måndag 24 mars 2008

Alexandramannen

Jag fick en bok i brevlådan häromveckan. Dedicerad med en hälsning: "Hej, Birger! Läs, bli arg o hojta lite, så där som bara du kan. All the best! Katia"

Alexandramannen heter boken. Jag läste den igår. Katia Wagner heter författaren. Reporter på Sydsvenskan. Vi jobbade ihop i slutet av 80-talet. Så jag är inte överraskad över att boken är bra. Hon var nämligen bra redan 1988, men stark social patos. Nu har hon intervjuat sex av de flickor som den så kallade Alexandramannen utnyttjat. Det handlar om hur barn sviks, hur samhällets kultur driver barn att se ut som modeller med pengar och shopping som norm. Det handlar om hur en helt främmande värld finns utanför de vuxnas föreställningsvärld. Det handlar om grooming, det vill säga vuxnas cyniska försök att skapa förtroendefulla relationer, via Internet, med barn i syfte att skaffa sig sex med dem.

Katia har intervjuat drabbade, föräldrar och förövare. Och framställer alltihop rasande skickligt. Jag blev, som Katia önskade, arg. Nu hojtar jag lite.

Förmodligen är mycket av det som händer på nätet fortfarande fullständigt främmande för många föräldrar. Läs boken, blir förbannad och, framför allt, prata med ungarna om vuxna cyniska idioter på nätet.

Katia och jag jobbade, som sagt, ihop i slutet av 80-talet. Vi gjorde några mycket roliga och påfrestande valturnéer tillsammans, som skiljde sig rejält från den gängse mallen om hur politik skall presenteras. Jag var språkrör i mp, Katia var detsamma i ungdomsförbundet. Vi körde tillsammans långt före Ian och Bert, men med grön solidaritet som budskap. Det hände att publiken ställde sig upp efteråt och applåderade. Hon var den bästa skolpresentatör som funnits - med ett fullständigt lysande upplägg och stil vände hon upp och ner på allt. Att mp, som första nya parti på 70 år, tog sig in i riksdagen berodde till icke obetydlig del på Katja.

3 kommentarer:

  1. Tack för boktipset!
    Inser att den här boken måste jag bara ha, får räkna in den som "research" för min bok...

    SvaraRadera
  2. Alexandramannen har ingenting med saken att göra, liksom han inte har med de flesta av brotten han är dömd för att göra.

    Sexualbrottens Quick.

    En sexköpare som görs till syndabock.

    Se: http://www.tv3play.se/play/17520/insider_extramaterial_alexandramannen. Lyssna, bli förbannade, gör era röster hörda!

    Precis som jag gör nu: Hur kan man bli politiker i Sverige, om man är så jävla korkad, att man tror på populistisk propaganda såsom skitboken i fråga?

    Hur i helvete kan man få förtroende om man saknar förmågan till kritisk granskning, såsom Birger Schlaug?

    Hur kunde jag vara så naiv och puckad att jag tyckte att Birger Schlaug var bra?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.