kultur, social närvaro och etik underställs kravet på en växande så kallad "ekonomi".

I Expressen sätter man som vanligt getingar på debatten, två så kallade politiska experter utdelar sådana bland annat för bästa styling.

En hjälpande hand behöver de... Det finns förresten en organisation som heter just Helping Hands. De har sin hemvist i USA. Där utbildar man kapucinapor för att bli assisteter till människor som drabbats av funktionsnedsättningar. De kan värma rätter i mikrovågsungnar, hämta mobilen och pilla sin uppdragsgivare i håret. De känns nästan mer kreativa och nyttiga än "visionärerna" i de två blocken. Se här eller varför inte inslag från NBC här:



PS! Appropå antisociala medier - det här är ju ett sådant - så skriver Katia Wagner på Brännpunkt hur det kan gå till på nätet, där vi alla kan förställa oss och bli till andra än de vi är. Katia skrev för övrigt Alexandramannen, som jag skrev om här - handlar om ett av alla sjuka företeelser på nätet: gromning. Slutsatsen är att "vi vuxna måste vara delaktiga i ungdomarnas liv, även när de är på nätet". Lättare sagt än gjort.

17 kommentarer:

  1. Det är sant att båda partier driver en arbetslinje.
    Emellertid går det att utvärdera bägge parters linje, där den viktigaste ståndpunkten är skatterna.

    Din vision, om kortare arbetstider samt en omvandling till en miljölinje, eller livslinje (du har kallat den många saker, = mindre konsumtionssamhälle), kräver att alla som kan och vill först arbetar.

    Efter att sysselsättning är hög kan arbetstider och strukturomvandlingar bli realistiska. Det är så att säga lättare att omvandla ett system som "fungerar" än ett som är handikappat.

    Ett handikappat system är den rödgröna linjen, höj skatter för ungdom under 26, höj skatten för medelinkomsttagare, ge mer till dem som är förtidspensionerade eller sjukskrivna. Detta system är i mång och mycket svårare att omvandla till din önskebild av ett samhälle än den blåa.

    SvaraRadera
  2. På Haiti har man under 600 år haft det samhälle Schlaug efterlyser. Nja, det var väl att ta i, men ibland undrar jag hur mannen tänker. Har han ingen ekonomisk utbildning? Varifrån tror han att människans rikedomar i form av välstånd, bekvämligheter, sjukvård, semestrar och andra ledigheter, kultur, o.s.v. kommer? Uppstår dessa bara av sig själva? Sedan tidernas begynnelse vet ju alla människor att arbete är källan till människans alla rikedomar. Det har tagit lång tid att bygga detta samhälle, men Schlaug har lösningen för hur vi mycket snabbt kan närma oss Haitis nivå. Att slå sig till ro med det vi har, vilket blir resultatet av en nolltillväxt, leder mycket, mycket snabbt till avgrunden. Titta hur det ser ut i länder där man fortfarande har problem med tillväxten. Och skulle vår egen tillväxt "mixtra" under något eller några år, som nu, då ser vi genast hur grupp efter grupp i samhället drabbas och vi får allt mindre råd till det nödvändiga. Ekonomisk tillväxt å andra sidan betyder fler och större resurser till mer. Det innebär att vi får ett samhälle med utrymme även för de icke-materiella värdena, som fri tid, kultur och etik. Genom den tillväxt vi hittills haft, har vi i dag ett samhälle som aldrig har varit bättre för de många människorna. Jag tror inte Schlaug har något stöd utöver de tiotalet tillbedjare av honom som finns på denna blogg. Han vågade inte stanna kvar i politiken och möta det motstånd mot hans idéer som finns där. Se hur miljöpartiet ser ut efter hans avgång. Man har övergivit systemkritiken och alla viktiga "gröna" frågor som folk inte vill veta av. Då kommer också framgångarna för partiet.

    SvaraRadera
  3. Bäste Börje! Jag har inte ifrågasatt vikten av att vi som en del av samhällets utveckling genomgått/genomgår en tillväxtfas. Men jag konstaterar att allt fler, även ekonomer som Lars Carlmfors, insett att konsumtionsvolymerna utgör en förskräckande stor del av denna tillväxt. Snabba varubyten, ökande varuströmmar. Det vill säga tillväxten upprätthålls mindre av kvalitativt innehåll och alltmer av genomströmningen i sig.

    Arbete. Tja, jag ska väl lägga ut något längre i vänsterspalten vid tillfälle, för det är tjatigt att upprepa det: det blir inte mindre arbete utfört när människans arbete utförs av datorer, robotar, maskiner - om du nu menar att det just är människans arbetstid som är det som ligger till grund för vad som utförs.

    SvaraRadera
  4. Om man blandar färgerna rött och grönt vad får man då?
    Tyckte det var slående hur lika Sahlin och Reinfeldts politik i grunden är. Även Sahlin sa ju att sossarna vill att de som kan skall arbeta.
    Sedan vill hon återinföra förmögenhetsskatt. Gärna för mig bara dom inte kommer dragandes med samma som tidigare så det blir de små miljonärerna som får betala, medan de stora slipper undan.

    SvaraRadera
  5. Förmögenhetsskatt, det finns ett myt om denna som säger att "de stora kommer undan". Så enkelt var det inte alls, även om borgerliga politiker försökte få det till detta. T ex att HM:s ägare inte skulle betala förmögenhetsskatt. Vilket han gjorde, mer än de flesta. Och utan att knota.

    SvaraRadera
  6. Rödgröna - alliansen 1-0

    Debattredaktionen GP - Stockholmstidningarna 1-0


    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.295118-en-hallbar-ekonomi-ar-inte-business-as-usal-

    SvaraRadera
  7. Vill tipsa om en intressant krönika om skälen till att Andreas Carlgren nu bör avgå. Det är på tiden...

    http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/01/januari-24-2010-sondagskronika-befria.html

    SvaraRadera
  8. Börje Ohlsson, Haiti har precis det samhälle som den marknadskonomi som du försvarar har gett det. Kuba har samma förutsättningar rent geografiskt, seismoligiskt, vädermässigt - men har stått på sig tillräckligt mot den fria marknaden för att skap atillräckligt välstånd för att fattigdomen åtminstone inte ska kräva denna typ av katastrof som Haiti - pga fattigdom, inget annat - tvingas stå ut med. Kapitalismen gör människor fattiga och ofria.

    SvaraRadera
  9. Bäste Birger!

    Växande varuströmmar är ett resultat av internationaliseringen; hela världen som marknad alltså. Inget fel i det, tvärtom. Välståndet når fler.

    Kvantitet och kvalitet går ofta hand i hand. Utan omsättning på produkterna kan inte nya produkter komma ut på marknaden. Vem sitter i dag med en TV från 1958? Vem kör i dag omkring med stinkande bilar från samma årtal? På Kuba har man delvis stoppat tiden som du vet. Men så flyr också människorna därifrån. Människor vill resa, köpa nytt, lyssna på musik med hjälp av nyaste teknik (Elvis bl.a.!), se på TV, vara bekväma med tvätt- och diskmaskin (nya som drar lite el), o.s.v.

    Varuproduktionen utgör en allt mindre del av den totala tillväxten. Och även med datorer, robotar och maskiner behövs människor; nya jobb skapas. Vi arbetar dock mindre än någonsin om man räknar in alla typer av ledigheter som inte fanns när 8-timmarsdagen infördes. Vi har alltså blivit rikare och kan unna oss denna ledighet.

    SvaraRadera
  10. Konstigt att det finns den sortens argument som Börje driver. Avfallshögarna växer, regnskogarna skövlas, grundvattnet töms och förgiftas medan naturresurserna mals ner medan bråkdelar återvinns. Sjukt.

    SvaraRadera
  11. Den som såg programmet "Green, den sista orangutangen" i lördags
    (SVT2), fick något att tänka på.
    Detta apropå regnskogsskövlingen.


    ..............................................................
    När Wetterstrand för några år sedan råkade hylla begreppet tillväxt i en debattartikel, fick hon kritik av de egna. Hon beklagade genast ordvalet.

    Idag skulle W inte beklaga dylikt tal. Varför gjorde hon det den gången då?

    Svar: Meningen var ju inte att MP:s nya kurs skulle komma chockartat. Den skulle smygas fram gradvis. Vid den tiden var inte väljarkåren helt mogen för att se sitt MP kasta masken. Därför drogs ordvalet tillbaka.

    SvaraRadera
  12. Jag kan bara hålla med dig Birger. De (våra poltiska antagonister i blått och rött) skulle verkligen behöva en hjälpande hand. Och medierna som mest är intresserade av VEM SOM VANN, som om det vore en sporttävling. Är det ingen som vågar ställa lite annorlunda frågor för en gång skull, eller får politikerna själva välja ämnen. Vet inte hur det funkar, men det kanske Birger kan upplysa oss om.

    Börje, kul att du skriver på den här bloggen. Det behövs ju lite mothugg ibland, he he, och jag kan delvis hålla med dig, men i likhet med Birger så tror jag vi har nått vägs ände med den ohämmade konsumtionsekonomin. Det är dags att tänka nytt. Men ditt påstående att vi jobbar mindre idag stämmer inte. Vi jobbar faktiskt mer per capita idag än för 30 år sedan (då kvinnor inte jobbade i samma utsträckning), samtidigt som effektivisering i produktionen har ökat markant = vi producerar mer prylar än någonsin. Har vi blivit lyckligare under de 30 åren? Om inte, så kanske det är idé att tänka om.

    /Jocke

    SvaraRadera
  13. En fråga bara: Vad är det för fel i att producera prylar som Anonym/Jocke uttrycker det? Hur har Jocke kunnat sända i väg sitt meddelande till denna blogg? Hur kan denna blogg finnas till? Bara en anmärkning om att här förekommer ett och annat idiotargument, från människor som tydligen inte vet om att de har hjärnor att tänka med. Ekonomisk tillväxt är ju det mest självklara som finns.

    SvaraRadera
  14. Mats Andersson: Absolut. Det mest självklara som finns! Precis som det på medeltiden var självklart att jorden var platt. Att folkens urhem var skandinavien när göticismen var på modet. Att kvinnor så sent som på 1800-talet inte ansågs ägnade att tänka eller ha hand om sin egen ekonomi. Att DDT var en gudasänd gåva. Att judarna bar skuld till Tysklands probelm i början av 1900-talet. osv...

    SvaraRadera
  15. Som svar på Mats Anderssons fråga kan jag bara konstatera att en lång rad prylar aldrig hade kommit att säljas på marknaden om inte företagen som tjänar pengar på dem hade planterat in behov i oss - behov som inte fanns där från början. Genom reklam och en växelverkan med medier skapas många behov som vi utan tvekan skulle klara oss bra utan. Sedan tillverkas det ju givetvis många bra prylar som genom sin tekniska överlägsenhet kan innebära nyttovärde för samhället. Vad vi ska producera bör därför i demokratisk ordning styras av politiska medel, effektiva regleringar, skatter och avgifter, som maximerar nyttovärdet i det vi producerar. Marknaden i sig själv har tyvärr varit oförmögen att göra just det.

    /Jocke

    SvaraRadera
  16. Tack för en utmärkt blogg! Synd att du inte sitter kvar på toppnivå i MP. De behöver sådana som du!

    Jag håller med dig om att visionerna saknas politiskt i Sverige. Det är dött. Jag har inget som helst hopp om förändring under iaf. den kommande mandatperioden. I USA däremot finns många goda förslag som KOMMER att skapa välstånd och ett bättre samhälle bara de klubbas igenom, det har historien visat.

    Det här är vad MP borde satsa om på de verkligen vill göra Sverige till ett bättre ställe. Först nr1 och sedan nr2:

    http://khavariforgovernor.com/(det förslagna systemet med en offentlig bank har fungerat i North Dakota sedan 1919, 2009 hade delstaten 4% arbetslöshet och sitt största budgetöverskott någonsin... mitt i finanskrisens blödande USA)

    www.monetary.org (återställ den verkliga makten till folkets valda organ, sen kan partiledarna debattera om saker som verkligen betyder något)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.